Relaxarea restrictiilor de la noi, versus relaxarea restrictiilor de pe la altii

Sunt atat de multe subiecte zilele astea, incat cu greu aleg vreunul asupra caruia sa ma concentrez, astazi am zis ca ar fi ideala o discutie pornita pe subiectul relaxarea restrictiilor de la noi, versus relaxarea restrictiilor pe la altii, ca tot e prima zi cand, oficial am intrat intr’o oarecare stare de alerta, dispusa in fapt pentru ca guWerner sa mai mentina un oarecare control asupra tarii cu care a pierdut orice urma de comunicare si mai ales credibilitate in astea ultime doua luni de haos generalizat generat de arestul la domiciliu.

Asadar, cum s’a abordat relaxarea restrictiilor pe la noi si cum s’a facut pe la altii.

Pe la altii:

Voi incepe cu relaxarea pe la altii, nu ca as fi un fan al idei de „tara ca afara” dar merita uitat din cand in cand peste gard pentru a avea o comparatie. Asadar, pe la altii, inainte ca aceasta relaxare a restrictiilor sa intre in vigoare, prin toate tarile alea „cu apa calda”, s’a putut observa foarte usor ca a exista o strategie clara si un plan destul de bine coordonat, principalul obiectiv nefiind poftele oamenilor (ca si pe aia ii doare fix in cur de oameni) ci repornirea economiei ca prioritate zero. In sensul asta, se poate observa din avion ca guvernele altora au stabilit o strategie de restartare a economiei impreuna cu patronatele de pe la ei, pornirea facandu’se progresiv si coordonat din 4 mai incoace in unele sectoare chiar dinainte (sparanghel, capsuni aka agricutura), primele lucruri la care s’au gandit fiind un pachet de reguli cat de cat clare pentru toata lumea si adaptate la noua paradigma, respectiv impiedicarea raspandirii virusului satanei. Si iaca asa, a pornit incetul cu incetul atat industria prelucratoare, care oricum a functionat in toata perioada asta, cat si cea de servicii printre care si turismul, tari cu traditie si PIB greu din turism ca Grecia sau Italia de exemplu, anuntand in primul rand o data clara pentru restartarea lui, respectiv data de 1 iunie, stabilind in acelasi timp si un pachet clar de norme si masuri anti COVID19 pentru care gazdelor din industrie le’a fost dat timp suficient sa se pregateasca, iar oaspetilor sa le afle si obisnuiasca cu ele. Ca tot vorbim de turism, vecina noastra Bulgaria ne’a luat’o si aici inainte, tot de la 1 iunie au anuntat ca restarteaza turismul, bazele turistice fiind in pregatiri intense pentru a primi turisti, in baza aceluiasi model ca tarile din Vest, acelasi lucru l’au facut de azi si vecinii unguri in Budapesta, dupa ce acum doua saptamani au facut acest lucru in restul tarii. In tandem, cam toate tarile au anuntat si repornirea restului de ramuri ale HoReCa, respectiv restaurantele si cafenelele, care prin alte locuri au si fost deschise deja, guvernele contribuind si sustinand din plin initiativele private, atat prin masuri cat si prin punerea lor in aplicare la nivel logistic.

Pe la noi:

Ca de obicei si cum in colonia Romania pana si ziarele ajung cu o zi mai tarziu, relaxarea a fost programata pe 15 mai, adica cu nu mai putin de 11 zile fata de restul lumii, desi, Romania nu s’a confruntat nici pe departe cu o criza sanitara la fel de grava ca in restul statelor din Vest. A venit si ziua de 15 mai, care a inceput tipic romaneste, adica cu o pauza datorata unui penibil vid legislativ, respectiv trei zile de haos generalizat, in care desi s’au deschis anumite afaceri din zona serviciilor publice cum ar fi saloanele de infrumusetare sau cabinetele de stomatologie dentara, mai nimeni nu a functionat, sau a functionat la ho-ha, din pricina unui pachet clar de norme si reguli din partea guWernului ce sa faca parte dintr’o strategie coordonata de prevenite COVID19, nimeni nestiind ce sa faca, cum sa faca, ce trebuie sa aiba, sa nu aiba, fiecare a facut cum a putut si ce l’a taiat capul si asa, au mai trecut aceste trei zile, astazi suntem in 18 mai, Luvocid Intaiul, anuntand aseara dupa o „sedinta de urgenta” a guWernerului ca probabil pe maine, 19 mai, va veni si un asemenea pachet de proceduri si norme de aplicare, la care „se lucreaza”, dar intre timp de azi se anunta ca incep controale masive care nu e clar ce anume verifica, neexistand proceduri si norme de aplicare. Mergand mai departe inspre zona de turism, desi asa cum spuneam, pe la altii s’a anuntat o data clara de repornire a turismului respectiv 1 iunie, pe la noi s’a anuntat doar ca „acest lucru se va hotara in functie de evolutia infectarilor”, aruncand in haos intreaga industrie a turismului, care in momentul asta a inceput sa isi faca niste pregatiri dupa cum i’a taiat capul pe fiecare si in speranta ca „poate” de la 1 iunie, dar e doar o speranta fara nimic concret.

Ce a rezulta de aici:

In primul rand, de aici au rezultat cozile alea claie peste gramada de kilometrii intregi de pe la granitele Romaniei pe sensul de iesire, trenuri si avioane speciale destinate transportului de sclavi la muncile altora, oamenii care, datorita acestei incertitudini si a lipsei totale de predictibilitate, au ales riscurile plecarii la munca in tarile care le ofera locuri de munca sigure si predictibile in zona de servicii. Un alt aspect important este acela ca turismul din Romania anul asta A RATAT O RARA SI URIASA SANSA de relansare si creste atat prin numarul mare de turisti din tara cat si din exterior, multi alegand deja sa isi cumpere pachete turistice in tarile unde lucrurile sunt clare si predictibile in acest sens si am exemple concrete in cercul meu de cunostiinte care au ales in mare parte Bulgaria din doua motive mari si late: sunt aproape de Romania, ceea ce le ofera un confort psihic, iar preturile sunt cel mult la nivelul celor de anul trecut, ba chiar se gasesc deja tot mai multe oferte cu bonificatii importante pentru atragerea turistilor, care pot merge cu reduceri de pana la 20-30% mai ieftine decat ce era anul trecut pe litoralul romanesc. De asemnea, conform datelor operatorilor turistici, in ultimele saptamani a inceput sa creasca interesul si pentru vacantele de genul city-break, unde oferta este inca extrem de limitata, dar posibil sa creasca odata cu deschiderea granitelor pentru destinatiile turistice.

Concluzie:

Romania este o colonie neguvernata? N’as zice, ci mai degraba as zice doar ca Romania este o colonie a carei principala resursa ramane in continuare exportul de mana de munca ieftina, in vremea in care economia Romaniei este lasata intentionat sa se prabuseasca, pentru ca ultimi ani si mai ales pe zona de turism si servicii, Romania a cunoscut o crestere exploziva dupa implementarea pachetele cu bilete de vacanta date bugetarilor pentru a ajuta privatii din turism si i’a ajutat enorm de mult, cresterile numarului de turisti veniti pe litoralul romanesc sau pensiunile de munte dublandu’se de la an la an. Ce s’a ales anul asta din aceste cresteri? Praful si pulberea, anul asta probabil ca turismul romanesc va inregistra una dintre cele mai grele lovituri din toti anii, atat din lipsa turistilor interni cat si din afara tarii, precum si a lipsei de personal cu care oricum se confruntau de ani buni de zile, multi dintre cei care munceau ca sezonieri si traiau din ce castigau in sezon, alegand acum probabil sa plece din lipsa oricarei predictibilitati. La fel probabil ca se va intampla si in restul ramurilor HoReCa, unde restaurantele se vor trezi la un moment dat ca pot deschide, insa nu vor mai prea avea cu cine sa o faca pentru a putea oferi servicii, tragand dupa ea si intreaga industrie alimentara care si asa se confrunta cu majore dificultati in urma scaderii accentuate a consumului datorat in primul rand inchiderii unitatilor de alimentatie publica. Nici agricultura nu sta pe roze, seceta amenintand culturile din acest an, din partea #guWerner singura grija in acest sens fiind cea a sparanghelului si capsunilor din Germania.

Ce ce asteapta pe aici prin colonie? Haos, este cuvantul de baza, iar dezastrul social-economic il precede. Cine va raspunde si cui ii pasa? Nimeni si nimanui, #nespalampemaini ca sa #aplaudam, #stamincasa si #totulvafibine.

Romania, te iubesc!

protest in piata victoriei importiva restrictiilor covid19_640x373
Foto: mediafax

6 comentarii la „Relaxarea restrictiilor de la noi, versus relaxarea restrictiilor de pe la altii”

  1. :)) tu vorbesti de turism in România. Anu trecut numarul străinilor venit in Ro a fost in scadere cu vreo 4 procente fata de 2018…la gramada, cu tot cu aia cazati in interes de serviciu au fost vreo 13 milioane. Ba, la ce tara avem, pe harta turistica a lumi nici nu contam, mi-ar fi rusine ca tara cu potential turistic sa raportez cifrele astea… Poate e binw ca se alege un pic prafu, s-or invata antreprenorii nostri sa faca turism si nu japca. Ti-am mai zis eu de ala de avea o pensiune si platea vreo 2000 de euro pe luna la booking. Era suparat ca le da multi bani…da dupa ce le-am calculat, iesea ca avea 80% grad de ocupare. Da nu era multumit, prea multe comisioane…

    Răspunde
    • Da, dude, ai dreptate in toata privintele, insa asta nu ma incalzeste cu nimic acum cand e ditai gaura la buget! Nu cred ca e momentul acum sa inventam scuze pentru mizeriile din guwerner care aleg sa puna pe butuci toata industria aia asa cum e, si gandeste’te ca aici vorbim si de ReCa, unde multi au investit enorm, plus industria alimentara care e pe butuci. Am doi prieteni cu credite in banci care au facut niste pensiuni super misto, oferind conditii super ok la bani de bun simt si care muncesc 18 ore/zi sa isi mentina afacerea pe picioare …. aia ce vina au? Zic sa vedem totusi padurea de dincolo de crengi …

      Răspunde
      • Eu o vad si nu caut scuze nimanui…da cu prietenii tai nu faci primavara. M am uitat anul trecut la ceva 4 stele pe litoralul romanesc si de banii aia luai all la 5 stele la bulgari sau in dominicana.Aici e problema…toata lumea japca de sezon, de azi pe maine…asta ma seaca la antreprenorii romani. Asa si aia cu imm…majoritatea o ard cu minim pe economie si acum vor ajutor de la stat…#muwe, vinde-ti bmw-urile, mai taiati din statut si o sa fie mai bine.

        Răspunde
        • Mai Mareane, daca eu nu am scris pe blogul asta postari in care dadeam de toti pereti cu ce se intampla in Romania in domeniul asta, inventand chiar FURISMUL in loc de TURISM, nu stiu cine! Cu toate astea, tu faci o enorma greseala raportandu’te strict la mizeria de pe litoralul romanesc, dar ai vaga idee cat s’a investit in tara prin alte locatii? Ai luat in calcul si asta? Nu, prietenii de care iti vorbesc, nu sunt exceptii, alaturi de ei sunt si altii cu afaceri ok care incearca sa schimbe ceva si pe la noi si multi au reusit. Se intampla pe ici, pe colo si pe litoral, dar acolo e impamantenita mafia, e greu sa mai faca cineva ceva, dar, daca stai tu bine si te uiti si vezi dincolo de fixisme, pe ici, pe colo, s’a mai facut cate ceva si pe la noi, departe de ce ar trebui sa fie, dar nah. Cu toate astea repet, avand in vedere situatia economica si dezastrul in lant, prefer sa mearga asa cum e turismul ala mult sub potential, decat deloc, nu ne pertmitem luxuri de astea, cand vad ce scrii, parca ai scrie Mandolina, ala care e de parere ca oricum e un cacat HoReCa in Romania ca si contributie la PIB. Da’o’n plm ….

          P.S. Na ca exemplu, o revolta de a mea mai recenta in care am fost implicat personal: https://ingerisidemoni.ro/se-duce-dracu-si-pe-la-noi-ideea-cu-laso-bre-ca-merge-si-asa/

          Răspunde
  2. ziceai de horeca, eu sunt curios câți s-au stresat perioada asta să renoveze din jegul de hotel/pensiune pe care o conduc fără renovări de zeci de ani. Ah, criză, probabil nimeni, nu?

    Răspunde
    • Aia care au facut furism pana acum, tot furism or sa faca, mie imi e de soarta alora care au incercat sa faca turism, nu de uscaturi.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura