Intre traieste clipa, dar mai lasa si pentru maine

Fiecare dintre noi are o filosofie proprie de viata, unii ca asa le este felul, altii pentru ca influentati de trairile altora, unii arzand lumanarea doar de la un capat, in vremea in care altii ard lumanarea de la ambele capete, fiecare are felul sau si abordarea lui, iar intrebarile astea existentiale vin de obicei multora atunci cand se apropie sau traverseaza o criza data de varsta.

Intre traieste clipa, dar mai lasa si pentru maine

Eu unul nu am inteles filosofia celor care zic „traieste clipa” cum nici pe a celor care zic „imi traiesc viata”, de multe ori rostita cu convingere, dintr’un fund de pahar. Daca la 20 de ani parca suna bine aia cu „traieste clipa”, la 30 incepuse sa imi de acum virgula aia cu „imi traiesc viata”, in fundul paharelor baute chiar si cu moderatie, eu negasind niciodata solutia sau raspunsurile pe care le cautam. Nu am gasit raspunsuri la dilema asta existentiala nici prin cluburi si nici dupa ce am cautat senzatii tari apasand pedala vreunui bolid pana la tabla. Dar, am continuat sa adun experiente de viata, luandu’le cum au venit si continuand sa raspund „prezent” la provocarile oferite de viata, pe modelul aluia care odata ajuns in gara, se urca in primul tren care vine, fara a il uita Dumnezeu acolo, pentru ca nici unul din trenurile venite la peronul vietii lui, nu erau o cursa directa inspre unde viseaza.

Dar incetul cu incetul am inceput sa cresc si eu

Cumva in timp am inceput sa inteleg ca cea mai importanta lucrare a vietii mele este sa muncesc la mine si sa gasesc un echilibru intre a trai clipa dar sa mai las si pe „maine”, ca desi „maine” este ceva relativ, probabilitatea de a fi, este in proportie egala cu aia de a nu mai fi, iar cum mie nu imi plac surprizele (de nici un fel) am zis sa nu ma prinda totusi in curul gol.

Si poate ca odata ce devii mai intelept ai liniste, oare?

Desi ai crede o anumita varsta si experientele prin care ai trecut, la un moment dat iti aduc o anume intelepciune ce sa iti aduca si linistea, dupa ce muncesti la tine si cumva reusesti sa intelegi echilibrul asta dintre a trai clipa, dar a lasa si pentru maine, intelepciunea dobandita iti dezvaluie cat de fragil este echilibrul asta si cum trebuie mereu sa muncesti la el, pentru ca in tine mereu o sa fie copilul ala rebel ce o sa isi doreasca sa traiasca clipa, si inteleptul care zice sa mai lasi si pentru maine. Mereu o sa existe tentatia sa aprinzi lumanarea de la ambele capete, in vremea in care mereu o sa ti’se para ca arde prea tare si doar de la un capat.

Multumeste ca e azi, cu gandul la maine si bucuria amintirilor de ieri

Find o zi de reflexie din Saptamana Mare, am scris randurile astea ca poate prind bine cuiva, iar ce as vrea sa reiasa e ca pana la urma nu e vreo invatatura inteleapta si nici predica unuia care le stie pe toate, ci doar ca fiecare isi gaseste propriile raspunsuri si calea in sine insusi! Nici un model, nici o carte, nici un film si nici o alta experienta de viata nu iti poate da raspunsurile pe care le cauti si nici calea pe care sa o urmezi pana cand nu te impaci cu tine insuti, respectiv cu ala de ieri, cu ala de azi si pe cat posibil, cu ala de maine. Vine o vreme cand intelepciunea te invata ca trebuie sa incepi sa renunti la ce faceai ieri si credeai ca iti da „valoare” si „sens”, pentru a iti da ragazul sa faci ce ai de facut azi  intelegand ca „valoarea” este efemera iar sensul incepe sa fie ala al multumiri lui Dumnezeu pentru azi ca esti sanatos, cu gandul sa fi si maine, si bucuria amintirile de ieri.

Doar atat m’am priceput, restul, a zis Inteleptul.

4 comentarii la „Intre traieste clipa, dar mai lasa si pentru maine”

 1. Ca să vezi, banul ochiul dracului își face lucrarea și cu bărbosul de la mansardă….
  “et dimitte Nobis debita nostra sicut et nos dimittimus debitoribus nostris”.
  Traducerea literara in limba romana a acestui verset este aceasta: “si ne iarta noua datoriile noastre, asa cum iertam si noi datornicilor nostri”.
  Pare că pilda talanților este o intervenție de ev mediu în scopul justificării împărțirii lumii în categorii astfel încât ca cei slabi să nu poată fi egali cu cei puternici, pe cale de consecință, toate ideile de egalitate sunt contra naturii si sunt simple fantezii. E doar o formă de anulare a legii si moralei , justificarea pentru o jungla unde cistiga animalul din virful lantului trofic, cel mai puternic si mai adaptat luptei pentru supravietuire, cale către darwinism economic si în mod cinic către segregare socială și împărțire pe caste.
  Fără a fi măcar credincios practicant, Psalmul 51 mi se pare potrivit:
  “Ce te falesti intru rautate, puternice? Faradelege toata ziua, nedreptate a vorbit limba ta; ca un brici ascutit a facut viclesug.
  Iubit-ai rautatea mai mult decat bunatatea, nedreptatea mai mult decat a grai dreptatea.
  Iubit-ai toate cuvintele pierzarii, limba vicleana!
  Pentru aceasta Dumnezeu te va dobori pana in sfarsit, te va smulge si te va muta din locasul tau si radacina ta din pamantul celor vii.
  Vedea-vor dreptii si se vor teme si de el vor rade si vor zice: “Iata omul care nu si-a pus pe Dumnezeu ajutorul lui,
  Ci a nadajduit in multimea bogatiei sale si s-a intarit intru desertaciunea sa”.

  Răspunde
 2. Odihneste-te azi, ostenit fiind dupa ziua de ieri si pentru ca acel maine, relativ sau nu, va avea nevoie de tine….

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura