Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității din București, numită după fondatorul ei, Dimitrie Brândză, este situată în cartierul Cotroceni din București, România. Acoperă o suprafață de 17,5 hectare (inclusiv 4.000 m² de sere) și are peste 10.000 specii de plante.
Prima grădină botanică din București a fost întemeiată în 1860, lângă Facultatea de Medicină, de către Carol Davila. Grădina a fost mutată în spațiul actual în 1884 de către Dimitrie Brândză, un botanist român, și de către Louis Fuchs, un arhitect peisagist belgian. Grădina a fost inaugurată în 1891, după ce serele au fost construite și populate, dar a fost afectată de inundația care a avut loc în 1892. Grădina a fost avariată în timpul Primului Război Mondial, când a fost folosită de trupele de ocupație germane, și în al Doilea Război Mondial, când a fost atinsă de bombardamentele anglo-americane de la 4 aprilie 1944. Atunci, din cele peste 700.000 de exponate ale ierbarului au fost salvate numai 200.000 planșe. Ierbarul Grădinii Botanice din București a ajuns din nou la circa 500.000 planșe, fiind organizat pe două mari secțiuni.
Muzeul Grădinii Botanice se află situat la intrarea în Grădină, într-o clădire în stil brâncovenesc. În acest muzeu sunt expuse peste 5.000 de specii de plante, inclusiv 1.000 de specii exotice.
Sera Veche a Grădinii Botanice a fost construită între anii 1889-1891, după modelul Serelor din Liège (Belgia). În 1976, a fost închisă pentru public, continuând să adăpostească doar plante de cultură. Pavilionul a fost reabilitat în anul 2011 a fost gândit ca un colț de pădure tropicală și conține reprezentanți ai multor familii de plante exotice.
Sursa: wikipedia.org
Un loc unde sa te feresti de cele 37 de grade de afara poate fi considerat Gradina Botanica din Bucuresti, unde te poti pierde ore la rand pe aleile bogate cu tot soiul de plante si flori care mai de care mai frumoase si interesante.
Pentru a putea vizita atat Muzeul Botanic cat si Serele recomandat ar fi sa ajungeti in timpul programului de vizitare ale acestora.
Restul cuvintelor sunt de prisos, mai bine las imaginile sa vorbeasca …
Adresa: Soseaua Cotroceni 32, București
Program: zilnic intre orele 08:00 – 18:00
Muzeul Botanic – marti, joi, sambata si duminica intre orele 09:00 – 13:00
Serele de expozitie sunt in renovare si nu se viziteaza decat in unele compartimente
Tarifele de acces:
Spatiile exterioare ale Gradinii Botanice
– bilet intreg: 5 ron
– bilet redus: 2 ron
Muzeul Botanic
– bilet intreg: 2 ron
– bilet redus: 1 ron
Sere
– bilet intreg: 2 ron
– bilet redus: 1 ron
Bilete reduse: pensionari, elevi, studenti
Bilete gratuite: veteranii de razboi, copii prescolari
Abonament lunar: 40 ron
Sursa: gradina-botanica.ro
Harta:
Poate fi vazuta ca un loc de relaxare. Si mai ales, poate fi vazuta ca un parculet nu tocmai aglomerat in timpul saptamanii. Asta pentru cei carora nu le place aglomeratia.
Arată superb,de abia aștept să fac și eu o vizită!
.