Despre restul produselor de la Ikea v’am zis opinia mea si ramane neschimbata. Ca azi niste prieteni aveau drum pe acolo sa isi cumpere niste tampenii pentru casa si m’au frecat la cap sa merg cu ei, zic ba hai, ca nu o fi foc, cu ocazia asta o sa testez si eu megaultralaudatele chiftelute suedeze de la Ikea pana isi fac ei damblaua pe acolo.
Dupa ce am luat 335’ul de la Titan, cu care am calatorit o viata prin tot Bucurestiul, intr’un final am ajuns la Ikea din Baneasa care este si capat de linie. Dupa ceva buimaceala prin magazinul ala in care m’am simtit ca intr’un magazin universal din vremurile comuniste in care toate produsele erau la fel de insipide si cu maxim 3 alegeri de nuante (alb-negru-gri) si fara pic de personalitate datorate unei geometrii basice, am urcat la etaj unde era restaurantul. Frate, ca peste tot unde e mancare, codalau si buluceala ca la balamuc. Mi’a venit pe loc sa imi bag din trei cea mai lunga in chiftelele lor, dar la insistentele prietenilor mei care le laudau mai ceva ca pe sfantul Graal, am zis sa fac efortul asta pentru ei, asa ca m’am bagat si eu la coada aia de la impinge tava ce mi’a adus aminte tot de vremurile de trista amintire, dar vad ca foarte apreciate azi in lumina capitalismului. Norocul a fost ca aceea coada avansa relativ repede, intr’un final am ajuns la tanti aia care servea si i’am cerut sa imi bage sub nas un meniu d’ala de al lor cu 15 chiftelute, o lingura de piure de cartofi, un sos nedefinit, o lingurita de ceva dulceata de merisoare ( ) si bonus ceva pastai de fasole verde … in care nu stiu de ce a insistat sa imi infiga si un steag al Suediei pana sa ma prind ca putea fi folosit la nevoie ca scobitoare …
Cam asa arata miracolul culinar suedez de la Ikea. Stiu, nu la fel de apetisant inspre deloc ca in reclame dar na … aia e doar sufletul comertului. Halatul? 13 lei … adica, nici mult da nici putin pentru niste chiftelute amarate cu o lingura de piure trist, dar treaca de la mine (pe acasa e un leu chifteaua la un oarecare romanesc impinge tava, da cat pumnul lui Tayson si bune rau )
Testarea vizuala:
Am luat o pauza inainte sa ma apuc de infulecat si am studiat putin ce aveam prin farfurie. Chiftele aveau o culoare aparent normala dar fara crusta cu care suntem noi obisnuiti, constitutia fiind destul de elastica. Sosul ala … de un maro nedefinit si o textura acceptabila pentru un sos. Dulceata … dulceata ordinara, iar fasolea aia si ea pe acolo.
Degustarea:
Unul din obiceiurile mele este sa miros orice mancare pe care nu o cunosc sau din surse necunoscute inainte de a o gusta efectiv. Pentru mine unul mirosul ala al chiftelelor nu prevestea nimic bun mai ales dupa ce am simtit din prima un puternic miros de grasime de vita care nu este printre favoritele mele daca este in exces si nu scursa suficient pe un gratar. Sosul mirosea a cantina … aka banal, nimic sa imi spuna ceva, iar piureul de cartofi a ceva nu tocmai proaspat. Cu astea fiind stiute am trecut la degustarea efectiva pe care am facut’o dupa ce am adunat intr’o furculita toate partile componente ale meniului, mai ales ca nu am inteles nimic din lingurita aia de dulceata. Am bagat in gura si … n’am inteles nimic, ca nimic parca nu se combina in vreun fel ideal pentru gusturile mele, desi dupa cum am mai scris pe aici, nu ma dau deloc in laturi cand vine vorba de mancare dulce-sarata-acrisoara, fiind fan mancare chinezeasca de exemplu. Le’am luat pe rand si le pot descrie cam asa:
- chiftetelele: niste banale chiftelute cu ceapa in exces, facute dintr’o carne de foarte proasta calitate de unde iesea puternic in evidenta gustul grasimi de vita mai mult fiarta in ulei, decat prajita (de unde si elasticitatea dubioasa) ce chinuit era mascat de ceva condimente din care oricum nu am remarcat nimic deosebit fata de niste chiftele proaste de pe la noi;
- piureul: banal si vechi, dar atat de vechi ca se simtea gustul ranced de ulei din compozitie. Nici vorba de unt sau lapte in compozitie;
- sosul: nu am reusit nici cum sa il indentific corect. In aparenta era un banal sos improvizat din ce au scurs de la gatitul chiftelelor, folosind pentru consistenta lui un agent de ingrosare, banuiesc ca amidon sau faina, nici vorba de vreun unt;
- dulceata: de supermarket, foarte dulce si inutila in ecuatie, cam aia e tot ce pot zice despre ea;
- fasolea verde: o lingura de fasole verde decongelata si atat! Nici macar un strop de sare sa ii dea ceva gust dincolo de fad si inutilitatea din farfurie.
Dupa ce le’am mancat:
Aparent a fost ok, mai greu a fost dupa cateva minute cand de la ceapa aia si grasimea gretoasa de vita in exces din ele, au inceput sa „imi vina in sus” . Nope … nu e ce trebuie, carnea aia nu e carne de calitate si organismul in care am bagat’o, mare consumator de carne dealtfel, nu a fost de acord nici cu povestile nici cu renumele dat in mare parte probabil ca de un brand ce in mintea unora e mai important decat calitatea, McDonald’s ne arata asta de jumatate de secol incoace.
Nota finala:
Mie unul mi’a ajuns pentru o viata! Multumesc, dar ma pot lipsi linistit, mai ales ca sunt fan chiftele … d’alea neaose, romanesti din carne tocata de mine, cu ceapa, usturoi, condimente si verdeata ca la mama acasa! In rest, ca sa nu fiu totusi heitar pana la capat, am apreciat cafeaua de la bufet! Buna si cu refil fara numar desi eu m’am multumit cu una!
Ati mancat asa ceva? Voua cum vi s’au parut?
Tovarășe, ai fi incercat aceeași experiență daca te-ai fi tuns la pizzerie sau ai fi luat lecții de dans la vreuna din cafenelele din mall … nu sunt convins că și la mâncare nu e la fel ca și la mobilă .. adică o cumperi acolo și o mesteci acasă , cu emetiral la îndemână .. vizita la Ikea e bună pentru verificarea raportărilor ins .. balamucul de acolo a crescut cu peste 20% in ultimul an… când pleci de acolo ai o imagine clară a evoluției economiei – evoluție pib, evoluție consum, evoluție importuri.. in locul anaf, aș aplica split tva pe loc la casele de marcat din tot mall-ul , și se rezolvă problema cash flow-ului
Tovarase, sunt cu atat mai suparat cu cat sunt FAN chiftele pe care le prefer la un film in loc de pop-corn! Cine zice ca alea sunt chiftele bune, ori nu a mai mancat in viata lui chiftele, ori a uitat cum le manca la ma-sa/bunica’sa acasa, acum fiindu’i prea lene sa le mai faca la el acasa! N’ai cum frate … sa fi atat de incantat de comunismul suedez, urand atat de tare pe ala romanesc!
In rest ce dracu sa mai zic decat ca … IARA ai dreptate desi de multe ori imi doresc sa zic ca nu!
Ca vegetarian ce ma aflu mi-am facut recent chiftelute din soia, chiftelute din dovlecei, chiftelute din ceapa, orez, ciuperci, toate mestesugite cu verdeturi si condiment si sos, o incantare; asa ca ma lasa absolut rece chiftelele de cacat de la Ikea, am fost odata in trecere si de miros imi venea sa vomit, daramite sa servesc…
Au si meniu cu chiftelute d’alea de ierbivore
Mai Stimabile, la cate reclama le-ai facut astia de la Ikea ar trebui sa-ti dea macar un dulap ceva de ala de-l montezi acasa dupa schema, am auzit ca esti fan la de-astea
Apoi daca tot mi-ai descris asa in amanunt acele chiftele, vineri cand ajung in Zagreb intru sa iau si eu o portie sa vad daca seamana cu alea de Bucuresti
Nu, nu, eu imi doresc un dulap hard-core, d’ala fara schema … ca oricum pentru mine unul, aia e doar risipa de hartie ca de citit eu oricum nu citesc niciodata vreo instructiune la ceva!
No … nu stiu ce sa zic, recomandarea mea este sa te asiguri ca ai si ceva Malox gen la tine! In rest ia in condiderare ca sunt oricum un heitar si iote cum se adevereste ca nu exista reclama buna si reclama proasta, doar reclama! Pofta buna!
Habar nu am cum e dulapul ala hard-core ce ti-l doresti, ai putea sa scrii un articol despre asta , da’ Maalox folosesc cateodata la cati draci imi fac astia pe aici, multumesc!
Ala fara schema!
Io’s de moda veche, trebuie sa-mi desenezi altfel nu pricep
Defectul inginerului invatat sa citeasca prima oara ceva desene inainte de a se apuca de ceva! Eu n’am griji d’astea!
Stiu, stiu asa zic toti; „eu am proiectul in cap, nu-mi trebe planuri si desene…”
La chiftelele alea nu ai nevoie asa ceva, ci numai de un stomac tare!
Deci fara plan, ok… ma duc le iau si le mananc, nu ma duc acasa, sa fiu intr-un loc public daca mi se face rau