Turta dulce de casă si cornuleţele cu vanilie, două reţete în stil tradiţional săsesc

Turtă dulce și cornulețele cu vanilie sunt unele dintre cele mai savuroase produse se sezon, tradiția preparării lor în casă fiind adusă în România de sași transilvăneni de pe mesele cărora nu lipsesc aceste extraordinare produse pe care le prepară cu precădere în această perioada a anului, tot la fel cum la noi la români este tradițional cozonacul.

Turta dulce de casă

Pentru o turtă dulce săsească este nevoie de următoarele ingrediente: 750 g făină, 120 g unt, 150 g miere, 250 g zahăr pudră, 2 ouă, 100 ml apă, 1 linguriţă amoniac, 1 linguriţă scorţişoară, o jumătate linguriţă cuişoare.

Aluatul de turtă dulce se pregăteşte cu miere de albine, iar untul, zahărul pudră şi apa se pun într-o oală şi se amestecă la foc potrivit. Se adaugă apoi amidonul, scorţişoara, cuişoarele, ouăle şi făina. Se amestecă bine şi se lasă deoparte o noapte. După care, se decupează aluatul cu forme speciale de sărbători – steluţe, inimioare, oameni de zăpadă, sau se toarnă compoziția în forme speciale de silicon pe care le puteți comandă de aici – şi se lasă 10 minute la cuptor.

Cornulețe cu vanilie


Şi cornuleţele cu vanilie reprezintă o alternativă pentru un desert delicios. „Vanillekipferl” sau cornuleţele cu vanilie fac parte din deserturile tradiţionale săseşti de Crăciun, ne spun muzeografii de la Muzeul Astra din Sibiu.

Pentru a face cornuleţe cu vanilie este nevoie de următoarele ingrediente: 280 grame făină, 200 grame unt, 100 de grame de nuci măcinate, 50 de grame de zahăr, 1 gălbenuş şi zahăr vanilat.

Modul de preparare nu este deloc complicat, iar rezultatul este un desert cu un gust aparte, astfel, ingredientele se omogenizează şi se formează un aluat de forma unui rulou din care se taie bucăţele de aproximativ 5 – 6 centimetri lungime.

Se modelează sub formă de semilună, după care se aşază într-o tavă tapetată cu făină şi se pun la copt în cuptor pentru 10 minute.

Cuptorul trebuie să fie preîncălzit. Zahărul vanilat se presară imediat ce cornuleţele sunt scoase din cuptor.

Pofta buna!

11 comentarii la „Turta dulce de casă si cornuleţele cu vanilie, două reţete în stil tradiţional săsesc”

  1. Bre @ice,
    Io am citit titlul până am ajuns la cuvântul magic „să-ses-ccccccc” şi m-am blocat ????????, apoi am trecut direct aci la comentarii să-ți scriu că şi dacă pui haur d-ăla vero pe … orice şi le numeşti „să-ses-ccccc” , nu-mi mai trebe , bre. Mi s-au strepezit dinții complet de când cu să-ses-kkkkkatul din dealucucoceni să nu mai aud/văd/simt/miros ceva ce sună măcar aproximativ , deci NOOOOO mai bine mor de foame , nu de poftă…??

    Hai , La Mulți Ani!

    Răspunde
    • Pentru un hantzi tampit, nu e cazul sa generalizam, mai ales ca multora dintre ei le este rusine cu specimenul, cunosc eu cativa! Sunt oameni de isprava, am trait printre ei, am si prieteni dintre ei, chiar sunt niste oameni de treaba, gospodari si cu bun simt, iar la ce iasa din retetele alea crede’ma ca te lingi pe degete … si acum balesc la alea ce le mancam in copilariei facute de surorile Tullitzer, niste vecine sasoaice! Pffffff ….. Dumnezeu sa le ierte si odihneasca, cand treceam pe langa casa lor miroase a scortisoara si vanilie de la poarta si mai mereu iesau la geam cu catva intr’un servetel! smile

      La Multi Ani cu bine si multa sanatate! drinks

      Răspunde
  2. Sotia mea face o reteta asemanatoare ungureasca, pe la noi in Banat unguri sunt artisti la turta dulce si probabil ca si ei la randul lor de la sasi sa fi invatat.

    Răspunde
    • Pe aici prin zona retetele unguresti de dulciuri au la baza mac si multa nuca. Turta dulce n’am vazut prin vecini ca traditie, pe aici sasi care au mai ramas fac turta de sarbatori, dar e posibil sa fi preluat si unguri de prin alte zone reteta la fel cum am facut si noi.

      Răspunde
  3. Mare noroc cu sasii ca i-au invatat pe ardeleni cum sa coboare din copac si sa faca focu’. Totusi, cum de n-au ramas muntenii si moldovenii in copac si stiau sa faca si focul, fara lumina adusa de sasi? unknw
    Bre, voi ati mancat dulciuri de la turci sau evrei? Pai sasii sunt copii de gradinita fata de aia, in domeniu. Asta asa, ca sa restabilim ierarhiile!

    Răspunde
    • Unde e vorba de vreo ierarhie aici? E doar o banala reteta care a venit sa imbogateasca bucataria romaneasca si treptat a devenit parte a ei, cu originile ca atare, cum sunt si alte produse de prin alte culturi, bucataria romaneasca find un mix frumos al diverselor influente gastronomice si asta o face atat de variata si gustoasa. Nu cred ca e cazul acum sa politizam orice si cu atat mai putin gastronomia. De gustibus non est disputandum! smile

      Răspunde
      • Probabil se refera la dulciurile arabesti care sunt prezente in cea mai mare parte a lor si in bucataria evreiasca, multe dintre ele ajungand si pe la noi odata cu turcii. smile

        Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la IceWorld|DeuteriumCore

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura