Un OXI cat UE de mare

Cum ziceam ieri, indiferent de rezultatele votului de azi din Grecia, lumea nu va mai fi la fel!

Si greci au votat … OXI … NU solutiilor de austeritate propuse de TROICA formata din statele care i’au imprumutat in frunte cu Germania, FNI si Banca Mondiala.

Unii spun ca este inceputul sfarsitului Uniunii Europene. Altii ca este un semnal care va schimba fundamental Uniunea Europeana. Eu pentru moment nu stiu ce sa spun si nici cum sa interpretez rezultatul acestui vot decat ca pe unul absolut normal si previzibil, grecii dovendindu’mi mie unul ca sunt capabili sa mearga pana la capat chiar si cu sabia lui Damocles deasupra capului, lucru de care putine popoare sunt in stare, noi de exemplu in 2012 cand Basescu anunta cu nonsalanta de la Cotroceni taierile inutile de venituri in slujba aceleiasi austeritati inutile, ne’am pus capra cum ne este obiceiul.

 

Pe de alta parte, desi parea de neinchipuit cariera politica a doamnei Merkel pare a se cutremura din temelii. Nemtii in reproseaza in primul rand lipsa de solutii clare propuse grecilor, lipsa de fermitate la purtarea negocierilor precum si comportamentul arogant si indiferent care le aduce multora aminte de liderii nazisti.

Se pare ca Uniunea Europeana se dovedeste un experiment esuat in forma sa actuala, asa cum am crezut si am spus si eu mereu. Grecia este doar un inceput singura solutie ramasa pentru iesirea din criza creata ramanand fie amanarea platii datoriilor fie chiar stergerea lor, la fel cum s’au aplicat si Germaniei sau Frantei dupa cel de al doilea razboi mondial. Lucrul asta insa este unul periculos penntru ca pe marginea prapastiei falimentului se afla si tari ca Italia sau Spania care inca merg din inertie. Odata creat un precedent cu Grecia nu vad ce ar opri si aceste state sa ceara acelasi lucru iar lucrurile vor evolua de aici cu efectul de domino deja creat astazi printr’un OXI istoric.

Cum vi’se pare acest refuz al grecilor? Este el oare justificat?

3 comentarii la „Un OXI cat UE de mare”

 1. Eu zic ca faza cu austeritatea au testat-o pe noi. Fiind si tara mai mica, nu atat de importanta.
  Grecii isi joaca o carte, o carte strategica: rusii sunt incoltiti, americanii vor cu Europa… poate si un pic chinezii.
  Vedem ce va fi…

  Răspunde
 2. China are belele mari, voi posta eu ceva cat de curand….
  Americanii(a se citi FMI) tocami au sters pe jos cu UE cand au publicat joi un raport care a cosit la genunchi tampenia de austeritate promovata de Angela and slaves.
  Da au testat pe noi, suflete de slugi, vorba lu Cristoiu, apoi l-au gasit pe fraierii de Papandreu si Samaras sa ia asupra Greciei rahatul bancilor europene, exact cum au facut si rahatii cu mot de dreapta sau stanga din PIGS.
  Normal ca UE pare un esec lamentabil. O Uniune Monetara fara o agentie fiscala comunca, un sistem european unitar de impozitare, un sistem bancar integrat, o piata unica de capital si fara , mai ales, o TREZORERIE unica nu avea cum sa functioneze, avand doar un buget, o banca centrala si o moneda care azi, am mai spus-o, pare mai degraba o rata de schimb mai sofisticata, care a permis statelor din nord sa suga toata seva economica a celor din sud. Indatorarea masiva a statelor PIIGS a venit dintr-o nevoie cat se poate de evidenta: nevoia de a concura de la egal la egal cu cei puternici din nord si de a isi diversifica economia si a isi extinde infrastructura. Cum banii europeni au secat in favoarea tarilor integrate ulterior, PIIGS au fost creditate masiv, adesea fara nicio acoperire si extrem de riscant, de bancile germane in special(DEXIA va spune ceva?)
  Banii au fost cheltuiti exuberant si irational si au generat o imensa bula speculativo-imobiliara care a bubuit in 2008.
  DAR…datoria publica a acestor state era mica, pana la 100% din PIB, fata de Germania sau Franta sau UK, care in 2008 se apropiau de 150% din PIB! Dar trebuiau salvate bancile private. De aici a inceput tot tsunami-ul la care asistam, pentru ca TOATE programele de salvare financiara au vizat nu salvarea PIIGS ci a bancilor private. Asa se face ca azi PIIGS sunt datoare FMI si UE si foarte putin creditorilor privati.Iar datoria lor este imensa si nesustenabila, mai ales ca prea putin din banii dati au ajuns efectiv la acesta tari, restul ajung direct in seifurile bancilor, Si, la aceste banci, este business as usual…
  Aceasta folosire eu zic profund ilegala a banului public trebuia sa bubuie undeva. Si a bubuit in Grecia… Daca Podemos – Syriza spaniola – sau opozitia de stanga in Irlanda si Portugalia ajung la putere sa vezi atunci balul si spitalul.
  Frau Angela cred ca va trebui sa dea socoteala nemtalailor de rand cand isi vor da seama ca ea si cu CDU i-au salvat pe bancheri si nu pe cetatenii europeni.Ca si alti lideri europeni.
  Rabdare, micutilor, rabdare, popcorn si bere! Spectacolul disolutiei UE abia incepe…

  Răspunde
 3. Nu cumva în 2010,nu 2012,pe timpul lui Emil POC a anunțat Băselu că taie lefele?
  În altă dezordine de idei,să vezi kkarea lumii ce urmează…de abia aștept să dispară UE!Sunt curios cum vor ieșii grecii din groapă…

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura