Weekend frumos de toamna si dor de duca … cam asa incepe povestea vizitari Gradinilor din Banpotoc, I Giardini di Zoe, gradini pe care astazi le’am avut ca obiectiv decis adhoc in vremea in care eram pe drum deja, un drum la care am plecat fara o tinta anume, cum plec dealtfel de foarte multe ori atunci cand imi vine cheful de duca, cu ocazia asta urmand sa testez si noul telefon flagship de la Xiaomi.
I Giardini di Zoe – Gradinile din Banpotoc, un mic colt de paradis in Romania
Potrivit povestii, I giardini di Zoe este proprietatea unui italian indragostit de Romania si gradinarit, care dupa mai bine de un deceniu de munca si investitii in amenajari, a reusit sa aduca o mica parte din gradinile aristocrate ale Italiei in Romania, mai exact intr’un satuc Hunedorean care pana la aceste gradini era cunoscut localnicilor pentru darul apele sale minerale.
I Giardini di Zoe, un dar pentru generatiile viitoare
Gradinile din Banpotoc, I Giardini di Zoe sunt proprietatea lui Giovanni Salvatelli de la Banpotoc, un italian venit in Romania din Italia, zona Ancona, regiunea Marche, undeva in centrul Italiei, o zona cu dealuri care are ceva din celebrul farmec al Toscanei, de unde a rezultat si acest imens puzzele inflorat pe care Giovani Salvatelli l’a dorit ca o mostenire lasata pentru genereatiile viitoare:
„A luat naştere ca şi un joc şi s-a jucat în fiecare zi. Şi-a dorit să rămână ceva generaţiilor următoare, inclusiv nepoatei lui care are 6 ani, motiv pentru care a numit această proprietate „I giardini di Zoe”
a explicat administratorul Ramona Morar, potrivit blogului gradinilor.
Opinie personala
I Giardini di Zoe – Gradinile din Banpotoc sunt destinatia ideala pentru o zi de weekend sau din vacanta voastra daca va aflati in drum prin judetul Hunedoara, desi recomandarea mea ar fi sa evitati atat weekend’ul cat si perioada concediilor pentru ca s’ar putea sa fie destul de aglomerat, eu am mai avut o tentativa prin august dar am fugit de acolo pentru ca era o coada uriasa de oameni. Ce a facut italianul nostru acolo e un real colt de paradis, asemenea gradini avand ocazia sa mai vad doar prin preajma palatelor regale sau caselor nobiliare, grija pentru detalii si bunul gust fiind unul desavarsit si este cumva contrastant sa gasesti asa ceva in apropierea unui satuc destul de izolat pe care il stiam si vizitam din copilariei pentru apele sale minerale ce spre bucuria mea sunt si in ziua de azi gratuite pentru toata lumea dupa ce localnici s’au facut luntre si punte ca sa se opuna unui proiect care urma sa concesioneze si exploateze acele ape minerale, un alt lucru de toata lauda pentru oamenii acelor locuri unde probabil ca si bogatul nostru italian, Giovani Salvatelli, stabilit in Romania a simtit ca merita sa lase ceva pentru generatiie viitoare. Fabuloasa experienta!
Locatie si alte informatii utile
Locatia, I Giardini di Zoe – Gradinile din Banpotoc, se afla in judetul Hunedoara, sat Banpotoc, la aproximativ 15 minute de la nordul de autostrada A1 de la Simeria si aproximativ 20 de minute de la nodul de autostrada A1 din Deva.
Pretul de intrare I Giardini di Zoe: 10 lei pentru adulti/gratuit pentru copiii sub 3 ani.
Program de vizitare I Giardini di Zoe, la momentul la care scriu acest articol:
Luni-vineri: 09:00 – 19:00 (ultima intrare la ora 18:00)
Sambata, duminica: 09:00 – 20:00 (ultima intrare la ora 19:00)
Contact I Giardini di Zoe:
Reguli de vizitare I Giardini di Zoe: este interzis accesul cu animale de companie, biciclete, role, trotinete, plimbarile fiind permise doar pe aleile special amenajate. Pentru evenimente este necesara o programare, iar in ce priveste filmarea sau fotografierea cu drona trebuie obtinut un acord din partea administratiei, in rest din punctul de vedere al fotografieri sau filmarilor nu exista restrictii si nici o taxa suplimentara.
Alte informatii utile gasiti aici.
Sincer? Asa cum nu cadreaza o megacatedrala catolica in Romania, nici gradinile astea artificiale nu merg. Nu se „pupa” cu sufletul romanesc. Prefer natura salbatica. Sorry! Si nu cred nici un „italian” care vine p-aici sa ne dea jos din copac. Opinia mea sincera. Nu cred si nu am incredere in nici un fel de occidental. Nu-i suport. Visceral!
Nu sunt un salbatic si nici un dacopat. Am cunoscut occidentul din copilarie (cultural), am invatat germana, franceza si engleza de mic, i-am admirat pe vestici dar acum la varsta senectutii am inteles caracterul lor duplicitar si ipocrit si sunt scarbit. Am umblat prin Occident suficient ca sa le cunosc adevaratele „valori”. Din pacate am fost total dezamagit. Sufletul romanesc nu se poate amesteca cu al lor, indiferent de conjunctura. Faptul ca vor „sa ne treaca strada” ma scoate din pepeni. Iarta-ma dar poate sunt un mizantrop. Viata m-a invatat sa fiu asa. Decat atat am putut!
Domnule Cib, am obiceiul de a marca pe aici si locuri prin care umblu pentru cei care vor sa evadeze din case si cauta locuri faine si retrase de nebunia oraselor, iar asta este unul dintre ele, promovand prin orice mijloace pot zona din care provin. Si mie imi place natura asa cum e ea, de aia si umblu foarte mult prin locuri mai putin umblate si scriu despre ele, asta e un obiectiv accesibil si chiar daca e ceva ce nu tine neaparat de cultura si traditia romaneasca, e macar ceva facut frumos si cu gust pe aci pe la noi. In rest, nu cred ca trebuie luata ideea asta a unui om care a facut ceva pentru el si deschis ulterior si vizitarii ca ceva nasol ca asa ar cam trebui sa dam la o parte majoritatea obiectivelor turistice din Romania! Sanatosi sa fim maestre!
Arata fain p-acolo. Dar deh, d-aici nu e chiar rentabil de ajuns doar pentru asta. Oricum, e bine ca se dezvolta tot mai mult turismul si la noi. Se amenajează.
Sunt tot mai multe obiective turistice in zona, conectate acum si de autostrada cu cele din alte zone la care se poate ajunge foarte repede si facil, ce pot sa fie acoperite intr’un weekend sau chiar un concediu. Da, e ok, incetul cu incetul se misca ceva, noroc cu initiativele private ca in ce priveste statul … mai bine ma abtin ca ma apuca toti dracii.
„noroc cu initiativele private ca in ce priveste statul …”
Păi, bre @ice, Parcul Dendrologic de la Simeria e privat?! Io știam că e să stat!!!! Și … mi-a plăcut mult, sincer! Nu e perfect, sunt multe de reproșat dar prefer așa ceva decât o porcărie de gen „dino-park” sau alte struțo-cămile super-vizitate și promovate.
Asta?
https://ingerisidemoni.ro/parcul-dendrologic-arboretumul-simeria-un-loc-ce-nu-trebuie-ratat
Am scris domnule draga si despre el, si ala la randul lui a fost o initiativa privata preluata ulterior de stat prin nationalizarea din 1949, abia din 1952 intrand in proprietata Ocolului Silvic Simeria, scapand ca la mustata prin anii ‘2k de a fi retrocedat, intrega lui istorie am scris’o in acel articol!
Il vizitez des si e mereu fabulos acel loc care din pacate sufera de subfinantare crunta a statului dupa ’90 incoace si asta am vrut sa spun in acele randuri, iar acum sper ca am fost inteles mai bine!
…sau Muzeul Aurului de la Brad?!?!? Ohoho!!!! Colosal!!!!!
Păcat că nu au o construcție cu o suprafață mai mare (aici DA, Primăria Brad are un mare minus că nu s-a implicat mai mult) , le-ar trebui ceva de cel puțin 3 ori mai mare, să rarefiezi exponatele, să le dispui la o înălțime optimă surprinderii tuturor unghiurilor de reflexie, nu să se cocoșeze vizitatorul ca să admire nu știu ce cristal de pehblendă așezat la doar 20cm de la pardoseala sălii de expoziție!!! Păcat pentru o asemenea colecție de „flori-de-mină” !
Dar stiai ca si acel Muzeu al Aurului de la Brad tot ca initiativa privata a pornit, dupa ce in 1896 un geolog neamt s’a ocupat de adunarea primelor exponate de la minele aflate tot in proprietate privata in acele vremuri? Tocmai de aceea este si asa de mic, dupa ’90 existand doar promisiuni ca intr’o zi muzeul va fi mutat intr’o noua cladire deoarece exista foarte multe exponate in depozitele lui care nu pot fi expuse din lipsa de spatiu! Bineinteles ca nimic nu s’a intamplat din ’90 incoace, singura investitie din partea statului fiind o renovare acum vreo 5 ani si cam atat! Cum o dam, cum o intoarcem, avem dovada ca statul roman nu se ocupa de nimic din ce a mostenit ca romanesc in vremea in care banii sunt risipiti pe toate rahaturile care nu aduc nici un plus valoare tarii asteia!
Conectate de autostrada, dar vezi tu, ca sa treci Carpatii… mai bine nu.
Adica ce vrei sa zici, nu a gatat Drula, ministrul tau, autostrazile?!
„Cum o dam, cum o intoarcem, avem dovada ca statul roman nu se ocupa de nimic din ce a mostenit ca romanesc…”
Io am o bănuială că se și vrea cu tot dinadinsul ca să se cimenteze această concluzie în mentalul colectiv, că oricum ai da-o, statul e impotent… Parcă e prea evidentă treaba…!!!!
Să stai tu, Primar, cu curu’ pe o fabrică de bani pentru comunitate și să o lași să meargă în virtutea inerției?!?! E strigător la cer !!!!! Zona aia (și sunt SUTE în țărișoara asta) e AUR-CURAT și localnicii plâng de foame. Oriunde-ai căuta pe Maps, apare un obiectiv despre care ar fi trebuit să afli din alte surse, să vină el la tine, nu să-l cauți tu cu dinadinsul.
Doamne, vindecă-ne în primul rând de prostie și apoi de ignoranță!
Pai cam pe aici vroiam si eu sa ajung, e o realitate si nu e doar acolo, e peste tot, eu fiind unul dintre aia care a ajuns si ajunge in locuri mai putin umblate si cunoscute care au enorm de multe de oferit insa e inutil atata vreme cat statul e durincurist si e fix asa cum s’a impamantenit ideea aia, a unui stat slab care nu reprezinta interesele nationale si il doare in cur de ele, tot ce traim fiind doar propaganda din 4 in 5 ani, populisme tampe si promisiuni pe care multi le inghit asa cum le sunt mestecate ca mai apoi sa ridice din umeri si sa zica …. „asta e, ce sa facem ….” pai asta e, ce? Ai dat un vot pentru o promisiune, dute si cere ca promisiune aia sa fie respectata si nu sta si da din umeri cand un nimeni ca Citu proclama ca „programul de campanie e una, ala de guvernare alta” … ca au ajuns nenorocitii astia nici macar sa nu se mai fereasca de vorbe cand stiu ca nimeni nu se revolta. In acelasi timp e si o problema locala, alegandu’se primari de zeci de ani care nu fac nimic, dar absolut nimic, desi variante exista, dar la ce dracului sa isi bata capul cand mandatul le este asigurat si asa fie de mafiile locale in fruntea carora sunt, fie de amaratii la care le da cate ceva inainte de alegeri si ajutoare sociale, dupa! Cam asta e … si tocmai de aia, respect o initiativa privata cat de mica ar fi ea, ca pana la urma conteaza ca cineva face ceva pentru locul si comunitatea aia si mai putin detaliile. Btw, ca veni vorba, cativa localnici castiga si de aici pentru ca patronul ala italian le’a permis sa vanda ceva produse pe la intrarea in gradini. Ideea e ca macar unii fac niste banuti pentru ei si familiile lor, pe langa cota parte pe care probabil ca o platesc pentru a vinde acolo. Statul ce face pentru oamenii aia? Dar administratia locala? Ce sansa le ofera? Exact …. canci! Stim, stim .. „greaua mostenire” ….
Cumva prea complicata si spionasa discutia asta pentru mine, insa atat cat am umblat si vazut din tara asta imi este clar ca statul roman nu reprezinta nici un interes national fie el si turistic, luati ca exemplu Baile Herculane, niste adevarate splendori ale lumii in perioada interbelica si niste ruine acum, si e doar un banal exemplu! Ce dovedeste asa? Ca interesele Romaniei sunt batjocurite de statul care ar trebui sa investeasca si sa apere aceste valori, atragand alaturi intersele private care sa le capitalizeze! Noi in tara asta nu avem decat jaf, incompetena si batjocura de tot ce este frumos! Asta este parerea mea, bravo pentru acel investitor privat, cu prima ocazie cand ajung in tara ma voi duce sa vizitez aceste gradini!
La Herculane, tocmai „interesele private locale” au făcut cel mai mare rău. Au sabotat pe orice cale restaurarea fizică a hotelurilor vechi, în timp ce toți, cu mic, cu mare și fără vreo idee de arhitectură sau urbanism, au construit vile-vilișoare-pensiuni, fără să se întrebe ce noimă va avea o stațiune turistică plină de părăginituri? De altfel, acest șablon a fost folosit în toate stațiunile din țară. Nu este una care să fi scăpat ne-decapitată.
Prin urmare, Statul e doar o parte a răului! Restul vine de la „oamenii-de-bine”???
Nu cred ca poate nimeni contesta ca privatul a avut si el partea de vina, mai ales ca de multe ori nici macar nu poti face diferenta intre stat si privat, tot aia find si ici si colo, folosind functiile ocupate in stat ptr a isi satisface interesele personale, aka private. In Herculane e o tragica si lunga poveste, politicul fiind adanc infipt acolo, retrocedari ilegale, blocaje prin justitie si alte povesti pe care le stim de 31 de ani incoace.
Candva pe Bulevardul Kiseleff era o gradina din asta, genul francez, stie cineva daca mai exista?!
In rest ce sa zic de acea initiativa, cunosc zona si parca nu merge!
Din cate stiu mai exista ceva, era un celebru restaurant acolo.
Omul a luat pamant pe acolo si a facut ceva pentru el …amu …
Prin 72 am fost cu ai mei cu Trabantul (6V cu dinam, meserie) in Bulgaria. Fratica, n-aveau gradini d-astea bengoase dar sa fie mamitica lor de bulgari daca n-aveau piersici cat mingea de handbal pe toate drumurile. Am mancat atunci piersici bune si zemoase cat pentru sapte vieti. Basca ca erau moka. Am mai fost da’ s-au prostit si gogosarii. Nu mai sunt nici ei ce erau. Tot atunci, undeva pe langa Silistra am intrat sa ciordim niste struguri si ne-a luat la goana un mos. Cand ne-a auzit ca vorbim romaneste, a facut podul. Era roman transferat cu schimbul de judete. Ne-a dat struguri cat sa nu putem duce. Plangea mosu saracu ca a mai apucat sa vorbeasca cu romani din Romania. M-am topit tot atunci. Ce as mai putea zice? Nici acum nu pot uita acest episod emotionant si au trecut aproape 50 de ani. Asta asa, ca poveste, ca sa ne mai treaca timpul!
Aveau, dar nu pe unde ai fost matale, iote acilea, urma de suflet romanesc: https://ingerisidemoni.ro/pe-urmele-casei-regale-de-romania-balcic
In rest, povestea ta e fabuloasa si sa mergi cu Trabantul pana in Bulgaria, ei, da … asta da aventura de povestit la nepoti!