Increderea inselata a consumatorului si mizeria morala a capitalismului

Poate par dur, dar evenimentele din ultimele saptamani nu mai pot fi ignorate.

Scandalul Volkswagen nu mai are nevoie de vreo prezentare. Pe zi ce trece noi si noi detalii scabroase adauga la ceea ce este deja un dosar care pute atat de rau, ca iti vine rau numai gandid la el. Milioane de consumatori au fost inselati intr-un mod atat de josnic, incat a da doar amenzi mi se par cam putin. Comportarea criminala a acestei multinationale ar trebui sanctionata atat de drastic incat asemena fapte sa nu se mai repete.

Beleaua e ca Volkswagen nu sunt unici. Deja circula insistent dosarul Samsung si probabil si altii sunt la fel de mincinosi.

Dereglementarea masiva si reducerea aparatului guvernamental de supraveghere, inclusive prin subminarea directa prin cumpararea de influenta politica, isi dau cu adevarat arama pe fata. Consumatorul se vede astfel pus in fata unui adevar dureros: ceea ce cumpara nu este real, ci doar o copie ordinara frumos ambalata. Dar oare sunt producatorii singurii vinovati?

In realitate tot sistemul este profund corupt. Goana dupa profit si procente de piata scuza orice mijloace. Nu consumatorul conteaza, ci rezultatul din josul paginii de bilant. Este ok ca in numele acestui indicator sa comiti orice, chiar  si crime. Ce daca banii sunt manjiti? Noi sa fim bogati, restul duca-se….

In loc sa serveasca nevoilor societatii capitalismul a subjugat societatea in numele inavutirii celor putini ca il controleaza. E timpul, chiar daca pare cam comunist, sa doboram acesti farisei si sa ne cerm, vorba lui Quest, partea noastra din placinta profitului.

Iar ceea ce cumparam sa cerem a deveni ceea ce scrie pe eticheta sau, daca nu se poate, macar dati-o frate pe fata; sucul asta natural nu a vazut creanga pomului, branza asta nu are tangent cu tata vacii samd.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura