Dupa frumoasa poveste a carnatului de porc ardelenesc … probabil ca 90% din cei care citesc acest articol nu au auzit in viata lor de carnatii traditionali din Hunedoara, care poarta numele de virșli. La o scurta descriere a lor, sunt niste carnati care au la baza carne de oaie si carne de capra, a caror compozitie de carne si condimente inainte de a lua drumul matelor de oaie/capra, este tinuta in prealabil la maturat cateva zile. Dupa aceste cateva zile, compozitia de carne maturata umple matele de oaie/capra, urmand etapa a doua de coacere si afumare.
Nimeni nu o sa va spuna vreodata reteta lor exacta si nici procedeul tehnologic, nu am sa o fac nici eu, reteta este mostenita din mosi-stramosi, daca nu stii exact ce ai de facut nu iti vor iesi niciodata pentru ca atat cantitatile cat si condimentarea, coacerea in cuptor de caramida si afumarea ulterioara sunt niste etape ce trebuie urmate cu sfintenie.
Se fabrica in perechi iar de servit se servesc fierti si cate se poate de fierbinti alaturi de paine si mustar, sau chiar cruzi daca sunt lasati pentru o anumita perioada de timp la uscat la aer, textura pe care o capata este una absolut fabuloasa iar gustul de asemenea.
Originea lor este putin incerta insa sunt atribuiti in general comunei Salasul de Jos care dealtfel i’a si inregistrat ca produs traditional (tin sa ii felicit ca s’au luptat pentru ca sa nu se piarda aceasta reteta) insa prin Hunedoara sunt renumiti si virșli de Hateg sau Brad. Gustul este asemanator, metoda de fabricatie cam aceiasi sau pe aproape ca se folosesc si alte carnuri „substitut” ce ii abat de la retea originala si nici tehnica de fum nu e la fel.
Nu ii cautati pe nicaieri ca nu o sa ii gasiti! Reteta este unicat mondial, se fabrica doar si numai in Hunedoara, daca aveti drum prin judet contactati’ma inainte si va garantez o experienta culinara pe cat de unica pe atat de celesta si spun lucrul asta bazandu’ma pe feedback’ul extrem de pozitiv din partea oricui a gustat din aceasta minune romaneasca la indemnul meu si nu sunt putini!
vade retro satanas!
Bre, mi-ai facut o pofta de carnati…asa, cu mustar si cartofi pai…awww.
@Radu – In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti …
@Ciprian: La versli crede’ma ca nu mai ai nevoie de nimic langa!
Cred ca merge ceva langa…o bere.
Merg trasnet.
Fiecare cuvant din articolul asta este adevarat si bine pus la locul lui
Spun asta dupa ce am bagat scurt 2 perechi din piata si mi-am luat si un kil cruzi, ca era oferta speciala 26 lei/kg.
Si se mai mira lumea de ce imi place in Petrosani
Multumesc Mircea … l’am scris atat cu sufletul cat si cu matzul!
Cei mai buni si curati virsli din oras ii gasesti chiar la intrare in piata dinspre Politie (in partea opusa fiind magazinele de paine), e un magazin mic de tot pe partea dreapta unde se vand si niste afumaturi miraculoase facute de casa si nu afumate cu spray, se vindea inainte si ceva mancare de genul impinge tava acolo. Nu mai stiu cat costa, da sunt geniali, un pic copti la afumat, sunt oaie cu capra de la mama lor. Nu mai stiu cat costa, dar sunt destul de ok ca pret si cand nu sunt „la oferta”. Incearca’i si de acolo si sa imi zici cum ti s’au parut.
Nr de contact pentru virsli?
Conform noi legislatii GDPR nu va pot pune la dispozitie public asemenea date neavand un accept direct al producatorilor, incercati la unul dintre cei trei producatori atestati descrisi aici!
virsli se fac doar in judetele Hunedoara si Alba, plus la Halmagiu, in Arad. In rest, sunt doar carnati, nicidecum virsli. Nu orice carne bagata pe matz se numeste virsli. Punct.