Traditii si superstitii in Ajunul Craciunului

În tradiția populară, Ajunul Crăciunului este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de Moș Ajun in data de 24 decembrie al fiecarui an.

Despre Moș Ajun se spune că ar fi fost frate geamăn cu Moș Crăciun, deoarece seamănă între ei ca două picături de apă, şi că ar fi fost ultimul dintre apostoli. De asemenea, Moș Ajun este cel care a poruncit să se dea flăcăilor colaci, să se umble cu colindatul și să li se dăruiască florinți de la părinți.

Potrivit tradiției, Maica Domnului înainte de a naște a cerut ajutor lui Moș Ajun, dar acesta, considerându-se prea sărac, a trimis-o către fratele său mai înstărit – Moș Crăciun. Astfel Fecioara Maria a născut în staulul al cărui stăpân era Moș Crăciun.

Ce nu este bine să faci în seară de Ajun

Din timpuri vechi, se zice că în noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesele și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.

Se spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid, dar această minune nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet.

În noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă.

Un obicei care se întâlnește în multe regiuni ale țării este ca în ziua de Ajunul Crăciunului preotul, dar și cântăreții bisericești, să umble cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

Se spune că pentru a avea noroc în decursul vieții nu trebuie să mănânci nimic în Ajun de Crăciun.

În ziua de Ajun când gospodinele ies prima dată în curte trebuie să adune câteva surcele pe care mai apoi să le împrăștie prin casă, aceste surcele se numesc „pui”.

Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meargă bine și să nu le piardă la roit.

Ce este bine să faci în seară de Ajun

Gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea și în anul următor.

La Ajunul Crăciunului se pune puțină otavă pe masă, care după sărbători se va da vacilor să o mănânce, astfel le va merge bine și se vor înmulți.

În Ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan pentru a fi sănătoși tot anul.

În unele locuri există obiceiul conform căruia fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul.

În alte regiuni ale țării, fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă, scrie tradiţii-superstiţii.ro

Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții populare, iar multe dintre ele se păstrează încă atât la sate, cât și la orașe, printre aceste obiceiuri numărându’se și mersul la colindat.

https://youtu.be/neoocO6i9LI

4 comentarii la „Traditii si superstitii in Ajunul Craciunului”

  • Sunt foarte multe obiceiuri in tara, am incercat in postarea asta sa le condensez pe alea din Ajun, umeaza in zilele astea o serie de asemenea postari cu tema Craciun pentru a mai relaxa putin atmosfera macar acum pe final de an ca si dar din partea mea pentru cei care mai trec pe aici si tocmai pentru ca sunt putin cunoscute! smile

   Răspunde
 1. Ce multe articole ai scris! Frumoase si interesante. Chiar daca nu am apucat sa comentez la toate nu inseamna ca nu le-am citit. Singura traditie pe care o stiu e cea cu fiertul sarmalelor in ajun.

  Răspunde
  • Multumesc Misha, apreciez!

   Da, la noi mirosul de sarmale impletit cu cel de brad cred ca este mirosul cel mai potrivir de Craciun, alaturi de ala de portocale si mar copt! smile

   Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura