Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”

O vizita la Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I” din Bucuresti este ca o calatorie in timp care incepe de la facerea lumii si pana in zilele noastre. Pornind de la ideea ca vizitezi un muzeu cu tematica militara o sa fi destul repede suprins de faptul ca nu se reduce doar la atat fiind si o adevarata lectie de istorie a acestui neam.

Istoric:

Primele încercări de păstrare şi conservare a unor piese cu caracter militar datează din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a emis un ordin conform căruia obiectele scoase din dotarea armatei urmau să fie adăpostite la Arsenalul Armatei.

Următoarea etapă a constituit-o crearea unui muzeu al artileriei în 1893, după care, în anul 1914, s-a înfiinţat o secţiune militară în cadrul Muzeului Naţional de Istorie. În 1919, Ministerul Agriculturii şi Domeniilor ceda Ministerului de Război clădirea din Parcul Carol denumită Palatul Artelor, împreună cu alte două clădiri din apropiere, pentru a adăposti expoziţiile şi patrimoniul viitorului muzeu militar. În perioada următoare s-au intensificat eforturile de a aduna şi îmbogăţi colecţiile şi patrimoniul muzeografic, dezvoltat pe baza donaţiilor şi achiziţiilor şi din capturile de război.

La 18 decembrie 1923 a fost emis Înaltul Decret nr. 6064 prin care Regele Ferdinand a legiferat înfiinţarea, ca instituţie distinctă, a Muzeului Militar Naţional.

In prezent Muzeul Militar National este una din cele mai mari institutii deprofil din Romania. Muzeul are o suprafata de 22.150 metri patrati, fiind si din acest punct de vedere in topul muzeelor romanesti. Suprafata expozitionala este formata din cladiri cu un total de noua etaje si un parc exterior de tehnica militara unde sunt expuse piese de artilerie, blindate si autovehicule.

1. PAVILION A – Sectiile de istorie militara veche, medie, moderna, contemporana si Lapidarium
2. PAVILION B – Colectiile de uniforme si armament, sala de expozitii
3. PAVILION C – Biblioteca si Laboratorul de restaurare, depozite, ateliere
4. PAVILION D – Administratia Muzeului Militar National
5. PAVILION C1 – Sectia de aviatie
6. PAVILION F – Colectia de atelaje si trasuri
7. PAVILION – Parcul de artilerie, tancuri si auto

Patrimoniul Muzeului Militar Bucuresti

Compus din 1.280.000 repere, el este organizat astfel:

  • 27 de colectii: armament de foc, uniforme romanesti, uniforme straine, ordine, medalii, plachete, insigne, numismatica, arheologie, drapele, obiecte religioase, artilerie si inzestrare artileristica.
  • 22 de colectii documentare: clisee de patrimoniu, carte curenta, periodice, fotografii originale, manuscrise si scrisori, stampe, desene, carte veche, fondul “Cultul Eroilor”
  • o bombarda din sec XV descoperita la cetatea de la Giurgiu
  • costumele lui Nicolae Patrascu Voda si ale sotiei sale
  • Arme albe si de foc provenind din armurerii celebre, raritati pe plan national sau mondial
    sabiile lui Constantin Brancoveanu, Gh. Racoczy al II-lea, Grigore Al. Ghica, Alexandru Ioan Cuza, Carol I, Ferdinant I, Carol al II-lea, Mihai I, ale generalilor Gh. Magheru, IOsif Bem, Eremia Grigorescu.
  • uniformele care au apartinut regilor Carol I, Ferdinant I, Carol al II-lea
  • uniforme si tinute ale membrilor familiei regale- reginelor Elisabeta si Maria, principeselor Elisabeta, Marioara si Ileana, principilor Carol, Nicolae
  • uniforme si piese de echipament ale maresalilor Al. Averescu, C-tin. PErzan si Ion Antonescu, generalilor Gr. Cantilli, Carol Davila, Eremia Grigorescu, Ion Dragalina, Nicolae Dascalescu, Leonard Mociulschi, Corneliu Teodorini, Vasile Milea, Victor Atanasie Stanculescu si altor ofiteri si generali
  • o bogata colectie de ordine, medalii si insigne printre care enumeram ordinelor Carol I, Serviciul Credincios, Casa Domnitoare, Steaua Romaniei, ordinele Mihai Viteazu, Pius al IX-lea (Vatican), Filip cel Marinimos (Hessa-Darmstadt), Cristos (Portugalia), Leul si Soarele (Persia), Leopold (Belgia), Spadei (Suedia/Norvegia), Baii (Anglia), Legiunea de onoare (Franta), Coroana Italiei, Mauriciu si Lazar (Italia), Phoenix (Grecia), Cavaler al Crucii de Fier (Germania) etc

