Intre propaganda celor 33 de miliarde primite de la UE si realitate

A vuit ieri toata presa miluita (alea peste 1000 de publicatii care si’au depus doleantele la miluiala guvernamentala) in legatura cu ajutorul de 33 de miliadre de euro care ar veni de la Uniunea Europeana in sprijinul Romaniei cu privire la combaterea efectelor crizei Covid19. Primul care a dat tonul a fost Sigfried Vasile Muresan, europarlamentar PPE, ales in Romania:

Important: 33 de miliarde de euro va primi România din Planul de redresare de 750 de miliarde de euro propus astăzi de Comisia Europeană pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Cele 33 de miliarde de euro vor fi, în mare parte, fonduri nerambursabile, dar și credite în condiții avantajoase.

Vorbim de fonduri noi, în plus față de fondurile structurale și de coeziune pe care România oricum urmează să le primească în viitorul buget multianual al UE.

Este un sprijin extrem de consistent care ne va ajuta să ne revenim mult mai ușor după criză. Sunt mulți bani cu care putem construi multe lucruri bune pentru oameni.

scria Sigfried Vasile Muresan pe contul lui de pe o retea sociala, preluat imediat de toate trambitele de propaganda, care glorificau aceasta mare realizare, solidaritatea Uniuni Europene fiind adusa din nou in discutii cu elogiile de rigoare.

Care este defapt realitatea?

In realitate, UE acorda Romaniei 19,6 miliarde euro in criza Covid19, prin Planul de Relansare Economica (granturi nerambursabile) si inca 13,4 miliarde euro sub forma de imprumuturi. Asta ar insemna un total de aproximativ 33 de miliarde de euro, din care daca scadem  cele 12 miliarde euro contributia Romaniei, ajutorul real acordat este de 21 miliarde euro.

Pana aici, toate bune si frumoase, insa ce a uitat Sigfired Vasile Muresan sa mentioneze alaturi de presa miluita, si nici nu inteleg foarte multi, este ca acesti bani nu vor veni in niste valize si nici nu vor umple vreun cont al statului, ci acesti bani vor fi acordati doar si numai daca, Romania va depune in sistem de urgenta proiecte pentru a accesa acei bani care sunt acordati cu o dedicatie clara, respectiv combaterea efectelor economice negative cauzate de criza Covid19. Cu alte cuvinte, acei bani nu pot sa fie cheltuiti cu alt scop si nici accesati fara ca acele proiecte concepute in acest sens sa fie depuse in regim de urgenta la Comisia Europeana, daca aceasta schema de ajutor propusa va fi si votata, deoarece in acest moment este doar si numai la nivel de propunere, iar aici mai avem inca o foarte mare problema, respectiv reticienta exprimata de Austria, Suedia, Danemarca şi Olanda, cunoscute ca grupul ”tarilor frugale”, au criticat acest plan si anuntat ca vor veni cu o alta propunere in acest sens:

„Fireşte că este legitim ca două ţări, care în plus sunt şi cele mai mari (Franţa şi Germania), să propună ceva (…) Dar decizia trebuie luată de toate statele membre ale Uniunii Europene”,

declara cancelarul austriac Sebastian Kurz, care a venit cu propunerea ca in loc de granturi nerambursabile, banii acordati sa fie sub forma unor imprumuturi cu dobanda redusa, iar accesarea acestor fonduri de imprumut sa fie conditionata de un ”angajament puternic” al statelor beneficiare care sa accepte atat niste reforme impuse de UE, cat si o supraveghere sporita impotriva fraudelor cu aceste fonduri, lucru ce a starnit nemultumirea Italiei si Spaniei la negocierile preliminare purtate inainte ca acest plan sa fie propus si supus votului. In concluzie, cel putin deocamdata, alea 33 de miliarde de euro acordate Romaniei alaturi de alte tari afectate de criza Covid19, sunt inca doar o teorie, urmand ca votul final sa decida daca acest plan este acceptat sau nu, opozitia grupului tarilor frugale fiind demna de luat in seama. Update: Danemarca a evadat intre timp din blocul tarilor frugale pentru a isi negocia sigura partea.

Presupunand ca totusi, acest plan va trece de vot, sa vedem ce zic si economistii ca ar trebui facut pentru a ne bucura de acest ajutor:

„Reflectii suplimentare despre Planul de Revenire Economica propus azi.
1. Este o veste buna, primim 21 miliarde euro (33 miliarde euro minus 12 miliarde euro contributia Romaniei).
2. Administratia din Romania (oricare ar fi ea) trebuie sa propuna imediat granturi / proiecte pentru a accesa integral si cat mai rapid aceste fonduri. Avand in vedere istoricul, urgenta este maxima!
3. Trebuie sa citim in detaliu si sa vedem cum am ajuns sa primim totusi penultima alocare dintre tarile UE. Romania are alocata o suma/ locuitor mai mare decat a Bulgariei, dar mult in urma Ungariei, Poloniei, Cehiei si, aici ma mira, a Croatiei?!
Nu inteleg pentru ca in regiune avem cele mai multe cazuri de morti Covid, suntem a 6-a tara din UE 27 in ceea ce priveste populatia si a 13-a tara din UE27 in ceea ce priveste puterea economica (marimea PIB).
4. Acesti bani ar trebui sa reduca puternic presiunea pe finantarea masurilor de revenire economica. Daca avem in vedere accesarea integrala a acestei finantari, ar trebui sa vedem crestere economica de peste 4% in Romania in perioada 2021-2023.
5. Accesarea integrala a acestor finantari ar trebui sa relaxeze constrangerile bugetare si sa vedem si masuri consistente pe partea stimularii cererii, prin cresteri de venituri de natura sa protejeze puterea de cumparare a populatiei.
6. Sursele de finantare alocate Romaniei prin acest Plan ar trebui sa conduca la reducerea consistenta a imprumuturilor atrase la dobanzi mari de pe pietele financiare interne / internationale, la eliminarea nevoii de a apela la un acord stand by cu FMI si la reducerea puternica a vitezei de imprumut de catre MFP de 1000 euro/secunda, asa cum arata datele publicate de BNR, sectiunea Titluri de stat.”

a scris Cristian Socol.

Asadar in afara de clarificarile cerute Comisiei Europene cu privire modul de alocare a fondurilor/cap de locuitor, ce ar trebui sa faca urgent Romania, daca tara asta ar avea un guvern interesat de acest subiect dincolo de propaganda si populism ieftin, ar fi sa infinteze in regim de urgenta o comisie economica guvernamentala in care sa fie pusi la aceiasi masa toti economistii de valoare pe care ii are Romania si care, indiferent de viziunea si culoarea lor politica, sa conceapa un proiect care sa includa un plan gradual de accesare a acestor fonduri, precum si distribuirea lor in asa fel inca sa ajunga acolo unde trebuie sa sprijine economia Romaniei care se afla cu un picioar in groapa, dupa ce deficitul pe patru lui al Romaniei este unul absolut istoric, Romania inregistrand un deficit de ~27 de miliarde de lei, in crestere cu 9 miliarde de lei doar in luna aprilie si cu 135% (peste 15 miliarde lei) mai mare decat in primele 4 luni ale anului trecut, dimensiunea intregului dezastru fiind descrisa aici de economistul Radu Soviani, asadar daca aveati de gand sa desfaceti vreo sampanie, v’as recomanda sa ramaneti la bere sau vinul de casa.

Si de abia acum vine si partea frumoasa, ca sa inteleaga tot romanul de ce Polonia s’a aratat reticienta la accesarea acestor fonduri:

Comisia Europeană a atenţionat că accesarea fondurilor prevăzute în planul de relansare propus miercuri va fi legată de reforme economice, în timp ce mai multe state care susţin rigoarea bugetară încă nu acceptă acordarea prea multor subvenţii. Oficiali europeni au promis, însă, că aceste condiţii nu vor fi la fel de stricte cum au fost în timpul ultimei crize financiare, dar ele vor fi corelate cu agenda europeană privind mediul şi digitalizarea, potrivit agenţiilor DPA şi AFP, citate de agerpres.ro.

Planul propus de executivul comunitar în vederea relansării economiei UE (pentru care Comisia Europeană prognozează pentru anul în curs o recesiune istorică, cu o scădere a PIB-ului comunitar de 7,4%) include un fond european de redresare ce însumează 750 de miliarde de euro, din care 500 de miliarde de euro ar urma să fie subvenţii şi restul de 250 de miliarde împrumuturi, fonduri pe care Comisia Europeană doreşte să le atragă de pe pieţele financiare, iar principalele beneficiare vor fi Italia şi Spania, ţări afectate semnificativ de pandemie.

”Pentru a accesa aceste fonduri, statele UE trebuie să prezinte planuri cu proiecte ce vor trebui aprobate de Comisia Europeană şi de alte capitale europene, a explicat joi vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, potrivit DPA. Aceste planuri trebuie să servească obiectivele UE privind clima şi digitalizarea, precum şi susţinerea reformelor economice recomandate de Comisie pentru fiecare stat membru (…)Statele însele sunt cele care îşi vor pregăti planul de redresare şi de rezilienţă economică. Prin urmare, ele sunt cele care vor propune reformele şi proiectele de investiţii pe care doresc să le aplice”, a insistat şi Valdis Dombroskis, care a subliniat că în esenţă acest plan înseamnă reforme şi investiţii”.

Ca o nota personala de final, permiteti’mi va rog doar sa imi exprim pesimismul cu privire la acest subiect din motivele bine cunoscute pentru toata lumea, avand in vedere istoricul nu foarte glorios cu privire la aceesarea a orice inseamna fonduri europene de catre Romania si cu atat mai mult acum, cand Romania este guvernata de un guWern dovedit ca total incapabil, care a gestionat mai mult decat dezastruos aceasta criza, iar lucrurile se vad in cifre si nu in simpatia sau antipatia mea. In speranta ca acel plan va fi totusi aprobat de „solidaritatea” europeana, ramane de vazut cu cat ne vom alege in realitate din cele 33 de miliarde propuse pentru Romania, banuiala mea fiind, ca dincolo de entuziasmul propagandistic, nu cu mare lucru, cum nu ne’am ales nici pana acum si mai ales acum.

Dar poate ma insel.

Lectura suplimentara: Banca Nationala a Poloniei tocmai a redus dobanda cheie la 0,1% (de 20 de ori mai mica decat in Romania). Isarescu mentine povara bancara pentru populatie, in plina pandemie.

33 miliarde de euro primite de romania de la ue

8 comentarii la „Intre propaganda celor 33 de miliarde primite de la UE si realitate”

  1. De obicei e bine cand ai de primit, prost e ca pana nu dam, nu primim! Da sigur primim ceva, ca la cat am dat, ba da am dat nu gluma, poate primim ceva, macar un pic, ca vin alegerile si bietul Iohannis e intr-un shit MAXIM, desigur si noi pe langa el, solidari! crazy

    ce ar trebui sa faca urgent Romania,

    raspunsul e dupa virgula

    daca tara asta ar avea un guvern interesat de acest subiect dincolo de propaganda si populism ieftin

    zic ca ai fost bland si te rog sa reformulezi! pardon

    Răspunde
    • Well, ca sa accesam imprumutirle alea, pe langa araciul de 12 miliarde de euro pe care Romania trebuie sa il dea anual, Citu, lumina finantelor liberale #dedreapta, a scapat un mic porumbel ignorat de presa miluita, respectiv ca Romania trebuie sa garanteze imprumurile ce ar urma luate cu vreo 400 de milioane, cash .. in speranta ca le va lua. laugh

      In rest, la faza cu luatul ala macar ca niste faramituri de campanie, n’as sti ce sa zic, la cat de reticienti ii vad pe polonezi la subiectul asta si faptul ca colonia noastra, spre deosebire de Polonia, au fost primi la semnat green dealul ala, care se lasa cu sanctiuni drastice daca nu este respectat dupa voia biodegradabililor port stindard, iar Romania e intr’un caca total la capitolul asta, sanctiunile pe ingrigmentul ecologiei sufletului, adunandu’se de la o zi la alta, ca sa nu mai ne ducem inspre zona energetica, ca tot discutam prin alte parti pe subiectul asta. laugh

      Tovarase Vasile, in legatura cu reformularea … e gata reformulat aici, chiar daca postarea aia era legata de partenerul strategic, tot dracu ala e. laugh

      Răspunde
      • Preşedintele Trump, poporul american, împreună cu mine şi cu toţi membrii ambasadei, ne-am angajat să lucrăm cu preşedintele Iohannis, cu guvernul României şi cu dumneavoastră, să facem din acest an Anul Renaşterii României.

        Inainte sa ma trimiti sa citesc despre libidinosenia asta de om pune avertisment! bad

        Răspunde
          • Deci Ambasada ne lucreaza, ca sa fie clar, impreuna cu Iohannis, acesta ales de alegatori LUI, recunosc… nu de mine, cum as putea sa fiu eu al LUI, n-am onoarea, las’ sa fiu doar a lu’ Mama si Tata secret sper ca nu citeste nimeni pe aici la ora asta, daca da, sa dea un semn mic si noi sa ghicim rofl

  2. Io zic să terminați cu glumele astea că să supără ioropeni şi nu ne mai dă nica , doar ne ia… Aaaaa , stai că la fel a fost şi pân-amu , deci continuați , că le ziceți bine

    Răspunde
    • Anti ieuropeanului care esti! laugh Babaiete, vina nu e a alora ca isi trag spuza la focul lor, vina e a noastra ca toleram slugile astea si ne bucuram la margele, aia’i. hi

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura