Geopolitica gazului metan pe intelesul tuturor!

Pentru ca am vorbit acum cateva zile despre o posibila criza care s-ar putea sa loveasca (si) Romania, in continuare voi incerca sa va explic cum am putea scapa de aceasta criza atat acum cat si pe viitor, Romania cea blamata in fapt fiind o tara de o importanta strategica exceptionala, lucru bine dosit de aia care au grija sa credem mereu contrariul! Asadar, desi in ziua de azi nu multi se mai omoara cu cititul pe orizontala, am sa va rog sa va luati 10 minute libere si sa incercati sa cititi cele scrise in continuare pentru a va lamurii de ce tara asta merita tratata si vazuta altfel decat ne este afisata de propaganda.

Aveti in imagine gazoductul BRUA; legat de el conducta ce va aduce gazele din Marea Neagra pe piata noastra si piata europeana a gazului.

Intrebarea multora era pana mai ieri ce facem noi cu aceste conducte peste 10 ani cand gazul din Marea Neagra va incepe sa intre in declin…adica merita investitiile acestea?

Aceste intrebari sau mai degraba sicanari sunt de ieri usor de demontat; am fi chiar prosti sa nu le facem cat mai repede!

Economica a preluat o stire de la Reuters. Desi neobservata de multi, este stirea anului , parerea mea, in geopolitica gazului metan.

O scurta poveste: Europa este dependenta de gazul rusesc, 30 la suta din necesar vine de la rusi. Nu iti dau, inchizi tot ce inseamna industrie iarna ca populatia si centralele pe gaz metan sa nu inghete. Rusii practic au o sabie deasupra capului economiei europene. Dependenta era mai mare, dar acum avem gaze din Nordul Africii si din Marea Nordului plus livrari de gaze lichefiate din Qatar care asigura cam 70 la suta din necesar.

Iesirea Qatarului din OPEC, cartel petrolier, pentru …

” A se concentra asupra cresterii productiei de gaz metan si consolidarea pozitiei pe piata”

Este prima salva intr-un nou conflict surd intre marile puteri vizavi de acesta resursa vitala, mai ales ca acest mic stat este deja Producatorul nr. 1 Mondial, devansand Iranul.

In fapt, intre Rusia, Iran, Qatar, SUA, Siria, Arabia Saudita, Israel, Turcia si Egipt are loc din 2010 un adevarat balet geostrategic pentru a controla nu zacamintele, care sunt sub controlul Qatarului, Iranului si Arabiei Saudite, in Golf, si a Egiptului si Israelului- bazinul gazeifeir Leviathan – , ci rutele de transport catre Europa.

De ce atata incrancenare? Pentru ca dependenta Europei de gaz va creste, odata cu sfarsitul din ce in ce mai clar al epocii petroliere in Europa la orizontul lui 2040 si tranzitiei spre electricitate si GPL ca si combustibili pentru transport si producerea de electricitate, odata cu renuntarea la petrol, carbune si uraniu.

Care sunt statele cheie, odata razboiul din Siria incheiat, Sirie cu care noi avem legaturi istorice si umane imense? Siria, Turcia, Grecia, Bulgaria, Romania si Ungaria. Geografia e implacabila. Conducta va veni catre noi. Ca sa nu mai spun ca putem construi in port Constanta un mare terminal pentru GPL. Nu degeaba vor olandezii sa il preia…

In aceste conditii BRUA si alte gazoducte devin o MINA DE AUR. Iar daca o mai bagati pe aia grea cu Rusia care se opune…Gazprom si alte companii rusesti, dimpreuna cu companiile de stat din tarile mediteraneene si musulmane amintite, plus Exxon si alte companii occidentale, sunt mana in mana. Da, ce oroare!

Pai nu sunt rusii si americanii iar dusmani? Si da si nu. Sunt doua supraputeri ce vor sa domine lumea si care se respecta reciproc suficient de mult pentru a nu ajunge la un modus vivendi care sa le permita sa domine fiecare bucatica sa de lume in dauna totala a …CHINEI.

Dar sunt si alte consecinte la actul unilateral al Qatarului. 

Sa le luam pe rand si pe intelesul tuturor:

Iesirea Qatarului din cartelul OPEC anunta manevre de amploare cu GPL, de mare impact asupra tarifelor si dpdv geopolitic. Se profileaza o bursa si un cartel al gazului. Acum pretul gazului e ancorat de cotatiile la titeiul brut. Desprinderea gazului de influenta petrolului inseamna implicit si reducerea dominatiei saudite in OPEC. SUA vor de ceva vreme sa taie din tupeul Arabiei Saudite, chiar daca e o tara aliata in Orientul Mijlociu.

In estul Mediteranei sunt mai multi jucatori in Estul Mediteranei carora le prisoseste sau le va prisosi gazul natural. Egipt, Israel si Cipru sunt trei dintre cei mai importanti, cu rezerve nou descoperite, de multe zeci de miliarde de metri cubi. Cei 3 pomeniti vizeaza cuplarea la conducta care va veni din Qatar;de asemenea, si Iranul incearca sa evite sanctiunile SUA ca sa-si vanda gazul tot europenilor.

Cu start dinspre Qatar, gazul din bazinul est-mediteraneean va poposi in Grecia, care si ea a descoperit perimetre promitatoare pentru extractie. De la eleni, marfa se va duce ramificat spre Europa de Vest, direct prin Italia sau/si prin Balcani. Ruta balcanica are Romania ca varianta de trecere, prin gazoductul BRUA, pe care tocmai il construieste Transgaz. Prin BRUA va trece cel putin gazul extras din Marea Neagra de Black Sea Oil&Gas si Exxon, acelasi Exxon care e tatic in Qatar.

Atentie! Conducta noastra are o capacitate mai mare decat ce putem extrage din Marea Neagra. Nu intamplator. Daca reusim sa atragem prin ea si gaz iranian, egiptean, elen qatarez, israelian sau cipriot, atunci devenim hub regional al energiei. Rolul de placa turnanta l-a jucat si l-a pierdut Ucraina pentru Vestul Europei, cu gazul rusesc. Kievul a sarit din schema si asa va ramane, ca urmare a caftelii cu Moscova. Noi putem fi urmasii Ucrainei.

Inca nu se stie ce piata va aproviziona BRUA construita in Romania, Balcanii sau Europa de Vest. Pentru noi nici nu conteaza prea tare clientela. Statutul de hub regional ne-ar permite echilibrarea tarifelor care vor creste, o data cu liberalizarea pretului la gaze, cu care UE ne preseaza de ceva vreme. Dar nu e doar asta. Cu mana pe robinetul de gaze avem o marja de negociere mai larga, cu orice vecin. Orice ar putea asta sa insemne.

Acum sper ca am reusit sa va luminez putin de ce Romania trebuie sa isi joace bine cartile pentru ca strategic este cea mai importanta tara din regiune atat din punct de vedere militar cat si economic! Dincolo de petardele pe care le vedem zilnic prin media, aici trebuie sa ne indreptam toata atentia si sa intelegem importanta regionala a tarii noastre in viitorul apropiat!

9 comentarii la „Geopolitica gazului metan pe intelesul tuturor!”

  1. Eu aștept ca Dăncilă să ia cea mai bună decizie în legătură cu petrolul din Marea Neagră. Sunt ferm convins că o să reușească tot ce-și propune liderul suprem. laugh

    Răspunde
  2. exista vorba aia – fii atent ce-ti doresti, sa nu care cumva sa ti se intample laugh (nu de alta , dar ai folosit expresia ‘Noi putem fi urmasii Ucrainei’ ) .. argumentele sunt corecte, si chiar daca ar fi sa apara neprevazutul, gen trece omenirea pe energie telepatica, tot ne-o folosi la ceva .. din industria ceausista am avut fier vechi sa vindem vreo 10 ani, ne-o tine si fierul din conducta sufletului de cald vreo 2-3 ani laugh ..

    Răspunde
  3. Rusia nu va mai invada pe nimeni…lasati marota cu invazia…nu au interes…cotropirea economica e mult mai rentabila si mai usor de facut, de aia si pun umarul sa se aleaga preaful de UE ca sa poata sa isi faca manevrele economice…vremea ocupatiei a trecut…au ei destui prosti nu mai au nevoie de altii

    Răspunde
    • De acord, și eu aveam banuiala că tancurile și avioanele lor sunt parte din planul de modernizare al agriculturii rusești , pentru arat și erbicidat, de exemplu ..

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura