Dupa Rabla pentru masini, de cativa ani a luat avant si Rabla pentru electrocasnice, un program guvernamental cu scopul declarat ca oamenii sa isi poata cumpara produse electrocasnice noi cu un consum redus de energie. In teorie suna frumos, in practica in schimb lucrurile stau cu totul altfel, iar de castigat, castiga niste baieti destepti ascunsi in spatele acestor bune intentii.
Rabla pentru electrocasnice, inca o subventie mascata de la bugetul de stat in buzunare private
Lasand la o parte declaratiile electorale ale ministrilor mandrii de aceasta noua gaselnita de sifonare a banului public, in realitate programul Rabla pentru electrocasnice nu este decat inca o subventie mascata de la bugetul de stat catre privat, care nu are nici o treaba cu scopul declarat! Practic acea „subventie”, ca toate „subventiile”, nu sunt decat o manevra abila de a plati din buzunarul tuturor niste bani unei anume parti din retailul privat, care in rest isi face parte si din scumpirile operate la raft, fara ca nimeni sa controleze asta pentru ca legea nu are norme clare de aplicare in acest sens. Pe langa aceasta manevra abil mascata dupa bunele intentii, acest program a generat si alte variante de specula de care unii s’au prins si dupa ce pun mana pe acele vouchere, le revand pe site’urile de vanzari, la un pret mai mic. Pentru a „combate” acest lucru, la editia asta, autoritatile se laudau ca au introdus o regula prin care aceste vouchere sa fie nominale, de parca asta ar fi rezolvat ceva, lucru vizibil si din alea aproape 20.000 de vouchere generate in doar 8 minute pentru televizoare noi.
De digitalizarea programului se ocupa o firma privata
Pentru ca prada sa fie completa, de acest program s’au lipit si diversi baieti destepti care s’au ocupat de logistica acestui program, respectiv digitalizarea lui, lucru ce a starnit un imens scandal dupa ce aplicatiile dezvoltate de baietii astia destepti au cedat din toate incheieturile inca din primele secunde ale demararii inscrierilor, multi dintre cei interesati nereusind sa acceseze respectivul site unde se faceau inscrierile, STS aruncand mata moarta in curtea „dezvoltatorilor” privati, dupa ce au declarat ca ei se ocupa doar de gazduirea pe serverele lor si nu au nici o treaba cu aplicatiile dezvoltate de oscura firma privata lipita la banul public prin Ministerul Mediului.
„Aplicația utilizată de către Administrația Fondului pentru Mediu în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice” nu a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Întârzierile întâmpinate de unii utilizatori în accesarea platformei au fost la nivelul aplicației, care este dezvoltată de către o companie privată, nefiind cauzate de traficul pe site. STS a semnalat situațiile apărute către echipa de dezvoltare a contractorului AFM și oferă suport tehnic pentru remedierea acestora.Pentru programul „Rabla pentru electrocasnice”, STS asigură doar serviciul de găzduire pe serverele instituției, care a permis preluarea întregului volum de accesări fără nicio problemă.”
a precizat Biroul de presa al STS.
Castiguri private si din preluarea si reciclarea deseurilor electronice
Desi probabil ca multi habar nu au, atunci cand cumperi un produs nou, fiecare dintre noi plateste o taxa de reciclare. Respectia taxa de reciclare ajunge direct in buzunarele reciclatorilor privati pe langa alti bani cheltuiti tot de stat pentru ca acele produse date la schimb in cazul Programului Rabla pentru electrocasnice sa fie preluate, transpotate, depozitate si reciclate, retailul privat abonat ala acest program fiind scutit de orice efort in sensul asta, la ei ramanand doar profiturile generoase.
Opinie personala
In capitalismul mioritc din Romania, teava de bani publici a statului a ramas tata de la care suge tot capitalistul neaos sau mai putin neaos, pentru ca statul la noi este generos la capitolul smecherie de genul asta, in vreme in care in Romania au crescut mari si frumoase monopolurile la umbra acestor subventii! Acelasi lucru il mai puteti observa si de curand la decizia ca statul sa subventioneze o parte a facturilor la gaze si energie electrica pentru populatie, declarativ frumos ca intentie, in realitate nu e decat o alta metoda de subventionare mascata a profiturilor uriase obtinute de companii private de distributie a energiei electrice si gazelor si protejarea lor! Partea si mai hilara este ca producatorii de energie electrica si gaze din Romania sunt de stat, astfel ca in practica, idiotul consumatorul plateste atat 100% productia de energie si gaze cat si 3-400% distributia acestora, in vremea in care pe la televizor se flutura grija ce o are statul de fiecare dintre noi prin aceste masuri de „protectie” si „ajutorare a romanilor” de grija carora mor toti, inclusiv astia care acum ne vand la supra pret produse electrocasnice care sa consume mai putin din energia platita de noi, dupa calculul de mai sus. Daca ar inteleg cat de cat si poporul asta normele de baza ale capitalismului, atunci ar intelege ca reala stimulare din partea statului s’ar putea face de exemplu prin reducerea/deductibilitatea temporara a TVA la respectivele articole, ca aia incaseaza statul de la tine in mod direct, privatul trebuind sa se multumeasca cu un profit bine normat si asa toata lumea are de castigat! Cam asa arata o reala stimulare capitalista si nu prin acordarea de „subventii” de la bugetul pe care il platim noi toti, doar unora.
Sanatosi si galbeni de grasi aia desteptii, ca prosti sunt destui.
Am incercat si eu la prima editie sa imi iau un frigider ca al meu isi dadea obstescul sfarsit, nu am prins voucher si dupa aia am lasat-o balta cand m-am prins ca si asta nu e decat inca o teapa, preturile fiind mult mai mari la produsele din „promotie”. Dupa ce a trecut nebunia, mi-am gasit un frigider chiar putin mai ieftin decat daca il luam cu tichetul de la ei pentru ca preturile scazusera. In concluzie nici asta nu e mai mult decat inca un alt BF cu bani de la stat dupa cum foarte bine ai punctat in articol.
He, he, poanta-i veche, gugustiucu’ e nou. Cum crezi ca s-a imbogatit Musk cu bomboanele lui electrice si frumos colorate? Prin „subventiile” gen rabla la cazane. Chestia misto e ca a prins la toti guvizii de pe planeta. Muahahahahahahaaaa!!!
Cica acu are o politica prin care Tesla nu mai accepta nici un fel de subventie directa, in Germania a renuntat la una din partea guvernului federal pentru a face acolo o fabrica de baterii.
Asta e pe principiul : nu ma intreba cum am facut primul milion de coco! Ce golani nenica!