GPS-ul nu tine loc si de creier!

Citeam astazi pe undeva prin presa, ca un idiot a fost salvat de pompierii militari dupa ce s’a ratacit undeva prin muntii Romaniei, Tinutul Padurenilor, motivul fiind ce a ales traseul cel mai scurt pe GPS, in directia Chisinau.

Povestea asta imi aduce aminte de o intamplare similara de acum vreo trei-patru ani, cand m’am trezit la un moment dat cu un telefon de la un cunoscut care ma ruga sa il ajut cumva, macar sa ii caut pe net un numar de telefon al vreunei firme de tractari, dupa ce se impotmolise cu masina undeva de prin Baragan, ca si ala se luase orbeste dupa GPS-ul pacii, care il bagase prin niste miristi, ca intr’un final sa se impotmoleasca intr’un soi de mlastina.

Bai, nu zice nimeni ca nu e ok sa folosesti tehnologia pe care o ai la indemana, GPS’ul fiind chiar o tehnologie foarte misto, dar bai frate, nu tine loc si de creier! Ok, oricine poate pati ceva de genul asta mai ales daca e suficient de idiot ca mereu sa aleaga drumul cel mai scurt si nu isi ia doua minte sa se uita putin pe traseul ala unde dealtfel sunt marcate genul asta de drumurile neasfaltate, dar totusi, cand vezi ca ajungi in mijlocul unui camp, sau pe un drum de munte care defapt e mai mult o carare, de ce plm insisti sa mergi orbeste inainte pana te inpotmolesti prin cine stie ce dracu de coclauri unde s’ar putea sa ai bucuria sa nu ai semnal la telefon si nu incerci sa gasesti o alta ruta? dash

Doar intreb.

Foto: ISU Hunedoara

4 comentarii la „GPS-ul nu tine loc si de creier!”

  1. Pentru ca are masina de teren si crede ca totul i se cuvine si ca iese… oricum?!

    Altfel, eu mi-am luat-o de foarte multe ori cu GPS-ul. De exemplu, prin tara, pe undeva pe langa Transalpina pur si simplu s-a scurtcircuitat harta dintr-o data. Nu mai era semnal, nu mai era nimic pe harta, de pe un km pe altul. Si asta pe drum national, nu pe cocaluri. In afara, cred ca prin Segovia sau ceva localitate mica pe langa Madrid, m-am folosit de GPS ca sa dau share location ca sa stiu unde ma intorc. Cu toate reperele luate, ce sa vezi, s-a dus pe la vreo 3-4 strazi disntanta localizarea. Oamenii nu vorbeau decat spaniola p-acolo, noroc c-am avut ceva spirit de telenovela in mine.

    Ideea e ca, cu cat sunt cladirile mai mari intr-un oras, cu atat e mai de rahat GPS-ul. Sa vina 5G-ul, poate, poate!

    Răspunde
    • Vazand Navara aia cam asa m’am gandit si eu, la cocalarul invincibil, din cate am inteles era un urmas a lui Braveheart, dar nici urmasul lui Decebal al meu care a ajuns intr’o mlastina in mijlocul unui camp nu a fost cu nimic mai prejos, si ala conducea o parlita de berlina.

      Cu GPS’ul si’a luat’o cam toata lumea, macar odata. Eu de prin 2k folosesc asa ceva, si acum mai am inca micul poketPC de la MIO care ruleaza Windows Mobile 5.0. M’am trezit si eu prin camp de vreo doua ori, dar m’am oprit cand era gata si aslfaltul, nu am continuat ca idiotul inainte pe miristi. Se mai intampla, nimic nu este infailibil, hartile alea le scriu niste oameni, iar precizia depinde de multe aspecte, vremea fiind unul din aceste aspecte, conditiile de teren si asa mai departe, care vor continua si cu 5G ala de care zici, pentru ca GPS’ul nu depinde de aia, pozitionarea pe harta se face prin triangularizarea semnalului primit de la trei sateliti aflati pe orbita, aportul adus de semnalul GSM in cazul dat fiind minor mai ales in zonele care sunt in afara urbanului mare. Eu unul nu merg orbeste, cum am zis, folosesc tehnologia asta de 20 de ani, insa niciodata nu plec la drum ca inainte sa studiez atent rutele pe care mi’le face pana la locatia de destinatie, alegand intr’un final cea mai buna ruta din punctul de vedere al distantei in raport direct cu siguranta. Iti ia 10 minute maxim sa faci asta inainte sa pleci de bezmetic si sa urmezi orbeste ruta aia. Poate o sa scriu un articol in sensul asta, ca din cate vad si am mai discutat, multi habar nu au ce e tehnologia asta si mai ales cum se foloseste desi e accesibila de atata amar de vreme.

      In concluzie, nici 5G nu va tine loc de creier!

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura