De prin martie le’am mai „plans” pe aici de mila alora din HoReCa avand prieteni implicati in industria asta intr’o forma sau alta, direct sau indirect, cu care am avut discutii in toate perioada asta si nah, toti se declarau necajiti de situatia in care au ajuns, ca munca, ca invesititii, ca banci si credite, ca faliment.
Culmea (sau nu) este ca astia sunt fix aceiasi oameni cu care mai aveam din cand in cand contre prin 2017-2019 pe teme politice, mare parte din ei fiind revoltati ca #muiePSD, #ciumarosie, #dragnialapuscarie … desi, afacerile le cresteau ca Fat Frumos din lacrima, impozitul ala de 10% si reducerea TVA la alimente si servicii din turism fiind doar o parte din banii pe care ii bagau in plus in buzunar, ca sa nu mai zic de tot soiul de fonduri si scheme de stimulare a acestui domeniu, cum ar fi tichetele alea de vacanta, mult blamate de privati, de parca banii aia nu tot in privatul din HoReCa au ajuns.
In fine, n’am mai insistat cu discutiile astea ca nu avea rost si uite asa, tiptil si pe nesimtite, a venit si 2020 cu covid cu tot si s’a ales praful si pulberea de planurile tuturor, inclusiv de’ale prietenilor astia ai mei cu care s’au „reaprins” discutiile. Dupa troll’ul de cuvinta cu „#muia dinainte era mai bine” si o revolta mocnita ca li’se ruineaza tot, treptat s’au mai linistit cand #guWerner si’au facut mila sa le mai arunce un os de ros cu aia 70% somaj tehnic si le’au dat voie sa deschida terasele, unde mai puneau si ei pe sustache diferenta de 30% si le dadeau salariile la angajati, ca nici dracu nu ii controla de teama ca statistica cu somajul real sa nu puste in prag de alegeri si sa ii spulbere lui Citu „lucrurile minunate”. Apoi a venit vara, anotimpul minunat al jerpelirii de pe fraierii care au dat iama peste tot pe unde se puteau duce, fara sa se uite la bani si fara sa ii intereseze de ceva si iote asa, HoReCa a supravietuit mai cu o teapa, mai cu asistenta sociala de la stat dar mai ales cu fragila speranta, desi falimentul le bate la usa.
In contextul asta, ieri, HoReCa anunta mobilizare pentru un mare protest mare, dupa decizia guwernului de a inchide dupa o luna restaurantele din cateva orase mari, inclusiv Bucuresti. Si protestul s’a organizat:
Fara ceiuc cald cu biscuiti si placute suedeze ca in vremurile bune, in Piata Victoriei (Socialiste) s’au adunat o mana de oameni sa protesteze, cu sfiala, impotriva masurilor ce ii baga in faliment. Cam asta a fost tot si atat s’a putut in ciuda miilor de pizza si shaorme livrate tocmai de ei ca „energie pentru democratie”, in anii cand placutele alea erau pline de mesaje suedeze:
Cu riscul de a imi supara unii prieteni din domeniul asta care stiu ca mai citesc pe aici, parerea mea e ca a venit vremea aia, de care le tot ziceam eu, ca HoReCa din Romania va incepe sa plateasca la un moment dat pentru preturile nesimtite practicate, lipsa de respect fata de clienti, carnea spalata cu bicarbonat, zama de zatz in loc de cafea, votca indoita, rezervarile teoretice, camerele insalubre, aperitivele „proaspete” ramase de la nunta anterioara, plus placutele suedeze din anii in care li’se umpleau buzunarele cu varf si indesat in vremea in care au refuzat sa inteleaga ca poate n’ar fi rau ca in loc sa livreze ceiuc cu biscuiti, pizza sau shaorma prin diverse Piete, mai bine ar fi fost sa lase politica si sa isi vada de afaceri si evolutia de la stadiul de Furism la ala de Turism, ce sa le aduca dezvoltare si profit pe termen lung.
Acum sa le planga cineva de mila? Pai de ce ar face asta cineva cand lor nu le pasa de ei, sparanghelul sta necules pe campiile tarilor ca afara, iar in realele industrii ale ospitalitatii tot de acolo, care duduie cu tot cu pandemie, e lipsa de personal?!
Pe final, n’as vrea sa se inteleaga din postarea asta ca sunt doar malitios. Asa cum ziceam, am prieteni care au muncit enorm sa faca ceva in domeniul asta, unii dintre ei chiar au reusit sa faca TURISM, aducand un alt suflu si mentalitate, tot ce le doresc este sa scape de tavalug, desi la ce lipsa de reactie si adormire vad in domeniu vs cum arata viitorul, tare imi e ca gaura la ciur va fi tare mica in urmatorii 2-3 ani.
Mai, mai..dar ce sa vezi!? Nici macar un singur comentariu la acest articol?!
Oare de ce?
Probabil oamenii au altceva mai bun de facut!
O fi buna carnea spalata cu bicarbonat sau multi se simt cu musca pe caciula!???