Primele previziuni pentru 2013 …

Nu m’a lovit damblaua vizunilor apocaliptice cu s’ar putea crede din titlu, previziunile despre care voi scrie in continuare sunt doar cele referitoare la lumea IT&C, un domeniu care asa cum va spuneam inca de anul trecut, cunoaste o dinamica deosebit de interesanta mai ales in acest an.

Primele victime ale unei piete canibalizate de avantul tabletelor sunt netbook’urile, Asus si Acer, ultimi producatori ai acestor device’uri anuntand ca le retrag si ei la randul lor din fabricatie dupa ce anul trecut le promiteau un viitor. Au avut o viata destul de scurta, avantul lor incepand prin 2008, culminand prin 2010 ca apoi sa inregristreze o scadere din ce in ce mai rapida a pietei datorita in primul rand ultrabook’urilor (notebook’uri din ce in ce mai compacte) si nu in ultimul rand avansului tabletelor care oferea cam acelasi lucru intr’o forma mult mai compacta.

Anul acesta vom asista si la o „renastere” a televizoarelor de inalta definitie precum si a celor care vor suporta un FPS (framerate) superior. Unii producatori au anuntat deja ca obsolete standardul FullHD desi stim ca este o tehnologie inca foarte putin inspre deloc exploatata. De asemenea in acest domeniu vom asista probabil la un final de drum al ecranelor TFT-LCD desi probabil ca se vor mai fabrica o vreme in paralel pentru echiparea televizoarelor low-cost.

Telefoanele inteligente vor avea un loc din ce in ce mai important in viata noastra, anul acesta cred ca vor incepe sa inlocuiasca din ce in ce mai multe device’uri ce astazi par de neinlocuit, cum ar fi telecomanzile, sistemele de sunet HI-FI de prin casa sau chiar playerele multimedia, unii producatori lucrand deja la o noua tehnologie de interconectare intre telefoane si televizoarele inteligente pentru redarea simpla a oricarui continut multimedia.

Google probabil ca va lasa intr’un final ochelarii ce ne vor face introducerea in realitatea augumentata. Cat de pregatita este lumea pentru acest lucru ramane de vazut.

Spre supriza multora, E-Readerele, cele care pana mai ieri pareau a fi viitorul cartilor considerandu’se ca pana in maxim 2016 formatul tiparit va disparea cu desavarsire, astazi sunt in cadere libera cu un viitor mai mult decat incert. Adeversarul principal al acestor dispozitive, ca va vine sa credeti sau nu … sunt insasi … cartile tiparite! laugh Dupa experienta multor cititori de carte cu aceste dispozitive acestia nu prea s’au lasat deloc incantati de ideea de a renunta la bibliotecile compuse din carti tiparite, astfel ca 2012, dupa cativa ani buni de declin al cartilor tiparite a inregistrat o crestere record a cumparatorilor de carte tiparita! Un mic aport in declinul acestor dispozitive l’au avut si tabletele care pot prelua cu succes aceasta sarcina dar prea mic pentru a fi luat cu adevarat in calcul.

Nici tabletele actuale nu vor ramane asa cum le stim acum, banuiesc ca treptat acestea se vor transforma intr’un compromis cat mai aproape de idealul dintre un ultrabook si o tableta odata cu intrarea pe acesta piata a unor mari jucatori ca de exemplu Intel care s’a anuntat foarte interesat de dezvoltarea unei lini de fabricatie pentru chipuri foarte performante ce sa acopere aceasta gama, Windows 8 fiind motorul de care aveau nevoie. Nici nVidia nu sta cu mainile in san anuntand discret Tegra 4 care se pare ca va echipa si un nou concept de consola de jocuri bazate pe cloud.

In 2013 cred ca vor fi lansate mai multe produse low-cost din partea unor companii ce pana acum se adresau doar celor cu dare de mana. Dupa introducerea lui IPad Mini este posibil ca in acest an sa avem de a face si cu un IPhone Mini(?) care sa rotunjeasca veniturile celor de la Apple prin aceasta abordare a pietelor emergente.

Ar mai fi cateva lucruri la care ma gandesc acum insa ma opresc aici pentru a nu plictisi. Se anunta un an foarte interesant pe aceasta piata in care probabil ca vom asista la schimbari destul de mari fata de ceia ce avem acum la nivel tehnologic. Probabil ca vom asista si la falimente ale unor nume grele din industrie precum si la unor fuziuni sau rebrenduiri.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura