Ignatul la romani – traditii care nu trebuie sa moara

Astăzi este Sfântul Ignat, zi cu tradiție la români care implică tăierea porcului printr’un ritual de sacrificare transmis din moși-strămoși, chiar dacă pe ici-colo s’au mai pierdut din tradiții, multe dintre această au rămas și se păstrează, sacrificarea porcului find pentru mulți români și o garanție că au ce să pună pe masă în lunile de iarnă care urmează.

Ignat în credința creștin ortodoxă

Cuvântul „Ignat” are rădăcini în termenul latin „Ignis”, semnificând foc. În trecut, această zi reprezenta una dintre cele mai importante sărbători solare. In credința creștin ortodoxă, ziua Sfântului Ignat coincide cu sărbătoarea Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul, însă nu există o conexiune directă între această zi și tradiția specifică a Sfântului Mucenic Ignatie, cu toate ca in popor sarbatoarea este cunoscuta ca Ignatul Porcilor.

Tăierea porcului este singură activitate permisă în ziua Sfântului Ignat

Este interzisă prestarea altor munci cum ar fi spălatul, cusutul sau măturatul casei. Conform obiceiului, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor și nici nu poate depăși apusul soarelui. Tăierea trebuie să aibă loc pe lumina, întrucât numai lumina poate ține la distanță, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice. Întreg ritualul de sărbătoare amintește de jertfele de animale, practicate de popoarele vechi, în perioada de trecere de la un an la altul sau chiar de la un anotimp la altul.

Sărbătoarea de Ignat este echivalentul anului ce tocmai se încheie, iar o nouă viață se naște, viața noului an. Din bătrâni este o vorbă conform căreia: “În noaptea de Ignat, porcii visează dacă vor fi tăiați ori nu”.

Acest obicei, de tăierea porcilor, nu poate fi început înainte de ivirea zorilor, dar nici nu poate depăși apusul soarelui

Înainte de această sărbătoare de Ignat, oamenii pregătesc cuțitele, le ascut bine, butelia cu gaz și paie pentru pârlit. Gospodinele nu uită nici de vasele în care se va pune carnea de porc, slănina și șoricul. Bărbaţii sunt cei care se ocupă de sacrificarea animalului, iar tradiţia cere ca acela care taie porcul să fie un om curat, care înainte de sacrificiu trebuie să meargă la Biserică, să se spovedească, părintele iertându-i şi păcatul uciderii porcului.

Desi toata familia participa la taierea porcului, acesta find si un prilej pentru a se aduna impreuna, in mod traditional femeia era cea care se ocupa de transarea carnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cutitul asupra porcului sacrificat, zicand: „Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi”.

taierea porcului de ignat 640x446

În credința vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al întunericului

În vremea dacilor, porcul era sacrificat ca simbol al întunericului care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstițiul de iarnă. Mai mult, locul ales pentru tăierea porcului era supus unui ritual de purificare, fiind tamaiat și stropit cu apă sfințită, pentru a îndepărta duhurile necurate.  Această tradiție se regasteste și printre obiceiurile Romei antice, unde acest sacrificiu era dedicat zeului Saturn și se desfășura în timpul Saturnaliilor, între 17 și 30 decembrie. Porcul era considerat simbolul acestei divinități.

La români tradiția s’a transmis cu simbolistica creștină

Ritualul de purificare a locului unde urmă să fie sacrificat porcul din înlocuit cu unul după sacrificarea porcului, prin care românii îi mulțumesc lui Dumnezeu printr’o rugăciune. După tranşarea şi sortarea cărnii, gospodina casei pregăteşte o masă, numită tradiţional „pomana porcului”, pentru toţi oamenii care au ajutat la tăierea animalului. Astfel, într-un ceaun mare, se prăjeşte carne din porcul proaspăt sacrificat, tăiată din toate părţile porcului: muşchi, ficat, slănină, coastă. Odată cu friptura, gospodina face şi o mămăligă mare, cât să ajungă pentru toţi mesenii şi, în mijlocul mesei, pune şi un castron cu murături. Dupa o rugaciune de binecuvantare, de obicei, masa se aşează în curte, în faţa casei, se mănâncă în picioare şi se bea ţuică fiartă.

Din restul cărnii se prepară produsele destinate sărbătorilor de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează: cârnaţi, piftie, tobă, caltaboşi, sarmale, friptură. Totodată, o parte se conservă pentru a fi consumată peste an.

Traditii care nu trebuie sa moara Ignatul la romani 640x433

Legenda Sfântului Ignat

Conform legendei, se spună că odată, demult, trăia un bărbat pe nume Ignat. El a vrut să taie porcul într-un an, dar, din greșeală, a dat cu securea în capul tatălui, iar acesta a murit pe loc. L-a îngropat, i-a făcut pomeni, dar de necaz, Ignat a plecat în lume. În drumul său s-a întâlnit cu un preot căruia i-a spus de păcatul său, iar preotul i-a spus să facă o luntre cu care să treacă oamenii peste un râu, fără să le ceară nimic la schimb. Preotul i-a mai cerut și să îngroape într-un loc un tăciune și să aștepte până când de acolo va răsări o tufă.

Ignat l-a ascultat pe preot, a făcut luntrea, a pus tăciunele în pământ și s-a însurat. Acesta s-a adăpostit cu soția sa într-o casă nu foarte departe de râu. După mai mulți ani, într-o noapte, Ignat aude strigăte de ajutor de pe malul celălalt, se urcă repede în luntre și trece apa. Însă, acolo nu găsește pe nimeni și se întoarce acasă. După puțin timp aude din nou strigăte, se grăbește să treacă râul, iar de data asta găsește acolo doi bătrâni pe care îi aduce acasă. Le spune și lor povestea lui și își recunoaște păcatele. Cei doi bătrâni erau, de fapt, Dumnezeu și Sfântul Petru, care îl ascultă pe Ignat, dar nu zic nimic. Se uită în jur și văd sărăcia mare în care trăiau Ignat, copiii și soția sa.

Copiii plângeau de foame, iar mama lor îi păcălea că le-a pus ceva la copt pe sobă, sub un ștergar. Însă, când unul dintre bătrâni întreabă ce a pus la copt, femeia recunoaște că nu au de nici unele de mâncare. Bătrânul îi spune să ridice ștergarul pus pe sobă, iar acolo femeia găsește o pâine mare și proaspătă. În același timp, pe masă s-au aprins singure două lumânări, iar Ignat își dă seama pe cine are cu adevărat în fața lui. Dumnezeu i-a spus lui Ignat să îl urmeze și să nu își facă griji pentru că familia lui va fi ajutată. Ignat a acceptat să plece împreună, iar când au ieșit din casă au trecut pe lângă locul în care a fost îngropat tăciunele. În acel loc crescuse o tufă înverzită. Acesta a fost semnul care i-a spus lui Ignat că păcatul său i-a fost iertat.

ignatul la romani

În unele părți din țară se practică încălecatul porcului, acest obicei îl găsim descris și de Ion Creangă în Amintiri din Copilărie

La Crăciun, când tăia tata porcul și-l pârlea, și-l opărea, și-l învelea iute cu paie, de-l înnădușa, ca să se poată rade mai frumos, eu încălecam pe porc deasupra paielor și făceam un chef de mii de lei, știind că mie are să-mi dea coada porcului s-o frig și beșica s-o umplu cu grăunțe, s-o umflu și s-o zurăiesc după ce s-a usca; ș-apoi vai de urechile mamei, până ce nu mi-o spărgea de cap!

fragment  „Amintiri din Copilarie”.

Alte tradiții populare de Ignat:

  • O bucată din untură de porc negru era dusă la biserica de Bobotează, pentru a fi sfințită. Cu această se ungeau cei care aveau dureri de picioare ori junghiuri.
  • Sângele porcului, amestecat cu mei și lăsat să se usuce, era folosit pentru a-i afumă pe copiii care se speriau sau aveau guturai.
  • Cu părul de porc se afumau copii atunci când erau deochiati.
  • Tudor Pamfile, scriitor român menționează că: „Prin unele părți se crede că dacă se da copiilor cari se scapă, noaptea în pat cu udul, să mănânce coadă porcului și vor scapă de această slăbiciune”.
  • Dacă în inima porcului se va găsi mult sânge închegat, această era semn că stăpânul va avea noroc de mulți bani.
  • Nu este permis nimănui să compatimeasca porcul pentru a nu îl supără pe Dumnezeu pentru dar.
  • Gospodării cred că pot cunoaște dacă în viitor nevestele lor vor naște fete ori băieți, după cum se arată o bucată de carne așezată în osânză. Dacă în inima porcului se va găsi mult sânge închegat, această era semn că stăpânul va avea noroc de mulți bani.
  • Splina porcului este cea care descoperă durata iernii: dacă splina este groasă în capăt, e semn că vom avea o iarnă grea, cu multă zăpadă, însă, dacă este subțire, arată că va fi iarnă săracă în omăt, iar anul nou nu va fi îmbelșugat.
  • Înainte cu o seară, trebuie ascuțite cuțitele și se spune că în această noapte porcii visează dacă vor fi sau nu tăiați.
  • Se spune că în focul pregătit pentru porc trebuie aruncate ramuri de iasomie, ca să dea șoriciului o aromă bună.
  • Mai este și tradiția în care după ce este gata de pârlit, pe porc se așează o pătură pe care sunt puși apoi copiii mici. În acest fel, ei vor avea noroc, iar porcul va fi consumat cu veselie.
  • Pomana porcului este primul preparat care se face după tăierea aimalului. O servesc cei care au ajutat sau asistat la sacrificiul animalului și este mereu pregătită de femei. În unele zone, există obiceiul să se dea de pomană din aceste bucate gătite pentru cei nevoiași. Alții sfințesc carnea gătită la biserică.
  • În unele zone, se spune că pe tot parcursul zilei de Ignat oamenii trebuie să poarte metal: inele, cercei, monede sau orice obiect încărcat cu energie care să țină la distanță duhurile ostile.
  • Când porcul e gata, primul care se aduce în casă este căpățâna, iar râtul trebuie să fie înainte, ca lucrurile să meargă bine în gospodărie.

Așadar cu atâtea tradiții și obiceiuri, tăiatul porcului de Ignat este o tradiție la români care ar trebui să rămână așa cum este.

Citeste si: 

18 comentarii la „Ignatul la romani – traditii care nu trebuie sa moara”

  1. Frumoase obiceiuri, doar ca acuma de cind cu uniunea ieuropeana, trebe sa ucizi porcu numai in conditii speciale, avind grije sa nu-l stresezi, si urmind instructiuni foarte riguroase despre cum sa-i faci felul. Pai alea nu mai au nice o treaba cu obiceaiurile nostre din mosi stramosi. Si uite asa se duc pe apa simbetei obiceaiurile, si te mai miri ca oare di ce ?! Pai di aia, ca acuma avem cirnat de supermarket, apoi reclame cu colesterolul marit, nutritionisti de renume mondial care interzic carnea de porc, si asa mai departe. Avem sarbatori imprumutate de la altii, pentru ca alea ce e cu ele, e mai cu mot, au gust mai bun, sau ce ??! Chestie de marketing… marketing idiot…

    Răspunde
  2. Iubesc traditiile si am fost la tara de multe ori cand taiau porcul. Plangeam odata cu el apoi asteptam gratarul :)) Acum nu mai suport sa aud animalele cum sufera…dar nu am nimic impotriva traditiilor. Cu toate astea, modalitatea traditionala de ucidere face ca in corpul animalului ingrozit de frica si durere sa se secrete niste substante cancerigene. S-au facut studii pe tema asta si exista multe dovezi. De ce crezi ca in cancere se impune o dieta vegetariana pentru vindecare? Am un apropiat care a murit pentru ca nu a dorit regim si 2 alte cunostinte care au suferit de acelasi tip de boala, dar care au renuntat complet la carne.Traiesc de 14 ani si analizele ies f bune. Acesta este motivul pentru care s-a venit cu propunerea aparent dubioasa de a nu mai ucide animalul in mod traditional.

    Răspunde
  3. Delia nu pot decat sa iti doresc multa sanatate in continuare! smile Eu raman fan al traditiilor pentru ca asa am fost crescut si inclusiv asta asa „barbara” cum pare, face parte dintr’o cultura a noastra dincolo de orice studii sau orice ar spune altii. Pe la noi taiatul porcului era un adevarat ritual care aducea aproape familia si implica divinitatea prin sacrificiul adus. Totul se facea cu cat mai putina suferinta animalului si cu cat mai mult respect din partea noastra pentru sacrificiul lui. Din pacate azi multe din toate astea s’au pierdut si zic ca e pacat.
    In rest … doar pot sa respect alegerea ta de a nu mai consuma carne! smile
    Sarbatori fericite si multa sanatate sa ai!

    Răspunde
  4. Am taiat in fiecare an porc, eu personal si nu ma laud, asa am apucat de cand traia si tata, il imbat un pic dimineata 😉 si il tai cu un cutit lung de doua schioape, fara gluma! Asta cu porcul stresat, am considerat-o intodeauna o gluma proasta inventata de niste baieti in costume care cred cu siguranta ca porcul s-a nascut in market, feliat la tipla si in vid.
    Asa ca dupa cum zicea si ICE o sa sa ma adaug si eu permanent la grupul celor care bea tuica de cazan de cupru coclit 🙄 si mananca porc stresat, carnati plini de colesterol si tochitura din aia plina de toxine, ca odat in an e Craciunul si e normal sa tragem linie si sa pomenim la o masa imbelsugata, stropita cu tuica si vin, anul ce trece si sa facem planuri pentru anul ce vine. Sa treaca anul fara guietat de porc de Craciun, fara pomana porcului, mamaliga aburinda, vin fiert si tuica fiarta pentru mine personal inseamna ca am muncit degeaba tot anu’ 😉

    Sarbatori cu bine!

    Răspunde
  5. Legat de cutit, nu stiu cum cred unii ca se face treaba asta insa unchiul meu, care erau un maestreu in asa ceva (Dumnezeu sa il ierte) incepea programarile la taiat de porc inca din luna lui octombrie, iar ca sa faca treaba asta, avea o trusa indentica cu a lui Dexter laugh … cutitul de injunghioat iesind de departe in evidenta, era un soi de baioneta lunga de vreo 30cm subtire cu doua taisuri foarte ascutita. Toata treaba dura cateva secunde, chinul fiind minim, iar la faza cu imbatatul nu e gluma, cu cel putin jumatate de ora inainte ii turnau pe gat niscaiva palica. :)) In rest nici eu nu sunt fanul povestilor cu toxine si alte minuni. Cand muncesti un an de iti sar capacele sa il faci mare pe Ghita, vorba lui Vasile, parca ai cam vrea sa te si bucuri de munca ta, iar daca aia e una fizica si mai dai si cu ceva tuica dupa … apuci aia aproape 100 de ani care i’au avut batranii mei cand s’au dus in liniste pe meleagurile alelalte. Parerea mea ca mai rau ne face stresul si alimentele procesate, faza cu veganismul ar fi ok daca ce ai manca e pus de tine intr’o gradina. Cata vreme mananci de la altii sau supermarket poti sa fi sigur ca e la fel sau poate mai toxic ca sa te fereasca Dumnezeu sa stii ce otrava iti pui in farfurie.

    Răspunde
  6. Ai rabdare sa afle hipsterii de treaba asta sa vezi cum o sa vina peste voi sa salveze porcii. De indata ce-o sa termine Cernea cu salvatul crabilor si delfinilor o sa inceapa ofensiva laugh.
    Si acum cu premier musulman nici n-o sa ma mire daca se interzice consumul de carne de porc ca doar vorbim de fanatici religiosi declarati.

    Răspunde
    • Maline, eu personal „salvez” cate un porc in fiecare an! Porcul e foarte apropiat de om ca si metabolism, sufera de aceleasi boli, hipertensiune, colesterol si in cele din urma atac cerebral, de ce sa fiu crud si sa chinui animalul cand poate sluji pentru o cauza nobila 😉 Cat despre vegetarieni, ma pot lauda ca am convins un astfel de om declarat sa manance din reteta mea de tochitura, dupa ce mancase 10 ani numai burueni 😉

      Răspunde
  7. Ehei, copiii Mosului, stati sa vina Maia lu’ Schwab la volan si veti taia porcu’ doar de pe lista. Sa vezi minune de caltabosi si carnati de lacuste, ioi, o minune nu alta. bad

    Răspunde
    • Ia mai dai ma in plm … o sa ne descurcam! Hai sa ne mai si bucuram ca traim clipa si ce avem! Domane ajuta la toti si noua mai mult! drinks

      Răspunde
  8. Cea mai buna varianta pentru noi a fost sa renuntam sa mai crestem porci. Daca ai chef, iei o data de la magazin, dar nu sa te lupti cu sute de kg de carne.

    Răspunde
    • Se vede ca stai la oras! La tara, porcul inseamna independenta alimentara. E chiar o necesitate. Nu mai vorbesc de gust. Eu stau in Bukale da’ sa fiu al naibii daca nu visez si azi la carnatii aia picanti ardelenesti pe care-i facea mama mare cand eram copil. Clar n-am nici cea mai mica sansa sa gasesc asa ceva pe la magazin. Doamne, buni mai erau. Na, ca-mi curg balele! drinks

      Răspunde
    • @Marius, pentru unii care nu mananca carne multa si tot ce rezulta de la un porc, e varianta buna aia cu magazinul! Pentru restul si mai ales familiile mari e ok varianta aia cu crescutul si le doresc sa tot creasca la porci ca sa am si eu de unde lua mai mult decat ce gasesc in magazine, ca eu nu manac doar carnea dintr’un porc. Bine e sa fie de ales pentru toata lumea.

      Răspunde
  9. Tradiția continua ca în fiecare an,chiar dacă am furat startul cu ziua sotiei! Nu o sa fie azi pentru ca în noapte târziu i-am adus pe alde nasu și pe băiat de la Otopeni,da’ mâine e spectacol… cutite,paie,șorici buun,țuică și tot tacâmul‼️😉👌

    Răspunde
  10. La noi în sat rar mai țin țăranii porci. Multă vreme am crescut și noi dar decând cu colesterolul și alte chestii medicale preferăm să consumăm doar ocazional de la alți producători.

    Dar acele zile și produse proaspete de la porcul proaspăt sacrificat erau parcă cele mai bune din lume. Mai ales după ce erau și afumate la afumătoare.

    Răspunde
    • Legatura intre carnea de porc si colesterol e demolata de ceva vreme, carnea de porc find singura carne compatibila 100% cu organismul uman. smile In concluzie, mancata cu masura, ca orice altceva, are beneficii cum a avut mereu, pana sa inceapa nebunia cu nutritionistii sufletului.

      Ca nu mai tin oamenii porci este de inteles, porcul se tinea cand aveai o bucata de pamant pe care o munceai si din resturile de acolo tineai un porc. Azi, cand nu mai munceste nimeni la tara, cu ce sa il tina?! smile

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura