Moartea visului European si ridicarea Chinei

„The most important consequence of a Grexit, I fear, is the weakening of European solidarity. The euro was supposed to strengthen it. Instead, it has had the opposite effect.

It is not in the interest of Europe – or the world – to have a country on Europe’s periphery alienated from its neighbors, especially now, when geopolitical instability is already so evident. The neighboring Middle East is in turmoil; the West is attempting to contain a newly aggressive Russia; and China, already the world’s largest source of savings, the largest trading country, and the largest overall economy (in terms of purchasing power parity), is confronting the West with new economic and strategic realities. This is no time for European disunion.

Europe’s leaders viewed themselves as visionaries when they created the euro. They thought they were looking beyond the short-term demands that usually preoccupy political leaders.

Unfortunately, their understanding of economics fell short of their ambition; and the politics of the moment did not permit the creation of the institutional framework that might have enabled the euro to work as intended. Although the single currency was supposed to bring unprecedented prosperity, it is difficult to detect a significant positive effect for the eurozone as a whole in the period before the crisis. In the period since, the adverse effects have been enormous.

The future of Europe and the euro now depends on whether the eurozone’s political leaders can combine a modicum of economic understanding with a visionary sense of, and concern for, European solidarity. We are likely to begin finding out the answer to that existential question in the next few weeks.

Read more at …

Cuvintele laureatului Nobel reverbereaza inca in mintea mea. Rareori o analiza mai chirurgicala a starii geopolitice in care ne gasim ca si cetateni europeni a fost facuta de cineva in ultimele 6 luni.
In ceea ce priveste visul European, cred ca totusi Stiglitz este un pic naiv. Desi are dreptate ca Uniunea este acum mai degraba o disuniune, nu merge mai departe si crede ca inca lucrurile pot fi reparate. Dar visul European este din pacate mort. A murit cam prin 2002-2007, cand se concretiza ultima extindere masiva a blocului comunitar. Uniunea a devenit atunci o familie in care unii locuiesc la parter -romanii si bulgarii- altii la etaj – Slovenia, Croatia, Slovacia , Cehia, Ungaria – si restul la luxosul atic. Aceasta Europa a palierelor se regasea si in existent unei uniuni monetare incomplete, ca si a unei uniuni incomplete in ceea ce priveste libera circulatie a persoanelor, respective spatial Schengen.
Bineinteles ca acesta familie nu avea cum sa se transforme rapid intr-una fericita, mai ales ca in 2008 incepe Marea Recesiune economica care inca se simte. Treptat afacerile europene cad sub influenta a trei state Uk, Germania si Franta, cu Merkela pe post de gauleiter neincoronat.
De atunci au trecut 7 ani si visul European a devenit un cosmar. O alta extindere nu va mai exista. Criza ucraineana a dovedit daca mai era nevoie, ca de fapt statele UE sunt intr-o deriva divergenta si nu tind spre convergenta.
La Est se profileaza 3 mari actori : Rusia, Turcia si China. Personal, cred ca Rusia niciodata nu a dorit in UE. De la venirea binomului Putin-Medvedev la putere Rusia face pe dracu’ in patru sa isi recapete hegemonia, in special in Europa, iar UE este un obstacol major, asa ca nu e de mirare ca Rusia toarna bani in toate fortele politice anti europene. Disparitia UE ar fi mana cereasca pentru Moscova.
Tot la est se ridica cu spor influenta Turciei. Recunosc ca nu prea inteleg catre ce evolueaza ea ca tara, dar are o armata moderna care se apropie de 1 million de oameni. Probabil Turcia vrea sa devina puterea dominanta in Orientul Apropiat, lasand Iranului si Arabiei Saudite placerea sa se lupte pentru Influenta in zona Orientului Mijlociu si zona Golfului.Ramane de vazut cum o va face.
De departe insa China si ce face ea trebuie sa ne intereseze. China ca si mare putere nu prea exista inainte de 1949. Evolutia ei a fost insa imens de rapida si in 70 de ani, adica 2019, China va fi tara nr. 1 a lumii din multe puncte de vedere. Ramane de vazut daca puterea imensa pe care o au la dispozitie conducatorii Chinei o vor folosi cu intelepciune.
Cat despre cei care cred intr-o noua antanta Rusia China, cred ca se cam inseala. Rusia inca detine teritorii care au fost ale Chinei in estul sau. Iar China intotdeauna a luat inapoi ce a fost al ei. Asa zisa prietenie de moment exista doar pentru ca Rusia este din nou dusmanul Occidentului, fapt care ofera Chinei spatiu de manevra. China joaca la doua capete, mulgand Rusia de resurse si Vestul de tehnologiile de care are nevoie. Rabdarea Chinei este legendara si cred ca rusii vor avea o mare surpriza la un moment dat.
Drept urmare, cei ce  conduc in Europa ar trebui sa se intoarca in timp si sa isi aduca aminte de ce a fost creata Comunitatea Europeana si pentru ce. Poate ca atunci vor oferi Greciei asistenta de care are nevoie si nu umilintele jegoase de pana acum.Altfel putem pune cruce UE si ar fi mai onest sa ne intoarcem la statutul european anterior lui 1992. Fiecare pe feliuta lui.Fara ipocrizii solidaristice si fara menajamente.
PS Acestea sunt opinii personale. Putem polemiza, dar cu argumente.

5 comentarii la „Moartea visului European si ridicarea Chinei”

  1. Visul unei Uniuni Europene functionale cu tot ce inseamna mecanisme era un vis mort inca de la nastere! Avem de a face cu zeci de natii total diferite, cu puteri financiare diferite, cu culturi diferite, cu vizuni diferite … modelul SUA nu putea functiona si aici asa cum si’ar fi dorit mai marii ideei. Nu au luat in calcul factori importanti care oricand puteau destabiliza acest sistem unul dintre ei fiind Rusia care era de asteptat ca nu va sta cu mainile in san in afara UE vazand aceasta extindere ca un atentat si nu numai. Nu am crezut in UE nici o clipa … din pacate se confirma ca UE este doar o fata morgana. Vom vedea ce va fi … dar lucruri bune nu se anunta cu toata mizeria adunata sub pres.

    Răspunde
  2. Cam acelasi feeling imi da tarcoale si mie demult.UE e un vis frumos,dar atat.Simpla ei existenta deranjeaza marile puteri(nostalgice) de odinioara sau prezente.Bineinteles ca nu puteau sta cu mainile in san.Insa marul era putred de la inceput.Liberte,egalite,fraternite…s-a mai incercat treaba asta in trecut,dar mereu au fost altii mai liberi,mai egali sau mai frati decat ceilalti smile Subiectul e complicat,si incerc sa nu judec pe nimeni,dar…unificarea Europei trebuia facuta folosind alte premise,luind in considerare potentialul fiecaruia,si pregatind sistemul pentru eventuale evenimente destabilizatoare,pe cat posibil.Dar cand privesti atat de departe in viitor,scapi din vedere prezentul…

    Răspunde
  3. O UE limitata strict la o piata comuna si libera circulatie sa zicem ca ar fi fost un model care ar fi functionat insa cand te apuca SF’urile economice cum ar fi cele ale unei monede unice reale si nu doar una virtuala folosita in tranzactiile in spatiul european cum era ECU (European Currency Unit), nu puteai decat aici sa ajungi intr’un final pentru ca lacomia si dorinta de putere execesiva la dezastru a dus mereu. Cum dracu sa faci o uniune si sa pui la aceiasi masa state care pentru resurse si putere s’au jefuit si au avut razboie de sute de anii intre ele?! Chiar credea cineva ca Germaniei i’au fost potolite vesnicele pofte imprerialiste si de dominare?! Dar Frantei? Dar Angliei? … Come on … cum dracu sa fi atat de naiv sa crezi in toate astea?!

    Răspunde
  4. Iar pentru mine UE este exemplul clar ca nu am invatat absolut nimic … confirmand inca odata teoria conform careia:

    Prima lectie a istoriei este ca nu invatam niciodata nimic din ea!

    Din nefericire probabil ca va urma si un razbel mondial … pentru care cartile deja sunt pe masa … ca o consecinta directa a acestui lucru, stiut fiind faptul ca problemele de acest gen si evolutia au avut ca motor un razboi.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura