Una dintre marile probleme ale romanilor legate de invatamant nu e despre invatamant si colapsul sistemului de educatie, ci despre cu cine isi lasa copilul acasa, asta find pentru multi una din marile probleme pe care le vad acum, find mai putin inspre deloc interesati de ce dracului invata copilul ala la scoala, cine se ocupa de educatia lui la scoala si cu ce ramane dupa 12 ani de scoala, multi parand sa confunde scoala cu internatul.
Greva din invatamant nu e despre cu cine iti lasi copilul acasa
Fac parte din „generatia cu cheia la gat”, o generatie care nu are prea multe amintiri cu parintii acasa, norocosi find aia care aveau vreo bunica sa ii astepte cu o zama calda cand se intoarceau de la scoala. Multi din generatia mea au crescut mai mult singuri, mersul la scoala find principala sarcina pe care o aveau in viata, pe langa statul la vreo coada. Ne numim „generatia cu cheia la gat” pentru ca efectiv am fost o generatie cu cheia de la usa casei la gat, pe care o purtam atarnata sa nu o ratacim pe undeva si cu care deschideam singuri usa cand ajungeam acasa, parintii nostri find la munca „in ture”, rar intamplandu’se sa ne nimerim pe „aceiasi tura” si chiar si atunci, tot singuri luam oala cu zama din frigider, o incalzeam si mancam inainte de a ne apuca de teme, ca era prapad daca ajungeau ai nostri acasa si nu eram cu temele gata. Asa au crescut multi dintre noi si culmea dracului, fara a fi cocolositi de nimeni, destui de multi dintre noi s’au ales cu ceva carte si au reusit ulterior sa si devina „cineva”, fie chiar meseriasul ala pe care azi il cauti, dar nu il mai gasesti nicaieri.
Greva din invatamant ar trebui inteleasa si sustinuta, macar in ceasul al 12-lea
Stiu foarte bine care sunt problemele din invatamant si ca multi dintre cei care azi cer mariri de salarii, nici macar ca personal auxiliar n’ar trebui sa fie angajati prin scoli, dar in acelasi timp mai stiu ca nu asta e singura problema, aceasta find una sistemica ce are nevoie de o restructurare din temelii si revenirea la un sistem de educatie bazat pe competitivitate si adaptare la lumea in care traim, scoala nefind doar o institutie cu program prelungit unde sa te scapi de odrasla pentru cateva ore. Intr’o societate sanatoasa si intreaga la cap, la aceasta greva ar fi trebuit ca azi sa se alinieze prin sustinerea lor si parintii, care sa ceara nenorocitilor astora ce au distrus tot ce era bun in tara asta, o reforma serioasa a acestui sistem de educatie, care sa includa o alocare generoasa de la buget si o reforma profunda, daca vor sa le mai ramana copiii prin tara si sa aiba o sansa pentru viitor! Fara o miscare sociala profunda si o presiune publica la care sa se alinieze intreaga societate, nu se va schimba absolut nimic, iar aia 1.000 de lei in plus la salariu profesorilor, nu va schimba absolut nimic!
Dar, da, stiu … „nu e momentul acum!”
Când faci grevă în genunchi, primești ce primești de obicei in pozitia aia.. mă uit pe lozinci, până și alea sunt mediocre – mă refer la mesaj, nu la gramatică.. nu sunt bani, da, da, știm.. cu contractele de la apărare, plătite în avans și cu marfa nelivrata nici măcar la termen, normal că nu vor fi bani .. în loc să plătească Ursula ajutorul social de 1000 de lei de două ori pe an pentru profesori și noi submarinele, să cerem să își asume ieuropa măcar în parte cheltuielile cu înarmarea, nu de alta, că vorba ucranilor, pe ei îi apărăm, nu ? Și cu profesorii ne descurcam noi.. dar, cine face grevă în genunchi … se va alege doar cu genunchii zdreliți..
Hai dom`le, ce, nu le e bine cu multă UE?! În genunchi, în 4 labe, nu contează cum, contează câtă UE durabilă și sustenabilă primesc. Și slava UE, trebuie apărată de vrăjmaș, de aia se iau submarine.
Io-te dușmanul nu doarme și mai și dezinformează, s-a infiltrat peste tot, până și la Banca Centrală Europeană (BCE) și falsifică indicatori:
Producția industrială: – 16%.
Salariile reale: – 11.2%
PIB pe persoană (ocupată): -5%.
Sărăcie absolută: +234%
Precaritate: +81%
Expatriați: +140,2%
Rata de economisire: -82,5%
Cum poți crede ca valorile astea ar fi reale după ce am învins pandemia, am scăpătat aproape de dependența energetică pe bază de combustibili fosili, reducem gazele de seră, digitalizăm panopticonul și am învins și iliberalii?
Mama lor de mama noastră, li s-a urcat la cap panaceul cu mARN. S-or fi lăcomit la mai multe doze, și-or fi în sevraj acum.
Ori poate-s manipulați de ceva AI răzvrătită și ajunsă la singularitate.
Păcat că nu mai pot candida la prezidențiale Iohannis sau Băsescu, că tot pe ei i-ar vota. Mare păcat!
Pai toate statisticile alea se tratează cu dansul pinguinului .. cunoaștem, că a funcționat când Băsescu a tăiat salariile cu 25%… Nu mă interesează, nu mai am niciun bugetar în familie sau printre cunoscuți de care să-mi pese.. era cât pe ce să-i compătimesc până le-am văzut lozincile.. lasă că vor avea pe cine să voteze – vreo Codruța, vreun sorosist ceva, sau direct vreun general din servicii, să nu ne mai complicăm cu interpuși.. una peste alta, țara asta se îndreaptă spre faliment gen Liban, dictatura oficială militaro-securista, sau ocupație rusească.. nu sunt multe scenarii plauzibile .. dar în toate scenariile văd defilări in ritm de dansul pinguinului..
Sunt bani pentru dublarea salariilor dar din pacate educatia nu prezinta vreun interes din moment ce vedem si noi bine cum se cheltuie bani grei pe carduri sociale , vouchere , cand s-ar fii putut economisi zeci de milioane de deuro cu aceste carduri si vouchere si sa le fii dat bani cash la oameni