sursa: traseeromania.ro

Pentru a ilustra mai bine cele descrise mai sus, iata ce am gasit acolo …

Este unul dintre cele mai frumoase si bogate muzee din cate am vazut pana acum si slava Domnului nu au fost putine. Exponatele sunt intr’o stare exceptionale, frumos expuse si bine iluminate fiecare beneficiind de o descriere atenta, asezate cronologic in niste sali mari si aerisite. Suprafata de vizitare este uriasa, de aceia va recomand sa va rezervati minim 2 ore pentru vizitarea cat de cat decenta, luandu’va suficient timp sa le admirati in parte. Am avut din nou norocul de a prinde o zi de vizitare in care am mai intalnit 2-3 vizitatori prin tot muzeul astfel ca am putut sa imi iau linistea necesara de a ma bucura la maxim de fiecare clipa petrecuta printre franturi de istorie.

Poate cel mai emotionant pavilion este cel dedicat Revolutiei din 1989 unde sunt expuse numeroase fotografii, documente, articole de imbracaminte sau obiecte personale (brichete, stilouri, pixuri, chei etc) care au apartinut eroilor revolutiei, unele dintre ele pastrand ca marturii urme de gloante sau pete de sange. Tot aici puteti vedea si uniforma patata de sange, efecte personale si arma cu care s’a impuscat Generalul Milea in acele zile tulburi. Fara sa vrei iti iei un moment de liniste si privesti toate acele lucruri cu sfiala si respectul cuvenit unor oameni care s’au sacrificat pentru ce au crezut sau au cazut victimele celor care nu mai credeau in nimic.

Dupa vizitarea pavilionului principal, in curte va asteapta o uriasa expozitie in aer liber ce contine numeroase piese de tehnica militara cum ar fi piese de artilerie, antiaeriana, tancuri, radare si multe alte artefacte, unele dintre ele fiind unicat in lume.
In pavilionul de aeronautica aveti sansa de a vedea avioane in original sau replici ale unor aparate de zbor construite de Aurel Vlaicu si Traian Vuia, echipamentul si capsula navei spatiale Soiuz 40 a aeronautului Dumitru Prunariu, unicat in Romania.

Multumita amabilitatii doamnei care se ocupa de pavilionul aeronautic, am avut ocazia sa vizitez si pavilionul de ce contine colectia de atelaje si trasuri ce au apartinut candva Curti Regale a Romaniei. Pe aceasta cale ii multumesc inca odata!

Singurul lucru care probabil ca ii va nemultumi pe foarte multi este tariful de 50 lei pentru fotografie fara blitz si trepied. Din punctul meu de vedere si nu numai este unul exorbitand contrastand puternic cu cei doar 10 lei care ii platesti pentru vizitare. Adevarul este ca bogatia colectiilor este una impresionanta, dar totusi acesti 50 lei mie unul mi s’a parut ca fiind o taxa destul de piperata pentru niste oameni care fac niste fotografii in interes personal. Nu am mai intalnit nicaieri o taxa atat de mare … dar … unde’i lege nu’i tocmeala.

Acest obiectiv din Bucuresti este unul ce nu trebuie ratat daca aveti cateva ore libere si vreti sa vedeti ceva aparte! Il recomand tuturor nu numai celor pasionati de istorie sau tehnica militara.

Date utile:

Adresa:
Str. Mircea Vulcanescu nr. 125-127, cod postal 77116, Sector 1
Telefon programari vizite: 0213195904 ; 0213195103
Fax: 0213195903

Program de vizitare:
Marti-Duminica 9.00 – 17.00 (Casa de bilete se inchide la ora 16.00)
Luni inchis

Tarife:

Adulti: 10 lei
Copii, studenti, persoane in varsta de peste 60 ani: 2.5 lei
Copii sub 6 ani, elevii si stundentii militari, veterani de razboi, copii institutionalizati, persoane cu dezabilitati: gratuit
Taxa ghid grupuri de 5-15 persoane (numai cu programare): 30 lei
Taxa ghid grupuri mai mari de 15 persoane (numai cu programare): gratuit
Taxa ghid grupuri mai mari de 15 persoane limba straina (numai cu programare): 50 lei
Taxa fotografiere/filmare pentru vizitatori amatori: 50 lei

Surse citate:
traseeromania.ro
mapn.ro

3 comentarii la „Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I””

  1. Azi am profitat de vremea frumoasa si l-am vizitat (doar curtea)
    Din pacate era plin de mizerie de caine iar o parte din mortierele si obuzierele din curte de abia mai se tin pe roti.Daca pot intelege ca nu sunt bani pentru reconditionarea lor, nu pot intelege lipsa de bun simt si nepasarea angajatilor care te lasa efectiv sa faci slalom printre rahatii de caine!!!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura