Motto: Pentru a intelege prezentul si viitorul, trebuie sa cunoastem trecutul!
Primul telefon rosu intre USA si Rusia a fost initiat in cazul crizei rachetelor din Cuba, acesta reprezentand principalul canal de comunicatii speciale intre cele doua puteri ce s’a pastrat pe tot parcusul primului razboi rece, care s’a sfarsit odata cu caderea zidului Berlinului in urma negocirilor prin care Rusia isi retragea trupele si/sau influenta din fostele tari comuniste (Cehia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania, Romania) iar care conform negocierilor verbale, acestea ar fi urmat sa isi pastreze neutralitatea si sa actioneze ca zona-tampon intre Federatia rusa si NATO, la pachet fiind inclusa si Ucraina, care, conform memorandumului de la Budapesta din 5 decembrie 1994 semnat ca un tratat international intre UK, USA si Rusia, in urma renuntarii la arsenalul nuclear si a neutralitatii, a primit garantii de independenta si suveranitate.
NATO incalca acordul prin extinderea in Estul Europei
Desi NATO s’a angajat ca aceasta extindere sa nu cuprinda tarile din fostul bloc comunist si sa respecte intelegerea de neutralitate a Estului Europei ca zona tampon, treptat a inceput sa anexeze in structura lor de securitate rand pe rand fostele tari din blocul comunist, profitand de o Federatie a Rusiei tot la slabita de uriasele probleme economice si sociale cu care s’au ales dupa destramarea URSS, ce au dus la slabirea influentei din Est, lucru care in timp si cu fiecare anexare a dus la o frustrare ridicata a Federatiei ruse, frustrare care a culminat cu Euromaidanul Ucrainei din 2013 vazut de rusi ca o incalcare a neutralitatii Ucrainei, lucru ce a dus la raspunsul Federatia rusa din 2014 cand Kremlinul a facut o prima miscare fulger, anexand Crimeea, o zona strategica de importanta strategica deosebita pentru Federatia rusa in urma escaladarii unor conflicte regionale in Ucraina unde populatia majoritar prorusa cerea recunoasterea independentei zonelor Doneţk şi Lugansk ca zone independente. Criza s’a sfarsit prin armistitiul de la Minsk, un acord international semnat de Petro Poroşenko, Vladimir Putin, Angela Merkel şi Francois Holland, in urma caruia urma o federalizare a Ucrainei prin recunoasterea Kievului a independentei si autonomiei zonelor separtiste proruse printr’o noua linie de demarcatie, retragerea armamentului greu din zona de conflict (demilitarizare), controlul frontierelor de catre separatisti, acord din care se alege praful si pulberea dupa ce occidentalii incearca sa il traga pe sfoara din nou pe Putin, dupa sprijinul masiv pe care i l’au acordat lui Volodîmîr Zelensky, noul pesedinte proeuropean al Ucrainei care refuza contondent acceptarea implementari prevederilor armistitiului de la Minsk, provocand o criza diplomatica ce dus intr’un final la escaladarea bizarului experiment militar din Ucraina, cel la care asistam astazi.
In criza razboiului din Ucraina, se intrevede hard-resetul mondial inspre un nou Razboi Rece
Cel de al doilea telefon rosu anuntat azi de USA, este cea mai buna veste pe care o primim dupa 9 zile de conflict militar in Ucraina, stire ce insa a trecut „neobservata” de toate cocinile si debaralele din mainstream media romaneasca, a caror singura agenda este cea de angrenare in razboiul informational prin promovarea de fake news’uri „pe surse” ce sa intretina si amplifice propaganda prin teroarea promovata de aceiasi cioclii care pana mai ieri aveau pe agenda pandemia, ce azi se dovedeste a fi fost doar o tentativa mai mult sau mai putin reusita de soft resetul mondial, de unde a rezultat probabil ca si hard-resetul ce il traim acum.
„Departamentul american al Apărării a creat, pe 1 martie, o linie pentru reducerea riscurilor de conflict cu Ministerul rus al Apărării, în scopul evitării interpretărilor greşite, incidentelor militare şi escaladării crizei. (…) Statele Unite menţin o serie de canale de comunicaţii pentru a discuta cu ruşii chestiuni esenţiale de securitate în cursul situaţiilor de urgenţă”
a declarat un oficial de rang inalt de la Washington pentru CNN.
Conform aceleasi surse, linia speciala de telecomunicatii militare este coordonata, in partea americana, de Comandamentul SUA pentru Europa, cu sediul în Stuttgart (Germania), iar in partea rusa de Ministerul Apararii de la Moscova.
Opinie personala
Dincolo de toate moristile care tururie toata ziua pe canalele media, din toate cele intamplate pana azi, daca faci un pas in spate si privesti tabolul de ansamblu, in acest moment intre marile puteri se poarta negocieri pentru reasezarea lumii aproape de vechile granite care au despartit’o mereu pentru a fi incheiat un acord de pace care sa nu transforme lumea in cenusa nucleara, aceste negocieri dupa cortina fiind si motivul real pentru care ofensiva rusa a mers cu incetinitorul si nu aberatiile emise de toate cocinile de propaganda care pretind ca stiu chiar mai bine decat Putin ce planuri are. Odata cu acest anunt al americanilor de deschidere a liniilor directe de comunicatii cu Rusia, devine pentru oricine usor de observat care sunt in realitate fortele lumii si cumva incepem sa zarim si cum va arata probabila lume dupa ce acest conflict se va incheia, respectiv un nou Razboi rece prin mutarea zidului de la Berlin in Kiev, Europa urmand probabil sa fie reimpartita pe vechile granite din 1947, doar ca de aceasta data mult mai soft, aroganta dar irelevanta Uniune Europeana de azi, urmand sa se transforme treptat intr’o Uniune Europeana a natiunilor dupa ce aparent, proiectul federalizarii ei esuand odata cu inceputul noului Razboi Rece care se anunta ca directie de pacificare, aceasta Uniune Europena a natiunilor urmand sa ia nastere in baza unui posibil acord intre marile puteri, controlul urmand sa fie impartit in zone de influenta astfel incat cele doua mari puteri ale lumii sa fie multumite si abia de aici, poate rezulta intr’un oarecare viitor si o posibila alianta care sa faca fata expansiuni chineze ce azi huzureste in urma acestui carambol din Ucraina, care nu este (doar) despre Ucraina, iar asa, s’ar explica cumva si decizia Germaniei de a trece la cel mai mare program de inarmare de dupa cel de al doilea razboi mondial.
Asadar exista speranta pacii si asta ne poate face sa rasuflam cat de cat usurati, desi trebuie sa ne asumam faptul ca tranzitia resetarii dupa acest razboi, va fi una crancena si de durata.
Restul e can-can.
La final, mai las si asta aici:
UPDATE:
Breiching nius:
In traducere libera, #Zelensky anunta ca Rusia si USA au ajuns la un acord de pace in urma caruia urmeaza federalizarea Ucrainei si o Europa a natiunilor sub umbrela sferele de influenta negociate sub umbrela inceputului unui nou razboi rece: pic.twitter.com/W7P6hBWKoC— ice4you® aka Nae, expert pă climă și unicorni roz (@ingerisidemoni) March 8, 2022
UPDATE 2:
Cumva era previzibil, sa speram doar ca pana la urma va fi pace! Amin!
Cinism cât cuprinde .. deci vin niște unii și îl încurajează pe un prost/nebun să creadă că e superman și că poate să stea in fața trenului, și trenul se va face praf.. se întâmplă ceea ce era evident, nebunul e făcut terci de tren.. culmea tupeului este că se dă vina pe nebun, pe tren, pe oricine altcineva, și soluția găsită este să se pună gard la calea ferată, să nu sară orice nebun in fața trenului, lucru care se putea face in primul rând, să nu fie victime..
„Capul ce se pleaca – sabia nu-l taie”.
Probabil ca-ti place mult limba turca sau maghiara sau rusa si regreti ca nu le vorbesti acum in loc de romana …
In raționament în oglindă, pari că ești trolul lui Putin, că ungurii și turcii sunt aliații noștri NATO.. vezi daca te mănâncă limba ? Noi nu am fost in URSS ,ci doar in pactul de la Varșovia. Ucraina a fost ce a fost in cursul istoriei, și nu prea miști granițele cum vrei, pe bază de patriotism tembel , decât dacă știi să dai la vâsle, și te muți cu țară cu tot.. și nu mă cert cu urmașii lui Stefan cel Mare, doar le aduc aminte că și el a plătit haraci, din motive de patriotism, să stea draku turcii la ei acasă..
Asta ai priceput tu din ce am scris eu, mai apa cu zahar si colorant ?
Mai studiaza un pic istoria si vezi ce au facut Stefan, Mircea sau Vlad cand turcii au invadat Tarile Romane, inainte de a umbla la pusculita.
Te-ai mai gandit sa ma faci si putinist, ca deh – ai citit tu in Sun Tzu „Arta Razboiului” ca cea mai buna aparare e atacul …
Mircea, hai sa o luam ceva mai putin personal si sa incercam sa ne respectam reciproc opiniile. Ok, eu avand o fibra nationalista din pricina careia am fost mereu blamat iti inteleg punctul de vedere insa hai sa fim atenti la nuantele discutiei de facto, Cola nuantand putin ce am scris eu. Tot balamucul a pornit de la niste decizii idioate ale lor, istoria evenimentelor in analogie, am scris’o eu ca suport al dezbaterii. Pe logica ta, se justifica si razboiul pornit de naziati care au refuzat sa plece capul sanctiunilor impuse si a iesit carambolul care a iesit. Razboiul putea fi evitat, atat ca nu s’a vrut de nimeni si ucrainienii amagiti de promisiunile din vest, cu atat mai putin, ca acum sa fie carne de tun in jocul marilor puteri.
Bine bai general chinez, ia-ți familia și fugi pe front în Ucraina, că vei fi erou al lumii libere.. ia uită-te un pic la harta României mari din 1920, și vezi că ucrainenii vor să ne întoarcem și mai departe în timp.. și orice întoarcere înainte de punctul ăla istoric, pune sub semnul întrebării statul român cum îl știm acum.. cine draku este dușmanul țării ăsteia , eu sau tu ? O fi Putin un dușman al României, dar prostia este cel mai periculos dușman al nostru, și tu ești o bombă de prostie gata amorsată împotriva românilor..