Necesitatea lui a aparut in momentul in care, blue-ray player’ul de la Panasonic, parte a unui Home Theatre, a ajus sa ma convinga de faptul ca … orice scula de genul asta la un momendat devine prea enervanta cand refuza sa ruleze toate formatele audio/video pe care ti le’ai dori … ca deh … avem voie sa rulam doar anumite formate impuse de producatori. Luasem in prima faza in considerare, achizitia inca a unui player stand alone dedicat, pe care sa il leg prin conexiune HDMI la cel existent, ce exceleaza oricum pe partea de redare a sunetului. Cum de obicei privesc in perspectiva, imi cam dadea cu virgula si in cazul dat, constient fiind ca probabil nu va trece multa vreme pana si acel player dedicat va fi depasit si povestea o ia de la capat. Am inceput sa caut solutii alternative care sa ma multumesca, intre timp, folosind pentru unele formate in paralel si notebook’ul din dotare, lucru destul de stresant care se reducea la rutina aia cretina care iti face nervii cravata: pune laptop, baga cablu, seteaza etc. Achizitia unui multimedia center dedicat, era inutila deoarece nici aici nu stam prea bine la partea de firmware update, mereu fiind la mila producatorilor. Ok … baiat istet cum m’a facut mama mea, am inceput sa caut alternative mai mult sau mai putin conventionale care sa indeplineasca urmatoarele criterii:
- reducerea la minim a factorului de stress si batai de cap;
- raport bun pret/performanta;
- aspect placut care sa se integreze cu ce exista deja;
- calitate si garantia ei pentru o perioada care sa ma multumeasca ;
- upgradare usoara si facila atat in ce priveste partea de software cat si hardware;
- independenta fata de orice producator cretin care imi impune regulile asa cum crede el de cuvinta;
Solutia a venit din partea lui →(IBM) Lenovo ThinkCentre M55, care m’a atras in primul rand prin designul minimalist, dar fara a face rabat de la calitate si care mi’a indeplinit cam toate cerintele de mai sus. In practica este un PC cu toate calitatile unuia, ce poate foarte usor fi transformat intr’un multimedia center ce sa indeplineasca fara probleme toate necesitatile unuia.
Configuratie:
-
-
- Model: ultra small form factor system/Windows 7 certified
- CPU: Intel Pentium Q6600 Conroe Quad-Core @ 2,4GHz;
- Chipset: Q965 Broadwater
- Ram: 4Gb DDR2 Kingmax Mars dual channel kit;
- HDD: 640Gb WD 7200rpm/32Mb cache S-ATA 2
- VGA: Intel GMA X3100 /374Mb HDMI output
- Sound:
ADI SoundMAX HD 5.1Creative Sound Blaster AUDIGY RX 7.1 - Optic: DVDRAM LG slim S-ATA
- Front Panel: USB 2*2.0/AUDIO
- Lan: GigaLan Extrem + Trendnet WiFi N 300Mbps
- Usb: BTdongle
Un sistem modest in aparenta fata de cerintele unui PC de ultima generatie, dar care indeplineste cu succes sarcina de multimedia center incepand de la rularea oricarui tip de format audio pana la cel video in format full HD 1080P. Posibilitatile de upgrade hardware in caz de nevoie sunt facile, chipset’ul suportand generatia de procesoare Core, memoria RAM putand fii usor extinsa pana la 8Gb, HDD’ul de asemenea. Pentru moment si viitorul apropiat insa, nu necesita nici un soi de upgradare, facand fata cu succes cerintelor actuale si din viitorul apropiat. Pentru vizionare l’am conectat printr’un cablu DVI la un televizor LCD fullHD de 32″ de la LG , iar pentru a indeplinit partea de sunet, l’am conectat digital la blue-ray player’ul de la →Panasonic SC-HT875 Home Theatre 5.1 care indepliniste standardele DolbyDigital II si DTS suportat de cele 4 boxe tip tower + sobwooferul Kelton din dotare cu o putere totala de 1000W RMS.
- Pentru a satisface nevoia de telecomanda, un mini-kit Wireless, tastatura + mouse s’a dovedit mai mult decat suficient.Din punct de vedere software, acesta a venit insotit de o licenta Microsoft Windows 7, care include functia Windows Media Center, ce il transforma destul de usor in asa ceva! Evident, ruland un sistem de operare de la Microsoft, varientatea alegeri player’elor este foarte generoasa, astfel ca orice utilizator isi poate instala orice isi doreste sau orice player cu care este familiarizat. De asemena se pot instala facil codecuri sau tot ce este necesar pentru a rula linistit orice format exista sau va exista pe piata.Plusuri pentru o solutie de acest gen:
- utilizare facila pentru orice utilizator familiarizat cu operarea unui PC chiar si la nivel de baza;
- posibilitati de upgrade facile la toate nivelele;
- pe langa faptul ca poate fi folosit in aplicatii multimedia, cu ajutorul conexiuni WiFi poate usor fi folosit pentru aplicatiile Web browsing si nu numai;
Plusuri pentru alegerea acestui model de PC:
- dimensiune foarte redusa, ceia ce permite adaptarea lui chiar si in cele mai mici spatii.
- desig robust si elegant care se preteaza in mare parte oricarui alt echipament existent deja;
- configuratie decenta cu posibilitati facile de upgrade viitor din toate punctele de vedere (platforma/pret/disponibilitate)
- conexiuni decente care permite amplasarea lui din punct de vedere al conectari cam in orice format deja existent;
- posibilitatea folosiri ca platforma multimedia standalone pentru nevoi modeste;
Minusuri pentru de luat in considerare pentru cei mai pretentiosi:
- lipsa portului HDMI;
- calitatea imagini chiar foarte decenta cum este, nu va putea fi comparata cu aceea calitate pe care o ofera un player dedicat;
- calitatea sunetului la fel;
- nivel de zgomot desi decent, este ceva mai ridicat decat al unui player dedicat desi este usor de eliminat ca neajuns de niste boxe serioase
- chiar daca putin, totusi ocupa un loc in plus;
- desi poate fi folosit si ca solutie standalone pentru cei cu pretentii modeste, utilizarea lui este recomandata in cadrul unui ansamblu ca cel descris pana aici.
- eu l’am luat in considerare ca si solutie alternativa la ce aveam deja care sa ma scape de stresul : CANNOT PLAY THIS FORMAT!
- pentru cei care iau in calcul si consumul de energie electrica, trebuie sa se gandeasca si ca cei cativa W consumati in plus/ora
Cred ca am punctat cam tot ce era de punctat atat ca plusuri cat si ca minusuri.
Solutii mai moderne de asemenea multimedia playere puteti gasi pe →aici.
Concluzie finala:
Poate ca unii dintre cei ce citesc se vor intreba care este rostul acestui post?! La fel ca multe altele, rostul lui nu este pentru a ma lauda sau a parea mai destept decat altii (desi cu modestie recunosc ca sunt ) ci de a oferi o alternativa celor care se afla in dilema in care ma aflam si eu sau cauta o solutie de acest gen. Prezentarea celei gasite de mine, poate fi o alternativa demna de luat in seama de cei care sunt interesati de acest subiect. Am prezentat atat avantajele cat si dezavantajele vazute de mine iar pentru mine s’a dovedit o solutie mai mult decat ok, indeplinind cerintele de la care a pornit in descrierea de la inceputul postului. O astfel de solutie costa mai putin decat achizitia unui alt player, plus ca nu va mai necesita o investitie majora in viitorul apropiat. La moda sunt acum solutiie multimedia ce cunosc avant tot mai mare in randul userilor dar dincolo de marketing’ul agresiv nu sunt cu nimic mai mult decat ceia ce puteti face si voi acasa cu mult mai putini banii, doar cu putina munca si ingeniozitate, fara a mai fi nevoie sa platiti altora pentru asta. Luati postul asta ca o solutie practica pentru acasa.
Cu astea fiind spuse, sper ca am fost de folos cuiva, daca mai sunt intrebari, va stau la dispozitie in sectiunea comentarii.
Toate bune! 😉
-
Stiam eu ca tu esti baiat destept! 😛 L-a gasit Mike pe Ebay foarte ieftin, i-am tradus eu ce ai scris pe aici si ne bate gandul sa luam si noi unul din acesta, pentru ca ne-a cam lasat DVD-Player-ul ce il aveam, nu mai citeste deloc si a iesit din garantie. In rest este bun si lui Mike ii parea rau de boxele ce il insotesc. Din cate mi-a spus el (normal ca a priceput mai mult decat mine ) un mini PC din acesta, ne-ar scapa de griji. O sa te sun si vorbesti tu cu el mai multe.
Te imbratisam.
Ramona & Mike.
Ma bucur ca v’am fost de folos … mai multe vorbim la telefon! 😉
Va imbratisez si eu!
Foarte tare!!! De unde l-ai cumparat?
http://www.dreampc.ro