Cifrele vorbesc de la sine, in ultimi 26 de ani natalitatea a scazut alarmant de mult si nimanui nu pare sa ii peste in vremea in care in alte parti se iau masuri drastice pentru incurajarea ei.
Pe la noi motivele natalitatii in scadere sunt in mare parte de ordin economic, multe familii alegand sa se opreasca la cel mult un copil pentru ca din partea statului nu exista nici un sprijin real in acest sens.
Ca urmare directa a acestui fenomen si al emigratiei masive din ultimi ani, daca acum cativa ani s’au incercat tot soiul de comasari si alte artificii in Valea Jiului de exemplu incepand de anul acesta se vor inchide scoli si chiar gradinite din lipsa de copii. Nu este un fenomen unic in tara, in mai toate orasele mici se intampla asta, iar lucrul asta ar trebui sa ne dea serios de gandit si dincolo de orice alte masuri de protectie sociala, parerea mea este ca ar trebui gandit si mai ales demarat cat mai urgent un program national de stimulare al natalitatii sau in cativa ani s’ar putea sa ne rugam de emigranti sa vina pe la noi ca sa ocupam orasele fantoma ce probabil ca vor fi din ce in ce mai multe.
Voi ce ziceti de asta? Daca nu aveti inca copii, va ganditi sa la asta in viitorul apropiat? Daca aveti deja, va ganditi la inca unul sau … nici macar nu intra in discutie? Ce va retine si mai ales ce v’ar stimula dincolo de dorinta procreatoare?
Cred ca e un fenomen normal.
Are si partea lui de vina dar n-as spune ca neapărat statul e de vina din cauza măsurilor de natalitate. Chiar de ele ar fi ok, orașele mici nu se depopulează din cauza măsurilor in natalitate. Se depopulează din cauza ca nu este de munca in zona, si mai degraba acolo trebuie pistonat
Incercand niste masuri sociale de stimulare a natalitatii, pentru ca acestea sa devina sustenabile, ai fi obligat sa treci la luarea unor masuri economice care ar include si crearea unui cadru propice pentru dezvoltarea unor asemenea zone ce sa devina atractive pentru investitorii privati ce pot fi cooptati si in parteneriate public-private. In felul asta ai rezolva si problemele legate de lipsa locurilor de munca in zonele respective. Modelul asta nu este unul nou, chiar daca multora nu le vina sa creada s’a practicat si in perioada comunista prin industializarea unor zone sarace, diferenta fiind ca in vremea aia putine erau parteneriatele public private. Daca nu ne trezim cat mai e vreme, in maxim 10-15 ani sistemul de pensii va intra intr’un colaps, siguranta statala la fel, iar concentrarea urbana din anumite zone in defavoarea altora va crea mari probleme, efectele acestui lucru putand sa se observe incetul cu incetul si azi, orasele mari incepand sa sustina tot mai greu din punct de vedere al infrastructurii dezvoltarea haotica din ultimi ani.
Evident ca ce aberatii scriu eu pe aici s’ar putea aplica oricand intr’o tara in care se vrea a se face cu adevarat ceva, din pacate nu si la noi.
Sunt eu prea pesimist?
Economicul este si nu prea un barometru, pe vremuri existau familii numeroase la toate nivelele societatii, problema este ca nu toti ajungeau adulti; eu ar fi trebuit sa am cel putin vreo 7 unchi si matusi in plus, dar au murit copii in anii 50.
Pana la urma este o decizie complexa. Eu personal as vrea, dar financiar nu stam pe roze. Si amanarea va duce inexorabil la imposibilitatea fiziologica. Este de altfel, cred eu, cazul majoritatii familiilor de azi.
In acelasi timp sunt suparat rau pe romanii care nu vor sa adopte, in special pe cei care nu au sau nu pot avea copii.
Statul….ce dracu sa faca statul, care este incoerent total in toate domeniile? Uitati ca va mai exista vreo politica demogeografica in Romania!
Radule, ai tu oare cea mai vaga idee ce cosmar este sa adopti un copil in Romania?!?! Procedura de adoptie este cel putin aberanta, durand enorm de mult! Pe langa asta, nu multi indeplinesc conditiile absurde … adica’lea … poti face cati copii vrei pe care sa ii trimiti la cersit sau sa iti bati joc de ei, dar cand vine vorba de adoptii … iti cer si pe mama si pe tata si pe Sfantul Duh. In conditiile astea … pentru mine unul nu este deloc surprinzator ca adoptiile in Romania au o rata redusa de succes!
@ice, mi se pare logic sa intre in colaps si sistemul de pensii.
Pui problema, caruta inaintea boilor , prioritara fiind din cate vad, natalitatea, si cu celelalte mai vedem, gasim noi solutii.
Nu găsești, aia e problema principala, solutii pentru munca, si trai decent de pe urma muncii, altfel mai rau intri in …ala daca asiguri (sa spunem) finantarea ptr natalitate, ca sustii asta, sa spunem, nu e asa greu, dar aia n-o sa aiba unde munci, si la ce probleme sunt, ele vor fi si mai mari. Numai ma gandesc asa, cum ar fi sa vina acum toti cei plecati afara acasa
Daca e de munca si trai decent se mai incumeta omul sa produca copii singur, nu ii trebuie ajutoare, e destul faptul sa aiba o garantie (cat se poate si aia, ca e de fapt mai mult o perspectiva) ca poate trai.
Nu vad de ce este nevoie de ajutoare pentru a imbunatati natalitatea. Asigurarea unor locuri de munca decente ar fi suficient. Din pacate asta ar insemna ca unii nu mai au profituri mari si imediate. Probabil ca trebuie sa se intoarca cei care au vazut cum decurge viata intr-o societate civilizata ca sa putem si noi reveni la o abordare normala a vietii.
Ice, esti in urma, procedura de adoptie tocmai s-a simplificat enorm din motive de prea multi copii in asistare sociala. Beleaua este ca nu se vrea a se adopta pe cati copii sunt…
Natalitatea e o problema peste to in UE, anul trecut de exemplu Spania a intrat pentru prima data in istorie pe raport negativ intre natalitate si mortalitate. Si sunt o gramada de factori care influenteaza lucrul asta.
Din comentariile de mai sus, am impresia ca nu m’am facut foarte bine inteles cand m’am referit la „stimulare” de aia o sa incerc sa aduc cateva lamuriri …
Cand m’am referit la o stimulare economica a natalitatii in nici un caz nu m’am referit la a da bani nemunciti alora care fac cariera din facutul de copii! Aceste beneficii ar trebui sa le aiba cei care muncesc si nu neaparat sa se rezume in bani directi ci printr’un program care ii poate scuti pentru o perioada de timp de impozitele pe care le platesc din salarii de exemplu. Lucrul asta i’ar ajuta sa isi creasca un copil pentru ca nu este deloc usor dintr’un salariu impozitat la aproape jumatate din valoarea lui. De asemenea, un ajutor poate fi si alocarea unor bonuri in genul celor de masa, cu care sa se poata achizitiona doar lapte praf si scutece de exemplu. De asemena un program de ajutorare al celor care au copii sa isi gaseasca mai usor un loc de munca nu ar fi rau deloc.
Metode civilizate ar fi … dar cine mama dracului sa le puna in practica?!
@Xtall – din nefericire situatia este de asa natura incat o sa ajungem sa punem carul inaintea boilor! Populatia este din ce in ce mai imbatranita, iar pe minusul de care zicea Malin mai sus suntem deja de ani buni.