Unul dintre cele mai frumoase lucruri din Bucuresti este abundenta de muzee, teatre, sali de expozitii, cinematografe si alte locuri unde poti gasi cultura daca esti interesat de asta. Unul dintre muzeele care merita toata atentia celor care traiesc sau viziteaza orasul, este Muzeul National de Istorie a Romaniei.
Istoric:
Muzeul Național de Istorie a României este cel mai important muzeu al statului român. Deține obiecte cu valoare istorică descoperite pe teritoriul actual al României din timpuri preistorice și până în perioada contemporană.
Muzeul a fost înființat în anul 1970, cu scopul de a ilustra evoluțiile culturale înregistrate de-a lungul tuturor epocilor istorice în spațiul geografic al României de azi. Sediul său este Palatul Poștelor de pe Calea Victoriei.
Este cel mai important muzeu de istorie și arheologie din România, atât prin mărime (suprafață desfășurată) cât și prin patrimoniu; este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți actori ai arheologiei românești contemporane și lider al arheologiei preventive (noțiune care se referă la săpăturile arheologice asociate unor investiții, pentru prevenirea distrugerii de patrimoniu istoric).
sursa: wikipedia.org
Colecţii
Muzeul Naţional de Istorie ocupă 8.000 mp şi reuneşte în cca. 60 de săli exponate deosebit de valoroase. Parcurgându-le, putem face cunoştinţă cu mărturii despre prezenţa omului pe teritoriul României încă din paleolitic (600.000 ani – 6.000 ani î.Ch.), cultura materială şi spirituală a geto-dacilor, războaiele daco-romane şi transformarea Daciei în provincie a Imperiului roman, apariţia şi definitivarea structurilor de putere ale statului în societatea medievală, domniile fanariote, revoluţia burghezo-democratică de la 1848, câştigarea independenţei, declanşarea celor două războaie mondiale şi intrarea României sub influenţă rusească. Datorită faptului că muzeul nostru se află în reparaţii capitale, cea mai mare parte a expoziţiilor noastre sunt temporar închise sau în reorganizare. Pe măsură ce lucrările de consolidare a clădirii vor avansa, expoziţia istorică permanentă va fi redeschisă, segment de segment, iar site-ul nostru o va putea prezenta într-o nouă formă grafică. Până atunci, sunt vizitabile expoziţiile permanente Tezaur şi Columna lui Traian (subsol); Lapidarium (parter), cât şi expoziţiile temporare din holul central al clădirii.
sursa: mnir.ro
O foarte mica parte din ce am gasit noi acolo, puteti vedea si voi mai jos …
Este un loc care cu siguranta ca merita vizitat. Impresionante cu adevarat sunt Tezaurul si Columna lui Traian. In Tezaur gasiti pe langa celebrele bratari dacice sau tezaurul de la Pietroasa si obiecte de podoaba ce au apartinut regilor si reginelor Romaniei, care vin in contrastul dat de celebra coroana turnata din otelul obtinut dintr-un tun otoman capturat a Regelui Carol I pana la frumoasa si eleganta coroana a Reginei Maria, expusa din cand in cand, noi avand norocul sa o gasim acolo.
Adresa: Calea Victoriei, nr.12, sect. 3, cod poştal 030026, Bucureşti, ROMÂNIA.
E-mail: [email protected];
Tel.: (+40 21) 315 82 07 int. 1008
Site: www.mnir.ro
Program:
miercuri – duminică: 10.00 – 18.00;
luni, marţi: închis;
ACCES GRATUIT în fiecare zi de 26 din fiecare lună.
Pret intrare:
Adulti: 8 lei
Elevi/Studenti/Pensionarii beneficiaza de reducere.
Permisiunea de fotografiere (preţuri pe oră):
• persoane fizice:
• 20 lei în expoziţia permanentă de Istorie şi expoziţii temporare
• 70 lei în Tezaur şi Lapidarium
Din pacate este inca unul din obiectivele la care se tot lucreaza pentru restaurare si aleator mai deschid cate o sala. Nu stiu cand vor reusi sa il termine, probabil ca niciodata avand in vedere ca la noi cultura este pe ultimul loc ca si investitii.
Bine ca s-au intors bratarile dacice acolo unde le este locul.