Sa imi cumpar sau nu o camera foto DSLR/mirrorless? Opinie de pasionat

A fost o vreme, cand dupa anii de zile de folosit „sapuniere” (aparate foto compacte) multa lume a inceput sa isi cumpere DSLR, fenomentul venind si pe trendul ieftinirii acestor camere in urma iesirii acestora din zona PRO de fotografie si introducerea de catre producatori, a unor DSLR’uri adresate amatorilor. A fost o reala efervescenta atunci, multi cumparandu’si un kit compuns din DSLR + un obiectiv 18-55mm, cu care insa ajungeau destul de repede la concluzia ca nu este chiar potrivit pentru nevoile lor, camerele DSLR prezentand niste dezavantaje pe care le descopereau abia ulterior si mai ales odata ce telefoanele au inceput sa aiba camere tot mai bune si care se potriveau mai bine nevoilor reale ce le aveau.

Au inceput prietenii sa imi ceara din nou opinia despre camerele DSLR

Odata ce mi’am luat o noua camera DSLR despre care am scris si pe aici, cativa prieteni m’au contactat in privat in legatura cu acest subiect, cerandu’mi din modesta experienta de amator opinia despre ce sa isi cumpere, ca i’ar manca si pe ei de o trecere in zona asta de fotografie, unul singur parand ca si stie ce anume ar vrea, respectiv fotografie wildlife si asta ar cam  fi si primul pas cand te decizii ca vrei sa intri in zona asta de fotografie. Din modesta mea experienta de amator pe zona asta si destul de multi bani cheltuiti pana acum, o sa scriu cateva lucruri care sa ramana aici, ca poate ii ajuta si pe altii.

Inainte de a iti cumpara DSLR sau mirrorless

Ideal ar fi sa te documentezi putin inainte cu cateva notiuni de baza despre fotografie si apoi cu ajutorul lor, sa gasesti pe undeva si sa testezi o asemenea camera ca sa vezi daca ti’se potriveste. Dincolo de ce erai obisnuit cu fotografia facuta cu o camera compacta sau camera de pe un telefon, pasul inspre o camera DSLR sau mirrorless e un pas care te scoate din zona confortului „point and shoot” si te duc inspre zona de creatie, respectiv compozitia unei fotografii, in care trebuie sa intelegi in primul rand ca arta asta prespune „pictura cu lumina” ce trebuie sa inveti sa o folosesti ca pe o materie prima in compozitia unei fotografii. Cu alte cuvinte, nu da banii degeaba daca crezi ca nu vei aloca timpul si pasiunea necesara ca inveti sa faci ceva cu o asemenea camera, pentru mai putin de atat iti este suficient un telefon putin mai scump, sau o camera compacta clasica, ce iti ofera si putin mai multa optica.

Invata ceva despre postprocesarea de imagine

Primul avantaj al unui DSLR sau mirrorles, este acela ca iti permite sa faci cam tot ce se poate face cu o camera foto, avand atat moduri automate de compozitie, cat si creative care merg pana la nivelul de 100% manual. Practic, poti sa te joci cum vrei tu cu acele setari si sa experimentezi. Partea buna e ca fotografiile rezultate sunt la rezolutii mari, mult peste tot ce poate oferi o camera compacta sau telefon, oferindu’ti posibilitatea de a face fotografii neprocesate (RAW) ce ulterior intra in a doua parte a procesului de compozitie, acestea putand sa fie postprocesate cu ajutorul unui software dedicat, cel mai cunoscut find Photoshop, Gimp. existand insa oricand la indeamana ca o varianta gratuita ce acopera cam toate nevoile unui amator. Daca nu dai atentie acestui aspect si nici nu te intereseaza, nu prea are rost sa iti cumperi o asemenea camera, deoarece cele doua aspecte sunt direct legate, acesta find unul dintre principalele avantaje ce le ai de la o asemenea camera. Pentru procesare autoama si moduri auto, iti este suficient un banala camera de telefon, unde s’a lucrat destul de mult la partea de software, care sa compenseze cu ajutorul algoritmilor atat ce nu poate camera sa faca fizic cat si comoditatea fotografului amator.

Ia in considerare ca achizitia unui body + obiectiv este doar inceputul investitiei in fotografie

Odata cu acesta prima achizitie cu care multi fac pasul inspre fotografia creativa, daca sunteti cu adevarati pasionati si va prinde, luati in considerare ca in viitorul mai mult sau mai putin apropiat o sa aveti nevoie de un buget suplimentar pentru cumpararea de accesorii, iar fotografia este o pasiune scumpa! In mare, pentru inceput o sa faceti pasul inspre un obiectiv mai bun, in principiu un all around, pana cand va dati seama ce tip de fotografie vreti sa abordati si abia atunci sa mergeti inspre zona dedicata si aici aveti de ales inspre portret, macro, peisaj, viata salbatica, sport, eveniment, instantaneu, etc. Zona asta va fi cel mai greu de indentificat mai ales daca nu ai experienta, pentru ca desi in teorie la inceput ati stii cam ce vreti, ulterior experimentand, s’ar putea sa nu va placa. Pe langa obiective insa o sa aveti destul de repede nevoie de multe alte accesorii, de baza find o geanta de transport, un trepied, niste filtre, un blitz extern, o telecomanda, ulterior poate si gimbal, blenda, vesta foto, lampa de studiou, cort foto si de aici putem continua mult si bine, zona industriei accesoriilor pentru fotografie find uriasa. De asemenea, luati in considerare faptul ca pentru anumite tipuri de fotografie, aveti nevoie de bani pentru deplasari si mult timp liber pe care sa il petreceti pentru a obtine ce va doriti, fotografia wildlife find un exemplu bun in acest sens, din experienta va spun ca au fost ani cand nici macar cu o singura fotografie de dai-Doamne nu m’am ales si eu nu sunt neaparat un pasionat al acestui tip de fotografie! In concluzie, daca ai de gand sa te apuci de treaba asta, porneste pe ideea ca este o pasiune scumpa ce implica si timp pe care trebuie sa il dedici in directia asta, sau te vei alege cu inca un obiect care aduna praf.

Vei avea nevoie si de un PC mai rasarit

Daca tot am pomenit de postprocesare, luati in considerare ca in afara de software’ul dedicat, o sa aveti nevoie si de investitia intr’un PC ceva mai rasarit, deoarece software’ul de postprocesarea fotografiei este unul care are nevoie de o putere mare de procesare, un PC entry level iesind din discutie. De asemenea veti aveti nevoie de cel putin un monitor bun, deoarece postprocesarea are nevoie si de o imagine buna.

Cumpara’ti brandul de camera pe care il au prietenii tai

Este „sfatul de aur” pe care il dau tuturor celor care ma intreaba ce camera sa isi cumpere, motivatia find simpla: cand ai nevoie de o opinie sau sa testezi ceva, iti va mult mai usor sa primesti acea opinie de la prietenii tai daca ai acelasi brand de camera pe care l’au ales si ei! Un alt lucru pe care il impartasesc din experienta mea modesta de amator, este ca in principiu, brandul pe care il alegi prima oara ala este brandul de care vei deveni dependent de indata ce incepi sa iti cumperi si accesorii, deoarece nu iti va fi deloc usor sa treci la un alt brand si sa o iei de la zero cu toate accesoriile pentru ca acestea sunt dedicate brandului respectiv, mult mai usor si ieftin va fi sa treci doar la un alt body de acelasi brand deoarece accesoriile se pot folosi si ulterior fara probleme! Asadar, cumparati’va brandul pe care il au deja prietenii vostrii si luati in considerare ca ulterior veti deveni dependenti de el!

La final

Am incercat sa sintetizez cat de bine am putut ce informatii am considerat a fi importante intr’un singur articol.  Este posibil ca in timp sa updatez acest articol, sau ca aceste update’uri sa apara pe la comentarii, fie scrise de mine, fie de catre cei care vor contribui in directa asta. Daca ati citit pana aici, cel mai important este ca inainte sa luati o decizie in directia asta este sa va informati foarte bine si sa fiti pregatiti de un inceput plin de esecuri si poate ca cele mai urate poze pe care le’ati facut vreodata, acestea find normale dealtfel pana cand o sa capatati putina experienta si va obisnuiti cu setarile camerei foto! Aveti rabdare si experimentati in continuare, asta este un ultim sfat amical pe care pot sa vi’l dau, iar daca simtiti intr’un final ca pasiunea asta nu este pentru voi, dati camera mai departe si reveniti la ce va este confortabil.

 

25 de comentarii la „Sa imi cumpar sau nu o camera foto DSLR/mirrorless? Opinie de pasionat”

  1. Bun, bun . Când mi-oi loa, mai spre toamnă vin sa te tarasc pe dealuri la ședința foto💪
    Curios totuși ca Cucu n-a zis nimic. Mă așteptam să vina cu completari..Opss..el e pă Sonny.

    Răspunde
    • Am trecut de faza aia de dealuri si coclauri, dar te pot pune in legatura cu un bun prieten nebun cu wildlife’ul si poate dai o raita cu el! laugh Eu va astept cu berea rece si gratarul de dupa „vanatoare”! laugh

      Cucu e pe partea de video, acolo mirroless’urile de la SONY sunt la putere, dar aia e alta Marie cu alta palarie, implica echipamente mult mai scumpe si o plaja redusa de accesorii, zona aia de mirrroless find mai mult pentru cei care prefera video. victory

      Răspunde
      • Nu zic, dar vreau să spun legat de video, oi fi io de școală veche, dar fără formatele de cadru 1.85:1 sau 2.40:1 și flare-ul obiectivului anamorfic, https://youtu.be/JAZ7mXRDa7M , nici apa nu-i ca vinul, nici nici autoerotismul ca vaginul.
        Problema e că un obiectiv mediu calitativ cu lentilă sferică, și un altul anamorfic te mai costă lejer incă 2500 Euro cel puțin, la care se adaugă adaptoare de montură, un steadicam sau un gimbal mai procopsit, un touchscreen recorder/monitor etc.
        Dacă vrei și sunet în priză diectă e bine să te gândești cât ești dispus să sacrifici pentru pasiunea ta.
        Dacă vrei doar să fii în tendințe iar calitatea e pe llista ta la și altele, e suficient un telefon mobil gen Motorola Edge 50 sau Huawei Pura 70 și un gimbal.

        Răspunde
        • Obiective observatiile tale! Cam acelasi lucru este si in fotografie, desi aparent ai iesi mai ieftin decat video, asta e doar o iluzie! Practic e cam aceiasi poveste si la fotografie, totul se invarte in jurul pasiunii si cat esti dispus sa cheltuiesti pentru asta, pentru si altele te descurci cu camera unui telefon. hi

          Răspunde
  2. Tare fain si cuprinzator articol, l-am citti impreuna cu fii-mea si mi-a promis doar ca bugetul ala suplimentar nu va trebui acum si ca se va descurca ea mai departe! laugh Ce zici de camera asta? Amanetul ala e in drumul meu spre munca si as avea timp cand ies de la munca sa trec pe acolo ca sa vad despre ce este vorba, din ce am povestit cu ei la telefon, mi-au zis ca au vreo 10 Nikon-uri in momentul asta pe stoc, pot sa aleg ce vreau si imi ofera 30 de zile in care sa il pot returna. Cred ca varianta asta ar fi cea mai buna, tu ce zici?

    Răspunde
    • Daca ai 30 de zile pentru testare, nici nu are rost sa iti mai bati capul cu altceva, du-te pana acolo, alege ceva din ce au pe stoc si testeaza’l mai apoi cu atentie si rabdare. Spor!

      Răspunde
        • Am fost la ei si am luat o alta camera decat cea din anunt, Nikon D3300 cu 700 de lei, cu doua baterii, incarcator si obiectivul standard, pare foarte putin folosit. Am facut cateva poze cu el acolo, pare sa functioneze tot, inclusiv blitul. Nu au stiut sa imi arate numarul de cadre, ai idee cum pot sa verific. Fii-mea este in al 9lea cer de bucurie, i-a placut tare mult, maine merge cu el la un prieten de al ei sa il vada si sa testeze si niste obiective ale lui, are 30 de zile sa se joace cu el, mi-au dat oamenii factura si tot ce trebuie. Nemaipomenit de bun „sfatul de aur”, se confirma 100%! Domnule draga, iti multumesc pentru tot ajutorul!!

          Răspunde
          • Heheee, ma bucur, este o alegere buna pentru inceput la un pret bun si daca are si un prieten cu ceva obiective si accesorii s’a scos. Penteu verificarea numarului de cadre, cateva sfaturi gasesti aici. Sa aiba parte de el si lumina buna sa aiba! hi

        • Zice fii-mea ca stie prietenul ei sa verifice tot la el, nu ma mai stresez eu, de acuma sa fie sanatoasa si sper sa fie bun si sa o tina cat de mult! Multumesc inca odata pentru tot ajutorul! drinks

          Răspunde
    • Cu mirrorless nu m’am jucat foarte mult, insa pe zona asta, trebuie sa ai buzunarele ceva mai adanci deoarece o camera buna est mult mai scumpa, iar daca ar fi sa te uiti dupa ceva, atunci ti’as recomanda sa te uiti pe la mirrorless-urile de la Sony, care in ultima vreme s’au pozitionat si consolidat cel mai bine pe piata asta, respectiv acum pe piata exista Sony Alpha A6 pentru entry level si Sony Alpha A7 pe zona semi-pro si pro. Intre ele mai exista carteva modele cu care Sony au testat diverse zone de marketing, asupra lor trebuie sa te documentezi insa. Ca alternative la Sony ar mai fi Panasonic si Fujifilm au venit si ei cu ceva modele destul de ok, Canon si Nikon pierzand deocamdata lupta asta.

      Răspunde
      • Băboieru da` un X1D II 50C, de la Hasselblad nu ți-ar surâde? Că stă bine și la accesorii. drinks
        La cei de la F64 s-a dat ca pâinea caldă, nu-l mai au pe stoc că s-au îmbulzit calicii și le-au luat pe toate. rofl

        Răspunde
        • Eu unul nu as da banii pe asa ceva din cauza raritatii acestor camere! Stiu ceva lume pasionata de fotografie, dar nu stiu pe nimeni sa aiba asa ceva si uite asa, „regula de aur” aia de pentru mine conteaza mai mult ca orice, nu mai are nicio relevanta! smile In rest, Dorin P. poate lua in considerare si recomandarea ta, eu nu stiu nimic despre acest producator „exotic” pe la noi! smile

          Răspunde
          • Care pas, care om, pe care luna?! rofl

            Nu am contestat ca nu ar fi ok, dar „exotic” inseamna ceva mai putin comun pe la noi, iar eu, sincer, nu am vazut pe la nimeni asa ceva! In concluzie, e ok pentru cine prefera sculele „exotice”, dar pentru mine nu, le prefer pe cele comune, pentru a gasi si accesorii ieftine pentru ele, inclusiv pe piata SH si eventual ceva sfaturi la nevoie! smile In cazul dat … nu avem de nici unele! smile

          • Va multumesc pentru raspunsuri!

            WTF, trebuie sa recunosc ca ice4you cam are dreptate! Nu am auzit in viata mea de camerele astea si nu cred ca a auzit cineva din anturajul meu! De curiozitate m-am uitat pe OLX, exista vreo 3 camere SH la preturi pana la cer, iar in rest nimic! De ce as cumpara asa ceva, cand eu sunt un simplu amator? smile

            ice4you la Sony ma gandeam si eu, dar nu stiu ce sa aleg, bugetul ar fi de maxim-MAXIM, 4000 de lei. Ce ai zice ca m-as coafa la banii astia? victory

          • @all
            Am glumit, umor negru.
            @ice
            Legat de imortalizarea aselenizării, am contextualizat, Stanley Kubrick dash2
            @Dorin P.
            Anumite produse nu au nevoie de reclamă, își întâlnesc clientul în mod natural. Clientul nu are nevoie să i se dea un brânci spre achiziția care-l face fericit.
            Indiferent ce alegi, contează satisfacția ta. Nu are importanță ce produse folosesc ceilalți. Nu ei, ceilalți, trăiesc în locul tău. Nu ei vor fotografia/filma prin obiectivul camerei tale.
            Cu mulți ani în urmă, cînd m-am început să fac fotografii,în epoca analogică, cei din jurul meu foloseau camere Zenit EM. Eu am optat pentru Kiev 88. Nu am regretat.
            Las asta, https://mrleica.com/hasselblad-vs-kiev-88/ … cine știe… poate, poate…

          • @Dorin P. – in marja aia de bani, nu ai de ales, existand un singur model mare si lat, Sony Alpha A6100. Ca dezavantaje in primul rand as nota lipsa viewfinder’ului, eu nu as cumpara o camera care nu are asa ceva, pentru ca in cazul foto, viewfinder’ul este vital, pe ecran e un chin sa incadrezi, mai ales in lumina puternica si nu numai. Daca vrei neaparat Sony, vrei sa fie nou si te poti lipsi de viewfinder, aia e singura optiune pe care o ai, sau ai putea sa incerci sa gasesti ceva second-hand mult mai ok, chiar daca este o generatie putin mai veche. In rest, pentru mirrorless nou mai ok, din nefericire trebuie sa te mai scobesti de ceva bani prin buzunare si nu putini!

            @wtf, bune obeservatiile tale, prind bine cui mai citeste pe aici! smile

          • Voi cauta ceva pe piata second-hand, este inacceptabila pentru mine o camera fara viewfinder. sad Multumesc pentru opinie!

          • Cu placere, la final pot sa zic doar atat: daca vrei fotografie, in momentul asta, ramai la DSLR! smile Bafta si toate cele bune!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura