Dupa rateul cu referendumul din weekend mi’am zis ca am de gand sa ma retrag incet si sigur din prima linie a dezbaterilor pe teme politice, pentru ca pur si simplu am obosit sa ma lupt cu morile de vant si minti manipulate. Cu toate astea, dupa ce mi’a trecut fierbinteala, am stat, am mai socotit si am realizat ca m’as ineca oleaca ca tiganul la mal daca as face asta si nu pentru ca as crede in vreun miracol ci pentru ca e pacat de toata munca asta a mea pe care am dus’o din 2014 incoace, sau mai exact din seara aia in care poporul asta idiot a reusit sa ma mai umileasca inca odata cand a cazut in capcana manipularilor securiste care ne’a pricopsit cu sasul cel bun. Amu no, rog a ma ierta pentru introducerea lunga, sa trecem la treaba.
Din pacate inca multi naivi nu pricep care sunt mecanismele reale ale functionarii unui stat democratic de drept si mai ales de ce Justitia joaca un rol atat de important, pentru care de ani de zile se duce un razboi crancen, ce acum a ajuns la unul la baioneta in transeele puterii. Ei bine, ca sa nu ma apuc eu sa va povestesc la ce asistam zilele astea si mai ales la cele vor urma, am sa citez o alta sursa:
În 2004, UE, care acum țipă de grija independenței magistraților, ne-a impus ca toate funcțiile de conducere să fie obținute prin concursuri transparente, profesioniste, organizate de Consiliul Superior al Magistraturii. Iar CSM, ales prin votul universal al magistraților procurori și judecători, să fie singura instituție care să decidă în privința carierei „slujitorilor Justiției“. Era cea mai corectă cale prin care, după 40 de ani de comunism și 15 de tranziție, puteam să începem, ca societate, să construim cadrul natural pentru o Justiție independentă.
Imaginați-vă cum ar fi arătat sistemul de justiție dacă în ultimii 15 ani politicienilor le-ar fi fost imposibil să-și bage coada în procesele de numire ale șefilor! Cu siguranță nu există îngeri neprihăniți în sistem, judecătorii și procurorii sunt și ei români, dar ar fi avut timp suficient pentru a se autoreglementa, pentru a învăța independența, de ce nu, sub umbrela CSM. Departe de jocurile politice. Dar, în mod ciudat, primii care și-au trădat oportunitatea garantată de UE de a fi independenți au fost o serie de tineri magistrați. Promovați în funcții de Macovei, dar rămași în sistem pentru a-și recâștiga pozițiile de forță după ce fostul ministru a eșuat în politică.
După ce „Reformiștii“ au cedat voluntar independența, iar numirile din sistem au fost preluate de facto de președintele țării și ministrul Justiției a început marele război politic pe Justiție, neîncheiat nici azi. El se traduce simplu, astfel: posibilitatea de a-ți băga la pușcărie adversarii politici, de a-i scoate din politică, după caz. Și, separat, de a beneficia de impunitate, de stoparea anchetelor sau de influențarea sentințelor în instanță. Acesta este tristul adevăr al ultimilor 15 ani. Firește, cei care au putut ghidona astfel Justiția au fost politicieni care au putut, la fel, influența numirea șefilor din sistem. La care s-au adăugat și capii serviciilor de informații.
Care e însă miza din următoarele luni?
Un fost apropiat al lui Iohannis mi-a relatat că singurul subiect care îl scoate din minți cu adevărat pe imperturbabilul președinte este „afacerea caselor de la Sibiu“. Mai mult decât relațiile sale apropiate cu Huber, consulul Austriei, sau cu oamenii de afaceri Schmidt, de la BMW, imobiliarul sibian Braune sau decât tutela politică impusă lui Iohannis de primul președinte al FDGR, un personaj discret, dovedit ca fiind informator al Securității.
Ca și în cazul Băsescu – Flota, dar la alt nivel, Iohannis trebuie să poarte în spate încă cel puțin 6-7 ani povara complicatelor sale tranzacții imobiliare, pe care nicio autoritate a statului, și în principal Justiția, nu vrea de fapt să le lămurească. Cea mai completă investigație privind „afacerea caselor din Sibiu“ aparține în mod paradoxal consorțiului de jurnaliști de la Rise Project, cei care au abandonat însă, între timp, principalele fire roșii ale anchetei. Miza sunt banii: sutele de mii de euro, poate milioane, pe care Iohannis nu prea are cum să le justifice. La fel cum Dragnea este încurcat de 15 ani în „telenovela TelDrum“.
Și aici ajungem la esența răului din aceste zile. La bătălia politică pentru numirea în pozițiile-cheie din Justiție. O bătălie ce se poartă cu o ferocitate ieșită din comun. Pentru că sunt scoase pe tarabă funcțiile de la DNA, de la Parchetul General, iar la anul se schimbă conducerea Înaltei Curți. Alte numiri-cheie vor avea loc la tribunalele și Curțile de Apel din București și marile orașe ale țării, dar și la secțiile județene DNA și DIICOT. O întreagă piramidă de putere care pleacă de sus în jos, din pixul șefilor marilor parchete, numiți politic de Iohannis. Și care se văd acum preluați în forță de majoritatea guvernamentală.
După atâția ani, este cert și dovedit faptul că baronii din Justiție, adică procurorii-șefi și judecătorii-șefi de instanțe i-au protejat sub o formă sau alta pe politicienii de care a depins numirea lor în funcții. La schimbarea șefilor politici, cum a fost cazul lui Kövesi, baronii din Justiție și-au schimbat și loialitățile. De la Băsescu la Iohannis a fost un pas firesc.Anul 2016 a fost un an-cheie pentru Iohannis. A controlat Guvernul Cioloș și, implicit, Ministerul Justiției. Atunci a reconfirmat-o pe Kövesi, i-a pus pe Horodniceanu la DIICOT, pe Lazăr la Parchetul General, iar în septembrie a impus numirea judecătorului Cristina Tarcea la șefia Înaltei Curți după ce a promovat-o pe Livia Stanciu la Curtea Constituțională. Există oameni care au făcut parte din Sistem și care își aduc aminte bine rolul doamnei Stanciu, dar și al fostului șef al SRI, George Maior, în celebrul dosar de incompatibilitate al președintelui Iohannis. Fiecare cu rolul lui – antagonic, ce-i drept.
Acum, majoritatea controlată de Dragnea și Tăriceanu vrea să procedeze exact cum a văzut la Iohannis, Băsescu și Ponta, înaintea lor. Și vrea să îi taie ultimele pârghii de putere lui Iohannis. Cele din Justiție. Adevăratele pârghii de putere din România, pentru că celelalte se subsumează „cătușelor“ și „anilor grei de pușcărie“. La ce îți folosește să ai funcții politice și bani dacă ajungi să înfunzi pușcăria? Se întreabă mai toți baronii politici, din toate partidele.
Procurorul general Augustin Lazăr va pleca din funcție în maximum două luni. Noul procuror general va avea în sfârșit curajul de a ancheta „abuzurile DNA“ și, cine știe, poate că vom asista în premieră la o reținere a unui fost șef al DNA. Șeful DIICOT pare că a înțeles cine l-a pus în funcție și, spre deosebire de Horodniceanu, nu va avea nicio emoție să-i ia la întrebări pe „apropiații televizați“ ai lui Iohannis. La DNA, dacă nu va veni procurorul Adina Florea, a doua nominalizare va trece sigur, indiferent de nume. Judecătoarea Tarcea va rămâne fără pârghiile de putere de la Înalta Curte după intrarea în vigoare, în ianuarie, a legilor privind statutul magistraților. Din septembrie 2019, șeful Înaltei Curți va deveni un judecător numit doar de CSM prin concurs. Lăsat fără Justiție, Iohannis, asemenea lui Băsescu, riscă să guste din „independența Justiției“ după ce a ieșit din mandat. Iohannis mai are un unghi de fugă, către SRI…
Acum e ceva mai clar pentru toata lumea de ce asistam de luni de zile la macelul la care asistam si de ce este important pentru dulapul din deal ca Guvernarea actuala sa nu mai prinda 1 ianuarie dincolo de petardele aruncate de opozitie si alte structuri mai putin civile de manipulare?
Acum ca stiti, cascati bine ochii la ce cacaturi va baga astia sub nas si incercati doar sa culegeti ce e bun de cules, uitati’va la mai mult decat o poza si mai ales cititi mai mult decat titluri, adevarurile fiind oricum undeva printre randuri!
Sistemul politic și de justiție au fost întotdeauna simbiotic corupte .. singura democrație cât de cât autentică a fost cea ateniană, parcă .. participativă și directă .. cu judecători trași la sorți, în chiar ziua judecății .. chiar nu există soluție , înafara limitării duratei mandatelor politicienilor, șefilor instituțiilor de forță și ale judecătorilor .. de la Caragiale știm cum arată dreptatea și corupția la noi .. problemă genetică, aproape .. cel mai grav aspect este folosirea acestui sistem corupt aproape strict în favoarea stăpânilor coloniei .. și sistemele occidentale sunt corupte, dar nu în favoarea unor ocupanți străini ..
Absolut corect! AGORA a fost si ramas singura forma de reala democratie, insa cand baietii destepti s’au prins ca transparenta si implicarea directa a poporului le pune in pericol matrapazlacurile au ingropat’o in istorie, iar azi putini mai stiu adevarata fata a democratiei, iar in locul aplauzelor sau tacerii (dreptul de maniferstare al poporului) fiind preferate horele prostiei si alte falsh moob’uri plus #boicot …
Bine, ca să permiți o democrație participativă directă ( paradoxal, abia acum tehnologia permite așa ceva, pentru un stat modern ), sunt de impus condiții clare limitative de acordare a cetățeniei … ceea ce ar fi in contradicție cu principiile votului universal .. ca să nu lași toți tâmpiții, nebunii, trădătorii să se manifeste direct în decizii, aplici medierea statistică a defectelor și calităților cetățenilor , prin democrația reprezentativă – și obținem politicienii pe care îi vedem, la noi, și pe toată planeta..
Democratia reprezentativa este votul. Din pacate pe la noi cel putin votul, valoarea si mai ales responabilitatea lui este inca prost inteles inspre deloc, de asta ocupandu’se toti factori politici din ultimi 30 de ani. In rest putem doar visa frumos in dulcele somn al ignorantei nationale.
O, da! Naivi am fost, naivi vom fi. Am o veste proastă: cred că suntem mai puțini care au priceput lucruri și nedispuși la compromisuri. Văd că unii abia acum au dat pentru întâia dată cu capul de pragul cvorumului și de listele neactualizate ale alegătorilor, descoperă că apa e udă și iarba e verde. Asta înseamnă că la referendumul din 2012 nu au partikipat. Ori din ce știu eu, mare parte a susținătorilor lui Băse s-au reorientat spre KWI, Cioloș, USR pe motiv de „ciuma roșie „. De altfel e unul care făcea fericit cu mânuța de la o fereastră micuță de toaletă cu umărul lipit de al lui Macovei care a vorbit in favoarea demersului CpF. Boicotarii progresiști nu știu sau sunt ticăloși și nu recunosc că „ciuma roșie” le-a împărtășit mereu vizuinile in PE, concret, prin voturi pentru.
Atâta timp cât pentru educație dovedesc interes de-alde Dănileț prin licee ori Coldea la universitate, iar la conferințele studenților sunt invitați Liiceanu, Pleșu, Patapievici, de unde înțelegere? Și exemple mai sunt.
Mai vine și biserica cu distincții pentru toți, ce să mai priceapă omul simplu? Tare mi-e că s-au strecurat niște rezistaci homofobi printre cele 92% de Da-uri. Na poftim diversitate!
Tiana, bune observatiile tale, care sunt in trend cum ce am scris si eu pe aici, sau alte articole. Este absolut evident, ca cele cateva milioane bune de voturi au tras cu ochiul la toata lumea, mai ales oportunistilor politici care au zarit in asta un mod numa bun fie sa se reactiveze fie sa se nasca in numele unora. Perioada urmatoare va fi foarte complicata din multe puncte de vedere, lupta pentru voturile alea de abia incepe (vezi si mesajul „impaciuitor” dulapului din deal de alaltaieri), vor fi multe manipulari si mai ales vor aparea multe Mesii mai ales ca urmeaza un an electoral. Va fi destul de interesant de urmarit situatia si bine ar fi daca romanul nu are minte scurta, dar e o meteahna cat un blestem al natiei asteia.
In rest, desi nu pare, din informatii „pe surse” din diverse locuri si grupari politice sau de alt facto iti pot spune doar ca multora le’au fost date peste cap complet strategiile initiale, #92lasutaDA fiind mai important decat numarul de votanti in sine. In rest, ca si antidot la manipularea referendumurilor, tot „de pe surse” iti spun ca se ia in calcul una dintre cele mai bune solutii posibile care ar restabili reala lui valoare: eliminarea cvorumului! Este cam singura metoda prin care Referendumul ar scapa de #biocot #stauacasa si ar fi reinstituit ca una din principalele valori ale democratiei in care majoritatea VOTANTA are dreptul la cuvant si nu cea indiferenta! Speram sa se concretizeze treaba asta, ca ar fi unul dintre cele mai bune lucruri ce ne’ar repune cumva in sfarsit pe sinele democratiei, dupa ce acesta limitare idioata de cvorum a anulat de doua ori, doua referendumuri in care cei care au inteles democratia si si’au exercitat dreptul de vot, au pierdut in dauna alora care au promovat sau raspuns unei metode patentate de bolsevici si nu de o democratie reala, lucru ce ar duce la lipsa de importanta a numarului real de votanti de pe celebrele liste electorale, ce nici acum nu este unul clar, inspre deloc!
Neața!
Ice, păi a spus-o ieri, live, Dragnea, că el crede că ar trebui eliminat cvorumul.
Dap, se rotesc unii în jurul celor 92% de Da– uri. Motiv pentru care nici Dragnea nu mai e atât de grăbit cu parteneriatele civile. Interesant ce scrie Alecu Racoviceanu pe temă. Aduce în discuție și problema adopțiilor, adopții despre care Cristina Liberis face acum o anchetă.
Dar să nu divaghez. Papahagi s- a pus în mișcare. Mă uit să văd cu cine se întovărășește: M. Neamțu, C. Necula (dap! e consecvent și dă dreapta ) , T Ungureanu. În lista de prieteni mai sunt C Dănileț și T. Baconschi. Și toate sunt cu aromă de Cluj. Mei, da’ Clujul ăsta numa din ăștia fată?
Tot pe pagina lui Papahagi cineva incearcă să bată șaua ca să priceapă și distinsul, cu un citat aparținând părintelui N.Steinhardt -” Jurnalul fericirii”: ” Diavolul: să încheiem un pact.
– Nu.
– Atunci să semnăm un document prin care să recunoaștem și tu și eu că doi plus doi fac patru.
– Nu.
– De ce? Nu admiți că doi plus doi fac patru? N- ai subscrie un adevăr incontestabil?
– Nu- mi pun semnătura alături de a ta nici pentru a recunoaște că există Dumnezeu.”
Mai sunt ăia de bat câmpii cu CpF că să devină partid, calea scurtă și sigură de a se compromite. Oricum s-a dizolvat zilele trecute.
Și mai ar fi un partid conservator înființat acum câteva zile, anunțat pe pagina av Dan Chitic.
Eu pe altele mai aducătoare de voturi nu le menționez. Dar mai sunt doritori Bine, unii visează la un unicorn mov, un PSD conservator.
Să vedem, zise orbul.
Unii spun că datorită faptului că referendumul nu a fost validat din cauză de lipsă de cvorum, este ca și cum nu a avut loc, adică a rămas la mâna parlamentarilor care ar trebui să ia o decizie, una dintre acestea putând fi și cea de a- l repeta, chiar cu ocazia europarlamentarelor. Ceea ce n- ar fi rău. Și aici ar fi cu interes, că dacă e ceva de luat aminte este faptul că s-ar putea ca la europarlamentare să bată vântul prin secțiile de votare.
Buna dimineata, Tiana!
Nu l’am urmarit pe Dragnea, diavolul suprem, dar e clar ca exista intentia ca legea aia a referendumului sa fie din nou modificata si eu zic ca este absolut necesar, pentru ca altfel referendumul cade in ridicol, in ziua de azi e mult mai usor sa convingi idiotii sa nu voteze pe modelul: „daca nu ii poti convinge, zapacestei”.
Pe de alta parte, astia cu parteneriatul civil, acum e momentul sa isi guste din propria otrava: vor parteneriat, sa faca adune semnaturi si sa se faca referendum pe baza legii referendumului de acum, ca asa e corect! No … daca e sa fie libertate, egalitate si democratie pentru toti, atunci sa fie!
In rest, PSD mai are o sansa doar si numai daca se transforma in unicornul ala mov, ca oricum umblau cu cioara vopsita de ceva vreme …
Amu au de ales, raman cu cioara vopsita sau devin „unicorn mov” virand cat de urgent se poate inspre conservatorism, atat din „marea familie europeana” (unde oricum sunt nima) cat si din punct de vedere al mesajului politic pentru prostime. Variante nu prea mai au, sau risca sa se bata la prag cu unicornii magenta!
Dan Chitic este o varianta interesanta. Nu pare azi mare lucru ce incearca el, insa daca mai vin cateva voci puternice pe langa el, plus niscaiva sponsori din teriroriu, s’ar putea ca pana la viitoarele alegeri pentru parlamentare sa reuseasca sa se coaguleze o aripa radical-conservatoare a politicii romanesti care sa adune atat voturile nehotaratilor, cat si ale dezamagitilor si nationalistilor din alte partide.
Restul, sunt doar niste oportunisti, binecunoscute slugi si trompete basiste, care in ciuda ajutorului serviciilor care probabil ca i’ar propulsa pentru a rupe sau macar obtine parte din electoratul asta, au sanse reduse de a le iesi ceva, dar vorba ta … sa vedem, zice orbul!
In rest … pe la Europarlamentare e clar ca se intrevede un dezastru, si tare imi e teama ca lipsa asta de interes, o sa ii mentina in PE pe tradatorii de Moacovei-Preda-Ivan-Sigfrid …
Dan Chitic, nu e cel care a propus prin vara desfintarea SRI-ului?!
@Vasile, ba da, el este.
@ Ice, că tot a trecut sărbătoarea Sf Ap. Toma, vreau să văd PSD-ul unicorn mov și apoi îl cred. Rovana a semnat ” Convenția de la Istambul” în timpul lui Dragnea. I- a fost cam jenă ministrului de interne când ziariștii au întrebat- o de Dăncilă europarlamentara și Dăncilă votanta pozitivă de la referendum.
Cu cioara vopsită umblă toți, săraca cioară. Cred că noi suntem deja învățați cu prezența Macoveei și restului din PE. Mie mi se pare că o vor imbălsăma și va rămâne acolo, ca pe Lenin la ruși. Întrebarea este dacă aspiranților la scaunele din PE le pasă că se îngroașă rândurile celor care boicotează votul?
Ps: Dragnea a spus de un eventual referendum pentru parteneriatele civile, tot ieri.
Tovarasa (esti deja votata in comitetul nostru in unanimitate se pare, bun venit ), nici nu stiu daca ii pana la urma asa rau cu imbalsamatii aia sa ramana acolo, pe modelul: rau cu rau, dar mai rau fara rau! Macar pe aia ii stie toata lumea, nici dracu nu ii mai baga in seama, pe langa acoperirea traditionala sunt si de ridicol si macar ii plateste batrana curva, Europa. In rest la cum o cam da Dragnea dupa cires, cred ca s’au cam pus pe vopsit unicornul ala!
Senchiu, cum ar spune tovarășii de peste baltă!
Dacă Dragnea nu moare, dacă Dragnea se transformă, le ia tortul de 92% poftitorilor cu tot cu cireașă. Să mai execute și un referendum pe tema ardentă și e gata canonizat