The Grand Tour, finalul unei epoci dincolo de o banala productie auto de televiziune

Celebra productie auto de televiziune The Grand Tour a debutat la Amazon Prime dupa plecarea intempestiva a celor trei cunoscuti jurnalisti auto, Jeremy Clarkson, James May și Richard Hammond de la BBC, unde realizau Top Gear, o emisiune iconica  pentru lumea pasionatilor de automobile. Dupa mai multe incercari esuate de a resuscita Top Gear in urma plecarii celor trei in diverse alte formule, BBC anunta anul trecut ca Top Gear a devenit istorie. Anul asta, Jeremy Clarkson, James May și Richard Hammond au anuntat si ei ca in septembrie va fi difuzat ultima lor aventura impreuna, dupa 22 de ani de colaborare.

The Grand Tour, finalul unei epoci dincolo de o banala productie auto

Si iata ca a venit si acest final, care dincolo de o banala productie auto, este inca un semn care anunta sfarsitul uneia dintre cele mai frumoasa, prolifice, spectaculoase si inovatoare epoci din istoria umanitatii, automobilul asa cum il cunoastem azi, find calul ei de povara, desi The Grand Tour in aceasta formula „Special” nu mai era de multa vreme doar o productie auto, ci una despre relatia umana si masini. Nu prea vad cum ar mai arata o productie auto de maine in care s’ar vorbi despre masini ca despre niste telefoane pe roti, treptat find scos din ele tot ce le umaniza odata cu automatizare lor in care omul este aproape exclus, de la „membru familiei” find treptat reduse la un banal obiect de transport din ce in ce mai plictisitor, noile masini find lipsite de inovatiile ce le faceau altadata mai bune si mai spectaculoase. Adica, sincer, un update de soft nu cred ca produce nimanui vreo emotie la fel cum producea un V8 sau o turbina mai mare.

La final

Ca se gata si emisiunea asta, e ceva normal, cei trei cucuieti avand cel putin o productie individuala, Clarkson avand chiar un mare succes cu Clarkson’s Farm. Partea proasta este ca nu ramane nimic in loc, peste tot simtindu’se o acuta lipsa a continuitatii in noua epoca in care sinteticul pare a lua locul la tot ce era uman. Ca o fi bine, ca o fi rau, nu stiu daca sunt eu cel mai in masura sa ma pronunt, mai ales ca probabil am scris si cu o oarecare doza de nostalgie subiectiva, desi am incercat sa ma feresc pe cat posibil de asta, dar cumva sentimentul asta predomina …

„Sic transit gloria mundi!”

8 comentarii la „The Grand Tour, finalul unei epoci dincolo de o banala productie auto de televiziune”

  1. Sunt batrani si ei, o asemenea productie implica enorm de multa munca si o anumita vitalitate, de unde sa mai aiba si ei dupa atatia anii in care au dus eminsiunea aia in spate? smile A fost frumos de tot, dar acum au fiecare productiile lor si ii mai putem vedea pe acolo. Pacat doar ca se termina epoca de care vorbesti, cumva cu fiecare final de asta simt si eu ca ramane un gol ce nu mai e umplut de nimic, pentru ca in cazul dat niste vloguri nu poti sa zici ca ar suplini, mai ales ca cei mai multi nu se documenteaza nici macar cu notiunile de baza.

    Răspunde
    • Evident ca varsta a fost un motiv important in luarea acestei decizii, o asemenea productie implica luni de zile de filmari, ce vedem noi in ora aia/episod find doar partile frumoase. Pe de alta parte, daca stau sa ma gandesc nici nu stiu cata satisfactie le mai aducea, avand in vedere si faptul ca au intrat in forta schimbarile de care vorbeam, motiv pentru care probabil ca au si incheiat in urma cu cativa ani formatul clasic si au ramas doar aceste „Speciale”. Da, a fost fain … eu episodul asta o sa il tin mult si bine stocat undeva, pe un NAS pana cand o veni vremea sa il vad. smile

      Răspunde
      • New Kids on The Block, acum am vazut videoclipul, ba, esti nebun? Mai traiesc? Haha, ce tare e piesa, am cautat si vazut ca au lansat album nou! laugh

        Răspunde
        • Am dat si eu peste ei acum cateva zile, mi s’a parut potrivita piesa cu tematica articolului. Da, traiesc si din cate vad s’au reunit dupa vreo 35 de ani de cand nu am mai auzit nici eu nimic de ei. Probabil ca find peste tot golul ala de care vorbeam, am vazut ca tot mai multe formatii si vedete din trecut revin si o fac chiar cu mult succes, desi multi din publicul ce l’am mai vazut pe la concerte, nici nu se nascusera cand ei erau la apogeu.

          Răspunde
          • Pentru ca mi-ai aruncat mingea la fileu, mai zic ca zilele astea am urmarit discutii prin foarte multe locuri legate de moartea lui Alen Delon. Ce am remarcat este o reala avalansa de mesaje in care cumva se simtea nevoia de actori si modele cum a fost acest mare actor si probabil ca si foamea de umanizarea din filmele de altadata. Acum e foarte mult sintetic, tehnologia luand locul talentului si umanitatii actorilor, nu mai zic de mizeriile „woke” care otravesc tot. Consider ca si exemplu asta de a nu pune nimic in loc e graitor, arfificialul de care vorbesti nefind suficient, lumea e satula de eroi si super eroi artificiali.

          • Dap, exemplul cu Alen Delon este unul potrivit si suficient de obiectiv cu privire la moartea acestei epocii odata cu simbolurile ei! Cumva si cei tineri simt ca ce li’se ofera ii alienaza de natura umana. Poate ca la nivel constient nu inteleg ce se intampla si le iau cum vin, dar la nivel instinctiv sigur ceva le da si lor cu virgula.

  2. Pacat ca se duce si emisiunea asta, am toata colectia Top Gear pe DVD-uri! smile Le pastrez acolo ca sa vada si copiii nostri ca odata era altfel de lume.

    Răspunde
    • Orice are un final, din interviurile cu ei am inteles ca decizia a venit tocmai pentru a incheia frumos aceasta aventura. Da, in urma lor raman zecile de editii adunate in aia 22 de ani de munca ce gratiei erei digitale pot sa fie oricand revazute. hi

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura