O zi extrem de neagra pentru umanitate si Siria

Priviti aceste imagini:

Azi peste 3000 de civili sirieni au fost deportati – acesta este cuvantul – din orasul Khan Alsheh , aflat in enclava rebela Ghouta de langa Damasc. O crima de razboi, imbracata in cuvinte precum pacificare, relocare samd

Este tactica adoptata de la intrarea rusilor in razboi de regimul criminal al lui Assad. Aceea de a asedia zonele rebele, a le taia curentul, apa, ajutorul medical, mancarea, si de a bombarda acele zone pana la paroxism, privand astfel comunitatile locale de tot ce este necesar existentei – spital, scoala, retele de infrastructura – , pana cand luptatorii rebeli depun armele si sunt cu totii expulzati in regiunea Idlib, inca aflata sub controlul fortelor rebele. Pana acum Daraya, Muadamyiah si Khan Alsheh au depus armele si alte enclave – sunt vreo 10 in total – sunt pe cale sa cedeze presiunii imense la care sunt supuse.

In plus, locuitorii din multe enclave, dupa 3-4 ani de asediu, sunt la capatul puterilor. Nu-I de mirare ca mii de rebeli si sustinatorii lor se gandesc serios sa depuna armele si fie sa plece in zona de nord, fie sa semneze actul de reconciliere – o gaselnita assadista, probabil inspirata de rusi, in fel de act de supunere.

De departe insa cea mai mare catastrofa este in Alep. Esuarea ultimei tentative a rebelilor de a elibera orasul la inceputul lunii noiembrie a dus la accelerarea ofensivei militiilor Shiite iraniene, irakiene si libaneze – Hezbollah – sustinute de armata siriana si de bombardamente masive ale aviatieie ruse, mai ales astazi. Trebuie sa amintesc ca assad, nemaiavand soldati sirieni, are in schimb o uriasa forta de mercenari shiiti, platita de Rusia si Iran si avand inclusive consilieri military chinezi!

Estul orasului Alep este pe punctul de a cadea in mana assadistilor. Se prefigureaza un exod masiv a peste 250000! de persoane. Daca Turcia nu va mai putea face fata si cum “sultanul” Erdogan e cam sucarit pe Europa vom asista la un nou val de refugiati.

Cum comunitatea international nu face nimic, dar chiar nimic, assadistii vor lansa, cel mai probabil, o ofensiva generala, profitand de neutralitatea complice a Kurzilor si de suspecta nonbeligeranta a ISIS.

Sangerosul dictator Bashar al Assad va ramane la putere. Probabil in vreo 2-3 ani va clama o pirica victorie. Milioane de sirieni antiassadisti vor lua calea exilului.

Azi este o noua zi neagra pentru umanitate, poate cea mai neagra de la 1 septembrie 1939 incoace…

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...

5 Responses

 1. Vasile says:

  Assad, ISIS, kurzi, shiiti, rebeli plus rusi care golesc soldurile de munitie de pe vremea lu’ Stalin, doar dracu mai stie cei acolo si cum i-a imbarligat si unde vor sa ajunga si care e scopul si de unde au pornit. Din pacate cei mai “pacaliti” sunt localnici, au fost masa de manevra, sunt si acum. Comunitatea internationala, cam e alegeri peste tot, au fost sau urmeaza, e un moment bun sa-ti faci de cap

 2. radu says:

  kurzii sunt de admirat, dar sunt curve, si-au creat un statulet acolo in nord si acum se dau cu assad si rusii dupa ce i-am ajutat noi , adica restul lumii, la greu contra IS.
  Siria se indreapta spre doua scenarii; ori assad va recupera tara, caZ in care va urma un exod masiv al celor care au luptat contra lui si atunci sa vezi belelele, sau tara se imparte in 3 bucati, assad cu ai lui, rebelii intr-un micut statulet, kurzii in teritoriul pe care il stapanesc,
  in ambele cazuri Iranul va inlocui SUA ca influenta in Orientul Apropiat, lasandu-i pe sauditi sa ii beleasca pe rebelii shiiti din Yemen.Probabil o gramada de shiiti din Yemen, Afghansitan si Pakistan se vor muta in cativa in Siria. Vom avea astfel trei state dominate de shiiti, nu unul.
  Obama, obama, foootu-ti politica ta de prost!

 3. Vasile says:

  Radule.. nu mai am ce sa zic, comentul face cat articolul

 4. Radu says:

  Vasile, din cauza americanilor nu vom avea o republica islamica, ci doua sau chiar trei. Nu mai zic de instabilitatea din zona, care va dura zeci de ani. Primavara Araba a esuat sangeros si mesajul este ca democratia este un system de cacat, mai bine cu autoritarismul. Turcia, Egipt, chiar si Siria, toate ne arata succesul autoritarismului, nu al democratiei. Elitele arabe prodemocratice sunt deja cam toti in exil sau in inchisoare.
  Cu totii platim la greu tampeniile lui Bush si inactiunea lui Obama, ca si influenta malefica a lui Putin.

 5. Vasile says:

  Malefic Putin, cateodata parca am impresia ca toti fosti lideri sovietici sau reincarnat in el si acesta le continua opera sub masca de presedinte ales democrat laugh