Locuri de vizitat in Bucuresti: Parcul Carol I

Incurajati de ceva soare care promitea o zi frumoasa, am plecat cu Stefan prin oras la o prima aventura foto impreuna. Dupa surpriza de a nu gasi nicaieri cartele RATB, initial am pornit inspre Parcul Moghioroş, la care s’a lucrat doi ani si ar fi trebuit sa fie gata … ne’am luat o dita’mai teapa cand am ajuns acolo si acesta era inca inchis publicului pentru … lucrari, dar asta va fi un alt subiect despre cum se fac lucrurile in Romania.

Asa ca … am apelat la varianta de rezerva si am pornit inspre Parcul Carol I, pe care din fericire l’am gasit deschis. smile

Scurt istoric:

Inițiativa de amenajare a «Parcului Carol I» i se datorează exclusiv lui Ion N. Lahovari, ministrul domeniilor în Guvernul George Gr. Cantacuzino, pentru a sluji ca loc principal de organizare a „Expoziției Generale Române, cu prilejul celor 40 de ani de domnie glorioasă a M.S.R Carol I”.

Parcul a fost amenajat între anii 1900-1906 după planurile arhitectului peisagist elvețian francez Eduard Redont și a fost inaugurat în 1906 pentru a sărbători 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu această ocazie a fost organizată o expoziție jubiliară, în care a fost prezentat și parcul Libertății. Comisarul general al organizării parcului a fost omul de știință Constantin I. Istrati (1850 – 1918), profesor universitar și academician.

Prima săpătură la terasamente a fost făcută la 15 iunie 1905. Lucrările de amenajare au impus mutarea din loc a circa 575.000 metri cubi de pământ, pentru săparea lacului, pentru arene, pentru modelarea terenului după plan.

Suprafața inițială a parcului a fost de 36 ha[3], suprafața totală atingând în final 41 hectare; pe 2 ha din suprafața totală a fost amenajat un mic lac de agrement. Parcul este amenajat în stil mixt, cu o latură peisagistică dominantă, vegetația fiind amplasată în jurul Aleii Centrale – construită într-un stil geometric. Sub grija grădinarilor horticultori Samuel și Louis Leyvraz au fost plantați 4.206 de arbori mari, 5.983 arbori coniferi, 48.215 arbuști precum și numeroase plante și flori.

Sursa: wikipedia.org

Pornind de la punctul central al parcului reprezentat de Mausoleul Eroilor, Parcul Carol I se remarca prin faptul ca iti da impresia unui parc deschis si foarte bine aerisit, unde iti poti gasi linistea atat in zilele mai putin frumoase cat si in cele calduroase de vara.
Ca si obiective turistice din parc puteti vizita:
    • Mausoleul din Parcul Carol (1962), opera arhitecților Horia Maicu și Vasile Cucu;
    • Fântâna George Grigorie Cantacuzino, realizată în stil neoclasic în anul 1870;
    • Statuile Giganții
    • Monumentul Eroului Necunoscut, adus de la Mărășești în 1991;
    • Muzeul National Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida, inaugurat în anul 1909;
    • Fântâna Zodiac
    • Institutul Astronomic al Academiei Române
    • Arenele romane, cu o capacitate de 5000 de locuri.
    • Statuia doctorului Constantin I. Istrati

Parcul Carol I este unul dintre obiectivele care nu ar trebui sa le ratati daca aveti la dispozitie cateva zile pe care sa le petreceti in Bucuresti, acesta fiind foarte aproape de centru, Piata Unirii, maxim 10 minute de mers pe jos printr’o zona destul de boema a Bucurestilor … smile

Locatie Parcul Carol I:

Bucuresti, Sectorul 4

7 comentarii la „Locuri de vizitat in Bucuresti: Parcul Carol I”

  1. Veniti de va plimbati si in Parcul Drumul Taberei !!!
    O minunatie de parc … de mai bine de trei ani ( din sept.2011) este inchis pentru amenajare peisagistica !?!? La ce fonduri au fost alocate pt acel parc, am fi avut DisneyLand acolo !!! Asa, ne plimbam copiii pe trotuarele care imprejmuiesc parcul, facand slalom din cauza santierului fara de sfarsit „Metroul”. Doar carciuma lui Borcea a fost gata in timp record in incinta parcului !

    Răspunde
  2. Vladiana, am inceput postul cu teapa cu care am luat’o in parcul Moghioros … actual Drumul Taberei … pentru ca acolo ne’am propus sa ajungem prima oara, dar ne’am trezit in fata unui lucru pe care nu l’am mai vazut in viata mea pana acum: parc inchis pentru renovare?! Adica cum inchis pentru renovare … cine dracu a mai auzit/vazut un parc inchis total pentru renovare?!?! Voi scrie un post special pe acest subiect pentru ca este o bataie de joc cum rar mi’a fost dat sa vad.

    Răspunde
  3. Deoarece am cunoscut si eu acest parc cu 30 de ani in urma comentariile tale mi-au adus in minte un citat din cartea lui Pascal Quignard numita „Abisuri”:
    „Trecutul este un abis fara fund care inghite toate lucrurile pasagere; iar viitorul, un alt abis care ne este de nepatruns; unul se scurge continuu in celalalt; viitorul se descarca in trecut curgand prin prezent; noi suntem plasati intre cele doua abisuri si simtim asta; caci simtim curgerea viitorului in trecut; aceasta senzatie face prezentul sa fie deasupra abisului.”

    Răspunde
  4. Frumoase cadre ți-au ieșit. Clar, trebuie să repetăm experiența asta. Eu încă nu am avut timp să le procesez pe ale mele, oricum nu-s multe, dar și mie mi-au ieșit câteva care mi-au plăcut. Deși mă plângeam eu că sunt afumate, pe laptop nu se văd deloc așa. smile

    Răspunde
  5. Multumesc Stefan! 😉 De obicei nu fac foarte multe cadre, am trecut de vremea aia cu „cosuri” din fotografie cand tragi cadre fara numar fara numar, alegand doar cateva care incerc sa imi iasa dintr’o bucata. laugh

    Mie nu mi s’au parut „afumate” nici atunci, culmea e ca nici noi nu eram afumati laugh … ma bucur ca sunt ok si astept sa le vad si pe ale tale! 😛

    P.S. Ca sa le vezi la o rezolutie mai mare intra pe DA. laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura