Montarea de panouri fotovoltaice nu presupune doar ca le’ai montat si uiti de ele, ci si o grija in plus pentru cei care aleg sa le monteze deoarece eficienta lor ulterioara depinde si de o intretinere a lor, aceste panouri fotovoltaice find pretentioase atunci cand vine vorba de eficienta, lucru pe care l’am verificat in cele cateva zile de cand am intrat in productia de energie cu cele pe care le’am montat pe casa si a caror epica poveste am scris’o aici.
Intretinere panouri fotovoltaice pentru o eficienta cat mai buna
Prima mare problema cu intretinerea celor montate pe casa este accesul la respectivele panouri, mai ales daca sunt montate la inaltimi mari, pe acoperisuri cu o inclinatie mare. Solutia pe care am gasit’o eu ca sa mentin aceste panouri cat de eficiente se poate, am cumparat de aici o pompa de spalat cu presiune Karcher, cu ajutorul careia am reusit sa curat panourile fotovoltaice de stratul de praf care se asezase pe ele, fara sa ma urc pe acoperis, jetul find suficient de puternic cat sa le pot curata de jos.
Rezultatul curatatii de praf a panourilor fotovoltaice a fost vizibil instant
In aplicatia pe care o am pentru monitorizarea panourilor fotovoltaice, rezultatul curatarii panourilor fotovoltaice de stratul de praf asezat pe ele s’a vazut instant, productia sarind cu aproximativ 300Wh, adica aproximativ cu 7% mai mult fata de cat produceau in acel moment.
Cresterea de productie a energiei electrice s’a mentinut constanta si s’a vazut mai ales in perioadele cu mai putin soare, cand eficienta panourilor a crescut cu aproximativ 30% fata de ce produceau inainte de curatare.
In concluzie
Pentru o cat mai buna eficienta a panourilor fotovoltaice, luati in considerare si aspectul intretinerii lor ulterioare pentru a beneficia de o eficienta cat mai buna! Solutia gasita de mine este una empirica si poate ca nu cea mai buna, insa s’a dovedit a fi una pe cat de practica pe atat de eficienta, munca efectiva luandu’mi maxim 5 minute pe care le voi aloca de acum inainte odata pe saptamana, sau, atunci cand este nevoie pentru a mentine panourile fotovoltaice cat de eficiente posibil, pentru ca da, nu doar le montezi pe acoperis si uiti de ele, aceste panouri fotovoltaice necesita si putina intretinere dupa.
La ce sa imi mai iau pompa, o sui pe nevasta-mea si le spala ca pe geamuri!
Revenind la modul serios, misto ideea ta si din cate se vede e si eficienta!
Ai grijă, dacă le speli când sunt fierbinți, se poți crăpa.
Sunt panouri de calitate acoperite cu sticla securizata si rezistenta la socuri termice, ca altfel cam acelasi lucru s’ar intampla daca ploua. Multumesc de avertisment, e de luat in seama se cei care nu stiu ce panouri au montate, eu oricum de spalat le spal dimineata la prima ora, sau seara cand spal si curtea.
Cât de dura e apa… depuneri de calcar….filtre pentru dedurizare, anioniți, cationiți ceva?
Că tot veni vorba ca-ntre noi, fetili?
Apa curata de munte colectata la 800m, duritate scazuta, PH neutru (7), puritate ridicata!
Eu am panouri monocristaline, de ultima generatie, montate acum o luna si asa m-au avertizat montatorii… Sa le spal dimineata sau seara de 2-3 ori pe an.
Depinde mult de calitatea constuctiva a lor, ce s’a montat la mine nu sunt chinezarii ieftine, panourile sunt VENDATO SOLAR VDS-S144/M10H-550W, fabricate prin Germania. De 2-3 ori mi’au spus si mie sa le spal, insa dupa ce au stat o luna pe casa, aveau deja un strat de praf pe ele care se observa de jos. Asa ca, am decis ca odata pe saptamana, sa le dau cate un jet ca nu’i mare lucru.
Am reusit sa ma inscriu si ales sa imi instalez 10kwh. Problema esre ca vor fi montate foarte sus, cati metri bate pompa aia?
Undeva intre 5 si 10m poti spala cu ea lejer.