Lenovo – mutari surpriza

Desi nu mi’am propus atatea articole succesive legate de IT&C, decat sa vorbesc degeaba despre iarna normala a acestei perioade, prefer sa continui noutatile interesante din acest domeniu. Astazi a venit randul celor de la Lenovo care in ultimele zile au produs niste miscari seismice in piata de profil prin doua achizitii mai mult decat importante ce vor consolida si mai mult pozitia acestui producator obscur pana mai ieri.

Compania chineza Lenovo  a devenit mai bine cunoscuta pe piata IT&C dupa achizitia din 2005 a diviziei de productie PC de la IBM cu suma de 1,25 miliarde dolari. De atunci si pana acum, in ciuda faptului ca toti producatorii traditionali de PC (Dell/HP/Fujitsu-Siemens etc.) se plang de pierderi sau chiar au disparut de pe aceasta piata, Lenovo a crescut de la an la an pozitionandu’se destul de confortabil ca un lider al acestei piete atat pe partea de desktop cat si pe partea de mobile unde vanzarile de notebook’uri/tablete/smartphone’uri a cunoscut o crestere importanta de la an la an fiind singuri care inca nu au raportat pierderi.

Desi parea de neconceput acum cativa ani, prima mutare surpriza a celor de la Lenovo a fost cumpararea cu 2,3 miliarde de dolari diviziei entry-level de servere x86. Mutarea este una foarte buna deoarece cererea de servere de acest gen este una destul de mare, iar patentele reprezinta cel mai mare castig. Odata cu acesta achizitie, oficiali de la Lenovo au anuntat trecerea in era PC+.

Cea de a doua supriza de proportii pe care a facut’o Lenovo in aceste zile este reprezentata de achizita Motorola Mobility de la Google contra sumei de 3 miliarde de dolari, ocazie cu care Google a iesit in pierdere cu nu mai putin de 9 miliarde de dolari dupa achizitia acestei companii in 2011 cu nu mai putin de 12,5 miliarde de dolari. Singurul produs viabil din era Google a companiei Motorola a fost Motorola Moto X, un smartphone care nu s’a vandut decat intr’un numar foarte redus, lucru ce a dus la pierderi destul de importante pentru Google.

Decizia Google de a vinde Motorola celor de la Lenovo a fost motivata de faptul ca prefera o colaborare cu LG pentru dezvoltarea terminalelor Nexus, care au cunoscut o crestere importanta de vanzari mai ales pe piata americana in timpul in care Motorola este o companie care a pierdut lupta cu restul producatorilor.

In cazul acestei de’a doua achizitii, Lenovo primeste si cele peste 1000 de patente in domeniu ce probabil ca le vor fi de mare folos atat ca sursa de venit cat mai ales pentru dezvoltarea terminalelor proprii.

Edit: Se pare ca Google a ales ca mare parte din patente sa le negocieze totusi separat cu Samsung, astfel ca Lenovo va prelua doar o parte dintre ele impreuna cu achizitia companiei.

Despre soarta brandului Motorola nu se stie inca nimic. Lenovo nu a dat informatii daca va produce sub acest brand sau sub cel propriu.

Si uite asa treptat treptat producatorii chinezi incep sa se pozitioneze din ce in ce mai bine pe piata IT&C, Lenovo avand deja un nume consacrat si de incredere. Mie unul mi’au castigat increderea inca de anul trecut cand prin service au ajuns destul de rar laptopurile produse sub acest brand.

Later edit, februarie 2015: Lenovo a dus brandul Motorola la alt nivel, pozitionandu’se in acest moment pe locul 3 in lume dupa Apple si Samsung!

Well done LENOVO! 😉

7 comentarii la „Lenovo – mutari surpriza”

  1. Din pacate in ultima vreme au disparut tot mai multi lideri fanion din diverse industrii. Unul dintre acestia este Kodak, care in fotografie a reprezentat cam ce a fost Motorola in telefonia mobila. De vina a fost exact faima care le’a dat aceea aroganta ce i’a orbit in fata cerintelor pietei si atat de mult au crezut in ideea „to big to fall” (prea mari ca sa se prabuseasca) incat s’au trezit abia cand erau sub daramaturi si atunci era mult prea tarziu sa mai faca ceva iar acestia nu sunt ultimi! Daca te uiti bine la cifrele „legendelor” o sa vezi ca pe marginea prapastiei se afla si nume ca Panasonic, Sony, JVC si altii ca ei. Se schimba lumea intr’un mod ametitor pe toate domeniile.

    Răspunde
  2. Din pacate s-a adeverit ca Goagalul a cumparat Motorola doar pentru patente … eu ca fan Motorola am tot sperat sa scoata un telefon cu care sa rupa tot … poate ca o va face Lenovo.

    Răspunde
  3. Sa speram … asa cum am scris … inca nu se stie nimic legat de soarta Motorola. S’ar putea, asa cum am avut PC’uri care au purtat sigla Lenovo (mare)/IBM (mic intr’un colt) sa avem si telefoane cu Lenovo (mare)/Motorola (mic intr’un colt/pe spate). Din pacate Motorola nu mai exista ca Motorola din 2011 … Nokia mai are o sansa dupa 2016 cand expira intelegerea conform careia Nokia nu mai poate produce sub acest brand.

    P.S. Imi aduc aminte ca Apple G4 avea un procesor Motorola. laugh

    Răspunde
  4. Si totusi nu inteleg o chestie. De ce se prefera port 100 mbps pentru laptopurile entry level la lenovo, pe cand toti competitorii ofera gigabit…
    Lenovo creste si iar creste. Chinezii chiar au buget de investit! Usor, usor nr 1 in America se muta in Asia…

    Răspunde
  5. Pentru a putea sa tina cat mai jos pretul si au dreptate … nu poti spune ca Gigabit este un „must have” la laptopuri atata vreme cat restul de hardware oricum nu ar face fata un transfer mai ridicat de atat. Restul fac aceasta miscare dpdv comercial. In plus de asta, foooarte putina lume foloseste portul LAN la un laptop, WiFI fiind cel preferat pentru mobilitate/portabilitate.

    Incetul cu incetul cred ca vom asista la o „migratie” masiva. laugh

    Răspunde
  6. Yep, Lenovo a urcat incet si sigur spre o pozitie dominanta. Cred ca e si datorita calitatii produselor. Detin un laptop Lenovo de cam 2 ani si am fost extrem de multumit de el, foarte frumoasa constructie si calitate. Daca (de fapt cand) o sa-mi cumpar altul, modele de la Lenovo o sa fie primele pe lista.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura