Mica lectie de istorie din weekend

www.valeajiului.blogspot.ro

Moneda mărturie a continuităţii vieţii pe teritoriul dintre Jiuri.

Viaţa cotidiană ne este marcată vrem sau nu, de schimburile comerciale care acum par banele, dar oare aşa a fost din totdeuna? Cumpărarea reprezintă de fapt un schimb între două părţi, care la început se făcea dând ceva contra altceva (de exemplu fructe contra carne), totul era bine când cei doi comercianţi îşi doreau produsele respective dar apăreau o serie de probleme atunci când una dintre părţi dorea altceva. Pe măsură ce tehnologiile de producţie s-au dezoltat, a crescut şi volumul schimburilor comerciale şi s-a făcut simţită tot mai acut nevoia de a găsi ceva care să uşureze schimburile. Astfel a apărut ideea de a folosi diferite obiecte ca de exemplu scoici, boabe de cacao sau vârfuri de săgeţi care într-o anumită cantitate să reprezinte contravaloarea unui obiect.
Mult mai târziu, în a doua jumătate a secolului al VII-lea a.Chr. au apărut primele încercări de a crea monede. Rezultatul s-a materializat în apariţia unor jumătăţi de sferă cu suprafaţa rugoasă care pe partea plană aveau poansonat un desen. Cele mai vechi de piese deaacest fel veau pe ele desenul unui leu care era emblema Lydiei, stat pe al cărui teritoriu se găsea şi electrumul (un amastec natural de aur şi argint) care a fost folosit la realizarea lor.

Citeste mai departe …

 

ice4you®

Sunt un scrijelitor independent pe peretii internetului si jurnalist 2.0 nemiluit inca de prin 2005, cand inca nimeni nu avea habar cu ce se mananca, cum nici eu nu prea intelegeam atunci mare lucru despre fenomenul asta! Scriu si aici, mai scriu si prin alte locuri, in timp adunand mii de articole, advertoriale, analize ... din toate cate nimic, scrisul find una din pasiunile mele. Bun venit in IceWorld, blog de opinie si polemica libera!

You may also like...