Grecia: continuare povestilor din Elada…

La ora aceasta Grecia a dat default, neplatind 1,6 miliarde euro catre FMI. Ziua de ieri a fost dura pentru piete, scaderi importante manifestandu-se peste tot. Euro a scazut semnificativ in fata altor monede si probabil BCE si US FED au intervenit masiv pentru a stopa slabirea euro si intarirea dolarului. Moneda noastra si-a luat ieri niste suturi ,dar slabirea leului sporeste compeitivitatea exporturilor romanesti. este exact arma pe care Grecia nu o are. Pentru ca a trecut la euro.

De la inceputul sau eurozona a fost privita cu suspiciune de marii economisti. Pentru ca euro este o moneda atipica, nereprezentand ca masa monetara bunurile si serviciile din zona euro. Da, ati auzit bine. Iar BCE pana in aprilie 2015 nu a fost o banca central veritabila. Au existat iluzii collective care acum se arata a fi doar iluzii, deoarece nu exista mecanismele politice si fiscale din spatele monedelor nationale.

Inca din 1992 reputati economisti avertizau:

„that while its single-currency proposal made provision for a central bank, it had nothing to say on the matter of what would replace the democratic institutions – the national governments whose power, once they had no control over their own currency, would be limited. Now we have our answer: the strongest takes control. At the moment, Germany knows best. How do we know they know best? Because they are the richest. The euro was founded on the idea that the control of currency was apolitical. It has destroyed that myth, and taken democracy down with it.”

Sursa.

Adica tratatele europene au prevazut o moneda unica si o banca central, dar nu prevedeau institutii care sa inlocuiasca guvernele ale caror puteri asupra monedelor nationale dispareau odata cu aderarea la euro. Iar azi avem raspunsul: cei bogati au controlul, iar Germania este infailibila. Iar mitul unui euro apolitic s-a spulberat si risca sa ia democratia cu el cu tot!

De altfel, numai democratice nu sunt indemnurile facuta de mai-marii Europei ieri catre greci. In 2011 ei au deraiat un referendum asemanator tot in Grecia, iar acum , in opinia mea, forteaza schimbarea unui govern pentru ca nu face parte din familia lor politica. Practic , creditorii Greciei vor totul, fara a accepta responsabilitati si fara a oferi ceva. Iar banii dati pana acum n-au ajutat Grecia, ci tot pe ei.

Aceste purtari nu sunt insa o noutate . Pentru ca nimeni nu vrea sa analizeze si sa accepte raspunderi pentru politica dezastruoasa din domeniul economic a UE  din ultimii ani si daca UE si euro mai pot continua. Traim intr-o uriasa iluzie care, odata destramata, va lasa imparatul in curul gol. Am spus si o repet: destramarea UE a inceput. Ramane de vazut cat de dezordonata va fi.

 

Un comentariu la „Grecia: continuare povestilor din Elada…”

  1. Ce nu a reusit Hitler cu mustata in anii ’40 a reusit Hitler cu fusta in ani 2k … adica … cucerirea Europei … nu cu tancu ci cu ruinarea sistematica a tot ce inseamna economii slabe. Am ajuns sa muncim toti pentru cele cateva tari din fruntea blocului comunitar si a bancilor aferente cu speranta ca intr’o zi o sa ajungem si noi la osul care e tot mai departe pe zi ce trece. Germania ne invata sa strangem toti cureaua ca sa aiba ei ce cheltuii, orice prost nu trebuie decat sa arunce un ochii asupra deficitului Germaniei ca sa se prinda ca ei practica o politica total inversa de cat ne invata pe noi, adica cheltuie si investesc masiv in continuare.

    Nu stiu daca se va destrama UE, insa in mod clar lucrurile se vor schimba radica … si nu stiu daca neaparat in bine in ceia ce ne priveste.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura