Am curatat senzorul la Canon EOS 2000D

Pe scurt, am facut’o lata, sau mai bine zis m’am ales cu o reala constelatie de particule de praf pe senzorul noului meu CANON EOS 2000D, dupa ce l’am tot testat cu toate obiectivele pe care le aveam si m’am tot jucat cu el.

Cum am curatat senzorul la Canon

In torie, pentru curatarea asta de senzor la DSLR, o problema comuna dealtfel, daca nu te pricepi cel mai bine ar fi sa te adresezi unui service autorizat, pentru ca daca nu stii ce faci ai sanse bune sa distrugi senzorul ala iremediabil. Daca ai ceva habar si te informezi un pic, poti sa faci asta si in regie proprie, daca in prealabil iti comanzi un set de solutie de curatare si spatule special concepute pentru curatarea senzorului. Pentru ca azi aveam nevoie de camera si find weekend nu am de unde sa cumpar asa ceva, eu am riscat cu o metoda neortodoxa, iar cu ajutorul unui bun prieten si cu muuuulta rabdare l’am curatat cu ajutorul clasicelor „bete de urechi” pe care am pus putina solutie care are la baza alcool izopropilic si cam asta a fost rezultatul:

Inainte de curatare
Dupa curatare

De ce nu este recomandata curatarea in acest mod, decat in cazul unei variante de urgenta

Celebrele „betisoare de urechi” nu sunt destinate pentru genul asta de operatiuni deoarece au prostul obicei sa lase „scame”, ceea ce devine o mare problema. Bineinteles ca mi s’a intamplat si mie acest lucru, varianta de urgenta prin care am scapat de scama aia find suflatul cu ajutorul unei pompite speciale de aer, pana cand scama aia s’a desprins de pe senzor odata cu restul de eventuale mici impuritati ramase. Nu recomand metoda asta nimanui decat in cazul unei variante de urgenta cu asumarea riscurilor ce rezulta de aici.

5 comentarii la „Am curatat senzorul la Canon EOS 2000D”

  1. Eu am reusit doar sa murdaresc si mai rau acum cativa ani un Nikon, cu tot cu spatula si solutie de aia scumpa, doar in service i-au mai dat de cap! sad

    Răspunde
  2. Cu toate ca-s cu fixele in 99% din cazuri, in ultima vreme mi-am intrat in mana si rar am mai curatat senzorul. Bine, pompita o iau mereu cu mine ca poate- poate. Bine, nici nu prea trag peste F8 si nu vad impuritati.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura