Transportul viitorului|Credeti ca va deveni in curand posibil?

Am tot scris in ultima vreme despre masini si viitorul lor. In vremea in care producatorii automobilului clasic au aceiasi invechita viziune a transportului rutier, tot mai multe companii mai mult sau mai putin anonime azi, s’au implicat si se implica in dezvoltarea de vehicule autonome aeropurtate, intelegand ca transportul rutier urban este unul net depasit si extrem de costisitor din punctul de vedere al unei infrastructuri care trebuie constant intretinuta, costurile nefiind deloc neglijabile in vremea in care spatiul aerian este unul gratuit, care nu necesita nici un fel de intretinere si aproape complet neutilizat, serviciile de taximetrie parand a isi dori sa fie pionieri in acest domeniu …

Desi multe din asemenea vehicule vor fi deja disponibile pana prin 2020, ramane totusi o mare problema a acestor vehicule cu care se confrunta dealtfel si cele terestre … autonomia care din cate am inteles ar acoperii in jur de maxim 40-50km, adica maxim o cursa intr’un oras mare, ramanand in discutie problema incarcarii lor pentru noi curse. Pe de alta parte, utilizarea unor asemenea vehicule ar presupune un centru de control aerian similar cu cel al avioanelor din aeroporturi plus controlul telemetric bidirectional a unor asemenea vehicule, un cosmar logistic daca vorbim de utilizarea lor pe scara larga pentru evitarea haosului si mai ales a accidentelor care in cazul dat cu siguranta ca ar avea o rata uriasa a mortalitatii.

Asadar, cat de fezabila vi’se o asemenea solutie in viitorul apropiat?

Din punctul meu de vedere, o asemenea solutie va fi doar una de nisa in viitorul apropiat in primul rand datorita costurilor de operare care nu vor fi deloc neglijabile, iar in al doilea rand datorita problemelor legate de logistica. Tranzitia de la transportul terestru inspre cel aerian de genul asta va fi una foarte lenta, desi exista posibilitateaa ca odata pusa in aplicare de acesti pionieri care vor face demonstratia practica de viabilitate a unor asemena solutii acestea sa cunoasca o dezvoltare tot mai mare pe scara larga in urmatoarea jumatate de secol pentru transportul personal in mediul urban in vremea in care cel terestru sa fie deservit de mijloacele de transport in comun care vor trece printr’o transformare similara completat de mici mijloace de transport personal cum ar fi bicicletele electrice care au cunoscut un real avant in ultimi ani.

Pareri?

6 comentarii la „Transportul viitorului|Credeti ca va deveni in curand posibil?”

  1. Ideea e făină pe hârtie, în realitate avem de a face cu un consum enorm de energie, deci o poluare accentuată(!), apoi mai avem aglomeraţia care s-ar crea şi deci obligatoriu de stabilit anumite culoare de zbor, care inevitabil aduc tot felul de limitări, apoi ar mai fi problema locurilor de decolare/aterizare, unde şi cine face întreţinerea aparatelor, etc. etc. Per total o harababură de nedescris. Cel puţin deocamdată, eu văd astfel de zboruri doar pentru cei cu fiţe şi cu bani mulţi, dar nimic practic.
    Într-un viitor SF care pare să se îndepărteze tot mai mult, vor exista vehicule autonome, complet automate, cu traiectorii de zbor foarte bine definite, şi poate cel mai important lucru, un sistem de propulsie revoluţionar, care încă nu există momentan, posibil pe un efect de anulare a gravitaţiei locale. Dar asta e pur SF…

    Răspunde
  2. dupa chifla de cosmar de astazi cu blocajul total al traficului in scopul ‘fluidizarii’ sunt de acord sa circul si cu un porc zburator daca cineva l-a inventat deja laugh ..

    Răspunde
  3. Da, da, am auzit ca tanti Firea s’a gandit sa infiga niste tarusi pe mijlocul soselei in genul alora de pe la Eroilor pe care era sa ma urc calare acum vreo doi ani via Cotroceni. Inovatori maxim. Asteptam si uichendul acuma cu cine stie ce marsuri si alergari … sa vezi tu vanzare la porci … ca zburatori sau nu, carne o sa fie fara numar! … laugh

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura