Odata cu explozia preturilor la gaze, energie electrica si lemne pentru incalzirea locuintei, baietii astia care ne guverneaza au fost nevoiti sa miste mai repede acea asa zisa „Lege a consumatorului vulnerabil”, care pe langa subventionarea mascata a companiilor producatore de energie de la bugetul de stat, aflam acum ca in spatele ei ascunzandu’se nimic altceva decat un recensamant fiscal bine mascat in cele 14 hartii ce trebuie completate cu date personale ale tuturor membrilor familiei, din detalii lipsind doar grupa sanguina si daca esti sau nu vaccinat (ca tot se poarta), sau cel putin eu nu am dat peste rubrica aia, la care se adauga documentele doveditoare pentru care trebuie sa se alerge pe la cei care pot elibera aceste documente, respectiv ANAF, AJOFM, etc.
Cine este considerat consumator vulnerabil si primeste ajutor pentru incalzire
Consumatorii vulnerabili sunt încadrati în 4 categorii: din motive de venit, din motive de varsta (pensionarii), din motive de sanatate (cei care au nevoie de aparate medicale electrice pentru a ramane in viata sau pentru mentinerea starii de sanatate, au probleme psihice, deficiente locomotorii, de vedere sau de auz) și ca urmare a faptului ca au gospodarii aflate în zone izolate (situate in afara localitatilor si neconectate la retelele de utiliati, iar locatarii se incadreaza si în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit), comform economedia.ro.
Consumatorii vulnerabili din motive de venit vor fi cei cu venit mediu net lunar de cel mult 1.386 lei/persoană în cazul familiilor și de 2.053 lei în cazul persoanelor singure.
Ajutorul se va acorda astfel:
Venit net mediu lunar pe membru de familie / Procent compensare
- 0 – 200 lei – 100%
- 200,1 – 320 lei – 90%
- 320,1 – 440 lei – 80%
- 440,1 – 560 lei – 70%
- 560,1 – 680 lei – 60%
- 680,1 – 920 lei – 50%
- 920,1 – 1040 lei – 40%
- 1040,1 – 1160 lei – 30%
- 1160,1 – 1280 lei – 20%
- 1280,1 – 1386 lei –10%
- 1280,1 – 2053 lei – 10%
Valorile de referinta la care se aplica compensarea procentuala sunt de cel putin 250 lei/luna pentru gaze naturale, 500 lei pentru energie electrica si 320 lei pentru combustibili solizi si petrolieri. Acestea vor fi actualizate prin hotarare a Guvernului.
Consumatorul vulnerabil trebuie sa se adreseze Primariei, printr’o cererea de nu mai putin de 14 pagini, atasata aici.
Legea consumatorului vulnerabil este defapt un recensamant bine mascat in cele 14 hartii de completat, ca digitalizare
Pe langa faptul ca in mult clamata digitalizare, cei care vor acest ajutor trebuie sa completeze si printeze 14 hartii, pentru oricine da un ochii peste acea cerere ce trebuie adresata primarilor ii este destul de usor de inteles faptul ca avem de a face cu un recensamant fiscal bine mascat in spatele celor 14 hartii ce trebuie completate si depuse la primarie, aceste date cuprinzand intreaga familie, fiind luate in calcul atat veniturile din tara cat si cele care au fost castigate in afara tarii in ultimi doi ani! La categoria venituri sunt cuprinse nu doar veniturile din salarii si pensii, ci si cele obtinute independent atat in tara cat si in afara, acestea urmand sa fie declarate si sustinute cu documente doveditoare de la ANAF, adica practic multi care nu isi declara toate veniturile urmand sa se bage singuri in gura lupului prin completarea acestor hartii. Tot prin hartiile alea trebuie sa declari si ce ai prin casa, respectiv electronice si electrocasnice, deocamdata nu si ce ai prin frigider, date ce probabil ca vor fi ulterior completate si comparate cu recensamantul locuintelor care se va desfasura in perioada februarie-iulie 2022.
Asadar, in practica dincolo de praful in ochii aruncat de guvern pentru ca cei mai multi se vor incadra in cel mai bun caz la procentul ala minim de ajutor lunar acordat, intentiile reale ale guvernului sunt clare, respectiv un recensamant fiscal care sa ii vizeze pe cei care nu isi declara toate veniturile la ANAF si introducerea lor intr’o baza de date ce va presupune o monitorizare ulterioara a fluctuatiei veniturilor acestora, venituri obtinute din surse independente pentru care ar exista suspiciunea ca nu platesc partial sau integral taxele la stat. De asemenea de luat in seama este si faptul ca prin hartiile alea se cer date clare referitoare la ce ai prin casa dar si la materiale din care sunt construite respectivele locuinte si cu ce sunt incalzite, un detaliu care acum pare banal, dar care peste putin timp se va traduce ca o taxa pentru respectiva locuinta in functie de cat de „eficienta energetic” este, lucru bine dosit de ochii prostimii prin PNNR, ca deh, nimic nu este intamplator si nici #coincidenta!
Opinie personala
Legea asta e o bataie de joc de la un capat la altul al ei, neavand nici in clin si nici in maneca cu ajutorul real acordat oamenilor aflati in dificultati financiare si saracie energetica, pentru ca desi clameaza peste tot extraordinara digitalizare, daca intentia reala ar fi fost ajutorul lor era suficienta o simpla cerer la care sa fie adaugate eventual niste documente doveditoare ale veniturilor iar in baza unor conditii mult mai relaxate de acordare a acestui ajutor oamenii ar fi si beneficiat de el! In schimbul acestei intentii de ajutor, baietii destepti au gandit o lege prin care sa faca un recensamant fiscal bine mascat pentru pasul urmator al controlului total, ce sa le aduca lor niste venituri la bugetul de stat din veniturile pe care in momentul asta nu le pot controla, iar culmea cinismului este ca pentru asta se folosesc de cei mai napastuiti dintre noi care se vad in situatia in care cea mai mare parte a lor nu vor avea acces la aceste ajutoare pentru ca intr’un fel sau altul fie nu se vor incadra la acel ajutor, fie acel ajutor va fi unul minim care nu ii va ajuta cu mai nimic, acestia ramand in continuare la mila companiilor de furnizare a utilitatilor in vremea in care si „subventia” asta o platim tot noi, pentru ca #dacat atat s’a putut.
Si acum parca incepem sa ne luminam si de realul motiv al exploziei subite de preturi la utilitati, ala de pe langa profituri, nu’i asa?!
Jigodii, dar nu spun nimic nou! Daca forma cererii ramane asa, prosti aia de o vor completa/depune!
Hai, ca nu s-a intalnit hotul cu prostul! Or fi ei hoti, dar nici noi nu suntem prosti chiar toti
Probabil ca multi aflati in belele vor lua plasa ademeniti momeala asta, desi nimeni si nimic nu le garanteaza ca se vor si bucura macar de maruntisul ala unde teoretic cei mai multi ar fi eligibili in cel mai bun caz, ptr ca pot sa fie respinsi si doar ptr ca au un petec de pamant ce il cultiva ptr subzistenta, cazuri destule stiu din randul amaratiilor ce apeleaza la ajutoarele sociale, cam asa e si aici, unde si daca sunt la inceput eligibili, se pot trezi cu propriri dupa! O mega mizerie si capcana infecta, de care sper doar sa se prinda oamenii la timp!
De la anul toate declaratiile se depun prin SPV. Acolo sa vezi digitalizare.
Altfel, de ce te deranjeaza sa completezi toate informatiile alea?
De 4 ani acolo depun, in SPV, nimic nou. In rest, am scris prin articol.
He, he, mai tineti minte difuzoarele de pe vremuri de la tara, instalate prin toate satele? Eh, in curand vom avea camere web instalate prin case (spre binele nostru ) ca sa putem fi mai bine supravegheati, sa nu facem prostii si sa nu ne indepartam de la linia ideologica si etica. Deci, nu va mai fi nevoie sa completam nimic. De ce se agita bajetii cu 5G, 6G si Starlink+alte asemenea marete realizari? Bucurati-va, nu veti mai avea nimic si veti fi fericiti. Cu forta!
„Nu am nimic de ascuns!”
Ha, ha, ha, esti tare, man! Mantra cretinilor, Doamne cat o iubesc!
Cata mizerie poate sa zaca in astia, isi bat joc de bietii oameni amarati si sperantele lor ca cineva ii ajuta sa razbeasca iarna asta care se anunta teribila!
In primul rand sintagma ‘consumator vulnerabil’ e de căcat.. există consumatori vulnerabili și în cârciumă, dar acolo e mai pe direct – ăia de consumă ‘pe caiet’.. capitalismul are o jenă mare de tot sa numească săracii, săraci .. iar acum, după zeci de ani de ipocrizie capitalistă, ne mirăm că nu mai putem numi negrii, negri, conform ipocriziei neomarxiste…
Baaaaaaaaaai tovarase …
Uite, vezi ? Socialismul era mai franc – ziceau despre ‘tovarășii cu necesități mai mari decât posibilitățile’ .. și se rezolva fără discriminare – se tăia curentul la toți ..
Amin!