Lectiile istoriei: Batalia de la Tali-Ihantala 1944

Daca azi ne-am pornit pe drumul istoriei pe care ar trebuie sa o invatam pentru a intelege prezentul si viitorul, sa dam cuvantul din nou confratelui de condei, Radu, cu o noua poveste din istoria din ale carei lectii ar trebui sa invatam!  yes Zi’le Radule despre Batalia de la Tali-Ihantala …

Nu are rost sa va expun aici cunoscuta ostilitate ruso-finlandeza. Aceasta ostilitate face ca 1939 Armata Rosie sa invadeze Finlanda. Atacat de un inamic superior, Finlanda a reusit sa duca un razboi de iarna soldat cu mari pierderi umane si materiale pentru trupele…sovietice. Doar silita de circumstante si ramasa singura Finlanda cedeaza si semneaza o pace nesigura cu URSS, pierzand si o parte a teritoriului national.

Odata cu invadarea URSS teatrul de razboi nordic se reactiveza si are loc intre 1941-1944 Razboiul de Continuare. Trupele finlandeze recuceresc teritoriul pierdut si participa la asediul Leningradului, dar, fara a beneficia de sprijinul tehnic al Germaniei, armata finlandeza prefera un razboi de pozitii.

La 9 iunie 1944 sovieticii hotarasc sa atace armata finlandeza pentru a ocupa odata pentru totdeauna Finlanda. Constient de ceea ce va urma, precautul comandant sef finlandez generalul baron Carl von Mannerheim ordonase executarea de masive fortificatii, in special in Istmul Karelian, si ceruse ajutorul Germaniei, care ofera arme antitanc, 40 de bombardiere si un detasament blindat.

La 10 iunie Armata Rosie incepe atacul si , dupa lupte violente, obliga armata finlandeza sa se retraga pana ultima linie posibila de aparare in Istmul Karelian. Desi depasiti 3 la 1 si in clara inferioritate tehnica finlandezii nu cedeaza. La 25 iunie sovieticii ataca in zona satelor Tali si Ihantala, urmarind a sparge apararea finlandeza si a marsalui triumfal spre Helsinki. Urmeaza 5 zile de lupte extrem de sangeroase, cu mari pierderi de ambele parti.

In data de 30 iunie batalia ajunge la un punct critic. Comandantul finlandez de la fata locului, general finlandez de origine elvetiana Karl Lennart Oesch, reuseste insa, cu ajutorul serviciului de informatii, sa afle de un mare atac general al sovieticilor asupra liniilor finlandeze in zona satulului Ihantala. Finlandezii concentreza peste 250 de baterii de artilerie si reusesc in data de 1 iulie sa efectueze asupra Armatei Rosii un ATAC TOTAL DE ARTILERIE, lansand peste 125000 de proiectile asupra trupelor inamice, actiune urmata de puternice contraatacuri de infanterie; un intreg corp de armata sovietic este practic decimat in mai putin de o zi. In mai multe randuri trupele finlandeze trec la atac la baioneta pentru a curati zona de sovietici. Intaririle aduse de sovietici vor avea aceeasi soarta in 3 iulie, cand aviatia si artileria finlandeza surprind trupele sovietice cu un atac masiv – sunt folosite peste 5000 de proiectile – distrugand o intreaga divizie de infanterie sovietica.

Desi dispuneau doar de cateva tancuri si 40 de tunuri de asalt ca sprijin, infanteristii finlandezi au reusit sa distruga sute de tancuri rusesti T-34, folosind in principal arme antitanc germane Panzerfaust.

Batalia de la Tali-Ihantala s-a incheiat in jurul datei de 7 iulie, cand Stalin decide sa opreasca ofensiva si sa transfere mare parte din trupe pe frontul din Estonia. La 4 septembrie se va semna armistitiul intre Finlanda si aliati.

Tali-Ihantala.jpg

In batalia cruciala – cea mai mare purtata vreodata in tarile nordice – s-au inregistrat peste 8000 de morti, raniti si disparuti in randul finlandezilor si peste 24000 in randul sovieticilor; Armata Rosie a pierdut peste 200 de tancuri si zeci de avioane de lupta. Armata finlandeza ramanea in continuare un adversar de temut si neinvinsa.

Finlanda ramane singura tara din randul Axei care nu a pierdut o batalie contra Armatei Rosii in Al Doilea Razboi Mondial – s-au dat peste 12 batalii intre cele doua forte! –  si singura neinvadata si neocupata, pastrandu-si independenta, desi a fost nevoita sa recedeze Rusiei regiunea Karelia.

Un popor mic, dar tare, curajos, darz, care nu s-a plecat in fata adversitatilor istoriei. Avem ce invata de la ei!

Bibliografie: wikipedia.org

11 comentarii la „Lectiile istoriei: Batalia de la Tali-Ihantala 1944”

  1. Buna seara!
    Am văzut că ai comentat la articolul de pe blogul lui Marius Cucu legat de Referendum. Am comentat și eu acolo( destul de civilizat) cu o opinie diferita de a lui Marius. Am observat că judeca fara să gândească prea mult, are multe concepții preconcepute in legătură cu Biserica, cu arhitectura bisericilor ortodoxe și cu oamenii „prosti” ai lui Hristos.
    Din cate am văzut, comentariul pe care l-am scris nu a fost aprobat, deși am văzut că a mai avut activitate pe blog.

    Post pentru țară, rugăciune pentru luminarea celor mai slabi și mărturisire prin faptă pentru România.

    Răspunde
  2. @Dan:

    Buna dimineata! smile
    O sa incerc sa fiu eu avocatul diavolului laugh si zic: Marius nu are obiceiul de a cenzura discutiile, e posibil sa fi ramas agatat prin spam comentariul tau, o sa il publice daca si cand da de el, nu cred ca e rea vointa. In rest, nu e un baiat rau, ba dimpotriva, dar deh, e si el inca tanar si necopt si din cand in cand il mai mananca in cur sa trolleze pe diverse subiecte, mai da si el cu bata in balta cand e cate unul de asta mai sensibil. smile Mergand pe logica invataturii crestine pe care ma bucur sa vad ca o apreciezi, te indeman doar sa treci peste si sa il intelegi ca nu le face din rautate, ci ca asa il mai mananca pe el in cur cateodata cand il prinde corentul tefelist pe la urechi. laugh
    Toate cele bune si pace multa! smile

    Răspunde
  3. Daca Marius vrea să aprobe sau sa cenzureze comentariul este alegerea lui, este blogul lui, insa atunci când postezi un articol, chiar și pe un blog, trebuie sa ai grija cum îți alegi cuvintele sau ideile.
    Biserica nu o judeci din exterior, Unii sunt ortodocși doar cu numele, ortodoxia nu este altceva decât punerea în practică a invataturii Bisericii. Mărturisirea credinței o realizam prin faptele noastre, prin modul nostru de viață de zi cu zi.
    Sunt unii, care merg la biserică (formal, că așa e bine, dar de ce?, nici ei nu știu), se comporta în viața de zi cu zi, mai rău decât păgânii. Este scris „ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit şi la inima omului nu s-au suit.”
    Dumnezeu nu forțează pe nimeni sa intre in Rai, deși își dorește că nici unul sa nu se piara, insa a lăsat omului libertatea de a alege.
    Așa cum ai spus este dreptul celor peste 3 mil. sa se exprime.
    Pentru unii este este importanta definitia căsătoriei, este importanta familia, încearcă să se gândească viitorul copiilor copiilor lor, așa cum au făcut-o și strămoșii noștrii pentru noi.
    Pentru unii, necesitatea redefinirii articolului din constituție, referitor la căsătorie, nu este ceva important și necesar.
    Bine nu este necesar, nu este important, atunci de ce se agita atât? Că sunt cheltuiți banii? Pai banii(și nu putini) au fost alocați și pentru paradele gay, fara că mie să îmi convină, și multe altele.
    Că ne-am ne lipsește, dragostea unuia fata de altul, demnitatea, onestitatea, responsabilitatea, corectitudinea.
    Hristos ne învață să iertam celor ce ne greșesc, asta incerc și eu în fiecare zi, este greu să ierți dar tot greu este să accepți și iertarea atunci când cineva ți-o cere.
    Mulțumesc pentru răspuns și numai bine.

    Răspunde
  4. Nu imi permit prea mult sa comentez in ce priveste opinia lui Marius aici, am incercat acolo sa imi spun parerea, cat m’am priceput. Aici imi pot asuma aceste doua postari legate de subiect:

    Referendum pentru familie si valorile europene
    Referendum in Octombrie – Varianta lui Radu

    Prima imi apartine pe persoana fizica, iar cea de a doua este a cooautorului acestui blog. Ne’am expus acolo atat optiunile cat si viziunea, motivand fiecare dupa pricepere alegerea, desi nu era neaparat necesar. Putem discuta pe marginea a celor scrise pe acolo de noi daca vrei si oricand orice alt subiect se mai dezbate pe aici. Cum ziceam, incearca sa il privesti pe Marius cu indulgenta si dreptul lui la opinie chiar daca uneori poate trolleaza pe subiecte sensibile. smile
    Toate cele bune si bafta!

    Răspunde
  5. Dan, crede-ma ca nu cenzurez absolut deloc comentariile. Ah, că nu permit înjurături sau atacuri directe la persoană e altceva. Dar și pe alea le aprob și avertizez cititorul să nu mai continue.

    Altfel, am lăsat discuția liberă de fiecare dată. Ieri am văzut că ai comentat și chiar ți-am răspuns la comentariu.

    Deh, nu ești obligat să îmi citești părerile. La fel, nu ești obligat să fii de acord cu ceea ce zic. Dacă era așa, închideam secțiunea de comentarii și trollam singur, pe câmp. Fiecare are anumite experiențe în viață cu anumite instituții care fac parte din societatea noastră. Asta ca să nu mă mai acuzi că îi fac popi și nu preoți.
    Dar așa cum îți respect opinia ta în legătură cu un subiect, așa am și eu opinia mea. Si dacă țin bine minte, n-am zis să nu mergem la vot, ci doar că unii lucrează mai bine referendumul. Unii pe-o parte, alții pe alta. Chiar am precizat că nu e în regulă ca unii să zică acum că nu e ok să nu te duci la vot, iar în anii trecuți… te împingeau de la spate.

    Dar fiecare traduce mesajul după cum dorește.

    In fine, ca sa fim la subiect. Eu nu sunt deranjat decat de faptul că băieții ăștia o ard identic ca cei care manipulează pe grupurile de Facebook. Aceleași metode, aplicate diferit. smile

    Răspunde
  6. Marius Cucu, si inca ce se manipuleaza si troleaza si injura. Am fost injurat tzapan pe net, in specialde #rezist. O, da, ce m-au mai injurat, amenintat!!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura