Piraterie vs. legal – analiza de caz in Romania

Perioada de aur a pirateriei in Romania a atins apogeul in anii ’90 cand se vindeau casete, iar ulterior CD/DVD’uri pe la tarabele improvizate pe strada. Nimeni nu stia pe vremea aia ce inseamna drepturi de autor, nu exista inca o lege a drepturilor de autor, drept pentru care oricine isi putea face o mica afacere din asta. Marfa venea din afara via Timisoara, ulterior odata cu aparitia netului si pe la noi (ala de 1kbps laugh ) aceasta devenind si indigena. Am cunoscut multi care au facut reale averi din asta, unii mai destepti pornind de acolo au astazi afaceri infloritoare si cat se poate de legale pe principiul:

Nu ma intreba cum am facut primul milion! laugh

Vremurile alea insa au trecut … s’a dat o lege clara de atunci, eu am preferat si prefer sa o respect, insa aia de s’au incapatanat sa o incalce au avut de suferit, imaginile astea au ramas istorie …

Pentru ca odata cu dezvoltarea tot mai mare a internetului de mare viteza si pirateria a trecut in era 2.0, retelele P2P incepand cu pionierul Napster si continuand cu Gnutella, Kazaa, Bearshare, Morpheus si evoluand ulterior inspre DC++ si site’urile de torrente din ce in ce mai dezvoltate si bine puse la punct dintre care multe nu mai exista astazi in vremea in care tot la fel de multe au rezistat in ciuda tuturor eforturilor inutile ale autoritatilor de a le inchide.

De ce pirateaza romanii?

Unul din motivele pentru care pirateria a inflorit in Romania (nu discut de alte locuri) a fost saracia. Cu un salariu minim pe economie ce abia acum a ajuns la aproximativ 200EU bani in mana din care trebuie un roman sa se descurce o luna, nu prea este loc sa rupa de acolo si sa dea cateva zeci de EU pe un joc/film/album cu muzica. Evident ca saracia nu justifica hotia, insa pe la noi din pacate este inca o realitate inca actuala, iar cum bani nici de alta distractie nu au, macar de atat aleg sa se bucure chiar daca este mai mult sau mai putin legala metoda prin care aleg sa faca asta.

Un alt motiv cel putin la fel de important este lipsa unor alternative legale care sa fie si accesibile si de bun simt. Practic in toate orasele mici s’au inchis cinematografele la care pe vremuri stateai la coada. Daca stai intr’un oras mic, pentru a vedea un film la cinema este nevoie sa parcurgi ~50km dus, ~50km intors, ceia ce este cel putin absurd! Pe langa asta, toate televiziunile comerciale de la noi au ales ca in loc sa achizitioneze seriale sau filme noi, sa faca productii ieftine gen can-can, cu care dau o veritabila lectie despre cum sa faci bani cu iz de dejectii umane. In discutie nu cred ca mai are rost sa aducem televiziunea publica, care este o gaura neagra a bugetului si … cam atat.

Pe partea de online, marile site’uri care difuzeaza filme si seriale noi in mod legal in baza unui abonament lunar, au ocolit pana acum Romania. Din fericire, de cateva zile Netflix si Hulu au dat drumul de cateva zile la inscrieri si din Romania. Alternativele de pana acum gen VOYO au fost un fiasco pentru ca in oferta lor apar productii proprii de proasta calitate si filme vechi pentru care nu mai e dispus nimeni sa plateasca vreun ban.

Pe parte de software, fie ca vorbim de sisteme de operare fie ca vorbim de cele de productie sau entertainment (jocuri) situatia nu a fost deloc mai roz. Marile companii au tratat pana nu demult Romania ca pe o tara unde nu merita sa isi bata capul, astfel ca in vremea in care pe dincolo se livrau PC’uri cu licente OEM mult mai ieftine la cumpararea, aici singura varianta era sa iti iei licente retail care bineinteles ca sunt mult mai scumpe. Strategia Microsoft de a oferi update’uri gratuite la versiunile noi de OS daca aveai deja una mai veche a schimbat insa lucrurile si pe la noi incet si sigur. Odata cu puterea de cumparare in crestere si a faptului ca producatorii au inceput sa ofere alternative de entertaiment ieftine si in acest caz lucrurile au inceput sa se imbunatateasca si pe la noi.

Cum este pirateria azi fata de acum 10 ani?

O sa va suprinda poate dar este in scadere de la un an la altul chiar daca torentele duduie inca si asta va spun eu cel care activez in domeniul IT&C de prin ’97 vreme in care am avut ocazia sa vad de toate. laugh Daca acum 10 ani din 10 PC’uri, 1 era instalat cu o licenta legala, astazi raportul incepe sa fie cam la jumatate daca nu mai bine pentru ca multi aleg calea legala pentru a beneficia de update’uri cum ar fi cel gratuit la un nou sistem de operare. De asemenea, faptul ca multe device’uri vin cu SO preinstalat din fabrica (MS, Android, iOS) cu posibilitatea unui upgrade gratuit la un nou SO a constribuit destul de mult la reducerea numarului de copii pirat ale sistemelor de operare.

Pe partea de entertainment, faptul ca preturile jocurilor au scazut destul de mult (10-20EU/licenta) si posibilitatea de a fi jucat online daca este achizitionat legal a convins pe tot mai multi sa dea acei bani pentru a nu se mai chinui cu tot soiul de variante piratate care fie creau probleme fie nu au acces online.

In ce priveste pirateria de muzica treaba s’a reglat incet si sigur de la sine cea mai mare schimbare aducand’o accesul gratuit la YouTube unde toti artisti mari si mici si’au creat canale proprii din care castiga bani grei, in vremea in care o contributie majora au avut’o si radiourile comerciale completate de canalele TV dedicate, precum si platformele de streaming online legale.

Concluzie:

Lucrurile incep sa se schimbe incet si sigur si pe la noi odata cu mentalitatea. Desi niciodata nu va disparea pirateria, accesul la continut legal in conditii decente si accesibile va contribui la reducerea fireasca a pirateriei fara a mai fi nevoie de actiuni in forta care oricum nu au dat si nu vor da niciodata rezultatele scontate pentru ca, cu cat interzici un produs si il scoti in afara legii cu atat metodele de a ajunge la el vor fi mai inventive, iar poporul are nevoie de paine si mai ales circ pentru a isi vedea de treaba lui.

Voi in ce masura ati renuntat la piraterie in favoarea continutului legal? Credeti ca variantele legale accesibile si decente va vor convinge? SoboLAN … ai cuvantul in continuare! laugh

12 comentarii la „Piraterie vs. legal – analiza de caz in Romania”

  1. recunosc ca folosesc torente dar tot mai rar si strict pentru serialele care imi plac, filme nu prea am timp si am destule pe care inca nu le-am vazut.
    Dar…niciodata nu am vandut/dat/imprumutat/distribuit ce am descarcat si am bunul obicei de a sterge tot ce am descarcat dupa vizionare.
    Daca ar cere un pret gen 1 cent pe vizionare si sa iti vina in facture de internet nu cred ca s-ar mai deranja nimeni sa descarce de pe torente.
    Dar la francizele mijlocii si mari nu iese banul strict din bilete; banul mare iese dupa aia cu tricouri, postere, inchirieri, cani, farfurii samd , dar si din figurine de colectie si jucarii.
    Master ICE poate nu stiai dar STAR WARS a produs 8 miliarde!! din jucarii.
    Asa ca in majoritatea cazurilor azi artistii prefer sa dea la liber si sa faca banu din activitati conexe, gen publicitate, endorsement si comercialele alea de mai sus. Si se mira lumea de ce unii si unele se comporta scandalos…

    Răspunde
  2. Radule – vanzarile colaterale care aduc grosul nu ar fi cu absolt nimic impiedicate de vizionarea continutului cu plata online, ba dimpotriva, daca i’ar duce capul si ar gandi „out side the box” si’ar putea tripla profiturile si asa uriase din contractele pe care le’ar putea face cu ISP’urile de genul: pay per view nu stiu ce minune de film, cumperi o figurina de aia la pret redus … sau faci o tobola sau … mai bine ar invata marketing’ul asta destept de la companiile de telefonie mobila prin care isi vand telefoanele cu miliiade de euro companiile care au contract cu ele si toata lumea traieste bine.
    Inca refuza sa se adapteze si mai ales sa evolueze, pentru ei lumea asta a internetului este doar o sursa a raului, desi proiecte ca Netflix cred ca au fost destul de elocvente pentru a intelege ca trebuie sa isi schimbe viziunea si sa renunte la fixurile pe care le au. Dar … de plans sa nu le plangem de mila ca bani au facut si fac fara numar fara numar.
    Nici eu nu distribui nimic si in acelasi timp incerc sa sprijin prin banii pe care mi permit sa ii platesc pe cei care muncesc la acel contiut. Din pacate nu de putine ori am fost dezamagit … dar … asa e in viata …

    Răspunde
  3. Mai e si problema oferirii de alternative decente la piraterie … cata vreme nu ai asa ceva, cum este acum cazul Netflix daca esti pasionat de filme, sau a unor cinematografe in zona in care locuiesti … cate variante iti raman?!

    Răspunde
  4. E foarte corect ce zici @ice si ai prezentat o istorie destul de exacta a pirateriei in Romania. Intr-o vreme am fost si eu direct conectat la aceasta lume a pirateriei pentru ca am fost timp de cativa ani in staff-ul unuia dintre cele mai mari site-uri de torrente romanesti. Deci pot sa zic ca stiu cam cu se mananca aceste aspecte.

    La fel ca si tine, observ o schimbare la modul in care aceste produse si servicii se produc, se distribuie si sunt consumate.

    – In cazul filmelor am inceput sa observ ca tot mai mult oameni prefera cinematograful in detrimentul descarcarii ilegale de pe torrente. Asta binenteles se aplica la orasele mari, dupa cum ai mentionat si tu. Intr-adevar filmele nu se mai distribuie pe casete VHS sau chiar DVD-uri, dar totusi exista discurile BluRay care, pentru pasionati, contin foarte multe materiale extra, in special de tipul „making of”.

    – Si muzica nu mai e distribuita de foarte multa vreme pe medii fizice. In schimb o consumam folosind YouTube, iTunes cu a lor 99centi / melodie, servicii de streaming (Deezer, MixCloud, Grooveshark etc.) sau radio-uri online (DI.fm fiind cel mai mare nume in domeniu). Chiar si radio-urile romanesti au inceput de cativa ani sa faca streaming online (e probabil mai eficient si sigur pentru costurile de publicitate).

    – Jocurile au avut si ele o revolutie inceputa cu uimitoarea platforma Steam a celor de la Valve datorita costurilor mult mai mici de distributie si accesibilitatii ridicate (care se traduce in mai multe vanzari). Ca sa va dati seama de succesul Steam-ului, pot sa zic ca si eu am cumparat vreo 2 jocuri in acest mod, ceea ce e uimitor pentru ca sunt o persoana care consuma extrem de rar acest gen de continut. Alte companii evident au inceput si ele sa ofere servicii asemanatoare, desi nu stiu exemple concrete. O alta miscare a fost migrarea atentiei producatorilor de jocuri tot mai mult spre console si mobile (smartphone-uri, tablete) in detrimentul PC-urilor. In cazul acestor platforme este mult mai dificil sau inaccesibil sa piratezi, prin urmare a scazut drastic pirateria si in acest sector.

    – In cazul software-ului mai este mult de lucru la acest capitol, dar cele mai multe produse acum sunt vandute si activate online, deci se misca lucrurile si in zona asta.

    Romania este mereu mai in urma, deci toate aceste schimbari abia acum incep sa fie mai puternic simtite pe aceste meleaguri. La noi inca foarte foarte multi oameni au un nivel de trai scazut, o mentalitate de tipul „descarc orice si oricat, ca nu-mi pasa”, expunere limitata sau inexistenta la acest gen de schimbari si atunci pirateria o sa ramana multa vreme un fenomen mult mai pregnant si frecvent decat in alte tari.

    Dupa cum ziceam si in postul care l-ai link-uit: cred ca avem nevoie de o schimbare de mentalitate. Nu trebuie sa uitam de ce exista pirateria si din ce motive a aparut: pentru ca nu existau alternative legale viabile. Ai la dispozitie torrent-ele nu pentru a fi mediul principal prin care consumi continutul care-l vrei, ci ca alternativa atunci cand o modalitate legala si accesibila nu exista.

    Doar pentru ca acest continut e digital si, prin urmare mai abstract, nu inseamna ca ai dreptul la folosire gratuita. „Pai nu am bani, ce sa fac ?”. Pai daca nu ai bani de paine, te duci in Kaufland si furi 2 bucati ? Nu ai bani de mancare, nu mananci. E la fel si cu jocurile, filmele etc.

    Personal incerc sa contribui cu bani atunci cand un anumit continut imi place. Sistemul de operare de pe PC e licentiat, folosesc in cea mai mare parte software gratuit, platesc frecvent pentru muzica si filme. Cu jocurile am contact extrem de rar, deci acolo nu e o problema pentru mine. Cu serialele mai este inca problema, dar avand in vedere ca Netflix este acum disponibil si la noi, s-ar putea sa incep sa-l folosesc ca modalitate principala de a vedea serialele (asta daca chiar functioneaza decent).

    PS: Imi pare rau pentru comentariul excesiv de lung laugh .

    Răspunde
  5. SoboLAN – de ce sa iti para rau? smile Asta nu’i nici chat si nici faisbuc … aici discutiile se poarta la un nivel ceva mai ridicat si nu din cateva vorbe care nu spun nimic! smile Multam pentru opinie … cu cat mai lunga cu atat mai bine! laugh

    Răspunde
  6. @Marius, n-as pune pirateria strict in carca nivelului de trai si-ti dau trei exemple in acest sens.
    In primul rand e vorba de confort si data de lansare. Un film care se lanseaza doar in cinema si teatre apare pe DVD/Bluray dupa saptamani sau chiar luni bune si daca X iubitor de filme, indiferent din ce tara e vrea sa-l vada din confortul casei unde nu se ridica nimeni sa mearga la WC la fiecare 20 de minute, unde nu chichoteste nimeni etc. n-are cum, pentru ca trebuie sa astepte pana apare varianta pe suport digital ca sa vada filmul in cauza.
    Un alt caz este cel in care filmul e foarte prost si cazuri dinastea sunt cu duiumul. Cate filme sugereaza ceva in trailer, iar in varianta finala apare cu scene taiate sau de-a dreptul proaste si nu merita nici pe departe vizionat. Cometariile la multe filme lansate cu surle si trambete pe IMDB sunt dovada clara in acest sens.
    Iar al 3-lea exemplu e cel al unui olandez, stabilit in Germania pe care l-am intalnit vara aceasta tangential. In scurta discutie pe care am avut-o si in care i-am explicat de problemele pe care le avem aici cu calitatea broadbandului si faptul ca e nevoie sa folosesc VPN pentru a avea IP fix si a evita blacklisturile, mi-a zis ca si el foloseste VPN, ca i l-a instalat un prieten VPN ca sa poata sa traga de pe torenti pentru ca ISP-ul lui a filtrat TPB. Si nu vorbesc de unul care are 200 de euro salar, ci de unul care a stat in Mallorca 2 saptamani in concediu cu familia si a cheltuit vreo 2500 de euro numai pentru a se caza cu nevasta si ce 3 copii deci clar unul care-si permite 10 euro pe luna pentru cinema sau 30 de euro pentru un DVD/Bluray. Astfel, desi consider „saracia” un factor, nu-l consider factorul primordial. Cred ca e o treaba ce tine mai degraba de mentalitate.

    Răspunde
  7. Malin … povestea necinstei producatorilor de software vs pirateria este una veche de cand lumea, ceva ceva am dezbatut eu mai demult pe aici. Daca pe vremuri primeai un demo gratuit inainte de a cumpara un joc de exemplu, acum nu se mai practica asa ceva, tot ce iti ofera este un clip pe YouTube care este mai mult sau mai putin in contradictie cu ce primesti ca produs finit. Exemplul asta se aplica si in cazul filmelor unde intr’un clip de 1 minut sunt concentrate cam toate scenele bune … restul de 119 minute fiind de umplutura.
    Cum am mai zis … nu sustin pirateria dar nici nu pot sa spun ca ii sustin pe producatorii necinstiti, una din cauzele pirateriei fiind exact necinstea lor.

    In rest … asa cum am scris in articol, saracia este doar una dintre cauzele luate ca exemplu pe la noi. La altii motivele pot fi restul enumerate. smile

    Răspunde
  8. Perfect de acord cu tine pe tema asta. Doar ca eu i-am raspuns lui Marius care a asociat pirateria strict cu nivelul de trai si am incercat sa explic faptul ca nu-i cazul. La jocuri e exact cum spui tu, la filme si seriale faptul ca nu apar imediat pe VoD macar (ca sa nu zic de DVD/Bluray) e motivul principal pentru piraterie. Iar la mp3 treaba s-a cam schimbat in opinia mea. De cand cu YouTube si Spotify a scazut foarte mult volumul de piraterie in domeniu.

    Răspunde
  9. Daca ar urma exemplul dat de muzica in forma MP3 … si s’ar gandi la un sistem de publicitate cu reclame incluse pe parcursul filmului peste care sa nu poti sarii, ar avea mult mai mult de castigat decat sa lupte de’an sulea cu pirateria.

    Răspunde
  10. Practic este ce am scris si eu cu un lux mai mare de amanunte. Concluzia este aceiasi: cata vreme nu isi scot capul din cur producatorii de entertainment pentru a oferii variante legale decente si de bun simt pirateria va inflorii in continuare pentru ca este singura varianta prin care oamenii pot sa aiba acces la continutul pe care si’l doresc asa cum doresc si cand isi doresc. Daca se vor conforma la secolul asta o sa fie ok pentru producatori, daca nu problema asta va trena in continuare fara ca sa aiba prea multe solutii.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura