Niciodata stocarea locala de date, nu a fost mai ieftina

Daca in urma cu cativa ani, stocarea locala de date era una destul de scumpa datorita preturilor mari ale mediilor de stocare (SSD/HDD), azi acest tip de stocare a devenit unul mai mult decat accesibil.

Niciodata stocarea de date local, nu a fost mai ieftina

Pentru cei care doresc in continuare sa mearga pe varianta clasica, cea a stocarii datelor local, piata este inundata de medii de stocare la preturi foarte mici, atat SSD cat si HDD, in special piata SH, unde se gasesc hard-disk’uri de capacitati mari, in urma migrarii spre SSD. Practic, cu doar cateva sute de lei, iti poti construi rapid un NAS de cativa zeci de terra de stocare, unde poti sa iti stochezi in regie proprie tot ce vrei, avand acces la datele tale de oriunde din lume. Pentru cei care nu vor varianta cu NAS, exista varianta mult mai ieftina a HDD’urilor externe, putand acum sa iti construiesti asa ceva la un pret foarte mic, folosind un HDD intern ce il ai prin sertar si o carcasa il transforma rapid si simplu intr’un HDD extern portabil.

In vremea in care stocarea locala de date este tot mai ieftina, stocarea in cloud devine tot mai scumpa

Ca un paradox, in vremea in care stocarea locala de date a devenit tot mai ieftina, stocarea in cloud a devenit tot mai scumpa, totii furnizoarii de servicii cloud anuntand reducerea capacitatilor de stocare pentru pachetele gratuite, si ridicarea preturilor pentru pachetele de servicii platite, unii chiar renuntand la varianta gratuita intre timp.

Stocare locala a datelor personale sau in cloud?

Eu am ramas „pa clasic”, adica adeptul stocarii locale, reducerea preturilor mediilor de stocare pentru mine find mana cereasca. Practic am achizitionat HDD’uri mai multe ca niciodata, si am inceput sa imi construiesc incetul cu incetul o mica arhiva digitala, cam asa cum avea pe vremuri standul de casete audio, pe care apropo, le mai am inca! Dincolo de NAS’ul usual ce treptat a preluat tot mai multe sarcini, de la stocare la streaming in reteaua locala, am inceput sa adun si sa arhivez date pe mai multe HDD’uri, PS3’ul meu beneficiind de o colectie de back’up a nu mai putin de 2Tb de jocuri, adica o arhiva generoasa. La fel am facut si cu fotografiile si alte date, cum ar fi colectiile de muzica sau filme clasice, ce le voiam pastrate, beneficiind in felul asta de 100% confidentialitate si in acelasi timp de controlul total al datelor mele, ce in ani, s’au tot adunat. Practic cloud’ul nu il folosesc deloc, pe la Google am pachetul ala standard ce il folosesc din cand in cand atunci cand trebuie trimise pachete ceva mai mari de date in alta parte, dar in rest, nimic si nici nu am simtit nevoia. Voi cum stati?

 

6 comentarii la „Niciodata stocarea locala de date, nu a fost mai ieftina”

 1. Am avut pe Fliker o,colectie mare de poze, pana cand m-am trezit ca au redus spatiul, cerand o gramada de bani pentru restul. De atunci imi stochez pozele pe un HDD extern de 2Tb, pe care il folosesc doar pentru asta. Sa zicem ca si eu am ramas pe vechi si ca s-au ieftinit, in curand o sa imi mai cumpar un HDD extern pentru colectia de muzica ce am strans-o in ani de zile, satul find sa depind de Youtube si reclamele lor care mai nou au ajuns sa fie cat continutul, daca nu le dai tot mai multi bani ptr premiumul dracului. La revedere, revin la metoda clasica si nu mai depind de nimeni.

  Răspunde
  • M’am ars si eu cu Photobucket, escrocii cerand peste noapte bani pe colectia de poze pentru blog, ce o aveam acolo, si cam aia a fost tot cu colaborarea mea cu tot ce este cloud. Prefer strict stocarea asupra careia am control total si lucrurile sunt clare.

   Răspunde
 2. Tot pe vechi si eu, folosesc un server facut dintr-un pc vechi pentru asta, in curand urmand sa trec si eu pe un NAS! hi

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura