Primiti cu criza de 10 ani?

Se implinesc 10 ani de la criza care in 2008 a trezit cu realitatea unui dus rece si o Romanie care huzurea si atunci, ca si acum, pe datorie, multi aruncand cu banii bancilor ca si cum ar fi fost banii lor. In vremurile alea imi aduc aminte ca strangeam cu sarguinta banii aia ce altii ii aruncau cu lejeritate, investindu’i in terminarea unui proiect ce mi’a devenit casa ulterior, pentru ca in 2010 crivatul rece al crizei sa ma prinda cu casa gata si o mica rezerva de banii albi pentru zilele negre ce venisera deja.

La 10 ani de atunci, romanii nu au invatat absolut nimic! Desi atunci multi si’au vandut si chilotii de pe ei ca sa scape de banci, in vremea in care altii si’au pierdut casele luate cu credit, azi sunt cam in aceiasi situatie, iar criza vine si tare imi e ca o sa fie mai crancena ca aia din 2008, semnale fiind tot mai multe si semnele tot mai clare.

De ce cred asta si care sunt cauzele?

Pe langa tot mai desele avertismente ale recunoscutilor profeti ai crizelor, regula aia moderna: 10 ani traim pe datori/10 ani le platim, este usor de observat pentru oricine are mai mult de doi neuroni functionali! Probleme la nivel mondial sunt multe, incepand de la tensiunile comerciale tot mai acute dintre USA si restul lumii cu care USA vrea renegocieri in termeni duri ai acordurilor comerciale si terminand cu o Europa care pe langa o incetinire brutala a cresterii economice este si tot mai agresata energetic de Rusia in pragul unui apropiat Brexit care are toate semnele sa se petreaca fara un acord, cea ce ar insemna un dezastru. In acelasi timp, in pietele de capital banii au inceput sa fie din ce in ce mai scumpi datorita dobanzilor care inceput sa creasca in vederea unei corectii a speculatiilor care a tot fost amanata, desi se stia de vreo doi ani ca este inevitabil sa vina acest moment.

Daca in 2008, pietele din Asia au fost putin afectate de criza mondiala, China fiind tara fanion in ce priveste cresterea economica, acum in 2018 situatia nu e roz deloc nici pe acolo, ritmul de crestere al Chinei incetinind tot mai mult de la un an la altul in vremea in care nici restul economiilor asiatice nu se simt foarte bine.

Revenind prin ograda Europeana, vesnicele datorii suverane revin in actualitate

De data asta vedeta fiind Italia, o problema nevralgica si abil ascunsa sub pres pana acum! Daca Grecia avea o datorie externa de 181.6% din PIB cand a intrat in vrie (azi fiind doar intr’un echilibru extrem de fragil), nici Italia nu sta bine deloc, datoria externa a acesteia e undeva pe la 132.5%, in comparatie cu mult hulita Romania care a ramas undeva la 32%! Comparativ cu Grecia, criza pe care nu o mai poate evita Italia (care ameninta cu parasirea zonei EURO in cazul in care este fortata sa treaca la reducerea cheltuielilor), este insa mult mai periculoasa, Italia trecand in ultimi ani si printr’o reducere accelerata a PIB’ului cu sanse minime de revenire in viitorul apropiat, Italia confruntandu’se de multi ani si cu o problema tot mai mare a populatiei imbatranite, cea ce a dus la dezechilibre uriase intre populatia activa economic si cea pasiva, plus un somaj accentuat.

In ce ne priveste, fata de 2008 Romania sta mult mai bine din multe puncte de vedere

Dar asta nu inseamna ca o viitoare criza ce ne bate la usa nu se va afecta si o poate face destul de tapan! In momentul asta, paradoxal sau mai degraba nu, desi isi produce intern mare parte din energia necesara, Romania se confrunta cu o crestere uriasa a preturilor la energie pe piata libera, lucru ce se va resimti acut in facturile din primavara/vara anului viitor, fapt ce automat va duce si la cresteri de preturi in lant! O alta belea este cresterea uriasa a indatorari persoanelor fizice, sumele datorate bancilor fiind triple fata de 2008, aptetitul pentru traiul in bula al romanilor parand de nestavilit. Si ca veni vorba de bule, si pe la noi sunt cateva, incusiv cea imobiliara mai ales din anumite zone ale tarii, ca de exemplu Clujul si vestul tarii, unde se apropie tot mai tare momentul ala in care odata sparta bula de prosperitate bazate in mare parte tot pe datorie, va fi destul de nasol pentru ca va provoca unde de soc in toata economia tarii care a intrat deja intr’o supraincalzire ce ca prim efect direct resimtit fiind reducerea abrupta a consumului pe ultimul trimestru. Despre speculatiile alea cu maririle de pensii si salarii ma tin deoparte, pentru ca in mare parte sunt niste manipulari cu care se incearca defapt acoperirea realelor probleme care tin si de un plan evident prin care Romania, la fel ca toate tarile din est care nu se vor mentine pe pozitii (nu e cazul nostru), urmand a fi taiate de la portia in ce privesc fondurile europene odata cu Brexitul de anul viitor.

Eh, revenind la noi ca noi, voi cum stati? Sunteti pregatiti cu ceva redundanta la criza de 10 ani, sau va prinde si criza asta in curul gol si datorii fara numar? Pe mine momentul asta m’ar cam prinde tot ca acum 10 ani, investitiile fiind pe final si tot cam in directia aia, 0 datorii, bonus o micuta anvelopa pentru zile negre. Se mai lauda careva? laugh

14 comentarii la „Primiti cu criza de 10 ani?”

  1. laugh
    Eu spun că apetitul românilor este pentru traiul bun, nu pentru bule.
    Ice, povestea lui 2008 a fost una mai mult inventată la noi. Că împrumuturile prostești nu sunt de neglijat, da, e o parte a realității. Dar cel puțin la noi în 2008 nu erau de proporții catastrofale. Sunt unii care au mai fentat regulile, calificându-se fals la obținerea de împrumuturi. Au curs pe forumuri discuții despre inventivitatea românilor. Și ăștia sunt din zona urbană. Cei de la sate nu au fost cuprinși de val, pentru că nu era cazul, săraci dar curați, fără să se infrupte din creditele imobiliare. Totuși, condițiile de împrumut au fost draconice vizavi de după 2008, când a venit programul ” Prima casă „.
    La noi criza a început cu FMI. Se știe și ce s-a întamplat. A fost unul din prețurile plătite de noi ( toți, nu doar aceia care au păcătuit ) pentru oalele sparte de alții. Să reamintesc ce profituri le- a adus bancherilor „criza „din 2008?
    Cât despre ce urmează să se întâmple, s-a vorbit tot de când cu mica criză. Dar și-a băgat coada „Prima casă”, cine să mai audă profeții când statul garanta la o dobândă cu față umană? Gândește- te ce dobânzi se practicau până în 2008 și tot au avut mușterii.
    Om trăi și om vedea. sarcastic Eu nu prea mai cred în treaba cu populația îmbătrânită de pe afară. La noi sigur e așa, natalitate mică, tineretul la export, sate părăsite etc. Dar apetitul pentru traiul bun, nesusținut de muncă ( aia reală ) este un numitor comun. Avem vecini care încă sunt cu picioarele pe pământ și muncesc toți, tineri și maturi, fără fumurile pe care le avem noi. Trump a văzut bine, de-asta trage tare acum și încearcă să schimbe macazul. Globalismul a fluturat hoaxuri și a făcut-o temeinic, cu ajutorul falșilor profeți- scribii de ” studii „. Cât de mare este influența în plan economic numai în baza studiilor legate de ” încălzirea globală”? Nu doar noi suntem în plin Rio, dacă Trump va reuși, se vor ridica multe poale ce vor dezveli picioarele de lut ale creatorilor de bule, ca să te citez.
    În 2008 statul nu era implicat în treaba cu creditele. Dar statul s- a împrumutat și am decontat toți. Acum este parte, e garant, pânza e mai bine țesută.

    Răspunde
  2. Facusem eu pe aici pe undeva o analiza la ce aveam prin 2008 (cred ca intr’un comentariu), dar nu mai stau acum sa o caut, ce era legata de guvernarea Boc care a facut nu mai putin de 3 rectificari bugetare intr’un singur an, pana ne’am ales cu un deficit de vreo 6%. Desi se stiau lucrurile astea, toti gaozarii ne asigurau ca pe noi criza nu ne loveste si intradevar, nu ne’a lovit, doar ne’a dat de ne’a julit! laugh In acelasi timp, eu am fost in prima linie a alora care intermediau credite credite de consum fara numar. Draga Tiana, faza cu halatul era pistol cu apa! Era atat de misto treaba ca si un caine putea sa ia credit daca avea un buletin! Imi aduc aminte ca veneau idiotii la mine in magazin sa isi cumpere in rate tot ce nu aveau nevoie. Dupa ce le introduceam datele in aplicatie, imi aparea situatia lor financiara raportata de creditor, de cele mai multe ori cu un ROSU peste care decideau sa treaca cu lejeritate, iar noi foloseam atunci parghiile puse la dispozitie chiar de banci pentru a pacali sistemul. Fratioare, unii aveau credite aproape cat salariul si tot mai vroiau unul pe motiv ca oricum aia is banii oficiali, restul il iau la plic … deh, economia balcanica era in plin fuleu, dovada stand si banii pe care ii carau PDListii cu sacii la ceas de seara si bancile cu camionul, noaptea ca hotii. Si a tot mers asa cu furatul asta al caciulii, pana intr’o zi de iarna cand multi s’au trezit fara caciula si cu urechile inghetate.

    Sa nu crezi ca azi situatia e mai roz! E tot pe acolo, doar ca acum mult mai eleganta! Aia care dau credite o fac mai safe, dar tot cu ocolitul protocoalelor de fail safe! Aia care iau credite, sunt dispusi sa ia cat li’se da, important e sa li’se dea si daca nu li’se da, cauta o varianta sa treaca peste fail safe’ul ala! Ca ziceai de „Prima casa” … da, intradevar conditiile au fost mult mai dure, dar doar conditiile pentru ca s’au gasit metode de indulcire a lor si creditele au mers inainte mai ales ca multi au muscat momeala aia cu creditarea ieftina, ce intre timp a devenit spionasa odata cu corectiile ROBOR/EUROBOR, ca oricum pe roman il doare fix in cur de dobanzi, pe el il interseaza sa isi ia casa/masina/mobila/etc … mergand pe idea: azi sa fie bine, maine mai vedem!

    Desi eu nu ma insel niciodata, tot sper, cum sper si acum sa ma insel! Cu toate astea, ma trage un vant rece de viitoare buzunare goale, ceva de speriat! laugh

    Răspunde
  3. Eu cred ca nu va mai fi ca in 2008. Asta doar daca baietii de la noi isi bat joc inainte sa plece de la guvernare. In rest, pana in 20 20 o sa fim bine, zic eu. Ma uitam pe niste statistici zielle trecute si nu suntem cu PIB-ul la nivelul 2008… inca. smile

    Răspunde
  4. Nu vine inca…si dacă vine in urmatorii ani, vine pe factor social..politically corectness exagerat, nationalism, rasism, bla bla. E ceva corectie mai serioasa pe bursa americana si, normal, influenteaza peste tot. Corectia e normala, rezultatele financiare au fost peste așteptări…
    La noi…plm, cand stai de pe un salariu pe altu si nu-ti mai ajung banii de rate, e criza mereu. Ai bani deoparte macar de juma de an? Esti capabil sa te adaptezi, sa schimbi modul de viata si domeniul? Te cam doare la bascheti daca vine criza
    Sincer…o cam astept dar inca nu vine

    Răspunde
  5. e obligatorie o criza majora .. avem o serie de tehnologii/concepte/miscari care s-au copt de la ultima criza – amintesc doar despre criptomonezi, inteligenta artificiala, masinile electrice .. dupa fiecare evolutie spectaculoasa de genul asta, in mod necesar se produce o criza majora, ca sa faca loc la ceea ce trebuie .. criza dotcom din 2001 a fost legata de explozia internetului de pana in 2000 – dupa macel, internetul a devenit forta motrice de neoprit in orice.. criza din 2008 a fost criza globalizarii in finante – dupa dezastru , globalizarea s-a desavarsit .. ai nevoie de ruine ca sa construiesti ceva nou ..

    Răspunde
  6. @Marius Cucu: ia arata’mi si mie statisticile alea ale PIB’ului, sau mai exact de la ce naiba de UM iti iei tu manipularile, ca vorbesti prostii!

    Valoarea PIB 2008: 514,7 miliarde lei
    Valoarea PIB 2018: 907,9 miliarde de lei (executie bugetara, semestrul 2)

    Sursa: INS

    Adica, mai exact, in 2018, PIB’ul Romaniei este aproape dublu fata de cel din 2008, despre ce vorbim? laugh Te referi cumva la deficit? 2,7% vs. 5,4%? In cazul asta, da, suntem si aici pe la jumatate cu prognoza de scadere la ~2% pana la sfarsitul anului asta.

    @Marean: da cine a zis ca azi, maine, sau anul asta? Din punctul meu de vedere prognoza unei crize va fi undeva pe la sfarsitul anului viitor si ii va lovi crancen pe multi care inca traiesc intr’o bula! Daca ma intrebai pe mine cum stau la partea de adaptare si ceva bani pusi deoparte ca sa supravietuiesc fara probleme macar juma de an … spre ciuda ta, raspund cu da pe toata linia, schimbarea de macaz facand’o deja inca de anul trecut dupa cum bine stii. laugh

    @Cola: auuuci! Ca de obicei, ai pus degetul pe rana, maestre! Din pacate e mereu nevoie de ruine si se anunta unele fara precedent in in ultima jumatate de secol, pentru revolutia industriala 2.0 trebuie sa isi faca loc! Jale va fi in industriile enumerate de tine, bula IT se va sparge odata cu intrarea blockchain AI tot mai mult in pita, soc va fi si pe piata auto unde cine nu reuseste urgent sa se adapteze o sa fie mancat indiferent de ce marca pune pe capota, ca oricum nivelarea globalizarii este inevitabila, nici alte industrii nefiind iertate.

    Răspunde
  7. Nu stiu fratioare, ca ma uit prin jur si cand vad cu cata bucurie cheltuie unii banii bancilor ca si cum ar fi ai lor, ma crucesc. Dapai no, fiecare o sa doarma cum isi asterne. beach

    Răspunde
  8. @Ice, pentru acele credite, de consum/ de nevoi personale sau cum le- o mai spune, există leacuri amare: o mămăligă cu ceapă, un concediu amânat pentru un an sau indefinit, o rudă basculată peste granițe la îngrijit de bătrâni, o vânzare de ceva de prin casă. Prima casă a fost creată pentru dezvoltatori și bănci.
    @Marius, la câte tentative de a dărâma guvernul au fost, ultima cu băieți din interior nerăbdători și dispuși să mânânce din proprii lor colegi, este ca și cum ne-am face planuri pe pielea ursului din pădure.
    @ Cola, interesant. Dar asta nu ar însemna optimism…adică să se nască un fel de progres sănătos pe ruinele despre care vorbești? Ori corifeii globalismului vin cu ideologii totalitare. Eu cred în ceea ce ai în mână. laugh cripto și restul sunt pe bază de curent. Să nu ne trezim în varianta b profețită de cetățeanul Einstein, cuprins de remușcări. Mergem pe nisipuri mișcătoare, factorul uman este mereu imprevizibil, deci gata să surprindă.

    Răspunde
  9. Tiana, leacurile alea nu le plac, ca romanul mai are o meteahna: bagatul la matz! laugh Iti dau un singur exemplu din cercul apropiat de prieteni: acum ceva vreme am avut o discutie cu un bun prieten care intrase in niste datorii tapene din mai multe cauze nefericite ce s’au adunat la un loc. L’am tot ajutat cat am putut cu una, cu alta, pana i’a ajuns cutitul la os si m’a rugat sa incerc sa il ajut si cu niscaiva solutii de iesire din probleme si nu doar amanarea lor. I’am dat exemplul meu, cand pentru a reusi sa razbesc la un momendat dintr’o intrare crancena in vrie din motive de soarta, incredere prost plasata si management prost, cateva luni bune de zile am trait cu cartofi prajiti si margarina cu pita si pasta de rosii! Asta a fost sa fie, imi aduc aminte ca din bruma de bani imi cumparam un sac mare de cartofi, 5 kile de ulei si imi faceam abonament la pita. In rest, singura scutita de la traiul „spartan” pentru unii, era fiica’mea care nu trebuia sa simta asta, ca nu era problema ei. Cu asta am trait pentru a limita drastic cheltuielile si nu imi e rusine am strans din dinti constient ca trebuie sa fac sacrificiul asta de circumstanta si l’am facut, pentru ca dupa cateva luni de zile sa ies din vrie si sa incep sa reconstruiesc de la sub0 ce pierdusem, ca in cativa ani sa ma ridic peste ce fusesem inainte. Intr’un final a fost bine, si lectia aia mi’a priit, pentru ca de cate ori dupa aia imi venea sa ma cant ca ii rau ceva, ma intorceam cu gand la vremurile alea si dintr’o data balanta de valori era alta. L’am sfatuit acelasi lucru si pe el, ba chiar i’am facut un plan de bataie din care reiesea ca in maxim 3 luni de zile, daca strange cureaua (si nu era cazul atat de drastic ca in cazul meu) si imi urmeaza planul de management ce i’l dadusem mura in gura, urma sa iasa din cacat si poate sa doarma dupa aia linistit odata scapat de niste datorii care se tot acumulau. Crezi ca a fost dispus la asemenea sacrificii? Pe dracu … mi’a dat’o scurt: frate, tai de oriunde, dar noi la burta nu taiem, ca daca noua ne e pofta de ceva, pai noi aia mancam! laugh Ce dracu sa ii mai zic? Mai era ceva de zis? Intr’un final, i’am readaptat cumva planul dupa modelul lor, in loc de 3 luni, a durat vreo 2 ani sa iasa cumva din belele si cand ma bucuram ca a iesit si incepuse sa se puna pe picioare tragand si de ceva economii, acum cateva zile sa imi dea iara o nucleara ca desi lucrurile nu stau foarte bine cu veniturile pe care le au (probleme pe la locul de munca) ai mei tocmai ce se pregatesc ca in curand sa o puna de un nou credit si mai mare la banca, desi abia au scapat de unul ce cu eforturi au reusit sa il achite. wacko
    In concluzie: capra raioasa, tot cu coada pe sus ramane!

    Răspunde
  10. Da cine a vorbit despre optimism ? Mai ales acum, când multă lume trăiește clar peste posibilități, și nu sub ele .. eu vorbesc doar despre necesitatea obiectivă a unui cataclism economic … Există motivația, există premisele, există turma ușor de împins în prăpastie .. lasă că am încredere în tefelei .. bagi un joint, și vezi doar unicorni roz, nu dezastre …

    Răspunde
  11. @ Ice, ar fi culmea să îți fie rușine! Cred că tocmai ai dat o lecție despre a găsi soluții demne, inteligente și 100% sigure de reușită. Chapeau bas! Și noi ne ghidăm la fel traiul, dar mai ales aplicăm metoda plapumei laugh Și sunt total de acord și cu exclusul copilului de la ceea ce adulții iși asumă să ducă. Dar, explicăm lucruri, are pușculiță, ispite multe pardon , are bunuri personale :)))
    @Cola, de- asta am întrebat, vezi partea cu inteligența artificială și mașinile electrice. Progresul poate să fie și ceva bun, dezamăgind uneori idealiști, părerea mea. Contextul discuției era criza ce va să vină, dar tot reverbera în mine o mai veche discuție cu o tefelistă pură, scutită de impozite. Mea culpa, dar nu strică niciodată să fii scrupulos de explicit. Văd că și tu te-ai gândit la tefeliști, LOL.

    Răspunde
    • Uitasem: Ice, unii prețuim libertatea. Altora le sunt mai dragi lucrurile. Până la urmă e tot o problemă de alegeri personale. Prietenul tău măcar are două merite: ți- a cerut sfatul pentru ce ar putea să facă el pentru el , nu doar sprijinul financiar, și a fost onest cu propriile slăbiciuni. Dacă ar fi mai mulți ca el…

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura