Mi’am luat masina de paine. Am tracut chitic vreo doua saptamani ca sa vad care e mersul si daca e vreo afacere, eh, dupa astea doua saptamani acum chiar am o idee.
Modelul este asta descris aici. Am tot experimentat cu ea una-alta si pot sa va zic acum dupa doua saptamani ca e o investitie chiar buna, sa ai paine proaspata tot timpul si mai ales sa te lipsesti de chimicalele din industria panificatiei care au ajuns mai multe ca faina, asta fiind si motivul pentru care m’am decis intr’un final sa dau banii pe ea, ca atata vreme cat mai gaseam si paine ok, am zis ca ma complic inutil.
Cum iasa painea.
Ei bine, iasa cum vrei tu sa iasa. Dincolo de imaginatie si tot soiul de retete eu am ramas la pita aia traditionala care contine sare, drojdie, apa, faina si oleaca de zahar daca o vrei mai crescuta. De buna iasa foarte buna, misto a fost ca am facut si un soi de chec in ea cu lamaie si unt de mi’au plesnit timpanele de bun ce era, chiar daca aratos nu prea. Buna a iesit si dulceata … am facut de caise … iasa ceva mai gelationasa ca aia clasica, dar buna rau mai ales ca si in cazul dat nu mai bagi in tine chimicale.
De gasit am gasit’o pe ⇒la emag la oferta, eu am dat pe ea vreo 290 lei daca tin bine minte si pot zice ca a facut toti banii. De ales am ales modelul asta (Tefal Pain Doré PF210, chiar daca pe a mea scrie Moulinex ) pentru ca am citit pe ici pe colo, ca e foarte ok si pentru ca asa s’a nimerit cand a fost sa fac comanda. Misto e ca e si foarte simplu de folosit si nu complicata cum am vazut pe la alte modele la care te ametesti in setarile alea.
No, voi aveti asa ceva? Ceva recomandari de retete din ce ati testat?
Să vă folosiți sănătoși de ea! Moulinex, ai?
Nu avem pen’că avem cuptor care coace bine și cunoscuții care și- au achiziționat de obicei după luna de miere, hai șase , se lăsau de sportul ăsta. Pe timp de vară mai comit păcatul de a apela la brutării. Încă nu sunt dumirită cu drojdia versus maia, pe ultima nu am încercat- o pentru că mi- a părut cumva mai cu năbădăi.
Multumesc! Moulinex, se scrie, Moulinex se citeste! Culmea e ca dupa ce am comandat’o numai Tefal am mai vazut cu modelul asta.
Si noi avem cuptor, coace super bine, dar e bataie de cap mai multa cand masina asta iti face o pita fix la fel cum iti iasa aia la cuptor, diferenta fiind ca „prepararea” dureaza fix 2 minute, timpul de coacere e tot pe acolo, iar consumul de energie este un sfert din cat consuma un cuptor clasic. E pur si simplu practica si isi face foarte bine treaba pentru care este facuta. Asta mi’a placut la ea.
In rest de de aia care isi cumpara ca e „WOOOOAAAU, vreau si eu ca sa mai arunc banii pe ceva”, stiu destui. Am prieteni cu muieri care au bucatarii „Nekerman” in care au bagat mii de euro in constructie si mai ales aparatura din aia HORECA si doamnele in cauza nu gatesc „ca se face miros in casa”, mai bine fac o comanda la catering si aia e. Astia is aia extremi, ca in rest sunt destui care isi cumpara tot soiul de tampenii care dupa aia aduna praful. E, nu e cazul meu. Chibzuit cum sunt eu cand ma hotarasc sa cheltuiesc niste bani o fac doar si numai daca sunt 100% sigur ca pe ce ii cheltuiesc este o necesitate reala si nu vreo basina de moment. Suna a banatean? Nu sunt … dar asa am gandit si gandesc, nu prea am lucruri pe care nu le folosesc ca nu le’am cumparat.
P.S. La faza cu drojdia si maia … habar nu am care e faza, insa eu zic ca daca mama mare o folosea pe maia aia, cred ca facea asta pentru ca nu avea drojdie.
La capitolul consum nu m- am gândit să fac comparații, recunosc. M- au descurajat mult cei care și- au achiziționat și abandonat mașina în nici un an. Și la mine dacă nu e un da hotărât din prima pentru ceva, am învățat să mă ascult și să abandonez proiectul.
La cum le gândești pe astea cu cheltuielile nu aș fi prea convinsă că ți- e chiar străină gena bănățeană Prea ești chibzuit, prea te mândrești cu asta! parcă aș fi scris eu.
Bună aia cu maia! Totuși e un chichirez pentru că brutăriile serioase se fălesc cu produsele pe bază de maia. Pe dincolo sunt unii din branșă care se ocupă în famile ( de generații ) cu asta și țin cu dinții de maiaua lor. Am mâncat pâine făcută cu maia, e bună, nu- i vorbă! Dar aș vrea să văd cum ar ieși o pâine făcută de mine așa.
Eu fac pâinea cu ulei de măsline. Și de când m- am apucat de brutărit, am descoperit că face diferența făina pe care o ai în casă, una cere mai mult lichid, alta ba etc. Asta se vede doar când frămânți aluatul, se simte la mână. Am mers pe încercate la cantități, timpi de dospire, timpi de coacere etc. Eu o păstrez învelită în ștergar ( nu de când e fierbinte, atunci doar o acopăr ).
Avem,avem…prin 2015 cand dezbateam subiectul, avea deja 2 ani…https://e-redoo.ro/e-mai-ieftin-sa-faci-paine-in-casa/ inca merge, media e o paine la doua zile. Intre timp am facut si cozonac in ea da nu e ca ala facut batraneste, manual..
Iti recomand daca vrei o reteta de un soi de chec cu unt si lamaie. Ba, arata ca o paine nu e nimic spectaculos ca aspect, dar frate, la gust iti plesnesc papilele. Partea buna e ca daca vrei mai mult, il poti folosi ca blat pe care sa ungi ce te taie capul, eventual faci si o improvizatie de tort. Legat de cozonac … fratie … poti sa scoti de acolo un surogat … dar nu te poti astepta la mai mult, ala e din alt film … de aici posti sa te astepti la ceva … ok, dar cam atat.
Nu sunt expert in chimie alimentara, am testat dispozitivul acum cativa ani, si te asigur ca in cateva luni iti trece entuziasmul .. dupa ce testezi toate combinatiile de faina , seminte, sucuri de rosii si alte tampenii, te prinzi ca la fel de bine iese painea si din betoniera aia portabila. cel putin pe timp de canicula
Eu unul nu am nici un entuziasm, am luat’o ca facatoare de pita de aia clasica si aia o sa faca la cateva zile. Am descoperit reteta aia clasica cum sa fac cu ea sa imi iasa coaja subtire si crocanta .. aia e … tot inainte cu ea, ca doar nu am dat bani sa ne batem joc de ei!
Am si eu de ani de zile, sa fie vreo 3-4, chiar mai bine. Nu m-am plictisit de facut paine la ea, singur fac una la saptamana. Am ceva de la Tefal pe la 4-500 de lei, sor mea si luat ceva de la Lidl, undeva la 250 de lei. A mea cica face si altceva, darrrrr eu nu mi-am batut capul.
Probabil ai si tu cam aceiasi masina ca asta a mea. E chiar ok. Si eu de la Lidl vroiam sa imi cumpar masina aia de care zici ca are sora’ta, pentru ca e super misto ca si calitate si are un pret bun, DAR …. pana mea, am tot stat dupa ei sa aduca si cum de jumatate de an nu au mai reusit, mi’am bagat picioarele si am luat trompeta asta, dar nu regret.
Nu știu, oricum, mai toate fac acelasi lucru. La noi niciuna nu s-a stricat si le folosim mereu.
Corect!
Pai sincer, nu prea vad ce sa se strice … un motoras electric + o rezistenta electrica … cam aia e tot pe langa o placuta pentru programare … gata.
Eu as vrea sa imi iau, in special pentru a-i face fetitei paine. Sper insa sa nu fac cum am facut cu iaurtiera, adica sa o cumpar, sa o folosesc o singura data si pa.
Au aparut tot soiul de gageturi inutile pe piata mai ales in ultimi ani, unele utile, altele mai putin utile, unele chiar deloc. Masina asta de paine insa din punctul meu de vedere este un lucru util, ideea e ca de exemplu daca o iei de la emag, ai 30 de zile sa iti dai seama daca e ok sau nu pentru tine si sa o si faci retur la nevoie.
Sa iti creasca mare si sanatoasa fetita si sa va bucurati de ea!