Marea mea placere e ca mai ales toamna, datorita coloristicii superbe a naturii, sa explorez locuri si drumuri mai putin umblate atat pentru fotografie cat mai ales pentru incantarea ochilor si aerisirea mintii. De ceva vreme am inceput ca caut locurile astea si spre surpriza mea am gasit tot mai multe, mare parte din ele drumuri judetene care au fost reabilitate, ce fac legatura intre mici localitati, iar de mers prin niste locuri de vis, unde nu dai nici de foarte multe masini si nici de prea multa lume, asa ca te poti bucura in voie atat de frumusetile naturii cat si de liniste.
Pe langa astea ceva mai discrete, weekend’ul asta m’am aventurat si pe Transvilcan, cunoscut si da „Drumul lui Mihai Viteazul”, acest drum se doreste ca pe viitor sa fie o alternativa peste munti a drumului prin Defileul Jiului, un fel de a doua Transalpina cel putin la fel de spectaculoasa si cu privelisti care iti taie aerul ce iti ramane dupa o calatorie printr’un veritabil montagne ruse unde ai de urcat/coborat rampe/pante de lungimi apreciabile si cu inclinatii de 20-30º in curbe stranse si ace de par care iti dau de lucru atat tie cat si masinii cu care esti, de cateva ori fiind nevoit sa retrogradez in I-a pentru a ma putea incadra in curbele alea stranse, dar merita orice efort, ca sa ai parte de asa ceva …
Transvilcan (DJ 664) sau “Drumul lui Mihai Viteazul” cum mai este numit, face legatura intre Oltenia si Transilvania traversand Muntii Vilcan pe directia S-N intre localitatile: Schela din Judetul Gorj si Vulcan din Judetul Hunedoara. Traseul sau este paralel cu Defileul Jiului si are o lungime de 28 km atingand altitudinea maxima de 1621 m in Pasul Vilcan. Are o vechime de peste 2000 de ani fiind cunoscut si ca “drumul roman” datand, la fel ca si Transalpina, din timpul razboaielor daco-romane. In 1600 Mihai Viteazul a trecut muntii din Oltenia spre Transilvania pe aici in drumul sau spre Imparatul Rudolf al II-lea pentru a-i cere sprijin, iar de atunci drumul ii poarta numele. Deocamdata Transvilcanul este asfaltat doar pe teritoriul Judetului Hunedoara intre Localitatea Vulcan si Pasul Vilcan, punctul cel mai inalt al drumului. In fiecare an, in luna august, la monumentul amenajat in Pasul Vilcan au loc ceremonii de comemorare a eroilor cazuti pe aceste meleaguri in primul razboi mondial.
Din acele vremuri drumul mai este cunoscut si sub numele de “Drumul neamtului”. Drumul strabate Muntii Vilcanului prin locuri de o deosibita frumusete, descrise si de Jules Verne in cartea sa Cstelul din Carpati, clasandu-se pe primele locuri intre soselele montane din Romania alaturi de Transfagarasan si Transalpina.
Din pacate pana in acest moment, portiunea de drum de la Pasul Vilcan pana la Schela (17 km) este neasfaltata si nu poate fi parcursa decat cu masini 4×4 cu garda inalta. Asadar acesul spre Pasul Vilcan nu este deocamdata posibil din sud cu orice tip de autoturism, insa sunt promisiuni ca si autoritatile din Gorj vor demara in viitor lucrarile de asfaltare spre Pasul Vilcan, dupa cum scrie sursa citata. De asemenea, de luat in seama este faptul ca drumul nu este inca marcat, nu este prevazut cu balustrade, lucru ce duce la recomandarea de a fi parcurs cu multa atentie, doar pe timp de zi si in zilele cu conditii meteo bune! De asemenea asigurati’va ca masina cu care mergeti este intr’o conditie tehnica buna, asa cum va povesteam, drumul este unul destul de dificil si poate fi periculos daca este parcurs de o masina care este intr’o conditie tehnica precara!
Pe final mai pot zice doar ca desi mai putin cunoscut, si din fericire si mult mai putin circulat, Transvilcan, daca se va face un efort si va fi terminat intr’un final, cu siguranta ca va candida la podim pentru unul dintre cele mai frumoase si spectaculoase drumuri din tara si chiar Europa.
Harta:
Eh , @ice , esti un fericit daca ai reusit sa faci tot drumul. Eu , neavand un 4×4 n-am parcurs decat portiunea asfaltata dinspre Vulcan.
Restul drumului , doar din foto? gasite pe net. Asta e …
Mai e ceva super in zona , daca tot dispui de mijloace off-road , poate chiar mai spectaculos decat asta: DN66A de la limita cu jud. Hunedoara si pana dincolo de Cerna Sat.
De fapt , daca analizezi un pic , parca se vrea izolarea Vaii Jiului , un loc ce ar putea concura d.p.d.v. turistic , cu oricare alte zone vestite ale tarii. Accesul dinspre Transalpina e vraiste , spre Herculane la fel , Defileul spreTg. Jiu , dupa starea vremii , chiar daca sunt niste ani buni de cand se tot lucreaza la el , dar poate fi oricand ingropat sub bolovanii versantilor. Singurul acces ok , este dinspre Ardeal. Oare de ce ?!?
Nici eu nu am reusit mai mult, daca te uiti in poze vezi si agregatul cu care am fost, care din pacate e doar turism.
Nu stiu de ce pana mea nu sunt in stare sa faca nimic, zona aia e fabuloasa si extrem de ofertanta. E trist sa o vezi atat de neglijata si atat de putin cunoscuta cand ar putea trai oameni de acolo de la bine in sus din turism.
Chiar dupa ce am vorbit zilele trecute… Youtube mi-a recomandat, asa inopinant ceva filmulete cu zona. Frumos, elegant ?
Intamplator, evident! :))
Doua mentiuni:
1. Is eu ardelean de-ala neaos, dar nu pot sa ma abtin sa nu spun ca cele srise pe placa monumentului ar trebui citite de toti ardelenii, mai ales de clujenii astia de rit nou (poti citi ”rit” atat ca adept al unei confesiuni, cat si ca parte anatomica a porcului) care se considera centrul universului romanesc, locuitorii orasului de cinci stele, cetateni de rang privilegiat ai natiei, si alte fumuri generate de te miri ce substante. Ce scrie acolo ? ”Ardealul vi sa inchina”. De ce ? ”Intru cinstirea ostasilor din vechiul regat”. Ca fara ei, cam toti de pe aici vorbeam in limba lui Kelemen. Dar lucrurile astea se uita, iar ritenii astia noi au in cap ideile cretine ale rasei superioare de romani care sunt ei (ardeleni) iar ceilalti sunt niste pietre de moara care-i impiedica sa se manifeste si sa se dezvolte pe cat ar crede ei ca merita, conform unei propagande desantate declansata de cei care nici nu stiu ce vor, nici nu stiu ce is. Asta prima.
2. E a nu stiu cata oara cand vad nepasare administrativa. Aici nu e vorba de Guvern sau autoritati centrale. E vorba de gospodarul local (daca mai exista specia). Ce-i impiedica pe cei din Gorj si Hunedoara sa faca un parteneriat si sa atraga fonduri de dezvoltare locala/regionala si sa investeasc in infrastructura pentru a dezvolta turismul acolo ? Nepasarea! Sa nu-mi spuna nimeni ca aia din Hunedoara au avut o strategie in baza careia au asfaltat drumul ala ! Cred ca ceva firma de casa locala avea nevoie de ceva banuti si i-au dat lucrarea (care fie vorba intre noi, e facuta doar sa fie: nu tu marcaje, parapeti de protectie, locuri de refugiu s.a.). Pai cand vezi mastodontul ala care apare in filmare, te gandesti: eu pe unde naiba mai trec? A doua
Concluzie: avem o tara frumoasa, plina de bogatii pentru suflet si bucurie, dar asa ne batem joc de ea si ne alegem cu dezamagiri si nervi…..m-oi duce bu din lumea asta cu amintirea unei trairi intense si rebele a adolescentei intr-o tara comunista si cu dezgustul amar al vietii de jungla a maturitatii intr-o tara ”europeana”……
Nimic altceva de spus.
@Ice, mă bucur pentru tine și visez și eu la astfel de plimbări. Să îți ( vă ) fie de bine!
Multumesc, Tiana, la fel iti doresc si tie!
P.S. Nu e chiar mare lucru, trebuie doar sa vrei sa iti gasesti putin timp liber, ca de cheltuit nu poti zice ca e capat de lume.
@Cornel: din pacate, multi vad, putini pricep … bine punctat! … dar, cata vreme in tara asta nimeni nu are nici cel mai mic habar despre nimic si nici interesati sa afle mai mult decat sa preia niste lozinci gata mestecate, n’ai la ce sa te astepti mai mult … si o zic cu amaraciune.
Timpul! Dar și lipsa mașinii corespunzătoare, din ceea ce ne povestești tu.
Eu periodic iau o pauza si imi fac o analiza de timp. De fiecare data, descopar ca in agenda mea, pierd timp cu diverse tampenii desi nu imi dau seama de asta si mi’se pare normal. Eh, imi dau un reset, iar timpul ramas incerc sa il relochez in alta parte. Poate ca nu ar fi rau sa incerci macar odata treaba asta si s’ar putea sa ai o surpriza. Pe de alta parte, si eu folosesc un banal turism cu care incerc sa ajung cat poate sa ma duca.
A început școala, Ice…avem teme peste teme și lecții peste lecții. Poate într- un we, dar nici vremea nu știu dacă va ține cu noi. Aici deja e rece bine de câteva nopți, ziua avem un soare cu dinți.
Așa că pove- ne tu, ca să ne bucurăm și noi un pic.
Da, stiu cum e …. dar in weekend trebuie sa te mai rupi putin.
Si pe aici e frig, dar parca pe zi se mai „indulceste” un pic. Eh, da na, mai sunt cateva zile pana in octombrie … nu’i de mirare.
Pe de alta parte , ma bucur ca , prin inaccesibilitate , unele zone sunt ferite de prezenta unor ghertoi care stiu doar sa polueze si care isi doresc sa ajunga in anumite locuri doar pentru vreun selfie pe care sa-l publice , sa vada „dujmanii” si sa se oftice?. Decat asa , mai bine salbaticie .
Am fost acu’ vreo luna la Peles. Din caiuza permanentei aglomeratii de pe Vale , de cate ori am trecut pe-acolo , mi-a fost târşă sa opresc , de parca nu mai prindeam loc in coada de masini??. Acum am plecat insa cu țintă . Ok , plecat , ajuns , mirat mult de tarif exagerat , stat la coada la bilete , stat la coada la intrare cu strainii ca indicator prost amplasat , iesit din coada cu straini , mers la usa din spate , zis eu „asta-i fost acces slugi”, uitat vecini coada chiorâş la mine , stat , stat , asteptat pana cand unul mai destept sunat la usa si abia atunci cineva venit si deschis la slugi , astaaa , vizitatori romani vrut zis. Ok , am intrat ! Taiat din start respiratia de frumusete si asa ramas de atunci. Dar ceea ce vroiam de fapt sa va zic este ca si aici , unde vezi poate cel mai grozav ghiveci de limbi vorbite / mp, noi romanii ne distingem fara doar si poate. Cert este ca din tot ce-a sporovait ghidul , n-am auzit nici 5% pentru ca niste tfl-isti culti au considerat musai sa viziteze insotiti de copii de 3-7 ani educati in spiritul generatiilor actuale doar cu binețe si carora le-au dat frâu liber la tipat, urlat, topait, tropait. A nu se intelege ca am ceva impotriva copiilor, departe de mine mavar gandul . Ceea ce am de zis , le-as zice boilor si vacilor de parinti. Băăăă , idiotilor care va mai dati si telectuali , căt o fi oare de greu să-ti dai seama că intrând cu țâncul tău obraznic asupra căruia tu bou/vaca dupa caz, nu mai ai nici un control si nici nu te mai obosesti sa il recastigi macar, i-ai facut pe altii sa dea banii cam degeaba pentru tot turul ? Dar probabil peste niste ani , cand acei copii vor intreba : noi de ce nu margem sa vedem Peles-ul?! Li se va raspunde : pentru ca l-ati vazut ????
Peleșul îmi place pe dinafară.
Cam ai dreptate, s- a meltenizat zona. Și arată din ce în ce mai jalnic. Nu înțeleg de unde fițele și îmbulzeala ” cremei de București” pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov? Se aplică mănușă ceea ce a observat Cornel cu administrația de acolo și inexistența „gospodarului local „. Totul e kitschos. Au niște prețuri de îți cade capul. Și nu duc lipsă de ” turiști” precum multe alte zone din țară care cândva erau stațiuni de mai mare dragul ( cu toate lipsurile de atunci ) să le vizitezi, acum lăsate în voia degradării, a abandonului total, nimicului.
Nu pot să cred în ce hal a ajuns Predealul!
Dar una peste alta pe la noi pe la munte în perioada vacanței de iarnă, prețurile sunt aiuritoare. E o jecmăneală obscenă a celor care cred că se ocupă de turism.
@Fane: acum vreo 10 ani eram furios din cale afara ca zona de munte in care stau mare parte din an este neexploatata si lasata in paragina. Nici acum situatia nu e departe, dar, usor, usor a inceput sa se faca cate ceva. Anul trecut am inceput sa dau inapoi cu furia aia … pentru ca de cand a inceput sa „mearga turismul” si prin zona, chiar asa la stadiul incipient fiind a venit odata cu el si meltenismul, lipsa de respect pentru orice, grobianismul gandirii „fac ce vreau” si batjocura la adresa localnicilor pe care idiotii astia ii vad un soi de slugi ce trebuie sa le satisfaca poftele si mai ales suporte toate mizeriile, doar pentru ca …
M’am amarat tare si chiar mi’am zis ca imi doresc acum sa fie exact invers. Sper ca zona asta, atat cat a mai ramas din ea nedescoperita asa sa ramana cat se poate de mult timp de acum inainte pentru ca macar in felul asta mai ramane ceva frumos de vazut si apreciat de aia care se duc pe acolo pentru asta si nu pentru a batjocurii totul pe unde ajung, doar pentru un selfie cretinoid.
@Tiana: s’a meltenizat cam orice, din pacate. Nu mai ai bucurie parca sa te duci nicaieri, de aia in ultima vreme mi s’a pus pata pe locuri mai putin cunoscute/umblate, de multe ori stau si ma gandesc daca sa le fac publice pe aici, sau mai bine nu.
Fă- le cunoscute! Nu- ți face griji, grosul se va duce tot la pomul lăudat ( V. Prahovei ) pentru că e la o zvârlitură de băț de el.
Eh , tocmai ce am gasit o exemplificare la ceea ce scriam mai sus . Asa ceva…
https://ioncoja.ro/cui-se-adreseaza-festivalul-george-enescu/
Pai la ce sa te astepti?