Symantec declara „morte” produsele „antivirus”

In urma cu un sfert de secol Symantec erau cei care inventau si veneau in premiera pe piata cu un software comercial ce purta numele de „antivirus”, respectiv NORTON Antivirus, ce sa raspunda la amenintarile de securitate ale acelor vremuri. In practica, era vorba despre un programel care odata instalat pe un PC avea sarcina sa detecteze si impiedice rularea si autodistribuirea de software rau intentionat printre care si virusi de PC, ce puteau produce pagube destul de mari, multiplicarea acestora facandu’se in principiu cu ajutorul mediilor temporare de stocare plimbate de la un PC la altul.

In timp insa si mai ales odata cu accesul a tot mai multe PC’uri si device’uri la internet, aceste amenitari au devenit din ce in ce mai agresive si sofisticate, hackeri nemaiavand nevoie de instalarea unui mic softulet pe PC’urile sau dispozitivele victimelor care sa ii ajute sa isi faca treaba ci sa foloseasca orice slabiciune software sau hardware ale dispozitivelor conectate la internet, precum si alte metode care incet si sigur au transformat antivirusul de altadata doar intr’un software ce pare a nu mai avea nici un viitor ca produs de sine statator, ci mai degraba intergrat si dezvoltat ca parte a unor solutii integrate si mult mai complexe de securitate.

De lucrul asta s’a prins si Symantec de ceva vreme deja, anuntand ca in viitorul apropiat au de gand sa renunte la a mai vinde clasicele solutii antivirus cum o faceau acum un sfert de secol, concentrandu’se mai degraba pe noi si moderne solutii integrate care sa incerce sa raspunda si sa adapteze la noile provocari …

Antivirus „este mort”, spune Brian Dye, vicepresedinte senior al Symantec pentru securitatea informatiilor

Cum ar fi echipe ce sa monitorizeze permanent si in timp real amenintarile aparute, urmand sa ofere servicii de suport atat companiilor care au fost deja atacate cat si celor care vor sa previna asta prin solutii mult  mai complexe si adaptate vremurilor pe care le traim.

In concluzie, trebuie sa fiu de acord cu cei de la Symantec. Antivirusul ca produs de sine statator este un produs „mort”.

6 comentarii la „Symantec declara „morte” produsele „antivirus””

 1. Fiind si primi care au scos asa ceva pe piata, era si imposibil sa nu fi avut de la ei prima oara asa ceva, daca esti in domeniul asta din perioada de pionierat! laugh

  Răspunde
 2. Pai hai ca zic eu: a fost unul dintre cele mai proaste antivirusuri pe care le’am avut instalate vreodata pe calculator! Pe langa faptul ca erau ineficiente, aveau prostul obicei sa aiba un numar record de fals-pozitiv si sa te lase fara diverse fisiere daca nu erai atent, basca, ca dupa ce il instalai preferai sa ai mai bine virusi decat Norton activ! Imi aduc aminte ca imi facusem un netcafe unde ca sa poata juca aia CS cat de cat decent, trebuia sa opresc AV’ul inainte pentru ca incetinea PC’ul atat de rau ca efectiv il jucai in poze. Scaparea a venit ulterior de la DeepFreeze, cel mai tare software facut vreodata care mi’a salvat viata de orice durere de cap, ca in baza Nortonului … fereasca Dumnezeu.

  Am zis destul? laugh

  Răspunde
 3. Solutie buna e prea putin spus! Mie MI-A SALVAT VIATA, la propriu! Pana sa apara miracolul ala, imi aduc aminte si acum ce cosmaruri am trait, cu reinstalari si de 2x pe zi ca nici alte softuri de restore decente nu existau, iar seara daca scapam fara reinstalare, trebuia sa imi pierd minim o ora din viata sa curat PC’urile de mizeriile adunate peste zi! Imi aduc aminte ca in prima faza l’am avut in varianta shareware, valabil pentru vreo 30 de zile, cand am vazut de ce e in stare, am dat ceva banuti atunci sa cumpar softuletul ala, dar a meritat fiecare leu, insutit! smile good

  Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura