Introducere: „Pe un picior de plai, pe’o gura de rai, 9 banci mari, hoti si jepcari, cu Manole 10 … nimeni nu ii intrece!”
Din dorința de a proteja afacerile străine, BNR nu va lăsa leul să se dezaprecieze considerabil.
Este afirmatia transanta a lui Ilie Serbanescu intr-un interviu la dcnews.
Pricepeti? Deci nu de dragul nostru Manole tine leul intr-un curs administrat – masura aplicata doar de vreo cateva banci nationale – ci de dragul strainilor, sa nu le dea cu minus la bilanturile din afara Romaniei.
„Dacă ar fi să ne raportăm la ceea ce spune teoria, cursul valutar urmează economia.
Dar în România acest lucru nu mai este demult valabil. La noi, este o economie subalternă care urmează pe cea dominantă, care se află tot aici, în România.
In România vorbim despre două economii distincte.
În primul rând, vorbim despre economia celor care dețin controlul, care au toate resursele strategice și marile afaceri din România. Aceștia sunt în marea majoritate străini. Petrolul, gazele, toate industriile, băncile, toate sunt la ei, nu la noi. Această economie este profitabilă.
Noi, românii, suntem consumatori concreți. Adică cei care mastichează după ce alții fac jocurile. Românii sunt în deficit. Ei reprezintă cealaltă economie. Dacă m-aș raporta doar la români, un euro ar trebui să fie spre 5 sau 6 lei pentru că importurile sunt mult mai mari decât exporturilor și peste tot este deficit.
Cei care reprezintă economia dominantă nu au interes să fie un curs mare. Aceste două economii nu au legătură una cu cealaltă.
Străinii folosesc formula simplă – investiții minime, profituri mari. Noi tot așteptăm investițiile lor masive. Nu vor veni. Investițiile vin doar acolo unde înlocuiesc forța de muncă scumpă. Altfel, trebuie să fii idiot să investești masiv, daca tu ai profit mare din forța de muncă slab plătită. Nu au nevoie. Ceilalți, adică românii, fac ce pot.
Realitatea este aceasta și astfel, lucrurile sunt condiționate de alți factori decât ar fi normal.
Acum, BNR lasă puțin leul să se devalorizeze și în curând îi va pune stop. De ce? Pentru că grija pe care o are domnul Isărescu este pentru cei care produc cea mai mare parte a capitalului românesc, adică străinii. Acești oameni de afaceri își calculează afacerile în euro sau dolari, dar încasează în lei și Isărescu va avea grijă să nu piardă prea mult la schimbul în euro. Așadar, ei, reprezentând economia dominantă, vor să nu încaseze mai puțin și de acest lucru are mereu grijă BNR -ul”.
S-a facut lumina in bezna mintii, ce ziceti? Intelegeti acum de ce strainii erau protejati de toata lumea, ANAF, DNA, SRI si alti acoperiti? Intelegeti de ce niciun mituitor strain nu a facut vreo zi de puscarie in Romania? Intelegeti de ce nu isi achita cinstit taxele si impozitele? Intelegeti de ce OUG 114 este hulita? PENTRU CA AR TAXA LA ACELASI NIVEL SI ACEASTA ECONOMIE DOMINANTA.
În plus, mai este vorba și despre scandalul intre Isarescu si Parlament, pentru ca lumea a cam inceput sa se prinda de activitatile antinationale comise sub conducerea lui Manole la BNR.
„A fost cursul 4,6 lei pentru un euro, îl poate lăsa la 4,8, dar apoi îl va stabiliza, pentru că acum este doar un joc al lui Isărescu pentru interesele lui în acest scandal cu Parlamentul.
Putem vorbi despre probleme ale cursului după ce vedem mai multe săptămâni că se conturează această tendință. Părerea mea este că între 4,6 și 4,8 este nimica toată.
Dacă ajunge spre 5, atunci ori s-a stricat jucăria și Isărescu a scăpat hățurile sau caută un alt palier. Dacă ar fi după cum merge economia, ar trebui să fim de mult la 5 lei pentru un euro. Este greu de explicat acest lucru oamenilor care au credite în euro, însă este realitatea”.
Intelegeti ca manole foloseste acesta arma a cursului pentru a pune presiune pe parlamentari si Guvern sa nu il mai cheme la audieri si sa se abroge OUG 114?
ROBOR-ul nu reprezintă reala problemă a creditării în România, ci faptul ca românii trebuie să plătească o doândă foarte mare, pentru că băncile care activează în România percep penalitate de risc de țară, o aberatie pe care BNR nu o combate in niciun fel.
…
„După părerea mea, ROBOR-ul nu va crește la valori foarte mari; pentru că esența acestei taxe pe activele bancare este că, dacă nu există un ROBOR de peste 2%, bancile nu plătesc nimic. Ele se victimizează acum după un program foarte bine ticluit, în sensul că, „băi, cum vă permiteți voi să ne puneți nouă vreo restricție?”
Aici ii dau dreptate maxima lui Ilie Serbanescu; propaganda mai jegoasa in favoarea bancilor eu nu am vazut vreodata; boceala ca la capataiul mortului, cand ele sunt foarte in viata si doldora de profit…neimpozitat, gata sa fie trimis la bancile mama din afara.
„Vreau să spun foarte clar că ROBOR-ul nu poate fi făcut responsabil decât de vreo 20% maximum din dobânda înspăimântătoare cu care băncile străine dau credite românilor. Restul, și când ROBOR-ul era sub 2%, DAE era 10% fără ROBOR. Zece puncte procentuale înseamnă cu șapte puncte mai mult decât cum dau credite aceleași bănci la ele în țară.
Taxa de lacomie NU atacă fondul problemei, care este această discrepanță. Iar această discrepanță există pentru că jumătate cel puțin din ea este penalitate de risc de țară. Dacă românul va fi luat credit din Bulgaria sau din Franța, banca din Bulgaria sau din Franța are dreptul să îi pună orice fel de penalitate de risc de țară vrea. Așa este logic. Dar dacă românul ăsta e din România și banca este este tot din România, acest lucru este inadmisibil. Asta e treaba BNR”.
Anii de zile romanii s-au luptat cu bancile in procese pentru a micsore ratele, a elimina comisioanele si clauzele abuzive. Tot timpul s-a dat vina pe banci. Dar, de fapt, Romania avea un market regulator failure, adica o neinterventie voita a regulatorului pietei financiar bancare, adica BNR si, dupa o vreme , si ASF.
Aceste institutii, ai caror functionari sunt platiti regeste, in loc sa ne apere pe noi, au ajutata”tagma jefuitorilor”, posibil cu complicitatea tacita si a altor institutii, cum ar fi Consiliul Concurentei.
S-a creat practic o „insula” de impunitate, in care jefuitorii au actionat nestingherit pentru a isi jupui literalmente victimele – milioane de romani.
Iar statul roman, in loc sa actioneze, s-a folosit de aceste institutii sa isi finanteze deficitele. Halal sa ne fie!
In aceste conditii nu ne mira ca acestia nu au dorit a sprijini industriasii si oamenii de afaceri romani, doar aveau alte afaceri, mult mai lucrative si lipsite de riscuri.
Nu se leaga frumos, fir-ar sa fie?
Pe final, Ilie Serbanescu ii sfatuieste pe romani sa nu ia credite o perioada de timp pentru a determina bancile sa scada dobanzile!
„Părerea mea este că singura modalitate ca românii să aibă credite mai ieftine este să nu ia credite o perioadă.
Din păcate, lipsa de educație bancară este o realitate, pentru că în mod normal, niciun român care are ce mânca nu ar trebui să ia credite la bănci în condițiile date.” Domnule, nu vreți să îmi dați cu 3 sau 4% cât îmi dă mama ta din Occident, nu iau credit.”
Trebuie să se gândească fiecare la buzunarul lui. Cu 10% dobândă, ceea ce e inadmisibil când dobânda de referință a fost pe tot mapamondul 0, este jaf, domnule. La jaf nu ai ce să faci, decât să de abții dacă nu ai putere și nu ai o bancă națională care să te apere. Românii să aștepte până când o să scadă pentru că o să scadă.
Băncile au venit aici la jaf”.
Iar jaful este obladuit de ani de azi de acelasi om si de aceeasi institutie: Mugur Isarescu zis Manole de la BNR.
Noi suntem xenofili.
Model, chiar!
Nu port nici o vină că borcanul era deschis!
Câtă vreme procentul proprietarilor de case, fie ele și de chirpici, cutii de beton la bloc, terenuri arabile, fără ipoteci pe ele, este majoritar, misiunea lui Isărescu nu este incheiata .. eu zic să mai avem răbdare, să-și încheie omul treaba .. orice nou născut trebuie să aibă o datorie financiară consistentă, altfel nu suntem buni europeni .. ați văzut ce disciplinați sunt tefeleii datori vânduți la bănci …
Eh, ai pus fix degetul ala mare pe rana! Romania e campioana in ce privesc proprietatile detinute de personanele fizice, trecem binisor de 90%, lucru ce ii seaca rau de tot la ficat pe mizeriile astea care ne vor roboti controlati ca in restul lumii. Partea proasta e ca in toti astia 30 de ani oricat s’au straduit si muncit din greu, mare lucru nu au realizat, romanii raman incapatanati si la fel de avizi de proprietati, multi dintre ei apeland la lasatul mostenire decat instrainatul, sau in cel mai rau caz inchiriatul acestora si astea ii doare crancen pe cacatii astia.
Eu unul sper ca misiunea lui Manole sa se incheie anul asta, desi la ce cloaca e acolo la BNR, nu prea vad nici o mare realizare daca locul ii este luat de unul din aceiasi cloaca, cu aceiasi misiune …
Frate , intre astia se poate pune oricand , oriunde , indiferent de , doar semnul . Toti , da’ toti , sunt fix cu aceeasi misie , ghici ciuperca ce-i , nu-ti spun , nu , nu !???
Si iote asa am gasit un vinovat pentru dobitocenia noastra milenara ca popor!!