Inceputul unui nou an scolar marcat de un record absolut al abandonului scolar, in loc de solutii reale, campanie de vaccinare

Astazi incepe in Romania un nou an scolar marcat de un record absolut al abandonului scolar, abandon care numara peste 275.000 de copiii la nivelul anului 2020  in urma adancirii prapastiei accesului la educatie, una din cauze fiind aberatia numita „scoala online” din motivele despre care am scris deja pe aici. La acesta tragedie s’au adaugat taierile de fonduri pentru educatie, care au dus la situatia in care numeroase scoli nu au mai putut asigura nici macar minimul necesar educatiei pe care il puteau asigura pana atunci, cum ar fi transportul elevilor din zonele rurale fie si pentru scurta perioada cat s’a mai facut scoala in format cu prezenta fizica, acesti copiii, fie au ramas in urma cu materia pentru un an de zile, fie multi dintre ei s’au vazut nevoiti sa alega devastatoarea cale a abandonului scolar, parintii lor neavand posibilitatea de a ii mai intretine la scoala nici macar cat au putut sa ii intretina pana atunci.

Inceputul unui nou an scolar marcat de un record absolut al abandonului scolar si lipsei de solutii pentru invatamant

De cateva zile incoace guvernul Citu si’a adus aminte ca incepe un nou an scolar si pe langa lupta pentru ciolan s’au prefacut ca isi aduc aminte si de inceperea noului an scolar, Iohannis fluturand de la geamul Cotrocenilor pancarda cu „Romania Educata”, sintagma aia devenita slogan de campanie scos din sertar ori de cate ori e nevoie. In afara de gargara populista bine cunoscuta si nimic concret pentru noul an scolar, nu au anuntat nici macar o singura masura care sa aiba legatura cu educatia, nici macar la nivel teoretic.

”În acest an, reînceperea anului școlar, are loc, din păcate, tot sub spectrul pandemiei. Tocmai de aceea menținerea școlilor deschise cu prezență fizică depinde de fiecare dintre noi: respectarea măsurilor sanitare și vaccinarea sunt esențiale”

pe langa gargara populista cu PNNR si „Romania educata” scoasa de la naftalina, cam a fost tot ce a putut oferi ca solutii la probleme cronice ale educatiei din Romania, politrucul responsabil al „Romaniei educate”, presedintele Klaus Werner Iohannis, in discursul sustinut la Liceul Tehnologic „Carol I” din Valea Doftanei, la deschiderea anului scolar 2021-2022.

In loc de masuri pentru situatia dezastruoasa din invatamant, campanie de vaccinare

In locul unor masuri care sa reduca rata de abandon scolar si a unor masuri care creasca calitatea invatamantului, toata gargara venita de la guvern si ministerul Invatamantului s’a redus la anuntarea organizari campaniei de vaccinare in scoli, singura lor grija fiind ca norma aia de vaccinuri contractate pe spinarea noastra sa fie consumata iar experimentul medical sa ii ia in target si pe copiii care pana acum au fost feriti de acesta nenorocire pe care nu vor sa si’o asume nici macar cei mai mari promotori ai vaccinarii, OMS si EMA spalandu’se pe maini cu privire la aceasta nebunie la fel cum au facut si tot mai multe state din Europa. La noi in schimb, in loc de manuale, rechizite, transport si conditii minime de igiena cum ar fi ca macar WC’urile din curtea celor 270 din 600 de scoli sa fie racordate la apa si canalizare, sunt anuntare centre de vaccinare in scoli si echipe mobile de vaccinare, precum si aberatiile cu purtatul nenorocitelor alora de masti care pe langa faptul ca s’au dovedit a fi inutile in prevenirea raspandirii boli, s’au dovedi a afecta ingrozitor de mult dezvoltarea unui copil, semnal de alarma fiind tras de ceva vreme de specialistii in domeniul dezvoltarii psihologice a copiilor, peste 90% din copiii avand nevoie de consiliere psihologica in urma masurile aberante care au fost aplicate in pandemie.

Ce fac parintii si cat de mult le pasa de acest dezastru la care sunt partasi

Nimic. Parintii de un an si jumatate de zile in care copiii si viitorul lor a fost batjocurit si distrus de nemernicii care ne conduc destinele, nu fac nimic, dar absolut nimic in afara de „revolte” pe facebook, injuraturi pe la colturi si plansul drobului de sare! Asta este tot ce fac parintii, cei care sunt dealtfel si partasi directi la tot cacatul si batjocura asta, mai interesati fiind de concedii, festivaluri si cu cine isi lasa plozi acasa cat sunt la munca, decat de viitorul lor care in acest moment este un viitor mic si negru, distrus cu tot cu efortul lor care s’a redus la a cumpara tablete si laptopuri pentru „scoala online” in vremea in care plodul lor devine un inadaptat social lipsit de orice sansa pentru viitor! Acesta este dura realitate pe care probabil ca multi nu o constientizeaza in vremea in care la altii nu le pasa, ca peste cativa ani sa isi muste pumnii cand or vedea ce s’a ales de copilul lor pentru care atunci cand a fost nevoie sa faca orice le statea in putina sa il protejeze, l’au distrus cu mana lor, ca la proteste in Piata Victoriei s’au dus cu copiii dupa ei doar cand le’au dat unii startul, ca sa protesteze pentru … multi dintre ei habar nu au nici in ziua de azi, iar acum cand ar avea toate motivele din lume, stau si croseteaza la televizor.

Opinie personala

Dezastrul invatamantului la care suntem astazi martori cu totii nu este decat bomboana pe coliva pusa invatamantului din Romania in urma cu vreo 20 de ani, ani in care acest sistem a fost distrus sistematic atat prin subfinantare conica cat si prin reducerea calitatii invatamantului prin promovarea politica a unor nulitati la varful sau, lucru ce a devenit ulterior endemic pe tot parcursul sau, de invatamantul primar si pana la cel universitar, lucruri despre care scriu pe aici de vreo 15 ani! Practic, din ce era odata invatamant in Romania nu a mai ramas aproape nimic, pe parcursul timpului facandu’se doar niste experiemente absolut cretine, multe din ele fiind preluate de prin alte parti ca model, desi tot la fel de multe nu aveau nici in clin si nici in maneca cu cultura educatiei din Romania si nici cu felul romanilor de a fi. Cam atat s’a inteles din modernizarea lui, „modernizare” care intr’un final l’a dus la dezastrul ce il vedem astazi, dezastru la care am fost toti partasi si mai ales noi, cei care am permis ca viitorul copiilor nostri si al tari asteia sa fie batjocurit si compromis pentru generatii de acum inainte.

Dincolo de aceste randuri dure care exprima o realitate, as mai ura doar succes in noul an scolar celor mici care reiau astazi cursurile si macar ceva mai multa constiinta celor care sunt responsabili de ei!

Bonus video

Tot ce trebuie sa stiti despre segregarea pe criterii de suspiciune de boala, la scoala, facultate si locul de munca, cu avocatii Gheorghe Pipierea si Mihaela Olaru:

15 comentarii la „Inceputul unui nou an scolar marcat de un record absolut al abandonului scolar, in loc de solutii reale, campanie de vaccinare”

  1. Nenorocirea face ca am doi copii la scoala, unul in clasa a 3-a, altul in clasa a 7-a si inteleg foarte bine ce scrii aici pentru ca acest un an si jumatate s-a tradus prin mari probleme cu ambi copii atat in ce priveste invatarea cat si comportamentul lor social care este grav afectat. Am apelat la un psiholog in primavara, ambii copii au fost diagnosticati cu o forma de depresie asociata cu ceva frici, din fericire o forma usoara la care lucram inca de atunci si acum se vad ceva rezultate. E groaznic ce se intampla si ma gandesc doar la cei care nu isi permit asemenea servicii medicale foarte scumpe mai ales ca nici mie nu mi-a fost usor sa le platesc, renuntand la concediul de anul asta pentru a vedea de problemele copiilor de teama ca acestea sa nu se agraveze. Nimeni, dar absolut nimeni nu vad sa vorbeasca despre asta si nici cuiva sa ii pese in vremea in care se petrec reale drame sociale cu acest copiii dintre care probabil ca destul de multi vor avea de suferit pe termen lung. Ma gandesc cu groaza si la acest an care a inceput astazi, abia venita de la festivitatea de deschidere pot sa spun doar ca am vazut o reala bucurie a copiilor sa se revada cu colegii, dar in acelasi timp si o tristete pentru ca sunt nesiguri de bucuria asta a lor, fetita mea a inceput sa planga cand am ajuns acasa de teama ca maine s-ar putea sa nu mai mearga la scoala. Nu stiu ce ne facem, imi vine sa imi iau lumea in cap, cumva regretand acum ca am venit in tara desi nici de unde am plecat nu e deloc mai bine si rudele ramase acolo se plang. La proteste am fost odata in vara, plecand insa cu un gust amar cand am vazut cat de putina lume era acolo si mai ales ca unii incercau sa profite de aceasta drama. Nu stiu ce sa mai zic, Dumnezeu sa ne ajute pe toti, mult succes copiilor tai daca ii mai ai la scoala precum si celor care citesc pe aici!

    Răspunde
    • Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi daca as mai avea copil la scoala, spre marele meu noroc nu mai am si doar pot sa spun ca imi pare rau de cele prin care treci, multi, foarte multi fiind probabil ca in situatia ta! Ce pot sa mai spun este ca iti doresc multa sanatate tie si pruncilor tai, incredere in Dumnezeu si poate ca tot el va face cumva un miracol pentru copiii astia si generatiile care vin, ca altfel e jale mare! friends

      Răspunde
  2. ABSOLUT scarboasa toata desfasurarea propagandei de dreapta cu ocazia acestei zile in care copiilor din tara asta nu le-a fost aratata decat inca odata daca mai era nevoie cum e ca niste politicieni infecti sa isi bata joc de viitorul lor! Din fericire nu mai am copiii la scoala, cel mic terminand acum doi ani liceul, iar studiile superioare alegand sa le faca in Belgia in urma unei burse de studiu obtinuta cu multa munca pe branci si nu cum a obtinut-o Citu de la servicii. Acolo e cat de cat normalitate, au avut o tentativa sa ii oblige sa se vaccineze dar a iesit un scandal monstru urmat de proteste la care a participat toata Universitatea de la portar la rector si si-au vazut de treaba cand au vazut ca nu e de gluma. Aici nimeni, dar nimeni nu iasa in strada, nu are nimic de zis, nu comenteaza de parca viitorul acestor copiii nu conteaza pentru nimeni si iti dau dreptate in tot ce ai scris despre parinti pe care i-as sustine maine daca ar iesi in strada, as fi si cu eu ei din solidaritate pentru viitorul acestei tari. E jalnic, absolut jalnic si nu inteleg cum de nu dau oameni cu pietre dupa toata sleata asta de nenorociti pe acolo pe unde ii prind, participarile lor la deschiderile de an scolar fiind o foarte buna ocazie! negative

    Răspunde
    • In fiecare an a fost la fel, orice deschidere de an scolar fiind o ocazie numai buna de populisme tampe ale mizeriilor din politica de pe la noi, desi mai degraba ar trebui sa cante prohodul a ce era odata scoala in Romania. Toti sunt vinovati de dezastrul asta si aia de dreapta si aia de stanga, toate mizeriil infame care si’au batut joc de viitorul tari asteia, indiferent de ce parte politica ar fi, nimanui nu i’a pasat! Multa sanatate si succes tie si copilului tau care sper sa mai aiba o tara in care sa se intoarca atunci cand va termina studiile!

      Răspunde
  3. Sa le dea Dumnezeu la toti nenorocitii astia care ne conduc si nu au copiii, tot ce ne dau ei noua si copiilor nostri, batjocura si umilinta! Amin!

    Răspunde
  4. Tovarășe, părinții nu sunt niște extratereștri, fac parte dintr-aceeași mămăligă adormită care își cântă sieși ca să se trezească pe niște note la auzul cărora îți vine să o acompaniezi pe dna Lunca ( Dă, mamă, cu biciul în mine! ) La așa „entuziasm”, așa învățământ, n- are cum să facă notă discordantă fața de restul care ( ni ) se întâmplă. beee
    Eu am freza țepi de la multe alte fenomene de noaptea minții tot cu școala, tot cu părinții, de dinainte de pandemie. Deci n- am ce iluzii să îmi fac. Ăștia suntem! sad Scapă cine poate! Poate că e un rău necesar și îi va obliga pe părinți să nu mai contemple dezastrul stând flexați pe cozi.
    Despre investiții, ba se fac! că se fac… crazy Bani se bagă, dar ajung la ong(h)euri pentru diverse dude verzi ori prăjite, la fel ca în alte domenii. Între părinți și stat, prin școală, se interpun făcătorii de bine. Fix, dar fix precum ” societatea țivilă” care răspunde la dezbaterile ” publice” … propuse de guvern(e) și de Parlament. aggressive De ce nu sunt scuturați? Pentru că ongeuri și- au tras și alții mai isteți, cu state mai vechi…politicieni actuali sau mai vechi, ieșiți din viața publică, media, influenceri, companii multicultigloba…nu sunt doar haștagurile dedulcite la borcanul cu smântână. Și UE mai dă bani pentru piste de bicle, nu pentru autostrăzi, nu? cool Cu alte cuvinte bani sunt și circulă, dar nu pentru nevoile copiilor în numele cărora se dau.

    Răspunde
  5. Si scoala asta cu prezenta fizica cat va tine? Pana cand se gandesc ei ca pot schimba cifrele din pix ? Nu, din fericire nu am copii la scoala, dar le plang de mila celor care au!

    Răspunde
    • Ministrul educației a spus că durata campaniei de vaccinare din cadrul școlilor va fi una scurtă, mai exact până în luna decembrie. Tot el a afirmat în mai multe ocazii că școlile din București ar putea intra în online de la jumătatea lunii octombrie. Dar vor intra pentru două săptămani, după care copiii vor reveni la școală. Deci, eu deduc că cel târziu din luna decembrie se va intra în online. Sunt localități în care școlile au fost deja închise, copiii de acolo au început școala direct în online.
      Personal găsesc că e o porcărie faza cu intratul în online în funcție de rata de infectare dintr- o localitate, în funție de cazurile de infectări de la o clasă, cu posibilitatea de a reveni mai devreme, după cca opt zile, dacă! elevii clasei respective se vor testa. E un talmoș balmoș de măsuri și de scenarii, deși au susținut că au renunțat la sistemul hibrid, ăsta de acum aduce tot a ceva hibrid, care nu face decât să ne zăpăcească tuturor programul, produce instabilitate și irită. Eu aș prefera ori la școală dar cum era înainte, ori online și basta! Sunt școli la care profesorii știu să își facă treaba, altele au tras mâța de coadă. Toate variantele au neajunsuri…adică față în față nu garantează succes școlar…să fim serioși, și înainte de pande lucrurile erau foarte departe de a fi roze. În orice caz, ăia mici vor merge la școală, adică aceia care au cea mai mare nevoie de prezență fizică, acomodare și supraveghere.
      Eu nu îi văd pe ăștia capabili să gestioneze astfel de măsuri, adoptate chiar de ei! Primii care vor claca de dureri de cap vor fi ei, dacă îi bănuim de intenții curate și nu că au avut tot timpul în plan să se ajungă la un nou an școlar în online. 😛

      Răspunde
      • Doamna Tiana, eu nu am incredere in nimic din ce palavragesc astia si se contrazic dimineata la pranz si seara! La nici o saptamana de la inceperea scolii deja e un haos de nedescris, am copiii la doua scoli diferite, unul face cursuri in continuare, celalalat e deja trimis acasa, la nici unul dintre ei nu am fost de acord si nici nu am de gand sa fiu cu vaccinarea, desi atat eu cat si sotia ne-am vaccinat prin iunie, ca asa a crezut atunci ca e bine, insa in ce priveste copiii mei, eu unul nu sunt dispus sa fie cobaii nimanui. Traim vremuri triste rau de tot si va spun cu sinceritate ca niciodata nu mi-a fost mai teama ca acum de viitorul acestor copiii desi am prins atat comunismul, cat si anii ’90 cand abia aveam ce pune pe masa, o licarire de speranta intr-un viitor mai bun licarind mereu undeva. Acum, eu unul nu prea mai vad nici una si sunt un om optimist de felul meu.

        Răspunde
        • Da, știu. sad Trebuie să ne ținem firea pentru că noi suntem părinții. Sunt convinsă că vom găsi soluții, că Dumnezeu ne va deschide o fereastră. Nu are rost să ne perpelim până când nu vedem ce vor face concret cu școala, ce au de gând cu copiii.

          Răspunde
  6. Nu va agitati. Bajetii aia mari au nevoie de tampiti si asta produc scolile astea „moderne”. Totul a inceput cu sistemul american bazat pe libertinism si cretinism la scoala. Profesorii si elevii se trageau de bracinari si studiau fix ce vroiau muschii lor. Nu intamplator, europenii, mai ales cei din est cand ajungeau in State, erau trecuti automat in clase superioare ca se plictiseau. Imi povestea cineva care a fost prin anii 2000 in Texas ca aia faceau ecuatia de gr II in clasa a 11-a si la facultate studiau calculatorul de buzunar. Ei, meserie, n-asa? Bai, care aveti plozi, puneti-i nenica sa toceasca fiindca, vorba marxistului, la acumulari cantitative apar salturi calitatave. Si eu injuram scoala veche dar acum le dau dreptate alora care ne mai trageau si de urechi si mai ne dadeau si cate o scatoalca. Cine vrea sa inteleaga bine, cine nu, nu. Ah, inca ceva. Plodului trebuie sa-i explici ca nu invata pentru nimeni si nimic, invata doar pentru el, ca sa nu fie un tampit cand o creste mare si daca invata o sa poata sa-i la perpulis pe cretinii care cred ca scoala e o chestie doar cool si prilej de prezentare de moda, gadgeturi si masini bengoase. drinks Succes!

    Răspunde
    • Nu știu de unde îți iei informațiile, eu deduc că nu ai văzut programa școlară de multișor. Nici vorbă să învețe copiii ce vor, adică să meargă la școală ca la spațiile de joacă! Și nici cu profii nu cred că se trag toți de brăcinari. E la fel ca întotdeauna, unii profi sunt mai severi, alții mai permisivi, unii pricepuți, alții dezinteresați ori cu o pălărie care nu li se potrivește ( vezi suplinitorii care n- au studii de pedagogie, titularizații cu note jenante )…școli și școli…copii și copii din familii și familii…
      Altele sunt cauzele. La capitolul informații, copiii primesc la informații de nu le pot duce, de multe ori neadaptate vârstelor lor, pe care nu apucă să și le însușeașcă ( sedimentare ) la ce program zilnic le rezervă școala și profesorii zeloși, cu manuale făcute la oha, scrise de tâmpiți. Sunt multe de spus, dar în niciun caz nu aș spune că motivele pentru care e prăpăd ar fi cele enumerate de tine. Mie mi se pare care este mult mai greu ce învață copiii noștri față de ce învățam noi, au mai multe materii și văd o grabă de a le turna de toate cât mai devreme pe care eu nu pot să o înțeleg. Noi aveam timp de școală și se făcea, de sporturi, de joacă, de citit și de odihnă, toate erau făcute temeinic, să se simtă. Acum nu ne mai ajunge timpul și nu e o percepție subiectivă, copiii simt și ei. E un stres generalizat în viața de zi cu zi și a celui mare, dar și a celui mic. Unde mai pui că aveam siguranță, numai dacă iei în calcul traficul de acum și îl compari cu ce era pe străzi în trecut.

      Răspunde
      • Aiurea, acum n-au timp ca o ard pe internet. Si materia e subtire. Internetul ii va distruge pe cei mici. Creaza dependenta si stres. Calculatorul e dusmanul ascuns. Dintr-o scula utila a inceput sa determine viata oamenilor. Ce se intampla cu scoala e fix una din consecinte. Internetul a scos la varf toate gunoaiele care au devenit modele de urmat pentru oi. Asta e, omul si-o trage singur din toate pozitiile. drinks

        Răspunde
        • La ce spui de internet este corect. Cu școala, nu! Sunt implicată 100% și nu de azi, vorbesc în cunoștință de cauză. Copiii merg la școală din clasele primare cu trolere și au probleme cu coloana vertebrală. Au un program cotidian pentru adulți dacă vor să țină pasul cu școala, ei sau părinții lor.
          Copiilor nu avem ce le imputa, adulții sunt vinovați pentru tot ce li se întâmplă copiilor, iar aici o mare vină o au profesioniștii.

          Răspunde
          • Nu contest. Zic doar ca scoala veche era clar peste ce e azi, calitativ. Ma rog, in afara de vrajeala cu partidu si nea Nicu. Dar si azi se ridica ode cretinilor de la UE sau mai stiu eu ce stabime internationala sau nationala. Un copil trebuie sa mai si toceasca, pentru a avea o baza, bineinteles si invatat cu gandirea critica. E un must. Ideea e ca noi ne-am invatat singuri fara sa fim stimulati institutional sa gandim critic pentru ca aveam baza. Plus ca se pune si creierasul la munca. Si asta nu strica. Da, adultii de azi sunt vinovati pentru ca o tin langa cu reforma, un termen ce s-a golit pe zi ce trece de orice continut. Deci, toceala si critica. N-a murit nimeni din cauza lor! drinks
            PS Cretineala de azi e datorita faptului ca se tine cont de notele generale (vezi admitere pe baza de bac) si nu pe examen strict la ce intereseaza gen Mate si Fizica la Tehnice. Pe vremea mea, baietii si fetele istete invatau in special la ce aveau nevoie ptr facultate iar restul erau ptr trecere. Si era mult mai corect. Acum vine unul cu pile de la liceu cu note foarte mari si in rest e bata pe cinstite

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura