Prosperitatea lui Citu: una din patru familii din Romania nu se ajung cu banii de la o luna la alta

Premierul Florin Vasile Citu se lauda, citind de pe foaie intr’o alocutiune televizata, alocutiune ce mi’a adus aminte de raportarile cincinale la hectar ale lui nea Nicu, ca el a fost singurul optimist atunci cand declara ca Romania v’a prospera si se pare ca intre timp a ramas si singurul dealtfel conform ultimului raport al INS care reflecta realitatea „de la firul ierbii” pe care Citu uita de fiecare data sa o pomeneasca, in lumea lui prafuita existand doar #lucurifantastice si #romanifericiti.

Prosperitatea lui Citu: una din patru familii din Romania nu se ajung cu banii de la o luna la alta

Conform raportarilor INS, una din patru familii nu se ajung cu banii de la o luna la alta, iar 40% dintre gospodarii au avut anul trecut intarzieri la plata facturilor lunare pentru casa, fapt ce a facut ca anul acesta furnizorii de servicii si utilitati sa puna presiune pe guvern pentru a da o ordonanta conform careia sa se poata executa deconectari de la furnizarea serviciilor pentru neplata facturilor in stare de alerta. Potrivit furnizorilor de servicii, peste 200.000 de gospodarii aveau restante majore la furnizarea energiei electrice si gaze care insumau aproximativ 249 de milioane de lei la sfarsitul lunii mai din acest an, numarul acestora ingrosadansu’se substantial intre timp datorita exploziei scumpirilor in lant pe piata energiei electrice si a gazelor. In urma acestei situatii, prin abrogarea prevederile art. 72, alin (1) din Ordonanta de Urgenta nr. 70/2020, incepand cu 5 august 2021 s’a revenit  la prevederile legislative anterioare intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta nr. 70/2020, care permit – in conditii contractuale reglementate – deconectarea clientilor finali rau-platnici, acestia avand la dispozitie un termen de maxim 90 de zile pentru a isi achita toate datoriile restante sau vor fi deconectati de la furnizarea de servicii.

Ce cheltuili suplimentare traiului de zi cu zi si’au permis romanii

  • 35% si-au cumpărat haine noi
  • 23,3% au mers in concediu
  • 21% au cumparat electrocasnice
  • 9,3% și-au schimbat partial mobila din locuinte
    sursa: INS

Ce trebuie precizat la aceste cifre jalnice care reflecta nivelul real de trai al romanilor, in care mai putin de un sfert dintre ei si’au permis cateva zile de concediu, este ca mai bine de doua treimi din aceste cheltuieli au fost in baza imprumuturilor, cea mai mare parte fiind credite de consum, lucru reflectat si de faptul ca aproape un sfert dintre familiile din Romania a castigat anul trecut mai putini bani decat ar fi avut nevoie, potrivit raportului Institutului National de Statistica, ca sa poata face fata cheltuielilor zilnice peste 10% dintre familiile din Romania sunt nevoite sa se imprumute lunar pentru a nu acumula datorii catre furnizorii de servicii si utilitati.

Bula concediilor si a vanzarilor de imobile

Desi anul 2020 a fost un an record in ce privesc tranzactiile imobiliare, cifrele din spatele acestor statistici ascund faptul ca cea mai mare parte a acestor tranzactii imobiliare au fost facute de cei mai avuti dintre romani care si’au dorit plasarea de capital in achizitia acestor imobile pentru a isi proteja banii de inflatie, lucru ce a dus la un dezechilibru major in piata si cresterile uriase pe care le vedem astazi. Restul de achizitii au fost facute in baza unor imprumuturi pe termen lung, fapt ce reflecta defapt saracia din Romania si nu vreo bunastare anume deoarece orice credit de consum si nu de investitie, saracie se numeste, iar multi dintre acesti oameni au facut acel credit pentru a avea un acoperis deasupra capului si nu ca investitie pe termen lung.

Cu privire la imaginile cu plajele arhipline si drumurile blocate de masini, situatia nu este atat de roz pe cat pare, iar acest lucru este reflectat tot de situatia creditelor de consum care au crescut la un nivel record, lucru ce a facut ca BNR sa ridice dobanda de politica monetara la 2,25% si sa anunte, la sfarsitul lunii iulie 2021, ca urmeaza o perioada in care va pune frana creditelor de consum pentru a preveni o situatia care „sa se termine in explozia creditelor neperformante”.

„Banca Naţională a României nu doreşte o stimulare a creditării spre zona exuberanţei raţionale, o creştere rapidă a creditării care să se termine în explozia creditelor neperformante. Nu apăsăm pe o pedală a accelerării creditării cu orice risc. Nu ne dorim acest lucru.”

a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de agerpres.

Curentul, gazele si combustibili au inregistrat scumpiri record in 2021 si nu se opresc aici

Potrivit statisticilor, la nivelul lunii iunie 2021, curentul a cunoscut o scumpire cu 23%, gazele cu peste 20%, iar combustibili cu peste 35% fata de luna decembrie 2020, iar acest trend al scumpirilor care se va pastra pana la sfarsitul anului odata cu cresterea consumului in lunile de iarna si reducerea productiei interne, in luna iunie iesind din sistemul national termocentrala de la Mintia in urma careia a ramas un deficit de productie de nu mai putind de 1.285 MWh care se va completa din importul de energie de pe piata SPOT la preturi uriase ce se vor reflecta in facturile din iarna. De luat in calcul este faptul ca odata ce aceasta termocentrala a fost inchisa, acest lucru va duce si la un consum mult mai mare de gaze deoarece jumatate din Judetul Hunedoara a ramas fara caldura la iarna, lucru ce se va fi completat si de problemele uriase cu caldura si apa calda din Bucuresti unde Nicusor „apa calda” nu a reusit sa faca mare lucru cu privire la situatia dezastruoasa, iar aceasta cerere crescuta de gaze va exploda in preturi.

Opinie personala

Pentru ca aceast articol nu s’a dorit unul de analiza economica va las pe voi sa cautati alte cifre si statistici, cum ar fi alea care reflecta faptul ca in ultimele 12 luni au intrat in procedura de faliment sau insolventa peste 3.000 de IMM’uri din toate domeniile economice de productie si servicii. As mai adauga aici ca desi in 2021, HORECA a primit o gura de oxigen prin suspendarea aberantelor restrictii, situatia „de la firul ierbi” este dezastruoasa, multe dintre activitatile HORECA fiind la limita de supravietuire, multi straduindu’se acum sa plateasca din datoriile acumulate intr’un an si jumatate in care nu au putut sa isi desfasoare activitatea decat cel mult partial, iar ajutoarele promise de guvernul Citu si Orban nu au mai ajuns la cei care sunt cu un picior in groapa. Aceiasi situatie o gasim si daca coboram in jos pe lant, multi dintre producatorii si furnizorii de consumabile si echipamente dedicate HORECA fiind acum in situatia in care se chinuie sa recupereze din datoriile acumulate de clientii finali, care intre timp s’au orientat inspre achizitii de produse mult mai ieftine si de proasta calitate pentru a putea supravietuii blocajelor pentru neplata pe care le’au acumulat la furnizorii traditionali. Daca punem aici si uriasa problema a fortei de munca ce intre timp a plecat pe alte meleaguri sa isi asigure supravietuirea, avem un tablou aproape complet al dezastrului si situatia aceasta nu este doar in HORECA.

Asadar, ca si concluzie de final mai pot spune ca dincolo de prafuielile dibitate de Citu si multumirile adresate „dragilor romani”, odata cu venirea iernii se va vedea cu adevarat dezastrul in care suntem, in vremea in care deficitul si inflatia au atins niveluri record, povestile lui Citu aducandu’mi aminte de sintagma anilor ’90, aia care ca sa acopere dezastrul inflatiei si al deficitului se numea „crestere negativa” completata de suta de lei pe care o promitea nea Nicu in ultimul sau discurs. Sanatosi sa fim, ca belele vin, Citu salveaza economia! victory

Credit foto: facebook

16 comentarii la „Prosperitatea lui Citu: una din patru familii din Romania nu se ajung cu banii de la o luna la alta”

  1. Pai gustāricile și răcoritoricele pentru talibanezii care licuriceau in piața Victoriei nu veneau de pe la unii din horeca ? Păi cam da .. unul construia un metru de autostradă în Moldova, să arate ce ticăloși si incompetenți erau dragnia și psd .. well .. era o tuta din televiziune care certa nu știu ce primar PSD că nu sunt curate sinele de tramvai.. ia cu gunoi și șobolani pe trotuare în centru, prin urmare.. în concluzie , mie îmi place, și vreau mult mai mult – incapacitate de plată, fmi, concedieri, inflație galopantă.. dacă se poate Afganistan gen, că talibani pensați calare pe trotinete electrice avem deja.. doamne ajută.

    Răspunde
    • Maestre, eu am prieteni care au muncit din greu cu carca la afacerea lor ridicata de jos si i’a durut in plua de PV..eu la ei ma refer ca aia trag nu mujistii lipiti de od si muinatinale ca aia au dus’o si duc bine. E trist …dar nah …primim ce am vrut ca natie. hi

      Răspunde
      • Înțeleg Ice, dar nici nu au ieșit cu parul sa liniștească năpârcile, dacă se gândeau un pic la viitor .. dacă întorci și obrazul ălalalt, talibanii te vor scuipa și între ochi.. lumea e o junglă, și trebuie să lupți, uneori cu parul , sa nu ți se urce toți neisprăviții in cap.. adică mă agit eu, care nu am fost lovit direct și grav niciodată de guvernele noastre de rahat, și alții stau cuminți pe curul lor – pai daca nu lucrezi pentru multinaționale, și trăiești din servicii sau horeca pentru omul de rând, era clar că idioții ăștia lovesc în piața lor de desfacere .. și aveau de unde ști, că am avut parte de anii 96-2000 și vreo 6 ani de regim Băsescu, plus ciolos, plus Orban.. dar toți stau pe cur, și zic, lasă că mă strecor și de data asta.. Afganistanul nu e tocmai pe altă planetă..

        Răspunde
        • Ca tot omul de pe la noi, si’au vazut de munca lor, tot cum si noi am incercat cam acelasi lucru … partea proasta este ca in tara asta parca cum o dai tot bine nu e ca din pacate alegerile le fac altii pentru noi mereu. E ca dracu, ce sa mai zic … tragem toti si pana cand nu om invata sa nu ne mai luam dupa tot soiul de populisme penibile, tot in rahat o sa fim. E tot ce mai pot zice …

          Răspunde
  2. Bai, stati asa si nu manati! Ia sa vezi ce vine: Bajetii o sa dea cu vopsea la greu, apoi nenea Manole se tireaza la vie, UE ne va baga subito in Schengen si Zona Euro si toata lumea va dansa de bucurie ca nah, suntem occidentali. N-o sa mai conteze ca preturile vor fi la cer, toti vor vedea ca si la noi e ca-n vest. Plus ca o s-o balmajeasca muuult mai usor cu penerereaua si mai ales cu the refugeeees. Pelicanii o vor lua si p-asta, ca asta e rolul lor. He, he, de ce oare se baga noile bolentine si certificatele alea cu QR? Sa fiu eu dus? Hmmm! drinks

    Răspunde
    • Sa fiu cat se poate de sincer, cred ca partea aia cu trecerea la Euro ar fi una din partile bune, nu de alta, dar trecerea aia e facuta mascat de multa vreme, atat ca unii smecheri profita de cursul ala de schimb ca in rest cam totul e raportat deja la moneda aia, cu exceptia veniturilor.

      Răspunde
  3. La intrarea in Z E, tot ce e in Lei la saltea, adica ce mai au cei mai amarati, va disparea ca prin minune. Iar QR ala va fi oricum bagat in bolentin. Ca asta a fost scopul din capul locului. Si uite asa avem si recensamant moka. Nu conteaza ca esti sau nu vaccinat. Cand vei vrea bolentin nou, te vaccineaza bajetii, altfel nu mai poti sa pleci nicaieri. Pe pariu ca in UE, vor refuza plimbarea cu pasaport. Bolentinu’ va fi baza temeliei fundamentului. Traiasca QR-u’!drinks

    Răspunde
    • Pai nu cred ca s’au ferit deloc sa spuna treaba asta care dealtfel nu e decat urmatorul pas al „integrarii”. laugh

      Răspunde
  4. Mdea, stiu si eu niste familii din astea care n au făcut față sub nicio guvernare. Cred ca știi si tu ca singurul politician care a spus adevărul gol goluț din 90 incoacea a fost Emilica…l-a învins sistemul.Altfel, toată lumea politică minte si se lauda. Sărăcie, plm a fost si va fi în continuare indiferent de culoarea politică sau de sistemul de guvernare da sărăcia asta mai tine si de saraki ca sa zic asa. Era pe la vox populi ala unu care răspundea ca si-ar lua concediu luni dacă ar avea 3000 euro salariu.

    Răspunde
    • Cand esti in postura unui norocos in viata care a profitat si profita de niste oportunitati oferite de viata pentru care si munceste, nimic de zis, e destul de usor sa razi cand te uiti la Vox Populi. Mai trist e cand viata nu’ti ofera nicio sansa pentru ca sistemul de 31 de ani incoace e o mizerie perpetua care i’a fericit doar pe unii, in vremea in care i’a nenorocit pe toti restul si tinut in saracie lucie pentru a putea fi usor controlati, usor manipulati si la fel de usor transformati din patru in cinci ani in masa electorala. Scriu toate astea tot din postura unuia ceva mai norocos in viata, care a profitat de toate oportunitatiile care i le’a oferit viata pentru care am muncit de mi’au sarit capacele, dar am renuntat de multa vreme sa mai rad cand ma uit la Vox Populi ala, desi niciodata nu am fost fan’ul unei emisiuni care a facut batjocura de cei mai multi amarati ai sortii pe care mereu i’a promovat ca masa majoritara, desi nu prea e asa deloc, iar teoria cu „norocul ti’l faci singur”, e doar partial adevarata. Desi fan al dictonului „prin noi insine”, ca doar asa am facut tot ce Dumnezeu mi’a dat sa am, nu pot ignora faptul ca uneori e imposibil sa razbati doar prin tine insuti cand sistemul asta de cacat are grija sa te sufoce imediat ce scoti putin capul si o zic din postura de capitalist inca din anii ’90 cand am pornit pe drumul asta si am demarat cateva afaceri pornite de la zero ce au prosperat ce’i drept pana la un punct, dar niciodata nu am simtit ca se poate mai mult de atat daca nu intri in niste hore in care nu am vrut sa joc ca nu am caracterul de asa natura si mereu mi’am dorit sa dorm linistit la mine in pat. In concluzie Mareane, zic ca aroganta de a privi lucurile de sus cand tu esti unul din privilegiati sortii nu e chiar o viziune a concretului, iar exemplele de la tine de prin sat unde multi probabil ca sunt personaje din Las Fierbinti, nu e chiar o regula generala! Si sa’ti mai zic ceva, o veste proasta daca vrei, la cat am muncit si noi suntem tot niste saraki care o duc ceva mai bine ca altii, dar nici pe departe cat ar fi trebuit sa fie daca sistemul in care traim era altul, desi nah, din cate stiu tu n’ai avut pana acum curajul sa o iei de la zero si sa pornesti pe propriile picioare vreo afacere ca sa intelegi cat de misto e sa vezi cum muncesti ca prostul in vremea in care esti mereu pe muchie de cutit ca afacerea si munca ta depind de niste decizii cretine ale vreunui Cit. Incerca si aventura asta si vorbim dupa! hi

      Răspunde
      • Nu e niciun fel de aroganță, e doar o constatare simplistă. Total de acord ca sunt si momente in care nu mai poti da înainte, asa cum zici tu, însă nu te pune nimeni sa te așezi în qur si sa-ti pui cenusa in cap. La mine la țarănoaia nu e ca la las fierbinți, cumva am avut noroc de o așezare geografică ok…cu posibilități de dezvoltarea . Bă dar 90% din localnici muncesc..Adică nu prea vezi gospodării năpădit de bălării. Acu nu-s eu vinovat ca X e atât de prost încât a turnat coișpe boraci doar să aibă ce bea…nici că e prea leneș/fricos/prost cum vrei tu sa-i zici încât nu merge sa-si caute de muncă pe mai mulți bani în altă parte…ca e departe de casa. Plm, în anii 90 am trecut prin Sărăcie, juma de an am mers la liceu încălțat cu niște tenesi de-ai bunica-mi. Și băgăm cârcă pe la alții sa strâng bani Sa pot merge la rahatul ala de școală… puteam sa-mi bag picioarele și să stau să-mi beau depresia cu tata. Dar na, am tras cu toții si ne-am revenit…Aia zic, e de cainat ala care chiar nu are variante prea multe far nu ala care nu se dă jos din pat ca nu merita. Plm, când ești sarak, tre sa tragi frate…dublu, triplu…altfel, mă doare-n qur că nai dar tu fugi la cârciumă ca te mănâncă balaurii în curte. Aia cu credite pentru vacanță ..#nuielor, ca nu i am pus eu. Vrei să le fac eu buget de cheltuieli? Nu le fac frate, lasa-i să se simtă regi un weekend, ca e nevoie de ei pe plantatii.
        Si stii Ceva, fiecare e responsabil de bucățica lui… Aș fi ipocrit să zic ca nu mă impresionează niște copii flămânzi dar dacă aia fac foamea în timp ce tacsu o arde la birt îmi cam trece empatia…si-mi vad de copiii mei.

        Răspunde
        • Toti am tras greu in anii ’90, unii dintre noi erau chiar singuri pe lume, iar tenesii ii lipeau cu scoci ca sa mearga la aceiasi scoala de cacat, pe care totusi s’au ambitionat sa o termine desi nu mai era nimeni pe langa ei care sa le pese de ceva. Eh, alea is din alte filme … ideea articolului meu era cu totul si cu totul alta si in nici un caz legata de exceptiile de care vorbesti tu! Da, sunt destui de aia, insa nu atat de multi cat de 31 de ani se tot straduiesc unii sa ii prezinte fie ca in campanii electorale fie ca bascalia la noi e ceva prin care intelegem sa radem de altii ca sa ne simtim noi superiori. Cunosc foarte multi oameni cinstiti care trag cu carca de 2-3 ori mai mult si tot in cercul ala se invart pentru ca vrand, nevrand, atat iti permite cercul, diferenta fiind ca la unii are aria ceva mai mare, la altii mai mica si d’aia ma feresc sa critic si sa judec oamenii, ci voi critica si judeca mereu sistemul asta securist de cacat si pe mizeriile care tin tara asta in subdezvoltare in toti astia 31 de ani care au trecut de la Revolutie, indiferent de culoarea lor politica, indiferent de cum s’au numit. De aia nici noi nu mai evoluam nicarii si cumva ne’am plafonat chiar daca pe la noi daca nu curge, pica. Asa cum ti’am zis, ca sa intelegi realitatea cu adevarat, ca sa nu mai gandesti la nivelul mic la care o faci acum, lasa job’ul pe care il ai si fa’ti curajul sa pornesti o afacere de la zero, pe care sa o cresti, dezvolti si abia atunci te poti numi capitalist cu adevarat si unul care e chiar intreprinzator in tara asta. Eu am facut chestia asta de cateva ori la rand si crede’ma ca alta opinie ai avea si o viziune la alt nivel despre mizeriile de la varf cand luna asta ai cheltuii cateva mii de lei sa cumperi o casa de marcat, peste trei luni alta, peste inca trei luni se schimba codul fiscal, peste inca trei luni altul, cand ai angajati iar de ce pun pe masa si sorta lor esti tu responsabil ca vine ziua de chenzina si de unde ai, de unde n’ai, trebuie sa ii platesti pe oamenii aia …. si tot asa pana simti ca iti vine sa te duci dracului si blestemi ziua cand ti’a trebuit afacere in loc sa ai rutina zlinica si sa astepti ziua de salariu cum o astepti tu acum, care de bine de rau vine, uneori chiar mai bine decat ce ramai dintr’o afacere CINSTITA. Cam asta e realitatea si de aia sunt atent la ce se intampla la varf pentru ca de acolo porneste totul, restul e can-can. hi

          Răspunde
          • Bro, ti-am mai zis, vrei sa faci / schimbi Ceva, intra in politică. Nu contează cu cine, ca e aur, ca e psd, ca e partidul titel petrescu…Plm, toate-s la fel…Mai ai cel puțin 30 de ani de trait. N-o sa muti munții dar dacă faci ceva, orice, tot e mai ok decat sa stai sa arunci cu pietre pă internet. fix…Altfel, sunt doar vorbe, lamentari si frustrări acumulate ca uite domle, eu am scris si nu s-a schimbat nimic ca străinii ne fura in continuare, ca ue, ca soros, ca nibiru că zlobozul..

          • Politica nu e de mine, puteam oricand face pasul asta, candva chiar mai mult decat vreun ciuri-buri de colhoz, dar nu imi doresc sa fiu niciodata membrul vreunui partid pentru ca suntem la nivelul la care politica e doar praf in ochii, un soi de iluzie ca oamenii pot schimba ceva. In rest nu stiu cum iei tu ce scriu eu pe aici si nici nu ma intereseaza prea mult, tot ce pot sa’ti reamintesc e ca blogul asta pe persoana fizica e unul personal, de opinie si un soi de mic creuzet de idei care sa creeze mici dezbateri in care orice opinie este binevenita si apreciata, dar nimic mai mult, viata mea de zi cu zi nu are nici cea mai mica legatura cu ce dezbat aici ptr ca eu nu confund lucrurile si nici nu le amestec, in viata aia fac ce cred ca e mai bine ptr mine si familia mea cum cred ca face cam toata lumea. Asta’i tot.

    • Tare asta! Chiar asa, ce-ar fi daca intr-o buna zi ne-am trezi cu un nou „covid”, recte o pana globala de curent de vreo cateva zile? Din cauza de „verde”. Asa, fix de control. Oare care ar fi consecintele pentru „saraki” (mi-a placut expresia)? drinks

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura