Inceput in urma cu trei ani, noul drum asflatat care duce in Statiunea Turistica Parang cu o lungime de 4,5 kilometri a fost in sfarsit inaugurat ca unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Romania, pornind de la baza aflata la 600m pana la 1650m altitudine, inclinatia lui variind intre 15 si 20 de grade, asadar fiti siguri ca urcati cu o masina buna din punct de vedere tehnic!
Noul drum asfaltat care duce in Statiunea Turistica Parang
Rostul acestui drum pentru care s’au facut demersuri inca dinainte de 1989 a fost acela de a lega municipiul Petrosani aflat la 600 de metrii altitudine de Statiunea Turistica Parang aflata la 1650m altitudine, singura legatura decenta de pana acum fiind bazata aproape exclusiv pe transportul cu cele doua telescaune care plecau de la baza statiunii.
Prin finalizarea acestui drum asfaltat statiunea turistica din Parang devenine in sfarsit un punct de atractie mult mai accesibil pentru pasionatii muntelui si mai ales ai sportului de iarna, prin finalizarea lui fiind dat un important impuls dezvoltarii statiunii din Parang, unde odata ajuns te bucuri de unele dintre cele mai frumoase si spectaculoase peisaje din tara, dar si unele dintre cele mai bune si lungi partii de schi, motiv pentru care va indemn ca inainte sa ajungeti acolo sa va asigurati ca aveti la indemana fie o camera foto/video performanta cum sunt cele de aici, fie un telefon cu o camera buna care sa poata reda splendorile ce vi’se deschid in fata ochilor pe parcursul acestui drum si nu numai!
Foarte tare! Nu am fost la schi acolo, dar pare a fi superba zona, daca nu ne inchid astia in casa ma duc si eu la iarna! Merci de pont!
Numai cu pass. Altfel esti untermensch si nu meriti!
Apropo de camere. E un tip tare pe YT, unul MarkusPix (Rottenkranz sau asa ceva), a lucrat cu cei Mari in State, e pictor, scenograf, operator, etc. Are un viloi prin Vegas si cred ca mii de scule foto-video. Are un studiou la subsol de mi-au cazut plombele cand l-am vazut. E tare, tare baiatul. Daca-l vezi nu dai doi bani pe el. In fine, omul a zis cam asa. Foto doar JPEG dar lumina si subiect bun iar pe video, orice geoarsa de camcorder e peste orice aparat foto/ video, fiindca aia e speciala ptr video (duce nspe ore, focalizeaza instant si nu se incalzeste/ are senzor mic in principiu). Eu am un Nikon D3300, un Sony A7M2 si un camcorder Sony tip geoarsa si surpriza, omul are dreptate. Asta din punct de vedere practic. Bineinteles ca daca stai sa bibilesti la ele, se mai schimba oarecum lucrurile. Dar per ansamblu e corect ce zice omul. Si da, daca ai un tel bun, poti sa scoti si foto si video ok. Eu am o poza trasa intr-o dimineata cetoasa cu un samsung cum n-am facut cu nici o alta scula. A fost momentul si inspiratia. Asta asa, ca sa mai schimbam subiectele lucrurilor care ne amaresc viata in ultima vreme.
PS Cu niste ani in urma am lucrat pe la Hurezani, Radinesti, zona aia. Frate, peisaje de vis, ceata in caldare dimineata prin septembrie, moare lumea de frumos. E de vis.
Eu impart lucrurile in doua: poze si fotografii, dupa cum urmeaza:
Pentru poze .jpg e cel mai accesibil format pentru cei mai mult pentru ca este un format de compresie popular, insa daca esti pasionat de fotografie, RAW este calea deoarece este un format brut care iti permite ulterior sa te joci cum vrei cu fotografia din post procesare, la DSLR folosesc exclusiv acest format, .jpg nu’mi aduc aminte sa fi tras vreodata cu DSLR, pentru aia, adica poze de alea point and shot, foloseam candva o sapuniera, iar acum bag telefonul la inaintar ca e mai la indemana si cand l’am ales camera a fost un punct important in alegerea lui. In rest, dincolo se inspiratie si ochi care sunt fundamentale, de aici inainte vorbim de optica, care dincolo de senzori si alte zorzoane, a fost, este si ramane cea mai importanta parte a unei fotografii bune, pe obiective cheltuind cam cei mai multi bani pana acum, desi odaa cu pandemia satanei nu le’am mai prea folosit.
La partea de video si aici se complica putin lucrurile daca vrei mai mult decat niste video’uri de vacanta pentru ca si aici e important body’ul dar si optica, la care se mai adauga o serie de accesorii cum ar fi un gimbal de calitate, niste lumini ok pentru interioare si asa mai departe, dar daca nu esti pretentios te poti descurca si cu o sapuniera sau un telefon cat de cat ok. Aici in ultima vreme au castigat teren camerele mirrorless care au eliminat multe din dezavantajele DSLR obtinand o calitate foarte buna.
Aveam pe aici o rubrica dedicata, timp sa scriu si acolo n’am mai avut din pacate.
Eh, ăsta ca ăsta dar io vreau să știu în ce stadiu mai e celălalt trans, cel care va lega Vulcan-ul de Merișor și care era anunțat ca finalizat încă de-acum 2 ani!!!! Ai vești despre el?
Despre starea lui DN7A de la Petroșani la Obârșia, distrus și de ploi dar și de mașinile cu lemne, nu mai îndrăznesc să întreb să nu par ironic!!!! Personal, porțiunea asta mi s-a părut la fel de spectaculoasă ca cea de la Rânca la Obârșia dar imposibil de accesat. Păcat de-atâta frumusețe care ar crește foarte mult turismul (chiar și doar de tranzit) în Vale, dar interesele hoților de păduri, primează!!
Din același motiv, nici DN66A nu va în veci finalizat, încât să poți trece fără probleme spre Herculane.
Au mai reparat la el, aproape doua treimi au turnat covor asfaltic, vedem cat tine. Trans Vulcan-Merisor e in stand by, de 2 ani astia nu au mai alocat nici un leu pentru proiecte noi, Trans Valcan-Schela a ramas ca anu trecut: https://ingerisidemoni.ro/transvilcan-o-alta-transalpina-mai-putin-cunoscuta/