Ca tot povesteam despre multinationalele care prefera sa se inghesuie in nord unde duc o lipsa acuta a fortei de munca in timpul in care in sud fenomenul este invers, citeam zilelea astea ca prin tara cele mai cautate scoli au inceput sa fie cele de meserii, asa zisele scoli profesionale la care cineva in purul geniu romanesc a decis sa se renunte acum cativa ani.
Cam astia ar fi primi pasi inspre o gandire sanatoasa din punct de vedere economic la nivel national pe modelul:
Daca vrei mana de munca calificata, pune mana si cultiv’o singur!
O solutie de genul asta am adus eu in discutie acum ceva vreme. A mai durat ceva pana cand investitorii si statul roman a inteles ca decat sa creezi o masa de oameni care nu stiu sa faca nimic dupa ~12 ani de scoala, mai bine incerci sa ii inveti sa faca ceva practic ca dupa sfarsitul unei scoli sa ai o mana de munca calificata (cacofonie permisa) pe care sa o angajezi si sa pui pe picioare o economie solida de productie si nu doar bazate pe consumul care in exces si’a aratat metehnele de’a lungul istoriei crizelor mondiale.
Timid unii se pare ca au inteles pana la urma ca cea mai de pret resursa a unei natii este mana de munca calificata si au inceput sa investeasca in asta vazandu’se in situatia in care pur si simplu nu mai au pe cine angaja pentru a isi dezvolta afacerea pentru ca aia care stiau sa faca ceva au plecat de multa vreme din tara in vremea in care marea masa a somerilor este compusa din oameni care nu au la baza nici o pregatire practica, numeroasele programe de asa zisa recalificare profesionala fiind bani irositi de pomana pentru ca in cateva zile de curs teoretic un om nu are cum sa deprinda o meserie cu care nu a avut nici in clin si nici in maneca pana atunci.
Sa inteleg ca este doar inceputul revenirii la o gandire economica sanatoasa sau doar niste intamplari sporadice?!
Cred ca totusi exista un motiv pentru care multinationalele se inghesuie doar in anumite zone ale tarii, in special partea nord-vestica. Cred ca e vorba de cat de repede is pot face iesirea din tara cu ceea ce produc. Infrastructura rutiera e singura care decide unde pot fi deschise fabrici si unde nu. Degeaba gasesti forta de lucru ieftina, chiar si calificata, daca pentru a scoate un tir din tara iti trebuie doua zile…
Corect, aia am spus si eu in postul anterior … poate ca vreodata se vor prinde si aia care trebuie …