Istoric:
Pe la inceputul secolului al XVIII-lea incepe sa prinda contur, pe malul stang al Raului Mures, ceea ce astazi este considerat de specialistii consacrati „un monument national in arta parcurilor” si totodata cea mai veche si mai valoroasa colectie de plante lemnoase exotice si autohtone din Romania, ARBORETUMUL SIMERIA. Rezervatie dendrologica si peisagera cu valoare de unicat pentru patrimoniul national, Arboretumul Simeria a fost creat la inceputul secolului al XVIII-lea prin amenajarea zavoaielor naturale din lunca Muresului, in stil peisager (englezesc, romantic). Primele specii exotice au fost introduse pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. Intr-o lucrare datand din 1763 (cel mai vechi document de atestare al parcului) se vorbeste despre o alee plantata cu castani (Aesculus hippocastanum), iar dupa relatarile unei lucrari din 1860, tot in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea a fost introdus salcamul, aceasta fiind se pare cea mai veche experimentare a speciei in tara noastra. In decursul istoriei, parcul a apartinut succesiv familiilor nobiliare de origine maghiara (Gyulay, Kún, Fáy si Ocskay), si s-a transmis pe linie feminina. Ca proprietar al parcului in anul 1848 este mentionat contele Kún, cu ocazia revolutiei semnalandu-se numeroase distrugeri si avarierea cladirilor. In perioada 1870 – 1880 se fac primele remedieri ale parcului si cladirii si incepe, dupa planuri precise, o imbogatire a parcului prin introducerea a numeroase specii originare din Extremul Orient si America de Nord si au loc schimburi de seminte cu strainatatea. Proprietarul care este semnalat dupa contele Kún este Fáy Bela, titrat, naturalist, membru al Academiei de Stiinte Maghiare, care imbogateste parcul cu specii exotice scriind si unele lucrari stiintifice de aclimatizare a speciilor. Dupa 1918, Fáy Bela se stabileste la Simeria, in familia lui intrand ca ginere Ocskay Istvan, un artist de origine nobiliara, cu mult simt artistic, care amelioreaza mult parcul sub aspect peisagistic. Este posibil ca intreaga conceptie de amenajare peisagistica a parcului sa apartina unor peisagisti cunoscuti ai timpului, dar acest lucru nu apare mentionat. Se pare totusi ca intre 1924 si 1938 a lucrat aici ca gradinar Ludvig Bucek din Germania.
Dupa nationalizare (1949) Parcul intra in administratia Ocolului Silvic Simeria, in 1952 acesta fiind declarat ocol silvic experimental. In 1954 a fost infiintata Statiunea de Cercetari si Experimentari Forestiere Simeria care ulterior preia ca baza materiala Parcul Dendrologic. La propunerea Comisiei Monumentelor Naturii, in baza H.C.M. 518/1954, Parcul dendrologic este ocrotit de lege, primind atributul de „Monument al Naturii” – rezervatie dendrologica. Colectia dendrologica a parcului mostenita de la vechii proprietari se ridica la peste 250 taxoni, in prezent existand 2165. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca ansamblul peisager, stilul arhitectural precum si valoarea data de vechimea si implicit maretia colectiei taxonomice demonstreaza o veche si constanta preocupare a fostilor proprietari pentru arhitectura peisagera si introducerea unor specii exotice rare. Recunoscand meritele fostilor proprietari care au realizat, mentinut si dezvoltat parcul pe parcursul a peste doua secole, se cuvine insa sa mentionam si meritele administratiei silvice si indeosebi ale I.C.A.S., ale Prof. I. Popescu Zeletin si ale dr.ing. Hulea Aurel care au salvat de la distrugere aceasta comoara vegetala.
Sursa: icashd.ro
In prezent Parcul a devenit Rezervatia naturala (înfiintata in anul 1995) a fost declarata arie protejata prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate) ai se intinde pe o suprafata de 70 hectare.
Impresii:
Dincolo de istoricul de secular al acestui parc si importanta sa extraordinara din punct de vedere stiintific, Arboretumul din Simeria este un loc unde trebuie sa ajungi macar odata in viata pentru a te bucura de un spectacol natural fara precedent. Am avut ocazia sa vizitez destul de multe gradini botanice atat de pe la noi cat si de pe la altii, insa acesta este cu adevarat unic si spectaculos atat prin bogatia exponatelor cat si al sentimentului de totala liniste pe care o poti gasi fara prea mari eforturi ratacind pe cele 70 de hectare nestavilit sau deranjat de ceva sau cineva. Asadar dupa ce ati platit biletul de intrare (4 sau 2 lei dupa caz) luati o gura de apa, pregatiti’va aparatul foto, telefonul cu camera sau camera video si pasiti cu incredere dincolo de perdeaua de verdeata pentru a descoperi acest loc minunat …
… unde ce mi’a placut mie unul cel mai mult este faptul ca daca prin alte parcuri/gradini botanice se simte interventia/mana omului, aici natura este lasata sa isi faca de cap lucru ce in cei cateva sute de ani cat are parcul asta, a dus la creearea naturala a unor reale habitaturi salbatice in care salasuiesc pe langa flora si o fauna destul de bogata, lucru usor de observat prin desisuri unde pe langa pasari si fluturi de toate felurile, poti observa si alte vietuitoare cum ar fi veveritele. Nici iazurile nu sunt moarte, aici vietuind si putand fi usor observati diversi pesti, broaste si probabil ca si multe alte vietuitoare acvatice.
Din loc in loc, sunt amenajate numeroase locuri de popas pentru relaxare si meditatie care sunt perfect integrate in peisajul luxuriant, mi’a placut enorm lucrul asta, erau destul de aiurea niste simple banci de ciment, metal sau alte materiale moderne cum vezi prin alte locuri …
De lucrul asta par sa se bucure si sa profite localnicii si cei care viziteaza acest loc extraordinar …
Partea foarte buna este ca cei care se bucura de acest loc o fac intr’un mod foarte civilizat! Spre surprinderea mea, desi acest loc este imposibil sa fie pazit de cineva la cat de mare este, nu am vazut nicaieri nici gunoaie aruncate la intamplare ci doar in cosurile special amenajate si la fel de integrate in peisaj, si nici alte urme ale treceri lor, cu exceptia catorva inscriptii de pe o banca …
Pe care insa le’am putut trece cu vederea fara prea mare efort mai ales ca nu distrugeau nimic in mod ireversibil.
Concluzie inainte de final:
Parcul asta ar putea fi usor confundat cu o Gradina a Raiului si nu exagerez deloc cand spun asta! Biodiversitatea uriasa adunata din intreaga lume la un loc si lasata sa se dezvolte absolut natural, culorile, linistea si energia pozitiva pe care o acumulezi aici este imposibil de explicat in cuvinte sau imagini oricat as incerca eu de bine. Locul asta nu este de vizitat o singura data pentru a il descoperii in intreaga lui splendoare in primul rand pentru ca este absolut imens si in al doilea rand pentru ca de fiecare data il vei descoperii altfel in functie de perioada de inflorire diferita de’a lungul anului a numeroasei varietati de plante si arbori, eu de exemplu am surprins in toata splendoarea lor diversele specii de nuferii din parc …
Daca mai luam in calcul si cele patru anotimpuri in care trebuie vizitat … ne dam seama nu ca avem nevoie de o zi, sau doua … ci poate de o intreaga viata. Dar pentru ca nu multi dintre noi si’ar permite asa ceva, va recomand ca daca ajungeti in zona sa va rezervati cateva ore bune, sa va aprovizionati cu o sticla de apa si eventual un sandwich pentru a va putea bucura cat mai mult de aceasta minune naturala! O perioada anume nu v’as putea recomanda pentru ca asa cum am spus, este frumos si altfel tot timpul anului, poate bine ar fi sa evitati sa il vizitati in zilele foarte calduroase datorita umiditatii foarte ridicate din parc. Probabil ca cele mai bune perioade ar fi primavara, sfarsitul verii si toamna undeva pe la mijlocul ei.
Pana ajungeti voi, mai multe imagini gasiti in montajul de mai jos …
Iar fotografii in rezolutie mai mare puteti vedea aici.
Informatii utile:
Adresa: Strada Biscaria, Simeria, Hunedoara; DJ700A
Program: 08-20, in fiecare zi;
Telefon: 0254 261 254;
Pret bilet intrare: adulti 4 lei; elevi/studenti 2 lei; pentru persoane cu handicap si veterani de razboi accesul este gratuit;
Tarif pentru filmare/fotografiere eveniment: 100 lei
Locatie pe harta:
Un comentariu la „Parcul Dendrologic Arboretumul Simeria – Un loc ce nu trebuie ratat!”