Daca acum ceva vreme, Asus a suprins piata cu aparitia lui EEE PC, prin designul minimalist, venit probabil ca o replica la tot mai vandute’le PockePC (unde nu au inregistat rezultate spectaculoase) si inspirate din deja vandute’le nettopuri, oferind insa ergonomie, celor care aveau nevoie de mai mult decat un PoketPC, autonomie si mobilitate superioara celor care aveau nevoie de ceva mai mult decat un nettop, dar cu dimensiuni mai reduse decat un laptop clasic.
Primele modele nu straluceau ca si detalii tehnice, fiind bazate pe procesoare low’end, ieftine din generatii demult apuse si avand memorii SSD de dimensiuni mici in loc de hard’disk’uri clasice, miza fiind viteza superioara a acestor unitati de stocare, fata de cele clasice, precum si consumul mai redus de curent. Din aceste detalii tehnice a fost destul de simplu de dedus faptul ca Asus, pentru inceput a vrut sa testeze piata, fara a investi foarte mult in achizitia de componente din generatiile noi ce implicau costuri mult mai mari de productie. Succesul acestor mini’laptopuri a fost insa unul fulminant, creind in aceea vreme o adevarata isterie, vanzarile fiind uriase, multi dintre cei care le cumparau fiind entuziastii care au vazut in aceste mici masinute o adevarata provocare ce in ciudata configuratiei hardware, au dovedit ca pot acoperii cu succes o gama mult mai larga de necesitati decat cea redusa la navigarea pe internet. Treptat, au inceput sa fie oferite pe piata produse din ce in ce mai performante si tot mai scumpe, in joc intrand pe rand toti producatorii si integratorii de top. Cei mai rezervati insa au fost insa HP, care au asteptat destul de mult in umbra pana sa iasa pe piata cu un astfel de produs, iar cand in sfarsit a decis sa o faca, a ales doar piata americana unde a vandut HP Compaq Mini 1000 si cea britanica unde a vandut HP Compaq Mini 700, care in esenta sunt aceiasi marie cu alta palarie. Ca un compromis, a fost vandut si pe piata spaniola, unde insa pretul destul de piperat tradus in Euro nu le’au adus vanzari deosebite.
Cotate la un pret de 360 de dolari pentru piata americana si 330 lire sterline pentru piata britanica, aceste mici bijuterii, nu au atras in primul rand prin pret (destul de piperat dealtfel) ci prin faptul ca sunt de un rafinament si eleganta deosebita, constructie solida si atenta la detalii, precum mai ales ca au adus un mare plus care inca lipseste cam tuturor modelelor de pe piata, respectiv, o tastatura extraordinar de bine conceputa, ce prin functionalitatea deosebita ce nu iti da impresia de spatiu redus, conceptul fiind unul foarte ergonomic …
Din punct de vedere al dotarilor, nu ii lipsesc porturile USB 2.0, conectorul HDMI, cititorul de carduri SD/MMC, conexiune wireless 802.11 B/G, ethernet 10/100mbps, bluetooth 2.0, camera web de 1,3 mega pixeli, ceia ce il face sa exceleze fata de multe din modelele de pe piata de la alti producatori, oferind ca tot ceia ce are nevoie un utilizator de rand, fara a face compromis sau rabat.
Caracteristici tehnice:
Pentru performanta superba in raport cu consumul foarte redus de energie, dovedita de seria de procesoare ATOM ale producatorului Intel, HP a ales Intel® Atom™ Processor N270 , ce prin tehnologia Intel® Hyper-Threading Technology, reuseste sa faca fata cu succes chiar si cand este folosit in mediul multitasking, oferind utilizatorului confortul rularii aplicatiilor usuale, fara a face rabat de nici un fel. Pentru ca tehnologia Centrino si’a dovedit in timp eficienta raportata la viteza de lucru/consum de energie, constructia acestei mici bijuterii are la baza aceasta platforma, de aceia la baza intalnim tot chipseturi Intel, ce ii garanteaza atat o viteza buna de lucru cat si un consum redus de energie.
In ce priveste consumul de energie, ca si orice produs de pe piata, acest model are si el neajunsurile lui, singura buba gasita la analiza lui, fiind aceia ca HP din dorinta de ergonomie si eleganta, au pus la dispozitie doar baterii slim cu 3 celule, ceia ce in modul de lucru avansat ii asigura o autonomie de lucru putin mai redusa decat competitorii directi, dar na … pentru frumusete si fac si sacrificii, ce pot sa fie acceptate. Din acest punct de vedere si al doar celor 2 porturi USB, a fost judecat de catre critici IT&C, insa nu cred ca asta ii stirbeste din calitatile pe care le are in rest.
Din pacate acest model, nu s’a vandut si nu se va vinde in Romania, unde probabil ca oricum nu ar fi avut mare succes in fata celor care se adreseaza unor categorii de preturi cat de cat conforme cu puterea de cumparare.
Cu placere! 😉
Ramona.
Am unul de un an jumate.
Pana acum nicio problema. De cateva zile a inceput sa faca zgomot ventilatorul. Si face ca naiba dar inca merge. Imi place tastatura si faptul ca e mic si usor.
In rest nu exceleaza la nimic.
Ramona, iti multumesc inca odata pentru tot!
De asemenea, multumesc Razavan!
Baghy – nu este mare lucru sa il cureti si ungi putin
La ce ar putea excela un mininotebook decat la ceia ce faci tu cu el? Eu am scos in evidenta la acest model cateva lucuri ce il fac deosebit, printre care fiabilitatea ce tie ti’a fost deja dovedita si eleganta cu care este construit Sincer, mie mi’a placut foarte mult.
Sa il folosesti sanatos! 😉
Foarte frumos acest micut laptop,unde il pot gasi in Romania? Am cautat pe internet si nu este nici unde disponibil la magazinele on-line de la noi. Tu de unde l-ai cumparat? Se mai gasesc??????
A scris destul de clar omul in articol ca nu s-au facut pentru vanzare in Romania si aici nu se gasesc. Incearca pe site-urile de dincolo sau E-bay.
Un model superb, i-am adus si eu unul mamei din Anglia. Sa il folosesti sanatos. 😉
Am si eu unul.Cam de 1 an si jumatate.Este rezistnt….asta e sigur..sau cel putin al meu:din greseala i-am dat un picior si a sarit din pat(avarii:o chestie care bloca bateria a dosparut,si o balama deplasata 2mm,)alte cateva cazaturi si busituri,carat prin valize genti etc.sistemul e ok.in schimb acum o saptamana mi-a murit bateria de tot.aseara a cazut iar si s-a si umflat bateria:)).recunosc n-am grija de el.si incarcatorul nu mai sta fix din cauza ca m-am tot impiedicat de cablu.In rest nu am ce sa zic de el sunt foarte multumita si m/am obisnuit cu dimensiunile.Filmele se vad ok,difuzoarele mai bune ca la laptopuri mari,merge si cu windows 7 ,i-am mai pus 1G de ram.Nu as renunta la el de aceea dau si banii pe o noua baterie si un nou incarcator:P.Dar am o alta mare nemultumire:nu gasesc nenorocitul de adaptor VGA sa imi pun un monitor mai mare.Are un port mai deosebit care nu il gasesc in europa.Laptopul il am din Italia.nici acolo nu se gaseste.So..Help people..
Ai nevoie de un cablu de conexine HDMI, pe care il gasesti in formatul de care ai nevoie aici! Succes si sa il folosesti sanatoasa in continuare!
I love this . Ai o pagina fan facebook catre site-ul tau?